Laminált és vinyl padlók, parketták

Építőanyag.hu

laminált padló lerakása

Lakásunk járófelületeinek burkolásában ma már számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Ha a természetesebb hatást kedveljük, akkor érdemes a laminált padlók, vinyl padlók és parketták között körbenéznünk.

 

Laminált padlók

Számos mintából és színből választhatunk magunknak laminált padlót. A koptatóréteg alatti dekoráció tulajdonképpen egy nyomtatott felület, ennek köszönhető a hatalmas választék is. Érdemes több darabot egyben megnézni, nem csak egyet-egyet, hogy lássuk, nagyobb felületen hogyan fog mutatni.

Különböző vastagsággal rendelkező padlólapok közül választhatunk. Jellemzően 6 és 12 milliméter közöttiek. Minél vastagabb, annál nagyobb a kopásállósága, illetve az összeillesztésük is erősebb. Értelemszerűen, a vastagsággal együtt az ára is növekszik.

Persze, nem csak a vastagság számít. a lapok eltérő kopásállósággal is rendelkeznek. AC1, AC2, AC3, AC4 jelölésekkel különböztetik meg őket. Minél nagyobb a szám az A betű mögött, annál nagyobb súrlódási terhelésnek képes ellenállni.

A laminált padló relatív hangos, közvetíti a lépéseink zaját, így nem várhatunk el tőle olyan csendet, mint a parafa esetében.  Ugyanakkor alátétek használatával csökkenthetjük a laminált padló zajait is.

A laminált padló a meleg burkolatok közé tartozik. Remekül megfelel padlófűtésre, illetve szigetelés fölé. Amennyiben ezekre nincs mód, illetve alattunk kifejezetten hideg, fűtetlen helyiség van, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb választás számunkra. Kifejezetten érzékeny a vízre. A felső koptatóréteg számos behatásnak ellenáll, többek között a víznek is, az illesztések azonban nem zárnak tökéletesen. Vagyis egy-egy pohár kiborult víz esetén nem kell megijednünk, tartós nedvességnek azonban ne tegyük ki. Vizes helyiségekbe ezért nem javasolt a használata.

laminált padló padlófűtéshez

 

 

Vinyl padlók

A vinyl padló, másnéven LVT (luxury vinyl tile) egyre népszerűbb hazánkban. Azonban sokan még egybemossák a PVC padlóval. Ez azonban már nem a hagyományos műanyag, annál sokoldalúbb, és esztétikumában sem hasonlítható össze vele.

Azon túl, hogy a gyártása is jóval gyorsabb, másrészt kinézetében akár a megszólalásig is hasonlíthat a természetes anyagokhoz. Bár ugyanúgy PVC anyagról beszélünk, merevebb, sokkal keményebb felszínnel rendelkezik, szerkezete is eltér tőle.

A vinyl padló előnye a parkettával szemben, hogy nem recseg – ropog, mégis gyönyörködhetünk a fa hatásban. A hidegburkolatokhoz képest pedig kiváló a lépéshang csillapítása, így tűsarkúban is nyugodtan végigtipeghetünk rajta anélkül, hogy azzal túl nagy zajt keltenénk. A felülete a csempével szemben nem hideg, akár padlófűtésre is kerülhet, ráadásképp vízálló is, így akár a vizes helyiségekben is bátran használhatjuk. Ragasztós és klikkes (modulos) kivitelben is kapható, ezért még a lerakása is egész egyszerű.

 

Parketták

Ahogy a laminált és a vinyl padló esetében, úgy parkettában is hatalmas választék áll a rendelkezésünkre. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, nem véletlen a mai napig tartó töretlen népszerűsége sem. Lerakása sem igényel nagyobb szaktudást, mint korábban már ismertetett társai, bár valamennyivel időigényesebb. Felülete akár többször lecsiszolható, így megújítható, s akár évtizedekkel később is újszerű padlóval dicsekedhetünk.

A parketta anyaga teljes egészében fa, a mintázatát is az eredeti fa adja, nem pedig nyomtatott felület, így a legtermészetesebb hatást vele érhetjük el. Különböző fákból készítenek parkettát, így számos mintázatból, színből és árnyalatból választhatunk. Így például egy felújítás során a padló színét a már meglévő berendezéshez tudjuk igazítani.

Maximális lépéskomforttal rendelkezik, ami nagy előnye például a laminált padlóval szemben. Antisztatikus és antiallergén, így a tisztítása sem okoz különösebb gondot. Lerakása nem igényel különösebb szakértelmet, klikkes módszerrel könnyedén letehető. Nem kell a talajhoz külön rögzíteni, így egy esetleges sérülés esetén akár csak egy-egy darabot is ki tudunk a későbbiekben cserélni. Padlófűtésre is telepíthető, és mivel a fa közvetíti a meleget, kifejezetten kellemes rajta télen is a közlekedés. A lerakása után nincs száradási idő, azonnal használatba vehető.

parketta fapadló csiszolása

 

Korábbi cikkek:

Aljzatkiegyenlítés - a padló előkészítése

Teljes útmutató a skandináv stílushoz

Házépítés lépésről lépésre - belső munkálatok

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel