Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása

Építőanyag.hu

Terasz

A házépítés egyik utolsó, egyben legizgalmasabb része a külső terek kialakítása, szépítése. A járdák, lépcsők, teraszok azok, amelyeket egy külső szemlélő elsőként meglát, és ezek egyúttal sokat el is árulnak a házban lakókról.

Jellemző hiba az építkezés során, hogy a teraszról elfeledkezünk. Pedig ez az a terület, ahol a család szívesen időzik, fogadja a barátokat egy jóízű beszélgetésre, és ahol a kertnek köszönhetően a legközelebb érezhetjük magunkat a természethez.

Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb teraszkialakítás szülessen meg, végig kell gondolnunk, hogy mi mit szeretnénk ott csinálni, mire szeretnénk azt használni, és hogy ebből adódóan mekkora legyen a mérete. Vizsgáljuk meg a házunk tájolását, és hogy a teraszt ez miképp fogja érinteni. A tető, az árnyékolás és oldalfalak szempontjából az sem mellékes, hogy elsősorban mely évszakokban és mely napszakokban szeretnénk majd használni a ház eme részét, hisz ezeknek megfelelően kell ezeket kialakítani.

Ha pince is tartozik a házhoz, és a teraszunk épp e felett lesz, mindenképp szakemberre bízzuk a burkolási feladatot, hisz ilyenkor nemcsak a házunk falát, hanem az alatta lévő területet is meg kell védeni a beázástól, ezt pedig csak tökéletes vízszigeteléssel lehet megoldani.

 

Kezdjük az alapokkal!

Mivel a terasz a ház falához kapcsolódik, ezért nem mindegy, hogy mennyire tömör talajra dolgozunk. Ha az építkezéskor nem kellett azt megmozgatni, feltölteni, akkor valószínűleg természetesen tömör, leülepedett földdel van dolgunk, viszont ha töltött földről van szó, akkor a terasz építése előtt azt még le kell tömörítenünk.

A terasz elkészítését az úgynevezett szegélykövek lerakásával érdemes kezdeni. Ezek kijelölik a terület végleges helyét, illetve a későbbiekben sem engedik a burkoláshoz használt térkövek, burkolólapok elmozdulását. Célszerű a szegélyköveket betonba helyezni, illetve az oldalukat is betonnal kiönteni. Ez további stabilitást ad a teraszunknak. A magasságuk kijelölésénél ne feledkezzünk el arról, hogy a háztól távolodva lejtés legyen benne, az esővíz el tudjon folyni.

A szegélykövek letétele után kőzúzalékkal vagy sóderrel érdemes kitölteni a terasz ágyát, amelyet a földhöz hasonlóan tömöríteni kell. Erre még kerül egy vékony, pár centiméter vastag egyenletes homokréteg, és végezetül erre kerülnek maguk a burkolólapok vagy térkövek.

Fontos, hogy a lapok lerakása közben ne feledkezzünk el arról sem, hogy ez még nem a végleges szintmagassága a burkolatnak, az alatta lévő rétegek mozgása, tömörülése miatt még egy fél centit, centit süllyedni fog.

terasz

Kényelmes lépcsőket tervezzünk!

Szintén átgondolandó kérdéseket vet fel a terasz megközelítése. Hogyan jutunk ki oda a házból, hogyan kapcsolódjon a kerthez, hogyan közelíthetjük meg egyéb irányokból. Nem mindegy, mekkora szintkülönbségek vannak a ház és az azt körülvevő területek között. Ezeket ötletesen át tudjuk hidalni lépcsőkkel, kanyargós kis járdákkal, amelyek stílusukban tökéletesen illeszkednek a házunkhoz, és egy általunk vágyott hangulatot adnak neki.

Ha pedig már a lépcsőkről van szó, itt a méret a lényeg. A házak belső tereiben lévő lépcsők fokainak magassága általában 17-18 cm körül vannak, azonban a kertben ez legfeljebb 15 cm legyen, a szélessége pedig minimum 33 centiméter legyen. Ez utóbbi pontos meghatározásához használjuk az úgynevezett lépcsőszabályt. Azaz vegyük kétszer a magasságot és egyszer a minimum szélességet: 2*15 cm + 1*33 cm = 63 cm. Ezekkel a méretekkel lesz kényelmes és biztonságos a kerti lépcsőnk.

 

Ideje takarítani!

A járdák, lépcsők, teraszok megépítésével, illetve azok burkolásával a végére is értünk a nagyobb szeméttel járó munkafázisoknak. Ezért mielőtt nekiállnánk a zöld területek kialakításának, gondoskodjunk az építkezési törmelékek, szerszámok, gépek eltakarításáról. A tereprendezési, parkosítási munkálatokat önkezűleg is el tudjuk végezni, de mint minden építkezési szakaszban, itt is érdemes szakembereket bevonni. A talaj egyenletessé tételével, a kert megépítésével, a növények ültetésével és végezetül a füvesítéssel pedig végre hátra dőlhetünk: elkészült a házunk.

Kapcsolódó cikkek
Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes
A kerti burkolatok fajtái
A térkő kiválasztásának szempontjai

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel