Lakberendezési trendek és divatszínek 2023-ban

Építőanyag.hu

2023-as lakberendezési trendek és dekorszínek

Változást hoz az új év a színekben, a formákban, a praktikumban, de mindezt úgy, hogy nem kell élesen elfordulni a korábbi irányzattól, vagyis pár módosítással, kiegészítéssel még szebbé, kényelmesebbé és lakhatóbbá tehetjük a lakásunkat.

Évek óta uralkodó trend az egyszerű elegancia; letisztult berendezés, lehetőség szerint minél kevesebb, de annál mutatósabb bútor az otthonunkban, a leggyakrabban használt színek pedig a szürke és a bézs különféle árnyalatai színesebb kiegészítőkkel, valamint a fehér.

A monokróm vagy visszafogott színeket és szigorú geometrikus formákat használó lakás ugyan sokak számára szép és megnyugtató, hiszen csak két-három alapszínt és azok árnyalatait variáljuk, ám a következő év trendje a 2022-eshez hasonlóan most is az, hogy ebbe vigyünk egy kis izgalmat, változatosságot, életet.

 

Mi változott a korábbi évek stílusához képest?

A minimalista stílusú lakásbelsők lágyítása színekkel, melegebb árnyalatokkal, kevésbé szigorú formákkal és melegséget, puhaságot sugárzó anyagokkal már 2022-ben is tetten érhető, ám a trend a tavalyi év második felében erősödött fel.

A szürke különféle árnyalatai (acél, alumínium, beton, cement, hamu, manhattan, antracit), mint alapszínek mellett megjelent a kiegészítőkön a narancs, rózsaszín, a barna, a bézs, a terrakotta, a zöld többféle árnyalata; egyre színesebbé váltak többek közt a lakástextíliák és az otthonokat díszítő képek, illusztrációk.

Egyre több természetes anyag jelenik meg a lakberendezésben: például a fából készült, minél természetesebb hatást keltő bútorok mellett helyet kap a bambusz és a rattan is. A textíliák között a lenvászon, a pamut, a gyapjú, az organza és a juta is egyre népszerűbb.

A változás a burkolat design esetében is feltűnő, hiszen egyre színesebbek, egyre bátrabb mintázatúak a csempék, padlólapok. A falicsempék választéka bővült a lakástextilek, kárpitok, szőnyegek mintáit utánzó vagy éppen tapétára emlékeztető darabokkal.

 

lakberendezési trendek a 2023-as évben

 

a szürkét kiegészítik a pasztellszínek

 

 

Az év színe 2023-ban

A Pantone Intézet minden év decemberében nyilvánosságra hozza, mi lesz a következő év meghatározó divatszíne. 2023-ra a Viva Magentát választották, a bordónak egy olyan különleges árnyalatát, ami bennünket a frissen felszeletelt cékla színére emlékeztet.

Az élénk színek közül a Pantone szerint a következők lesznek a legmenőbbek jövőre:

PANTONE 17-1563 Cseresznyeparadicsom: figyelemfelkeltő piros, amit nem lehet nem észrevenni

PANTONE 16-1544 Datolyaszilva: selymes mézzel árnyalt korall

PANTONE 14-1140 Mangó: gyümölcsös narancs némi trópusi beütéssel

PANTONE 12-0643 Őrült sárga: a sugárzóan élénk napfény igézete

PANTONE 16-0229 Titán: életteli és fényes sárgászöld

PANTONE 16-6230 Andoki tukán: egzotikus zöld, ami a fennsíkok erdeit idézi

PANTONE 14-4122 Légies kék: olyan áttetsző kék, mint a felhőtlen égbolt

PANTONE 18-4254 Kék limonádé: az élénk kék, ami felvillanyozza a színpalettát

PANTONE 17-3020 Tavaszi krókusz: a koratavasz első virágait idéző lila szín

PANTONE 16-2122 Rózsaszín kozmosz: olyan pink, ami minden más árnyalattal kontrasztban van.

Az általuk “új klasszikusnak” nevezett öt, kiválasztott semlegesebb árnyalat pedig a következő lesz 2023-ban:

PANTONE 13-4201 Laskagomba: egyáltalán nem tolakodó szürke, a csendes erő megtestesítője

PANTONE 14-6011 Szürke jáde: ásványos szürke és zöld tónus

PANTONE 12-0912 Lágy barack: gusztusos barack pasztellhatással

PANTONE 17-1230 Kávéhab: édes tejcsokoládé barna

PANTONE 19-3954 Kékülés: lendületes tintakék

 

viva magenta 2023 divatszíne

 

Játék a színekkel

A fehér és a szürke, a bézs alapszínű enteriőrbe lendületet hoz a sárga és az arany, az olajzöld és a türkiz, vízkék, a narancs, a mangó és a kékeszöld.

A kék színárnyalatok várhatóan falszínként, fürdőszoba burkolatoknál, illetve egy-egy bútor színeként (például kanapé vagy fotel kárpitja) is hódítani fognak, de lakástextíliáknál is megjelenhetnek. Kiegészítő színként pedig a narancs, mangó, őrült sárga, datolyaszilva fordul majd elő párnák, plédek, függönyök, szőnyegek vagy ülőbútorok színeként.

A földszínek a természetben is megtalálható, jellemzően meleg árnyalatok, mint amilyen homoksárga, a fakérgeket idéző barnák, a kőzetek meleg árnyalatai, az érett gyümölcsök sötétebb és élénkebb színe. Ha új lakást rendezünk be, akár földszínekre is építhetünk, kevés bordóval, Viva Magentával vagy éppen őrült sárgával, andoki tukánnal kiegészítve.

