Az őszi homlokzati szigetelés előnyei és hátrányai

Építőanyag.hu

A fotón egy felépült, de még nem vakolt ház látható ami őszi homlokzati hőszigetelésen esett át korszerű szigetelőanyagokkal

Mikor érdemes belevágni az őszi homlokzati szigetelésbe? Milyen feltételekkel végezhető el a munka a tél beállta előtt? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Otthonunkban egyenletes, kellemes lesz a hőmérséklet, jelentősen csökkenteni tudjuk a fűtésszámlát, és az egyre kritikusabb felmelegedés, éghajlatváltozás ellen is tenni tudunk, hiszen kevesebb fűtéssel kevesebb a károsanyag kibocsátás.

De mielőtt hozzáfogunk, érdemes átgondolni, melyek az őszi homlokzati szigetelés előnyei és az esetleges hátrányai.

Az őszi homlokzati szigetelés előnyei

Optimális belső hőmérséklet

Külső szigeteléssel a fal hőmérséklete átveszi a lakótér hőfokát, ezzel védi a lakóteret a lehűléstől. Nem lesznek hideget sugárzó falak, a helyiség minden részében csaknem azonos hőmérsékletet mérhetünk. (Ha például a konvektoros fűtéssel hasonlítjuk össze, ott több fokkal hűvösebb a fűtőtesttől távol eső rész, a határoló falak pedig sugározzák a hideget.)

Ha a lakásban kiegyensúlyozott a hőmérséklet, akár alacsonyabb fokra is állíthatjuk a termosztátot.

A homlokzati hőszigetelés gyors megtérülése

A felújítók tapasztalata azt mutatja, hogy a homlokzati hőszigetelés költségei néhány év alatt megtérülnek. Ez a beépített szigetelőanyag árától és a ház méretétől, belmagasságától is függ, de a megtérülést nem évtizedekben, hanem csak években mérjük. Arra is gondoljunk, hogy a mai áron vett szigetelőanyagot kell „ledolgozni”, az esetleg egyre növekvő fűtőanyag árakkal.

Nem véletlenül népszerűek a passzívházak; a jövőre gondolva mi is elérhetünk hasonló eredményt, csak jól kell megválasztani a szigetelőanyagot, annak vastagságát, és a ház többi kritikus részét is el kell látni védelemmel.

Kisebb az esély a hőhidak kialakulására

A belső szigeteléssel szemben – aminek szintén megvan a létjogosultsága – a homlokzati szigeteléssel sokkal ritkábban fordul elő, hogy hőhidak alakuljanak ki. Azzal, hogy a fal a belső hőmérsékletet veszi át és védi a külső szigetelés, nem fordul elő, hogy a meleg fal és a kinti hideg közvetlen találkozásánál a lakótérből kijutó pára vizesedést, majd annak talaján penészedést okozzon.

A felújítási munkák zárása lehet

Ha már korábban elkezdtük a felújítást, túl vagyunk a nyílászárók cseréjén és a födém szigetelésénél is, az őszi hónapok alkalmasak arra, hogy szigetelési munkák zárásaként a külső falakra kerüljön sor. Azért az ősz és a tavasz a legalkalmasabb erre a munkára, mert általában számíthatunk extrém melegre vagy hidegre, ami az építőanyagok károsodásához vezethet.

Kedvező munkakörülmények

A szigeteléshez használt vizes anyagok száradásához rendszerint a +5 C° és +25 C° közötti hőmérséklet az ideális, de figyeljünk arra is, hogy hajnali hőmérséklet se menjen fagypont alá. A kellemesebb idő az építkezésen dolgozók számára is jobb a minőségi munkához.

A teljes befejezés előtt megszakítható a szigetelési munka

Nem baj, ha idén ősszel nem jutunk el a vakolásig és a festésig. Ha szigetelőanyagra felkerül a ragasztott üvegszövet háló, az védeni fogja a szigetelést tavaszig, amikor folytathatjuk a munkát. A homlokzati szigetelés így is ellátja a feladatát, a hideg elleni védelmet.

Marad idő megvárni a fal kiszáradását

Új építésű háznál a nyári hónapok alatt kiszáradhatnak a falak. Ha a még nedves falra került szigetelés, a benne lévő pára a lakótér felé távozik és vizesedést okoz, ami kedvez a penész megjelenésének.

Nem kell kompromisszumot kötni az anyagvásárlásnál

Sajnos nagyon sok esetben nem sikerül jól a hőszigetelés, aminek az egyik oka, hogy nem a faltípusnak megfelelő anyagot választjuk, a másik, ha nem szakszerűen történik a beépítés. Az őszi munkálatok egyik előnye, hogy az egész nyár a rendelkezésünkre áll megrendelni, megvásárolni a hőszigetelő rendszert.

Az őszi homlokzati szigetelés hátrányai

Nehezebb szakembert találni

Ősszel általában nehezebb jó szakembert is találni, különösen akkor, ha több mester munkáját és a munkavégzés időpontját kell összehangolni. A homlokzat szigetelését sokan tervezik az őszi hónapokra, célszerű már a nyár elején, vagy akár tavasszal megszervezni a munkavégzést. Hiába vesszük meg akár a legjobb anyagokat, ha nincs, aki a minőségi munkát elvégezze.

Reggeli és esti pára

Ilyenkor már kora reggel és késő este is számíthatunk párásodásra, amikor nem célszerű szigetelni. A ragasztóanyag kötését lassítja, a minőséget rontja a pára. Emiatt érdemes nappal később kezdeni és korábban befejezni a munkát, akkor is, ha ez időveszteséggel jár.

Több esős nap

A kora őszre általában nem jellemzőek a nagy esőzések, de mégis számítsunk rá, hogy lehetnek esős napok, amikor nem halad a munka. De még a szállítást sem célszerű ekkorra szervezni, mert károsodhat a nedvességtől a szigetelőanyag.

Tartós szél

A tartós szél kedvezőtlenül befolyásolhatja a vizes építőanyagok száradását, ugyanis túl gyors lesz a kötés, repedések alakulhatnak ki.

Rövidebb nappalok

Bár örülhetünk a kellemes hőmérsékletnek, azzal is számolnunk kell, hogy ősszel a nappali órák száma egyre kevesebb, a munkavégzésre több napot kell tervezni, mint egy nyári munkánál.

Váratlan időjárási helyzet

Nem csak egy-két napos eső fordulhat elő, számítanunk kell az egyre sűrűbben jelentkező szélsőséges időjárással, köddel, gyorsan lezúduló hatalmas mennyiségű csapadékkal, szélviharral. Ez ellen az építőanyagok védett tárolásával, az építkezés lefóliázásával védekezhetünk.

Határidőre készen kell lennünk a homlokzati hőszigeteléssel

Az őszi homlokzati szigetelés elvégzésekor csak akkor nem ér bennünket kellemetlen meglepetés, ha mindent pontosan megtervezünk. A hideg idő beállta előtt el kell jutnunk az minimum az üvegszövethálós ragasztórétegig, ez már elegendő védelmet nyújt a szigetelésnek, hogy tavasszal folytassuk, így már nem éri károsodás a falat.

A pontos befejezéshez gondoskodjuk időben az anyagokról, hogy soha ne kelljen várni egy építőanyag vagy kiegészítő beszerzésére.

Legyen száraz, de jól szellőző tárolóhelyünk, az esetleges elázott, nedves anyagok pótlása is a szűkre szabott időből vesz el.

Olyan céget vagy vállalkozást válasszunk a beépítéshez, amelyik garanciát vállal a szakemberellátottságra, a minőségre és a szerződésben rögzített határidőre.

Ne feledd: webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted a szigetelés alapanyagait és kiegészítőit!

Kapcsolódó cikkek:

Hová milyen típusú hőszigetelés az ideális? Segítünk a döntésben!

Tévhitek a hőszigetelésről és az üveggyapotról

A külső és belső szigetelés szerepe az energiahatékonyságban

Kapcsolódó termékek