Ezek az otthonfelújítási támogatás leggyakoribb buktatói

Építőanyag.hu

az otthonfelújítási támogatás buktatói

Az idén januárban bevezetett otthonfelújítási támogatás kiváló lehetőség a lakás, ház rendbetételére. Akadnak azonban félreértések, melyek könnyen gáncsot vethetnek a sikeres igénylés elé.

Vannak, akik úgy vágnak bele a lakásfelújításba, hogy nem megfelelő az igénylésük, nem tisztázott a biztosítási jogviszonyuk, rosszul töltik ki az igénylést vagy éppen hiányosan nyújtják be a kérelmet. Nézzük, melyek a leggyakoribb hibák, amelyek miatt el lehet bukni az akár 3 millió forintos otthonfelújítási támogatást!

FRISSÍTÉS: Bár az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31. után már nem igényelhető, a lakásfelújításhoz, a padlástér lakhatóvá tételéhez, egy-egy helyiség átalakításához, a kerítés újjáépítéséhez vagy éppen a tető és a terasz felújításához nálunk széles termékpalettáról válogathatsz építőanyagokat. Néhány kattintással minden szükséges alapanyagot megrendelhetsz nálunk kényelmesen, otthonról.

Ha pedig kérdésed volna, hívj bennünket a +36/1-9999-686-es telefonszámon, vagy írj nekünk a hello@epitoanyag.hu e-mail címre.

A támogatási összeg

Az első félreértés abból adódik, hogy sokan úgy vélik, az akár 3 millió forintos támogatás garantáltan 3 millió forintnyi támogatást jelent, holott ez csupán a támogatás maximális összege. Azaz, ha mondjuk négymilliót költünk, akkor „csak” ennek felére, azaz kétmillióra számíthatunk.

Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy ez egy utólagos támogatás, tehát az összeget a lakásfelújítási munkákat követően, a benyújtott számlák és igénylés után kapják meg a kérelmezők – feltéve, ha a Magyar Államkincstár szabályosnak és érvényesnek találja az igénylést.

 

Az 50-50%-os arány

Tisztázni kell, hogy az utólagos támogatást nem a felújításra fordított összköltség egyszerű felezésével számolják.

A jogszabályban ez áll: „A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.” A számolásnál az anyagköltés és a munkadíj összege közül a kisebbet veszik figyelembe a másiknál is.

Nézzünk egy példát! Az anyagdíj 3 millió Ft, a munkadíj 1 millió Ft, tehát 2x1 millió Ft alapján kapható meg a támogatás. Hogyan számolható ki? Az anyagköltség összege és a munkaköltség összege közül a kisebbet veszik figyelembe, és azt szorozzák meg kettővel, az lesz a támogatás összege.

 

A vállalkozói árajánlat és a vállalkozói szerződés

Gyakori hiba, ha az otthonfelújítási támogatás igénylésekor nem csatoljuk a megfelelő dokumentumokat. Ezek közé tartozik a vállalkozói szerződés és a vállalkozói árajánlat is. A felújítást végző vállalkozóktól, például a burkolótól, asztalostól, kőművestől stb. tehát árajánlatot kell bekérni, és szerződést kell kötni velük, majd ezeket is csatolni kell az igénylés mellé.

Az sem mindegy, ki a vállalkozó: nem lehet közeli hozzátartozó. Az igénylő (de még annak közeli hozzátartozója sem) a felújítást végző gazdasági társaságban nem lehet sem tag, sem tulajdonos, sem alkalmazott.

bukhatjuk a rosszul igényelt otthonfelújítási támogatást

 

 

Kritikus pont: a lakcím és az egy év

Fontos, hogy ahol a lakásfelújítást végzik, ott legyen az igénylő és gyermekének lakcíme is. Tehát ha valaki már évek óta él a lakásban, amit most felújít, de nem jelentkezett be oda, és a gyermekét sem jelentette be a lakásba, hiába él ott, nem igényelheti a támogatást. A támogatás feltétele, hogy legalább 1 éve a felújítással érintett ingatlan legyen a lakcímkártya szerinti lakóhely.

Visszatérő kérdés, hogy az 1 éve bejelentett lakcímnek a felújítási munka elkezdésekor vagy a munka végeztével, az igénylés benyújtásakor kell-e meglennie? Erre a válasz az, hogy a támogatási kérelem benyújtásának időpontja számít - tehát akkor már fenn kell állnia annak a feltételnek, hogy a kérelmező legalább 1 éve be van jelentve abba az ingatlanba, ahol a felújítási munkákat végezték. Attól, hogy valaki még nem rendelkezik egy éve állandó lakcímmel a felújítandó ingatlanban, még elkezdheti gyűjteni a számlákat a munkadíjról és az anyagköltségről, a lényeg, hogy a benyújtás pillanatában meglegyen az egy évünk.

Sőt: ha valaki 2020-ban vette meg az ingatlant, amely felújításra szorul és még nem lakható, akkor arra sem vonatkozik az 1 éves szabály: „Az 1 éves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni, ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, a lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor. Ugyanakkor, ha a tulajdonváltás a Ptk. szerinti hozzátartozók között történt, akkor a már támogatással érintett lakásra a tulajdonváltással sem igényelhető újabb támogatás” – írja a honlapján a Magyar Államkincstár. A tulajdonszerzést időpontját ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzés napjától számítják.

 

Mikortól gyűjthető a számla? És meddig lehet leadni a kérelmet?

A munkadíj és az anyagköltség számlái 2021. január 1-jétől gyűjthetők, kivéve, ha az új építésű lakást az ingatlannyilvántartásba még nem jegyezték be (hiszen építésre nem lehet támogatást kérni). A számlagyűjtéssel nem kell megvárni a lakóhely bejelentéstől számított egy évet.

Amikor az összes felújítási munka befejeződött, és a számlán szereplő díjakat kifizették, 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig be kell nyújtani a támogatási kérelmet. Ha több számla is van, akkor a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni a 60 napos igénylési határidő kiszámításához.

 

Az osztatlan közös tulajdon

Jellemzően sorházak, ikerházak esetén fordul elő, hogy több közös használatú, közös tulajdonú ingatlanrész is van – ilyen például a tető, a kerítés, a közös falak, az udvar –, amire nem lehet otthonfelújítási támogatást kérni.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlannál a támogatás csak arra az ingatlanra és ingatlanrészre kérhető, amit a használati megállapodás vagy bírósági ítélet körbehatárol. Több lakásból álló közös tulajdonú ingatlan esetén közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megállapodás vagy bírósági ítélet szükséges.

 

A TB jogviszonynál is gyakran merül fel félreértés

Ökölszabály, hogy az igénylőnek a támogatási kérelem benyújtásakor biztosítottnak kell lennie, és egy év – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatos biztosítotti jogviszonnyal kell rendelkeznie, ám itt is vannak különleges esetek.

 

Együttes igénylők

Együttes igénylők esetén – praktikusan egy azonos, a felújítandó ingatlan címére bejelentett házaspár – elegendő, ha csak az egyiküknek van meg az egy éves folyamatos TB jogviszonya.

A Piramis Építőház otthonfelújítási tanácsadói ezzel kapcsolatban több tapasztalatot is megosztottak velünk. „Az ügyfél az igénylést 2022 tavaszán szerette volna benyújtani, mert azt gondolta, hogy mindkét félnek rendelkeznie kell az egy éves TB jogviszonnyal. A tanácsadáson örömmel fogadta a hírt, hogy mivel a párjának megvan a TB jogviszonya, már idén, a felújítás végeztével elindíthatja a folyamatot, és hamarabb hozzájuthatnak a támogatás összegéhez.”

 

Vállalkozók és a TB

A tanácsadók e fenti kérdésben is találkoztak már buktatóval: „Előfordult azonban az is, hogy az otthonfelújítási támogatást igényelni kívánó ügyfelek látszólag minden, a támogatáshoz szükséges feltételnek megfeleltek. Ám a szakértői tanácsadás során kiderült, hogy a társadalombiztosítási jogviszonyuk rendezetlen. A vállalkozásukat ugyanis 2020 végétől szüneteltetik, és bár a havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetik, ez sajnos nem jár társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ebben az esetben mindkét igénylőnél rendezetlennek számít a TB jogviszony - pedig ha csak az egyiküké rendezett volna, már igényelhetnék az otthonfelújítási támogatást. Emiatt el kell halasztaniuk az igénylést egy évvel.”

 

Munkában a gyerek

„Egy harmadik ügyfél nem volt biztos abban, hogy igényelheti-e a támogatást, mivel gyermeke már rendelkezik munkaviszonnyal. Ebben az esetben azonban jár az otthonfelújítási támogatás, mivel itt, a CSOK-kal ellentétben ez nem okoz problémát.”

 

Gyermekek

A gyermekekkel kapcsolatban a következőképpen szól a szabály. A támogatást a legalább egy gyermeket nevelő vagy éppen gyermeket váró szülők igényelhetik, akik elég, ha élettársak, és azonos lakóhellyel rendelkeznek. De a gyerekét vagy gyerekeit egyedül nevelő szülő is kérheti a támogatást, az elvált szülők pedig, akik megosztva nevelik gyermeküket, osztozhatnak a támogatáson.

Gyermeknek számít a támogatás kérelmezésekor az igénylő magzata a terhesség betöltött 12. hete után, a vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott, 25. életévét még nem betöltött gyerek. De ugyanúgy gyereknek számít az igénylő 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyereke, valamint az a rokon gyermek, akinek az igénylő a kirendelt gyámja, a szülők halála miatt. A várandós nőknek a baba élveszületését követően legkésőbb a 60. napig kell igazolniuk, hogy a gyermek megszületett.

Kapcsolódó cikkek:

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

Lakásfelújítási támogatás – kérdések és válaszok

A legfontosabb információk az otthonteremtési programról

Kapcsolódó termékek