25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
kedvező árak
kedvező árak
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Kisokos a burkolatokhoz: melyik helyiségbe milyen járólap vagy padló illik?

Burkolatok járólapok padlók az egyes helyiségekben

A járófelületek burkolatának kiválasztásakor a legfontosabb, hogy illeszkedjen az adott helyiség funkciójához, ellenálló legyen a fizikai hatásokkal szemben, és esztétikus megjelenésű legyen.

Otthonunk minden helyiségében lényeges szerepet töltenek be azok a burkolatok, amelyekkel a járófelületeket borítjuk, akár padlólapról, akár laminált padlórólvan szó.

A padló anyagát részben esztétikai szempontok szerint választjuk ki, részben pedig annak megfelelően, hogy melyik helyiségbe milyen burkolat illik. És még egy tényezőt figyelembe kell vennünk: azt, hogy padlófűtéssel rendelkezik-e a lakás.

 

Milyen tényezők alapján érdemes kiválasztani a padló anyagát?

Mielőtt megrendelnénk a burkolatokat, a következőket kell átgondolnunk. Padlófűtéshez választjuk-e a burkolatot? Ha igen, akkor tartsuk szem előtt, hogy a kész burkolatnak bírnia kell a fűtés miatt keletkező nagyobb mértékű hőingadozást is. Az is lényeges, hogy a padlóburkolat anyagának a lehető legnagyobb legyen a hőáteresztési együtthatója, ezért olyan anyagot kell választani, amelynek hőszigetelési együtthatója kisebb, mint 0,015 m2 x K/W (a DIN 1264 T3-as szabvány szerint). Erre alkalmas a járólap vagy padlólap (padlócsempe), a klasszikus, fából készült parketta, a laminált padló és a vinyl padló egyaránt.

Egy másik szempont, hogy vizes helyiségbe, illetve magasabb páratartalmú helyiségbe raknánk-e le a padlót. Amennyiben igen, úgy olyan anyagot válasszunk, amelyik a fizikai körülmények hatására, például ha víz éri, nem változtatja meg az alakját, nem kezd el romlani az állapota és a minősége. Emiatt nem tanácsos hajópadlót, hagyományos parkettát vagy laminált padlót használni a konyhához, fürdőszobához, vécéhez és a mosó-szárító helyiséghez, lerakhatunk viszont járólapot vagy vinyl padlót.

A harmadik szempont az, hogy választott anyag színében, textúrájában, stílusában illeszkedjen az adott helyiséghez és otthonunk dizájnjához is.

Ha kicsi a lakásunk, nem árt arra is figyelni, hogy miként növelhetjük a teret a padlólap stílusával, mintájával, színével.

 

járólap padlólap konyhában és étkezőben

 

 

Burkolatok főbb típusai

Laminált padlót otthonunk több helyiségében is lerakhatunk: a nappaliban, hálószobában, a gyerekszobában, a home office-ként szolgáló dolgozószobában, vagy akár az ebédlőben is. Nem ajánlott vizes helyiségekben használni, mivel az illesztések közé beszivároghat a víz, így hamar tönkremehet.

A laminált padló lerakása viszonylag egyszerű, és kedvelt megoldás, mivel jó vele dolgozni, könnyen tisztán tartható, valamint a megfelelő ápolás és használat mellett hosszú ideig megőrzi eredeti állapotát.

A vinyl padló vagy LVT (luxury vinyl tile) nem hagyományos műanyag, annál sokoldalúbb, és a megszólalásig hasonlíthat a természetes anyagokhoz. A PVC padlónál merevebb, sokkal keményebb a felszíne. Előnye, hogy a hidegburkolatokhoz képest halkabban lehet járni rajta (sokkal jobb a lépéshang csillapítása), felülete nem hűvös. A vinyl padló vízálló, fürdőszobába, mosókonyhába is lerakható, ráadásul padlófűtésre lerakható.

A parketta és hajópadló is a melegburkolatok közé tartozik, anyaguk minden esetben fa. Maximális lépéskomforttal rendelkeznek, a fa jellemzőitől függően egészen jó lehet a kopásállóságuk. Padlófűtésre is telepíthetők, és akár mezítláb is kellemes rajtuk a közlekedés. Nagyszerű megoldásnak bizonyulnak a szobákba, illetve a nappaliként szolgáló helyiségbe. Hátrányuk, hogy a nedvességgel szemben nem ellenállók, és a kémiai, mechanikai behatásokat sem bírják úgy, mint a járólapok.

A hidegburkolat számos remek tulajdonsággal rendelkezik: tökéletes választás padlófűtéses házakba folyosó, előszoba, nappali, vizes helyiségek burkolásához, ütés-, karc-, víz- és vegyszerálló, bírja a mechanikai igénybevételt. Készülhet agyagból, szilikátokkal, homokkal stb. keverve, betonból, kőőrleményből, természetes kövekből (mint amilyen a gránit vagy a márvány.)

