Lakásfelújítási támogatás – kérdések és válaszok

Építőanyag.hu

lakásfelújítás előtte utána

Hatalmas az érdeklődés a gyermeket nevelők számára 2021. január elsejétől bevezetett új támogatási forma, az otthonfelújítási támogatás iránt. Nem csoda, hogy ilyen népszerű, hiszen a felújítási költségek egy részét, ideális esetben akár csaknem a felét a magyar állam állja, és sokféle munka után igényelhető, a fürdőszoba felújításától a konyha átalakításán át a nyílászárók cseréjéig.

FRISSÍTÉS: Bár az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31. után már nem igényelhető, a lakásfelújításhoz, a padlástér lakhatóvá tételéhez, egy-egy helyiség átalakításához, a kerítés újjáépítéséhez vagy éppen a tető és a terasz felújításához nálunk széles termékpalettáról válogathatsz építőanyagokat. Néhány kattintással minden szükséges alapanyagot megrendelhetsz nálunk kényelmesen, otthonról.

Ha pedig kérdésed volna, hívj bennünket a +36/1-9999-686-es telefonszámon, vagy írj nekünk a hello@epitoanyag.hu e-mail címre.

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell” című korábbi bejegyzésünkben megírtuk a legfontosabb részleteket, ám azóta számos kérdést kaptunk, többek közt a Facebook-oldalunkon az igénylés egyes részleteiről. Ezekre válaszolunk most.

 

Nem vagyok házas, és élettársi kapcsolatban sem élek, egyedül nevelem a gyerekemet. Ebben az esetben és nem igényelhetem a támogatást?

De, az otthonfelújítási támogatást egyedülálló, gyermeküket vagy gyermekeiket egyedül nevelő szülők is igényelhetik.

 

KATÁ-s vállalkozóként pályázhatok a lakásfelújítási támogatásra?

Igen, mivel ez is társadalombiztosítási jogviszonynak számít.

 

Közfoglalkoztatottak is kérhetik a támogatást?

Az, aki az igénylést megelőző 180 napban közfoglalkoztatási jogviszonyban áll, nem igényelheti a lakásfelújítási támogatást.

 

Még 2020-ban kezdtük el a ház felújítását. A tavaly novemberi és decemberi számlákat is elszámolhatom?

Nem, az otthonfelújítási támogatás esetén „2021 januárjától kezdhetjük gyűjteni a számlákat”. Vagyis csak a 2021. január elsejétől vagy az után megkötött kivitelezői szerződés érvényes, és a munkadíjról idén kiállított számla, az alapanyagokról idén kiállított számla csatolható a támogatási kérelemhez. A 2020-ban megvett építőanyag vagy a 2020-ban végzett és 2020-ban leszámlázott felújítási munka nem számolható el.

 

Előre megkapjuk a támogatást a felújításhoz, ha benyújtjuk a kérelmet?

Nem, csak a már megvásárolt építőanyag és a már elvégzett és számlával igazolt munka után adható a támogatás. A Magyar Államkincstár egyébként is ellenőrizheti utólag, hogy valóban elvégezték-e a felújítási munkákat.

 

Az 1 éve bejelentett lakcímnek a felújítási munka elkezdésekor vagy a munka végeztével az igénylés benyújtásakor kell meglennie?

A támogatási kérelem benyújtásának időpontja számít, tehát akkor már fenn kell állnia annak a feltételnek, hogy a kérelmező legalább 1 éve be van jelentve abba az ingatlanba, ahol a felújítási munkákat végezték.

lakásfelújítás padló burkolás

 

Csak egyféle felújítás után lehet kérni támogatást? Belefér-e a nyílászárócsere és a garázs felújítása is?

Az otthonfelújítási támogatást többféle munkát követően is lehet igényelni. Az összes számlát el kell tenni, és egyszerre kell leadni őket a támogatási kérelemmel együtt.

 

Többféle munka, illetve munkadíj is elszámolható? Például a burkoló és az asztalos díja is?

Igen, többféle munka díját is bele lehet tenni az igénylésbe, mivel a felújítási munkák számát és az otthonfelújítás időtartamát a jogszabály nem korlátozza. De minden kivitelezővel szerződést kell kötni a munka megkezdése előtt.

 

A családban vannak szakemberek a felújításhoz, mi magunk végeznénk el, külső vállalkozók nélkül. Csak anyagköltségre is beadható a kérelem?

Nem, kizárólag anyagköltségre nem. A támogatás összegében (ami legfeljebb a teljes költség fele) az anyagköltség és a munkadíj 50-50%-ban szerepel. Fontos, hogy a felújítást végző vállalkozókkal, szakemberekkel szerződést is kell kötni, és a szerződést is csatolni kell a támogatási kérelem benyújtásakor, nem elég csak a munkadíjról kiállított számlát.

Többféle munka esetén valamennyi munkáról be kell nyújtani a szerződést és a számlákat. Átutalással egyenlített munkadíj(ak) esetén az átutalás(ok)ról szóló igazolást is be kell nyújtani. Ezen kívül formanyomtatványon kitöltött számlaösszesítőt is mellékelni kell a támogatási kérelemhez.

 

Az édesapám építési vállalkozó, ő végezné el tető felújítást, akkor neki kell kiállítania a számlát a munkadíjról?

Családtagok, pontosabban a közeli hozzátartozók nem állíthatnak ki számlát a felújítási munkáról. Ide tartozik az egyenesági rokon, örökbefogadott, örökbefogadó szülő, házastárs vagy bejegyzett élettárs.

 

Hozzáépítenénk a házhoz, hogy még egy szoba legyen a gyerekek miatt. Erre is igényelhetjük a támogatást?

Nem, erre a munkára nem igényelhető. Új szoba építésére nincsen lehetőség ennek a pályázatnak a keretében, csupán már meglévő szoba vagy más helyiség felújítására.

 

Beépítjük a tetőteret. Pályázhatunk az otthonfelújítási támogatásra?

Sajnos nem. A Magyar Államkincstár állásfoglalása az, hogy tetőtér-beépítésre nem igényelhető a támogatás.

 

Honnan tudom letölteni a formanyomtatványt, amit a vállalkozóval kell szerződésként megkötni?

A Magyar Államkincstár honlapján a Lakossági ügyfelek menüpontban, az Otthonfelújítási támogatásnál, a Kérelem benyújtásának nyomtatványai menüpont alatt lehet megtalálni.

Kapcsolódó cikkek:

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

Kisokos a burkolatokhoz

Laminált és vinyl padlók, parketták

Szaniterek

Fontos változások az otthonfelújítási támogatásban

Ezek az otthonfelújítási támogatás leggyakoribb buktatói

Kapcsolódó termékek