Termékek
Termékek

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

lakásfelújítási támogatás gyermekes szülőknek
lakásfelújítási támogatás gyermekes szülőknek

Tapétázásra, festésre, fürdőszobai szaniterek beépítésére, de még tetőablak cseréjére is igényelhető új támogatási forma indul 2021 januárjától. Ezt a segítséget a legalább egy gyermeket nevelő családok, illetve szülők vehetik igénybe saját otthonukhoz, és mint az az erről szóló kormányrendeletben olvasható, akár a költségek felét is átvállalhatja az állam.

Összegyűjtöttük a lakásfelújítási (otthonfelújítási) támogatásról szóló legfontosabb információkat.

 

Mit jelent a lakásfelújítási támogatás?

A lakásfelújítási támogatás a legalább egy gyereket nevelő – akár egyedülálló – szülők számára nyújtott állami segítség az otthonuk teljes vagy részleges felújításához. Maximális összege a felújítási költségvetés fele (50 százaléka), de legfeljebb 3 millió forint.

 

Mikortól és hol igényelhető?

Az otthonfelújítási támogatás 2021. január elsejétől igényelhető 2022. december 31-ig a Magyar Államkincstártól, és a támogatási kérelmeket a Kincstár a beérkezés időpontját követően, a beérkezés sorrendjében, 30 napon belül bírálja el.

Fontos: a folyósítást követő hat hónap során a kormányhivatal bármikor ellenőrizheti, hogy valóban arra fordították-e a támogatást, amire kérték, hogy tényleg megvalósult-e a lakásfelújítás.

 

Kik vehetik igénybe a lakásfelújítási támogatást és milyen feltételekkel?

Aki magyar állampolgár, és aki a vonatkozó törvény szerint magyar állampolgárnak tekintendő, „a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó, a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorló nagykorú, cselekvőképes természetes személy.

A háznak vagy lakásnak Magyarország területén kell lennie, és csak lakásként vagy lakóházként nyilvántartott lakáscélú ingatlan lehet – hétvégi házra például nem lehet a támogatást kérni, és csak a család lakóhelyéül szolgáló ingatlan vagy ahhoz tartozó helyiség (például a ház nyárikonyhája) lehet az. A szülőknek és gyermekeiknek lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy valóban ott élnek.

Az otthonteremtési támogatást legalább egy gyermeket nevelő vagy éppen gyermeket váró szülők igényelhetik. Nem kell, hogy házastársat legyenek, elég, ha élettársak, és azonos lakóhellyel rendelkeznek. A gyereket egyedül nevelő szülő is kérheti a program által nyújtott segítséget, azok a szülők pedig, akik elváltak, külön élnek vagy megosztva nevelik gyermeküket, osztozhatnak a támogatáson.

Gyermeknek számít a támogatás kérelmezésekor az igénylő magzata a terhesség betöltött 12. hete után, a vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyerek, aki a 25. életévét még nem töltötte be. De ugyanúgy gyereknek számít az igénylő 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyereke, valamint az a rokon gyermek, akinek az igénylő a kirendelt gyámja, a szülők halála miatt. A várandós nőknek a baba élveszületését követően legkésőbb a 60. napig igazolni kell, hogy a gyermek megszületett.

Ugyanarra a lakásra vagy házra ugyanaz a család csak egyszer igényelheti a támogatást. Babaváró hitellel rendelkezők is kérhetik az állami segítséget a felújításhoz. CSOK mellé vagy CSOK után is igényelni lehet, de ugyanazokat a számlákat nem nyújthatják be mindkét támogatási formához!

Fontos információ, hogy igényléskor a kérelmezőnek nem lehet köztartozása, és legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie: ez lehet felsőoktatási jogviszony vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben. Jó hír, hogy az utolsó 3 hónap esetén az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik, és beszámít a nyugdíj melletti munkavégzés is.

Az is lényeges, hogy hiába vásárol valaki már most előre alapanyagot a felújításhoz, ha az arról szóló számla 2020 decemberi, mivel a támogatáshoz 2021. január elseje után kiállított számlát fogadnak csak el.

