Mennyibe kerül a Kádár-kockák energetikai korszerűsítése?

Építőanyag.hu

Kiszámoltuk, hogy melyek a felújítás legfontosabb lépései és milyen összeggel kell számolnod. Jó hír, hogy a hamarosan induló otthonfelújítási támogatás Kádár-kockára is igényelhető.

Kiszámoltuk, hogy melyek a felújítás legfontosabb lépései és milyen összeggel kell számolnod. Jó hír, hogy a hamarosan induló otthonfelújítási támogatás Kádár-kockára is igényelhető.

Egy időben az ingatlanpiacon nem számított értékes ingatlannak az úgynevezett Kádár-kocka, ami egy korszak jellemző családi ház típusa volt.

Szerencsére mára ez a nézet megváltozott, és energetikai korszerűsítéssel komfortos otthont teremthetünk ezekből a házakból. Ebben segít a nemrég meghirdetett otthonfelújítási támogatás, amit kifejezetten 1990 előtt épült családi házak energetikai hatékonyságának növelésére írtak ki.

Nézzük, mi az az a Kádár-kocka vagy kockaház!

Az elnevezés arról a történelmi korszakról árulkodik, amikor a legtöbb ilyen jellegű családi ház épült. Ezek kocka alakú, négyzet alaprajzú, általában 9x9-es vagy 10x10-es, esetleg 8x8-as méretű épületek voltak, sátortetős megoldással.

A klasszikus kockaházak anyagukat tekintve jellemzően kisméretű, B30-as téglából készültek, de találkozhatunk vályogtéglából készült házakkal is. Ha egy új, családi házas területre csak kockaházakat engedélyezett az építési hatóság, és a tulajdonosnak nem volt elég pénze téglára, vályogtéglából építkezett.

A kész ház méretében, külső megjelenésében semmiben sem tért el a mellette állóktól. Olyan nagy divat volt Magyarországon az 1960-as, 70-es években, hogy akár régi parasztházakat is ebben a stílusban alakítottak át, ezért láthatunk vertfalú vagy régi vályogházakat is sátortetős megoldással. Azért érdemes erről tudni, mert egy felújítás, energetikai korszerűsítés során – például szigetelés és nyílászárók cseréje – a felhasznált anyagok a falazat típusától függhetnek.

Kádár-kocka vagy kockaház építése 1961-ben Magyarországon - a fotó forrása a Fortepan.hu

Miért éri meg a kockaházak energetikai felújítása?

Többféle indíttatással is hozzá lehet fogni a Kádár-kockák a felújításához. Leggyakrabban az a cél, hogy a lakó számára kényelmesebb legyen, a mai igényeknek megfelelőbb. Van, aki a rezsiszámláját szeretné csökkenteni.

De akadt, aki azért vásárolt kifejezetten ilyen típusú házat – akár nagyobb felújítást is vállalva –, mert méretében, elosztásában számára megfelelő. Kisebb család vagy az életüket most kezdő fiatal pár számára ugyanúgy ideális megoldás lehet, mint azoknak, akik idős korukra költöznének kisebb alapterületű házba.

Az építőipari szakemberek véleménye az, hogy ezeket a házakat annak idején „jól megépítették”, és ha az alapozás megfelelő volt, felújítás után még jópár évet kibírnak.

Azt viszont nem árt tudni, hogy bár a kockaházak adottságai jók, energetikai szempontból korszerűtlenek. A fűtés olyan magas összegeket tesz ki, ami ma már egy háztartásra nézve nagyon megterhelő. Úgy, hogy közben érezzük a hideg sugárzását a falakon és a légmozgást csukott ablakoknál is.

Miből áll egy kockaház energetikai felújítása?

Két alapvető feladatok kell feltétlenül elvégezni: a külső, homlokzati szigetelést és a nyílászárócserét. Emellett a fontossági sorrendet és az anyagi lehetőségeket figyelembe véve lényeges lehet a födém szigetelése, a teljes tetőcsere és az aljzat szigetelése is.

Ezen kívül az energetikai korszerűsítés a fűtésrendszer vagy a melegvíz előállításának rendszerét is érinti.

Az új otthonfelújítási-korszerűsítési támogatással a szigetelést, nyílászárócserét, melegvíz-rendszer felújítását, a fűtési rendszer korszerűsítését oldhatod meg meghatározott önrész fizetése mellett, vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön segítségével.

felújított házak vidéken

Mi az a minimum, amitől korszerűbb lesz a házunk?

Az elsőként említett külső szigetelés, a födém szigetelése és a nyílászárócsere első körben jelentős energiamegtakarítással jár. Továbbá növeli a házban élők komfortérzetét, valamint az épület esztétikai és piaci értékét. Vagyis nem csak jobb benne élni, de sokkal szebb is lesz az otthonunk.

Az új nyílászáró kiválasztása az anyag és az ár függvénye. Akár műanyag, akár fa nyílászárót választunk, biztosan sokkal jobb lesz, mint a régi. A korszerű ablakok és ajtók minimum két vagy három rétegű üvegezéssel készülnek, de ennél több rétegűek is készülnek. Egy kockaház felújításánál, ha a falazat tégla, a háromrétegű ablak remek megoldás, ám egy vályog vagy vegyes falazatú háznál az ablakok súlya miatt inkább a kétrétegű javasolt.

A korszerű műanyag nyílászárók a pontos tervezés és gyártás miatt csaknem légmentesen záródnak, a szigetelő hatást pedig az üvegrétegek közötti nemesgáz, valamint a műanyag nyílászáróknál a keretbe épített légkamrák biztosítják.

