Kisokos a burkolatokhoz: melyik helyiségbe milyen járólap vagy padló illik?

Építőanyag.hu

Burkolatok járólapok padlók az egyes helyiségekben

A járófelületek burkolatának kiválasztásakor a legfontosabb, hogy illeszkedjen az adott helyiség funkciójához, ellenálló legyen a fizikai hatásokkal szemben, és esztétikus megjelenésű legyen.

Otthonunk minden helyiségében lényeges szerepet töltenek be azok a burkolatok, amelyekkel a járófelületeket borítjuk, akár padlólapról, akár laminált padlórólvan szó.

A padló anyagát részben esztétikai szempontok szerint választjuk ki, részben pedig annak megfelelően, hogy melyik helyiségbe milyen burkolat illik. És még egy tényezőt figyelembe kell vennünk: azt, hogy padlófűtéssel rendelkezik-e a lakás.

 

Milyen tényezők alapján érdemes kiválasztani a padló anyagát?

Mielőtt megrendelnénk a burkolatokat, a következőket kell átgondolnunk. Padlófűtéshez választjuk-e a burkolatot? Ha igen, akkor tartsuk szem előtt, hogy a kész burkolatnak bírnia kell a fűtés miatt keletkező nagyobb mértékű hőingadozást is. Az is lényeges, hogy a padlóburkolat anyagának a lehető legnagyobb legyen a hőáteresztési együtthatója, ezért olyan anyagot kell választani, amelynek hőszigetelési együtthatója kisebb, mint 0,015 m2 x K/W (a DIN 1264 T3-as szabvány szerint). Erre alkalmas a járólap vagy padlólap (padlócsempe), a klasszikus, fából készült parketta, a laminált padló és a vinyl padló egyaránt.

Egy másik szempont, hogy vizes helyiségbe, illetve magasabb páratartalmú helyiségbe raknánk-e le a padlót. Amennyiben igen, úgy olyan anyagot válasszunk, amelyik a fizikai körülmények hatására, például ha víz éri, nem változtatja meg az alakját, nem kezd el romlani az állapota és a minősége. Emiatt nem tanácsos hajópadlót, hagyományos parkettát vagy laminált padlót használni a konyhához, fürdőszobához, vécéhez és a mosó-szárító helyiséghez, lerakhatunk viszont járólapot vagy vinyl padlót.

A harmadik szempont az, hogy választott anyag színében, textúrájában, stílusában illeszkedjen az adott helyiséghez és otthonunk dizájnjához is.

Ha kicsi a lakásunk, nem árt arra is figyelni, hogy miként növelhetjük a teret a padlólap stílusával, mintájával, színével.

 

járólap padlólap konyhában és étkezőben

 

 

Burkolatok főbb típusai

Laminált padlót otthonunk több helyiségében is lerakhatunk: a nappaliban, hálószobában, a gyerekszobában, a home office-ként szolgáló dolgozószobában, vagy akár az ebédlőben is. Nem ajánlott vizes helyiségekben használni, mivel az illesztések közé beszivároghat a víz, így hamar tönkremehet.

A laminált padló lerakása viszonylag egyszerű, és kedvelt megoldás, mivel jó vele dolgozni, könnyen tisztán tartható, valamint a megfelelő ápolás és használat mellett hosszú ideig megőrzi eredeti állapotát.

A vinyl padló vagy LVT (luxury vinyl tile) nem hagyományos műanyag, annál sokoldalúbb, és a megszólalásig hasonlíthat a természetes anyagokhoz. A PVC padlónál merevebb, sokkal keményebb a felszíne. Előnye, hogy a hidegburkolatokhoz képest halkabban lehet járni rajta (sokkal jobb a lépéshang csillapítása), felülete nem hűvös. A vinyl padló vízálló, fürdőszobába, mosókonyhába is lerakható, ráadásul padlófűtésre lerakható.

A parketta és hajópadló is a melegburkolatok közé tartozik, anyaguk minden esetben fa. Maximális lépéskomforttal rendelkeznek, a fa jellemzőitől függően egészen jó lehet a kopásállóságuk. Padlófűtésre is telepíthetők, és akár mezítláb is kellemes rajtuk a közlekedés. Nagyszerű megoldásnak bizonyulnak a szobákba, illetve a nappaliként szolgáló helyiségbe. Hátrányuk, hogy a nedvességgel szemben nem ellenállók, és a kémiai, mechanikai behatásokat sem bírják úgy, mint a járólapok.

A hidegburkolat számos remek tulajdonsággal rendelkezik: tökéletes választás padlófűtéses házakba folyosó, előszoba, nappali, vizes helyiségek burkolásához, ütés-, karc-, víz- és vegyszerálló, bírja a mechanikai igénybevételt. Készülhet agyagból, szilikátokkal, homokkal stb. keverve, betonból, kőőrleményből, természetes kövekből (mint amilyen a gránit vagy a márvány.)

Vásárlás előtt a kopásállóságot, a keménységet és a felület tulajdonságait érdemes figyelembe venni - minél recésebb ugyanis, annál kevésbé csúszik, ez pedig a fürdőszobában nem mindegy.

 

nappali és nagyszoba burkolata padlója

 

 

Burkolatok az egyes helyiségekben

 

Előszoba, folyosó

Az előszobán keresztül jutunk be otthonunkba, és a folyosókon, közlekedőkön át a többi helyiségbe. Kintről utcai vagy kerti cipővel lépünk be, és az időjárástól függően port, nedvességet, sarat is behordhatunk, ráadásul ezeken a területeken elég nagy a napi forgalom, különösen, ha több tagú a család, vagy gyakran fogadunk vendégeket. Ezek a tényezők mind meghatározzák a burkolat típusát.

Mivel az előszoba és a közlekedő erősebb terhelésnek van kitéve, mint például a hálószoba, és az sem mindegy, hogyan tartható tisztán, ide mindenképpen hidegburkolatot rakjunk le. A járólap könnyen tisztítható, ütés- és karcálló, nedvességtűrő, kopásálló, és a megfelelő színű, textúrájú, méretű lapok lerakásával (például bézs árnyalatú, nagy méretű, szabályos négyzet alakú padlólappal) optikailag növelhető a tér.

Nappali vagy nagyszoba

Rendszerint sok időt tölt itt az egész család, ez mindenképpen számít a tervezéskor. Padlófűtéses házakban gyakran tesznek le járólapot a nappaliban, főleg ott, ahol folyamatosan nagy a sürgés-forgás. Igaz, hogy gyorsan és hatékonyan takarítható, kopásálló, de ha nem kellő körültekintéssel választják meg a hidegburkolatot, és teljesen sima, csúszós a felület, a balesetveszélyes is lehet a járólap. A kellő melegségérzetet sem feltétlenül biztosítja, emiatt jobb, ha a nappaliba parkettát, vinyl padlót vagy laminált padlót rakunk le.

Konyha

A lehetséges szennyeződések, a pára és az igénybevétel miatt a hidegburkolat ajánlott, így a takarítás is sokkal egyszerűbb. A hajópadló, a laminált padló vagy a parketta a konyhában hamar tönkremegy. Arról nem is beszélve, hogy a padlónak bírnia kell adott esetben a sütő hőmérsékletét, azt, ha véletlenül forró folyadék éri, vagy esetleg egy szikra kipattan valahonnan. A csúszásmentesség fontos, ezt ne hagyjuk ki a számításból vásárlás előtt!

Étkező, ebédlő

Barátságosabb, melegburkolatot választunk ebbe a helyiségbe, de nagyobb igénybevételnél (sokan vagyunk, sokat használjuk, sokszor jönnek vendégek) a vinyl padló is remek választás lehet.

Fürdőszoba és wc

Részben higiéniai igények (gyakori takarítás, fertőtlenítés lehetősége, penészesedés megelőzése), részben praktikus szempontok (vízállóság, kopásállóság, tisztíthatóság) indokolják a hidegburkolatok használatát (és fából készült melegburkolatok mellőzését). Ahhoz, hogy valóban tartós és vízálló legyen a fürdőszoba és vécé padlója, mindenképpen szakemberrel kell lerakatni a járólapot. És ahogyan a konyhánál, itt is ügyeljünk a csúszásmentes felületre.

Hálószoba, gyerekszoba, dolgozószoba

Ezekbe a helyiségekbe melegburkolat illik: parketta, laminált padló, hajópadló. Amennyiben nincsenek asztmás, háziporatkára allergiás családtagok, és nem padlófűtéssel melegítünk, padlószőnyeget is lerakhatunk.

 

gyerekszobába melegburkolat való

 

Kapcsolódó blogbejegyzések:

2022-es trendek a lakberendezésben

Aljzatkiegyenlítés – A padló előkészítése

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Miért olyan jó laminált padlóval dolgozni lakásfelújítás esetén?

Kapcsolódó termékek