Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje

Építőanyag.hu

Tető

Ha a tetőcserét tervezünk, minden bizonnyal tisztában vagyunk vele, hogy nem épp a legkisebb költségvetésű projektek közé tartozik. Így aztán hajlamosak vagyunk halogatni a kivitelezését. Pedig a csereérettségnek vannak egyértelmű jelei. Ha ezek megjelentek, tényleg itt az ideje lépnünk.

Az igazi problémák akkor kezdődnek, ha a víz be tud szivárogni, be tud férkőzni a cserepek és zsindelyek alá, és így megkezdi az ezek alatti tetőszerkezet károsítását is. Ezt mi már általában csak a penészesedésből, vizesedésből vesszük észre. Nem érdemes ezt a fázist megvárni, érdemes figyelni a korai előjelekre is.

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi tető mikor került a házra. Ha már mi magunk építettük, akkor jegyezzük fel annak dátumát, és fordítsunk erősebb figyelmet rá a szavatossági idő után. Ha korábban készült épületről van szó, akkor pedig keressük meg ezt az információt, nézzünk utána, mennyi időre szánták azt a típusú tetőszerkezetet, a tetőfedés anyagait, és ha felújításra lesz szükség, szerezzük be az építőanyagokat.

A tetőcserepek

Általánosságban 20 évvel érdemes számolni, de ha a 80-as, 90-es években épült a házunk, az akkori cserepek még nem a mai, több évtizedes fagyállóságú és vízzáróságú tetőcserepek voltak. A ma vásárolt új tetőcserepekre a gyártók már akár öt évtizedes garanciát is vállalnak.

Ha a tetőnk elöregedett, annak vannak szemmel is jól látható jelei. A kopott cserepeken túl tipikusan ilyen, ha a szélek már hullámosak, felhajlottak, repedések vannak a zsindelyeken vagy épp foltok jelennek meg rajta. Ezen a ponton már érdemes kihívni egy szakembert, aki segít eldönteni, halogatható-e még a tető cseréje vagy sem.

Moha a tetőn

Szintén komoly figyelmeztető jel lehet a moha jelenléte házunk tetején. Ha ez megjelenik a cserepeken, a zsindelyeken vagy akár azok között, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy nagyobb a baj, mint gondolnánk. A moháról közismert tény, hogy elsősorban az árnyékos, nedves helyeken jelenik meg. Ebből következően, ha a tetőnkön mohát látunk, borítékolhatjuk, hogy akkor az is nedves. Ha pedig nedves, károsodott is.

A moha ráadásul fel is gyorsítja a tető rongálódását, mivel magába szívja a vizet, az nem tud elfolyni. A cserepek megrepednek alatta, a víz utat talál lefelé, és máris „boldog” tulajdonosai lehetünk a penészfoltoknak.

A kis zöld növény megjelenésekor azért még van lehetőségünk időt nyerni. Első körben mindenképp hívjunk ki egy erre szakosodott szakembert, aki eltávolítja a tetőnkről a mohát, ezáltal is lelassítva az erodáló folyamatokat. Ezzel egyidőben pedig legalább kapunk egy szakvéleményt is, hogy mennyi időnk van még a teljes tetőcseréig, ideje-e már nekiállnunk a malacpersely feltörésének.

Persze, az is kiderülhet, hogy a problémát meg tudjuk oldani kisebb javításokkal is. Vagy ha a tetőszerkezet még jó állapotban van, akkor elég lehet csak a fedést cserélni.

A tetőcseréhez webáruházunkban az építőanyagok között megtalálhatók a tetőfedés anyagai, köztük a tetőcserepek és a szigetelőanyagok is. 

Kapcsolódó cikkeink:

Házépítés lépésről lépésre - a tető megépítése

Kerámia vagy betoncserép? Segítünk választani!

Kapcsolódó termékek