A külső szigetelés anyaga a falazat típusától is függ. A téglafalakra kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelést is tehetünk, míg egy vegyes falazatú háznál a kőzetgyapot a megfelelő.

Energetikai korszerűsítés gazdaságosan

Vegyünk alapul egy tipikus, kisméretű téglából épült Kádár-kockát. Milyen szigetelés és nyílászárócsere a leggazdaságosabb, mennyiből lehet kijönni?

Utánanéztünk, hogy a 2024. márciusi árakkal számolva 3.225.160 forint az a minimum összeg, amibe egy tipikus méretű, 9x9-es nagyságú kockaház nyílászárócseréje, födém és homlokzati szigetelése kerül, fehér színű vékonyvakolattal.

Mennyibe kerülhet ma a homlokzati szigetelés?

A leggyakrabban használt homlokzati szigetelőanyag a fehér színű polisztirol szigetelő lap, közismert nevén hungarocell vagy EPS. Ebből a 15 centiméteres vastagság a megfelel, ezzel kalkuláltunk.

Szigetelésnél érdemes rendszerben gondolkozni, tehát a szigetelőlapokhoz a hozzá való ragasztót, dübelt, üveghálót, élvédőt, a lábazathoz használt lapokat együtt számoltuk a 9x9 méteres nagyságra 108 m2-re.

Így négyzetméterenként 7.000 forintot, összesen pedig 756.000 forintot tesz ki az anyagköltség.

A munkadíj számításánál megkérdeztünk néhány homlokzati szigeteléssel foglalkozó kivitelezőt, és négyzetméterenként 12-16 ezer forint között jelölték meg azt az árat, amiért egy ilyen épületet elvállalnának. A magasabb, 15.000 Ft/m2-es áron számolva a munkadíj 1.620.000 forint lenne.

Előrelátható ár a födém szigeteléséhez

Mivel ezek az épületek igen gyenge födémszigeteléssel vannak ellátva, és a hő itt is, nem csak az oldalfalakon át tud távozni, az energetikai korszerűsítésből ez sem maradhat ki.

Mielőtt a számolnánk, fontos tudni, hogy a födém szigeteléshez a legalkalmasabbak a lépésálló szigetelőanyagok, ellenkező esetben ugyan betöltik energetikai feladatukat, de a padlásteret nem építhetjük be, nem használhatjuk tárolóként.

Kalkulációnkban nem lépésálló üveggyapot szigetelőanyaggal számoltunk, 10+5 cm vastagságban. 8+4 csomag kell belőle, így 1815 forintos négyzetméteráron kb. 80 m² területre az anyagköltség 145.200 forint lett.

Ennél a munkánál nem kalkuláltunk a padlástér járhatóvá tételével sem, mert az elméleti minimum kiszámítását vettük célba. Éppen ezért munkadíjat sem számoltunk, mert az üveggyapot szigetelőanyagot bárki maga leterítheti, nem szükséges hozzá szakértelem.

Természetesen ez az összeg változik, ha kőzetgyapotot szigetelőlapot fektetünk le, vagy fújható szigetelőanyagot választunk.

Mivel az említett anyagok nem lépésállók, a padlás járhatóvá tételéhez párnafa-rendszert kell kiépítenünk a szigetelő fölé, erre OSB lapokat szerelhetünk. Ennek rendszernek a kiépítése szintén nem szerepel az összegben.

Nyílászárók korszerűsítésének minimális összege

Azt javasoljuk, ha a homlokzatot szigetelitek egy ilyen épületnél, akkor a nyílászárócsere se maradjon ki, így meg fog szűnni a huzat, és nem szökik ki a meleg az ablakokon.

Egy klasszikus méretű Kádár-kockán általában öt ablak – rendszerint három nagyobb méretű és két kisebb (példánkban 2 db 180x150 cm-es, 1 db 12x150 cm-es és 2 db 60x60 cm-es ablak) – és egy bejárati ajtó található.

Ha korszerű, fehér, háromrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókkal számolunk, akkor ezek ára, vagyis az anyagköltség 502.000 forint.

Az öt ablak és egy ajtó teljes munkadíjára 201.960 forintot számoltunk. Ez az összeg tartalmazza a régi nyílászárók kivételét és az új beépítését. Nem tartalmazza viszont az utólagos javítási munkákat és festést. Ha a szakemberek jól dolgoznak, ezeket a javításokat akár mi magunk is elvégezhetjük. A hulladék szállítása sincs az összegben, bár ez megállapodás kérdése. Igényes cégek ezt is elvégzik külön díjazás nélkül.

Miért éri meg a szigetelés és a nyílászárócsere?

Tapasztalatból mondhatjuk, hogy ezek a lépések, amelyeket házad energetikai korszerűsítéséért teszel, akár felére is csökkenthetik a téli hónapokban kifizetett fűtési költségedet.

Arról se feledkezz meg, hogy a szigetelés nem csak a hideg ellen, de a hőség ellen is véd, akár mellőzheted a klíma használatát, vagy a minimálisra csökkentheted.

Még egy szempontot érdemes figyelembe venned: ezzel az akár minimumnak tekinthető energetikai felújítással házad piaci értéke is jelentősen megnő.

Ha az első lépésekhez keresel szigetelőanyagot és ablakokat, nézz körül webáruházunkban a Szigetelés és Nyílászáró menüpontban.

Kapcsolódó cikkek:

Minden, amit az új otthonfelújítási programról tudnod kell!

Mire ügyelj a műanyag nyílászáró kiválasztásánál?

Tudnivalók a polisztirol hőszigetelésről

Az őszi homlokzati szigetelés előnyei és hátrányai

A kőzetgyapot szigetelés

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel