Mire ügyeljünk a műanyag nyílászáró kiválasztásakor?

Építőanyag.hu

ablakvásárlás nyílászáró választás

Új ház építésénél a tervekben szerepel a külső nyílászárók anyagával, méretével, a hő- és hangszigeteléssel, valamint a megjelenéssel kapcsolatos paraméterek.

Az új építésű házaknál nem lehet kérdés az energiatakarékosság, mivel 2024 nyara után már csak azok a házak kapnak használatbavételi engedélyt, amelyek csaknem nulla energiaigényűek, azaz minimum BB energetikai besorolással kell rendelkezniük.

Bizonyos esetekben ingatlan bővítésnél is meg kell felelni a szigorúbb energetikai követelményeknek. Érdemes tájékozódni, a konkrét ingatlannal kapcsolatban energetikai szakembert megkérdezni. 

Régi házaknál nem árt elgondolkodni a teljes szigetelésen, hogy minél jobb energetikai besorolást érjünk el. Mivel sok hő távozik az ablakokon át, a homlokzati nyílászárók cseréjével is érdemes a korszerűsítés során számolni.

Az ablakcsere a választással kezdődik, amihez most segítséget adunk.

Hőszigetelő képesség

Ez a legfontosabb tulajdonság, ami alapján ablakot választunk. A műanyag ablakok hőszigetelő képessége elsősorban az üvegrétegek és a légkamrák számától függ.

Az üvegrétegekről tudni kell, hogy a hőszigetelést az üvegrétegek közötti nemesgázzal érik el. Már egy kétrétegű üvegezésű ablak táblái között is megtalálható ez a gáz, elsősorban argon. Értelemszerűen a háromrétegűnél két gázréteg van az üvegezés között. Akár a passzív házaknál is használt hatkamrás profil már képessé teszi a házat arra, hogy minimális fűtéssel, vagy anélkül is élhető legyen a lakótér.

Az üvegszerkezet védelme ezzel nem ért véget. Az úgynevezett Low-E bevonattal még tovább javítható a hőszigetelő képesség.

A mai homlokzati műanyag nyílászárók olyan technológiával készültek, amely egyedülálló lehetőséget nyújtanak a hőszigetelés terén. A tok és a keret légkamrákat tartalmaz, ami növeli az energetikai hatásfokot. Ritkábban 3-4 légkamrás változattal találkozunk, a középmezőnyben a legtöbb felhasználóhoz eljutó 5-6-kamrás változat található, és egy felsőbb szintet képvisel – árban és hatásfokban egyaránt – a 7-8 kamrás keret.

Minél több rétegű az üvegezés és minél több kamrás a keret, az ablak annál nehezebb.

Erős vasalat

A műanyag ablakok vasalata sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Ez a szerkezet felelős a zárásért és az ablak három állásban működtetéséért. A nyitó és a bukó funkción kívül egy résszellőztető, úgynevezett bukó helyzet is található a nyílászárón. Ebben a helyzetben is stabilan kell állnia az ablaknak, és évtizedekig bírnia kell, hogy ebbe a pozícióba állítsák szellőztetéskor. 

Szintén a vasalat segítségével történik az ablakszárnyak tokhoz való rögzítése, amitől az ablak megfelelő működése függ.

Figyeljünk a stílusra is!

Ha elsősorban a műszaki tulajdonságokra figyelünk, az hasznos, de az is fontos, hogy az ablak esztétikus megjelenésű legyen, hiszen jó esetben évtizedekig lesz otthonunkban.

Más illik egy műemléki épülethez, más egy modern vagy régebbi családi házhoz, és a lakótelepekre sem mindegy milyen nyílászárót építünk be.

Egy századfordulón épült bérházaknál az eredeti nyílászáróit lemásolva méretre, színre, mintázatra hasonló ablakokat gyártathatunk le, ami nem rontja sem az épület összképét, sem a belső terek stílusát, ugyanakkor a mai kor követelményeinek megfelelő energetikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Ugyanígy, még egy modern társasháznál is figyelni kell, milyen színben és formában készültek a homlokzaton elhelyezett ablakok, hogy az épület összképe ne sérüljön. Például, ha minden ablakkeret fehér az épületen, a mi külső profilunk is fehér legyen.

Az ablakok változatos profillal készülnek. Aszerint, hogy a mi ízlésünknek melyik felel meg, lehetnek szögletesek, lekerekítettek, laposak, domborúak. Érdemes néhány bemutatóterembe ellátogatni, hogy megnézzük, milyen forma lenne megfelelő.

Az ablak mérete

Ha ablakcseréről van szó, érdemes már az elején lemérni az ablakot. Kinyitott ablaknál a tok belméretét kell lemérni (szélesség és magasság), és mindkét számhoz 4-4 centimétert kell hozzáadni. Vásárláskor az így kapott mérethez legközelebb álló új ablakot érdemes választani.

Ha fontos a gyorsaság

Jó, ha tudjuk, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a nyílászárók rövid vagy hosszú beszerzési határidejét.

A hazai gyártóknál rendelt nyílászárók valószínűleg hamarabb megérkeznek, mert a szállítás ideje rövidebb.

A színes ablakra többet kell várni, mert a gyártás összetettebb. A műanyag profilokra még összeszerelés előtt kerül rá a fólia, amitől színes vagy fautánzatú lesz a termék. Fehér kivitelben hamarabb hozzá lehet jutni, és ezek az ablakok árban is kedvezőbbek. Vannak azonban olyan épületek, amelyekre csak a színes keret illik, ezért ebben az esetben számoljunk a hosszabb várakozási idővel.

Ami még számíthat a vásárlásnál, az, ha megbízható forgalmazónál nézünk körül, ahol többféle márka közül lehet választani, és ahol szakszerű, segítőkész ügyfélszolgálat áll rendelkezésre.

Kapcsolódó cikkek:

A nyílászárók cseréjével is a takarékosságot segíted

Így válaszd ki a tetőablakhoz a megfelelő árnyékolót

Mire ügyelj panellakás felújításakor?

Kapcsolódó termékek