Jó hír a fekete-fehér összeállítások kedvelőinek, hogy továbbra is divatos marad a színpáros, annyi módosítással, hogy valamilyen pasztellszínnel egészítsük ki, például halvány levendulával, púderrózsaszínnel, lágy barackkal, tavaszi krókusszal.

 

2023-as home design

 

Ismét hódít a márványos minta

Merész mintázatú márvány felületek vagy márványos mintázatú darabok kerülhetnek újra a konyhába 2023-ban. Legyen ez a konyhapultot vagy konyhaszigetet borító felület, márványbetét a konyhaszekrényen, burkolólap vagy konyhafal.

Nagy alapterületű konyhában akár a konyhasziget oldalát is boríthatja márványmintázat, kisebb konyhákban ügyeljünk ennek a mintázatnak a visszafogottabb használatára.

A fürdőszobába is kerülhet “márvány”, különleges hatást érhetünk el például a mosdókagylóval.

 

újra hódítanak a márványos felületek

 

 

visszatért a márványminta a lakásdekorban

 

 

Lágyabb formák

A 2023-as irányvonal az, hogy legyen a lakásunk otthonos, sugározza a kényelmet, a puhaságot, a meghittséget. Így kerültek be a lakásba a lágyabb, lekerekített formák, így szűrődtek be az art deco elemei is ismét a lakberendezésbe.

Az art deco bútorokra jellemzőek a lágyan ívelő formák, a kevés díszítőelem, a funkcionalitás előtérbe helyezése, mindez a kényelemmel összhangban. Akár ezekből a régi bútorokból is kerülhet egy-egy darab egy modern berendezési tárgyak, ha azt látjuk, hogy belesimul a környezetébe.

 

Családias légkör régi tárgyakkal

A régi tárgyaknak is megnőtt a jelentőségük. A lakberendezés célja, hogy otthont teremtsünk, ehhez pedig a régi tárgyaink, személyes emlékeink hozzátartoznak. Egy-egy régi fotó, dísztárgy, váza, kép, lámpa, óra, bekeretezett gyűjtemények vagy emlékek már a hazatérés pillanatában éreztetik velünk, hogy ez a mi otthonunk. Ötvözzük az éppen aktuális trendet hagyományainkkal és egyéni stílusunkkal!

 

Irodák saját stílusban

Ezt a családias hangulatot, egyéni ízlést munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, ha saját irodát vagy otthoni munkahelyet alakítunk ki.

Itt is a fő szempont a kényelem, az otthonosság, az egyéniség tükröződése, amit egy-egy puha fotellel, nagy munkaasztallal, személyes tárgyakkal valósíthatunk meg.

Ne féljünk a színektől sem az irodában, egy szolid palettához kell egy-egy élénk színnek itt-ott felvillanni.

 

Konyhacentrikus megoldások

Az idei évben még több konyhaszigetet tesznek a tervezők a konyhába, hiszen az év jelszava a praktikum és a kényelem. Ezért nem elképzelhetetlen akár a dupla konyhasziget sem. A konyha a társasági élet egyik színtere is, mert a konyhapult mellett közösen készítve az ételt jókat lehet beszélgetni.

A konyhai berendezések máshova is belopják magukat. Bár nálunk ez még ritka, és egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak, megjelent a kávézósarok kialakítása az otthoni irodában vagy a házimoziban, illetve a hűtésre alkalmas berendezés beépítése a fürdőszobába a kozmetikumok, krémek, testápolók tárolására.

 

Többfunkciós otthonok

Egyre inkább felértékelődtek az otthoni találkozások. A járványos időszak, a bezártság után nagyobb az igényünk a társas összejövetelekre. Az új lakberendezési trend is követi ezt az házimozik, játékszobák kialakításával. Itt is a fő hangsúly a komfortérzeten és az otthonosságon van, így kerülhet büfésarok ezekbe a helyiségekbe is kávéfőzővel, mini hűtőszekrénnyel.

 

Minden, ami természetes

A természetes anyagok használata továbbra is népszerű, ám ezen túlmenően igyekezzünk a természetet is közelebb hozni, például azzal, ha minél több természetes fényt engedünk be. A hatalmas üvegablakok, ahol a kert látványában egész nap gyönyörködhetünk, a hatalmas szobanövények, a lakáson belüli zöld falak mind ezt a célt szolgálják. De akár mini sziklakertet is kialakíthatunk a nappaliban.

 

lágyabb színek jellemzik a lakberendezést

 

 

hatalmas szobanövények, természetesség és pasztell színek a lakberendezésben

 

 

Merész csillárok, visszafogott arany

Lehetünk az új évben merészek is. Egyre több túlméretezett lámpát, csillárt, falikart látunk, sőt, ezek akár a fürdőszobába, vagy az előszobába is bekerülhetnek.

Nem árt egy kis csillogás sem, hiszen a sárga különféle árnyalatai divatosak, a fáradt arany díszítés pedig feldobja a lakás hangulatát. Lehet ez utóbbi a kilincsek, néhány képkeret, lámpa, csillár, tükörkeret színe is.

A 2023-as lakberendezési trend jelszava: legyen olyan a lakásod, ami tükrözi a személyiségedet!

Kapcsolódó cikkek:

Mire ügyelj panellakás felújításakor?

Így teheted élhetőbbé kis alapterületű, de nagy belmagasságú lakásod!

A nyílászárók cseréjével is a takarékosságot segíted

Kapcsolódó termékek