Milyen a jó kerítés?

Építőanyag.hu

ilyen a jó kerítés

A jó kerítés stabil, szép, és betölti azt a funkciót, amit elvárunk tőle, vagyis elhatárolja házunkat, telkünket az utcától, más terektől.

Ennél azonban jóval többet kell tudnunk a kerítésekről, mielőtt belevágunk az elkészítésébe vagy átépítésébe.

Első lépés a jogszabályok ismerete

A kerítés a telek területét lehatároló építmény, így határozza meg az OTEK, azaz az országos területrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet.

A kerítésépítés nem engedélyköteles, de mielőtt elkezdjük, érdeklődjünk a helyi építésügyi hatóságnál, mert településenként más-és más további előírás lehet érvényben. A helyi rendelet előírhatja a kerítés magasságát, a lábazat magasságát, sőt, még azt is, hogy például az átlátást korlátozó, összefüggő sövény magassága az elő-, oldal- és hátsókertben milyen magas lehet. Ezeknek a rendeleteknek megsértése ugyanolyan következményekkel jár, mint az országos szabályoké.

Sokszor felmerül a kerítés magasságának kérdése is, különösen, ha maximális biztonságra törekszünk. Általános kikötés, hogy a tömör kerítés nem lehet magasabb 2,5 méternél (egyes településeket 1,8 méternél), a támfalra épült kerítés pedig összesen 3 méternél.

Milyen a jó választás?

Családi házak elé nem mindegy, milyen határoló kerül. Egy szép épület látványát elronthatja egy felújítást vagy cserét igénylő határoló, míg egy új vagy felújított, esztétikus, emeli az épület szépségét.

Hogy mi a legjobb választás, az elsősorban attól függ, milyen területet akarunk bekeríteni. Készíthetjük a nyaralónk vagy egy hobbikert köré, telekhatárhoz, vagy az előkertben az utcafrontra.

Egy hétvégi telek köré vagy a szomszéd telek mellé sok esetben elég egy egyszerű drótkerítés betonoszlopokkal, de akár igényesebb megoldást is választhatunk. Kivitelezhetjük fából vagy fémből, lehet kovácsoltvas, gondozásmentes WPC; mindenki választhat az ízlése és anyagi lehetőségei alapján. Bármelyik mellett döntünk, lényeges szempont legyen, hogy a házhoz, az utcaképhez illő kerítést válasszunk, ne uralja a telket, simuljon bele a környezetébe.

A kerítés kiválasztásánál ki-ki eldöntheti, mi a legfontosabb számára. Ez lehet a biztonság, a szép kivitelezés, a nyitott tér, a zárt tér, ami biztosítja a magánélet nyugalmát, esetleg ezek ötvözete.

Ha fontos a biztonság

Kiemelt szempont lehet otthonunk védelme, akár zárt, akár nyitott kerítést építünk – ha elég stabil és magas, védelmet nyújt. Ezért is érdemes felújítani a régi, roskatag építményeket, amelyeket akár egy mozdulattal be lehet dönteni.

Célszerű masszív, minőségi kivitelezésű határolót készíteni, ami akár évtizedekig óvja otthonunkat. Ne felejtsük el, hogy a stabilitást a lábazattal és az oszlopokkal teremtjük meg, majd ehhez rögzítjük az elemeket.

Mind a lábazat, mind az oszlopok kialakításához válasszunk kifejezetten erre a célra gyártott kerítéskövet a hozzá tartozó sarokelemmel. A legjobb megoldás az időtálló beton. A Leier Architektura kerítéskő például hasított betonból készült, nedvességtűrő és fagyálló. Alkalmas kerítések, falazatok és magas virágágyak építésére egyaránt. Hasonlóan színvonalas termék a Semmelrock Castello és a  Semmelrock Rivago kerítéselem: sima felületük miatt kiválóan használhatók, könnyen megmunkálhatók, kopásállóságuk és fagyállóságuk pedig a termékszabvány legszigorúbb követelményeit elégíti ki. A Viastein Avangard egyrészt szintkülönbségek elválasztására és virágoskertek, tavak elkerítésére alkalmas, másrészt - egyedi, üreges kialakításának köszönhetően - magasabb kerítések és zajvédők felépítésére.

A jó kerítés az, amelyik pontos tervezéssel, színvonalas alapanyagokkal, szakszerű munkával készült. Az oszlopokat 80-100 cm mélyen helyezzük el, a lábazat betonozásához készítsünk 70 cm mély sávalapot. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a kerítéslábazat készítéséről.

Zárt kerítés megoldások

Aki el akarja rejteni a kíváncsi szemek elől otthonát, az – ha a helyi rendelet ezt lehetővé teszi –, zárt vagy zárt hatású térhatárolót emel.

Ismét divatba jött a tégla, részben a természetes, kellemes színe és textúrája miatt. Ha az épület jellegéhez illik, téglákból romantikus térhatárolót alakíthatunk ki, különösen, ha a szomszédos telektől akarjuk elválasztani magunkat. Utcafrontra csak akkor ajánljuk, ha természetes anyagokkal, például pácolt faoszlopokkal vagy kevésbé zárt szakasszal, levegős mintázattal törjük meg a falszerűségét. A tégla lábazatként is mutatós.

 

tégla kerítés zárt kerítés

 

Népszerűek a beton alapra épített tömör fakerítések is. Lambériából, hajópadlóból is készíthetjük, kültéri, azaz vastag lazúrral kezelhetjük.

Biztonságos, védi a magánszférát, mutatós és időtálló.

 

fából készült zárt kerítés

 

 

Nyitott kerítések

Ha azt akarjuk, hogy a fény, a levegő szabadon áramoljon a kertünkbe, ha szeretnénk, hogy lakóházunk az utca szerves része legyen, a nyitott kerítés a jó választás.

Lehet elegáns kovácsoltvas, készülhet lambériából, deszkából, kezelhetjük lazúrral, festhetjük egy nekünk tetsző színre, ami illeszkedik a környezetbe.

 

kovácsolt vas kerítés lábazattal

 

 

Újszerű változatok kerítésre

Ne féljünk az olyan szokatlan, ám dekorítav megoldásoktól sem, mint amilyen például a gabion kerítés. Ennek lényege a különböző fajtájú zúzott kővel, például márvány zúzalékkal töltött horganyzott acél modulok felállítása.

Nagy előnye, hogy egész évben építhető, illeszkedik a természetes környezetbe, gyorsan és könnyen elkészül. A gabion zajvédelmi funkciót is ellát, érdemes olyan helyen alkalmazni, ahol nagy az utcai forgalom.

 

gabion kerítés építőanyag

 

 

Az elegáns fehér

Ha illik a szűkebb és tágabb környezetünkbe vagy egy romantikus kert határolójának szánjuk, a fehér kerítés gyönyörűen mutat majd. A fából, fémből készült elemeket selyemfényű kültéri zománcfestékkel fessük le. Gyakoribb karbantartást igényel, de megéri, mert a látvány önmagáért beszél.

 

elegáns fehér kerítés

 

Egyes országokban nem kerítik el a telküket a tulajdonosok, de Magyarországon hagyomány és elvárás is a kerítés megépítése. Biztonságot nyújt a kisgyerekeseknek, a kisállatok gazdáinak, és mindenkinek, aki meg akarja védeni otthonát.

Kapcsolódó cikkek:

Kerti támfalak építése

Mutatós és tartós kerítések kövekkel

Kerítéslábazat készítése

Hogyan vásároljunk építőanyagot a neten

Hogyan számíthatjuk ki a zsalukőhöz a beton mennyiségét?

Kapcsolódó termékek