Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása

Terasz

A házépítés egyik utolsó, egyben legizgalmasabb része a külső terek kialakítása, szépítése. A járdák, lépcsők, teraszok azok, amelyeket egy külső szemlélő elsőként meglát, és ezek egyúttal sokat el is árulnak a házban lakókról.

Jellemző hiba az építkezés során, hogy a teraszról elfeledkezünk. Pedig ez az a terület, ahol a család szívesen időzik, fogadja a barátokat egy jóízű beszélgetésre, és ahol a kertnek köszönhetően a legközelebb érezhetjük magunkat a természethez.

Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb teraszkialakítás szülessen meg, végig kell gondolnunk, hogy mi mit szeretnénk ott csinálni, mire szeretnénk azt használni, és hogy ebből adódóan mekkora legyen a mérete. Vizsgáljuk meg a házunk tájolását, és hogy a teraszt ez miképp fogja érinteni. A tető, az árnyékolás és oldalfalak szempontjából az sem mellékes, hogy elsősorban mely évszakokban és mely napszakokban szeretnénk majd használni a ház eme részét, hisz ezeknek megfelelően kell ezeket kialakítani.

Ha pince is tartozik a házhoz, és a teraszunk épp e felett lesz, mindenképp szakemberre bízzuk a burkolási feladatot, hisz ilyenkor nemcsak a házunk falát, hanem az alatta lévő területet is meg kell védeni a beázástól, ezt pedig csak tökéletes vízszigeteléssel lehet megoldani.

 

Kezdjük az alapokkal!

Mivel a terasz a ház falához kapcsolódik, ezért nem mindegy, hogy mennyire tömör talajra dolgozunk. Ha az építkezéskor nem kellett azt megmozgatni, feltölteni, akkor valószínűleg természetesen tömör, leülepedett földdel van dolgunk, viszont ha töltött földről van szó, akkor a terasz építése előtt azt még le kell tömörítenünk.

A terasz elkészítését az úgynevezett szegélykövek lerakásával érdemes kezdeni. Ezek kijelölik a terület végleges helyét, illetve a későbbiekben sem engedik a burkoláshoz használt térkövek, burkolólapok elmozdulását. Célszerű a szegélyköveket betonba helyezni, illetve az oldalukat is betonnal kiönteni. Ez további stabilitást ad a teraszunknak. A magasságuk kijelölésénél ne feledkezzünk el arról, hogy a háztól távolodva lejtés legyen benne, az esővíz el tudjon folyni.

A szegélykövek letétele után kőzúzalékkal vagy sóderrel érdemes kitölteni a terasz ágyát, amelyet a földhöz hasonlóan tömöríteni kell. Erre még kerül egy vékony, pár centiméter vastag egyenletes homokréteg, és végezetül erre kerülnek maguk a burkolólapok vagy térkövek.

Fontos, hogy a lapok lerakása közben ne feledkezzünk el arról sem, hogy ez még nem a végleges szintmagassága a burkolatnak, az alatta lévő rétegek mozgása, tömörülése miatt még egy fél centit, centit süllyedni fog.

terasz

Kényelmes lépcsőket tervezzünk!

Szintén átgondolandó kérdéseket vet fel a terasz megközelítése. Hogyan jutunk ki oda a házból, hogyan kapcsolódjon a kerthez, hogyan közelíthetjük meg egyéb irányokból. Nem mindegy, mekkora szintkülönbségek vannak a ház és az azt körülvevő területek között. Ezeket ötletesen át tudjuk hidalni lépcsőkkel, kanyargós kis járdákkal, amelyek stílusukban tökéletesen illeszkednek a házunkhoz, és egy általunk vágyott hangulatot adnak neki.

Ha pedig már a lépcsőkről van szó, itt a méret a lényeg. A házak belső tereiben lévő lépcsők fokainak magassága általában 17-18 cm körül vannak, azonban a kertben ez legfeljebb 15 cm legyen, a szélessége pedig minimum 33 centiméter legyen. Ez utóbbi pontos meghatározásához használjuk az úgynevezett lépcsőszabályt. Azaz vegyük kétszer a magasságot és egyszer a minimum szélességet: 2*15 cm + 1*33 cm = 63 cm. Ezekkel a méretekkel lesz kényelmes és biztonságos a kerti lépcsőnk.

 

Ideje takarítani!

A járdák, lépcsők, teraszok megépítésével, illetve azok burkolásával a végére is értünk a nagyobb szeméttel járó munkafázisoknak. Ezért mielőtt nekiállnánk a zöld területek kialakításának, gondoskodjunk az építkezési törmelékek, szerszámok, gépek eltakarításáról. A tereprendezési, parkosítási munkálatokat önkezűleg is el tudjuk végezni, de mint minden építkezési szakaszban, itt is érdemes szakembereket bevonni. A talaj egyenletessé tételével, a kert megépítésével, a növények ültetésével és végezetül a füvesítéssel pedig végre hátra dőlhetünk: elkészült a házunk.

Kapcsolódó cikkek
Minden, amit a térkövezésről tudni érdemes
A kerti burkolatok fajtái
A térkő kiválasztásának szempontjai

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Padlók, burkolt falak fugázásához
  Bel- és kültéri használatra
  Vízlepergető DropEffect® technológia
  6 mm fugaszélességig
  Fekete színű
  Anyagszükséglet: fugamérettől függ
  5 kg/zsák

  Raktáron, 2 db
  4 190 Ft / db
  Megnézem

  Aljzatok szintkülönbségeinek kiegyenlítésére
  Jellemző alkalmazások: cementesztrich, betonaljzat
  Szürke
  Anyagszükséglet: 1,6 kg/m2/mm
  25 kg/zsák
  50 zsák/raklap 

  Raktáron, 9 db
  8 000 Ft / db
  Megnézem

  Térkőburkololatok szegélyeleme
  Különböző kertrészek elhatárolásához
  Egyenes felső rész
  5x100x20 cm
  Szürke színű
  Beton
  1 db/folyóméter
  64 db/raklap

  Raktáron, több mint 10 db
  1 320 Ft / db
  Megnézem