A költségeket utólag téríti meg a Kincstár, vagyis az otthonfelújítási támogatást a munka befejezése és kifizetése után, utólag lehet igényelni a benyújtott számlák alapján.

otthonfelújítási támogatás a magyar államtól

 

 

Milyen felújítási munkákat támogat az Állam?

Szinte mindenféle lakásfelújítási feladatot, a falak kifestésétől és tapétázásától a fürdőszoba vagy a konyha korszerűsítésén át a nyílászárók cseréjéig. Sőt: kültéri munkákra is elszámolható, ezért nagyobb mozgásteret enged, mint a korszerűsítésre igényelt CSOK.

Az 518/2020. (XI. 25.) Kormány rendeletben részletezik is, mire lehet kérni a támogatást:

- víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,

- fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

- fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,

- épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,

- külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,

- párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,

- tető cseréje, felújítása, szigetelése,

- égéstermék-elvezető, kémény építése, korszerűsítése,

- klímaberendezés beépítése, cseréje,

- napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,

- belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,

- a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,

- kerítés építése,

- gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,

- terasz, loggia, erkély, előtető építése,

- térburkolat készítése, cseréje,

- télikert kialakítása,

Ha az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, akkor a 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák, alapozási szerkezet megerősítése, valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje is lehet a támogatott feladat.

 

Bármire és bárhogyan elszámolható a támogatás, csak az a lényeg, hogy felújítás legyen?

Nem, ez nem igaz. Aki például saját maga akarja végezni a felújítást, szakember nélkül, tehát munkadíjat nem tartalmaz a kérelme, csak anyagköltséget, az nem igényelheti az otthonfelújítási támogatást, mivel, ha nincsen munkadíj, illetve arról kiállított számla, akkor anyagköltség sem számolható el.

Nagyon fontos, hogy a visszaigényelhető lakásfelújítási támogatás összegében 50-50 százalékos arányban kell lennie az anyagköltségnek és a szerelést/felújítást végző szakemberek munkadíjának. Erre mutatunk egy példát: tegyük fel, hogy 5 millió forintba került a felújítási munka, amelyből 4 millió forint volt az anyagköltség és 1 millió forint a munkadíj. A teljes díj fele 2,5 millió forint, de mivel 50-50 százalékosnak kell lennie a munkadíj és az anyagköltség arányának, a munkadíj pedig 1 millió forint volt, az anyagköltségből 1 millió forint számolható el. Vagyis a felújítás 5 millióba került, amihez az állam 2 millió forint támogatást adott.

munkadíj elszámolása a lakásfelújítási támogatásnál

 

 

Hogyan lehet igényelni a támogatást?

A Magyar Államkincstárnál, 2021. január elsejétől. A benyújtandó dokumentumokról részletesen a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet ír.

Cikkünk közlése után számos kérdést kaptunk az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Mindegyikre válaszoltunk, és a következő, "Lakásfelújítási támogatás - kérdések és válaszok" című bejegyzésünkben írtuk meg.

Kapcsolódó cikkek:

Tetőablak - mikor érdemes cserélni?

Hogyan számoljuk ki a fugázóanyag mennyiségét?

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  • -2%

  Gyalogos és személyautó forgalomra is alkalmas
  6 cm-es kővastagság
  Impregnált
  Kombi térkő
  Melírozott andezit színű
  Beton
  0,85 m2/sor
  10,2 m2/raklap

   

  Készleten, több mint 50 m2
  6 571 Ft / m2
  6 430 Ft / m2
  Megnézem
  • -27%

  Íves zuhanytálca
  Alkalmas beépítésre, vagy előlapos kivitelezésre 
  A szifon nem tartozék
  90x90 cm
  Gyártói cikkszám: 755150

  Rendelhető
  59 801 Ft / db
  43 060 Ft / db
  Megnézem
  • -30%

  Fa, színtelen lakkal
  Alsó kilinccsel felnyíló
  2 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Rendelhető
  213 995 Ft / db
  149 795 Ft / db
  Megnézem