Vásárlás előtt a kopásállóságot, a keménységet és a felület tulajdonságait érdemes figyelembe venni - minél recésebb ugyanis, annál kevésbé csúszik, ez pedig a fürdőszobában nem mindegy.

 

nappali és nagyszoba burkolata padlója

 

 

Burkolatok az egyes helyiségekben

 

Előszoba, folyosó

Az előszobán keresztül jutunk be otthonunkba, és a folyosókon, közlekedőkön át a többi helyiségbe. Kintről utcai vagy kerti cipővel lépünk be, és az időjárástól függően port, nedvességet, sarat is behordhatunk, ráadásul ezeken a területeken elég nagy a napi forgalom, különösen, ha több tagú a család, vagy gyakran fogadunk vendégeket. Ezek a tényezők mind meghatározzák a burkolat típusát.

Mivel az előszoba és a közlekedő erősebb terhelésnek van kitéve, mint például a hálószoba, és az sem mindegy, hogyan tartható tisztán, ide mindenképpen hidegburkolatot rakjunk le. A járólap könnyen tisztítható, ütés- és karcálló, nedvességtűrő, kopásálló, és a megfelelő színű, textúrájú, méretű lapok lerakásával (például bézs árnyalatú, nagy méretű, szabályos négyzet alakú padlólappal) optikailag növelhető a tér.

Nappali vagy nagyszoba

Rendszerint sok időt tölt itt az egész család, ez mindenképpen számít a tervezéskor. Padlófűtéses házakban gyakran tesznek le járólapot a nappaliban, főleg ott, ahol folyamatosan nagy a sürgés-forgás. Igaz, hogy gyorsan és hatékonyan takarítható, kopásálló, de ha nem kellő körültekintéssel választják meg a hidegburkolatot, és teljesen sima, csúszós a felület, a balesetveszélyes is lehet a járólap. A kellő melegségérzetet sem feltétlenül biztosítja, emiatt jobb, ha a nappaliba parkettát, vinyl padlót vagy laminált padlót rakunk le.

Konyha

A lehetséges szennyeződések, a pára és az igénybevétel miatt a hidegburkolat ajánlott, így a takarítás is sokkal egyszerűbb. A hajópadló, a laminált padló vagy a parketta a konyhában hamar tönkremegy. Arról nem is beszélve, hogy a padlónak bírnia kell adott esetben a sütő hőmérsékletét, azt, ha véletlenül forró folyadék éri, vagy esetleg egy szikra kipattan valahonnan. A csúszásmentesség fontos, ezt ne hagyjuk ki a számításból vásárlás előtt!

Étkező, ebédlő

Barátságosabb, melegburkolatot választunk ebbe a helyiségbe, de nagyobb igénybevételnél (sokan vagyunk, sokat használjuk, sokszor jönnek vendégek) a vinyl padló is remek választás lehet.

Fürdőszoba és wc

Részben higiéniai igények (gyakori takarítás, fertőtlenítés lehetősége, penészesedés megelőzése), részben praktikus szempontok (vízállóság, kopásállóság, tisztíthatóság) indokolják a hidegburkolatok használatát (és fából készült melegburkolatok mellőzését). Ahhoz, hogy valóban tartós és vízálló legyen a fürdőszoba és vécé padlója, mindenképpen szakemberrel kell lerakatni a járólapot. És ahogyan a konyhánál, itt is ügyeljünk a csúszásmentes felületre.

Hálószoba, gyerekszoba, dolgozószoba

Ezekbe a helyiségekbe melegburkolat illik: parketta, laminált padló, hajópadló. Amennyiben nincsenek asztmás, háziporatkára allergiás családtagok, és nem padlófűtéssel melegítünk, padlószőnyeget is lerakhatunk.

 

gyerekszobába melegburkolat való

 

Kapcsolódó blogbejegyzések:

2022-es trendek a lakberendezésben

Aljzatkiegyenlítés – A padló előkészítése

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Miért olyan jó laminált padlóval dolgozni lakásfelújítás esetén?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  2,784 m2/csomag
  11,6 cm széles (csappal együtt)
  Fenyő fűrészáru
  I. osztályú minőség
  Járható
  Könnyen kezelhető felület
  Egyszerűen felhasználható
   

  Raktáron, 16.7 m2
  6 240 Ft / m2
  Megnézem

  Sima felületű, fal- és padlólap
  Kül- és beltérben egyaránt használható
  Bézs színű
  Mérete: 20x60 cm
  10 db/doboz
  1,2 m2/doboz

  Raktáron, 45.6 m2