Minden, amit az új otthonfelújítási programról tudnod kell!

Építőanyag.hu

az új otthonfelújítási támogatás pályázat családi házak energetikai korszerűsítésére, energiahatékonyságára, szigetelésére, nyílászáró cseréjére, fűtési és melegvíz rendszerének korszerűsítésére kérhető majd 2024 júniustól

Új állami otthonfelújítási program indul családi házakra. Akár hatmillió forintos támogatást is igényelhetsz energetikai korszerűsítésre. Íme, a legfontosabb tudnivalók!

Családi házad van, és véget akarsz vetni az energiapazarló fűtésnek? Szeretnéd, ha nem lenne huzat csukott ablaknál is? Spórolni akarsz a rezsin? Van egy nagyszerű hírünk: az új otthonfelújítási támogatással éppen ezeket a célokat éred el!

Az alapinformációk a 2024-es otthonfelújítási támogatásról

A kormány által meghirdetett, államilag támogatott otthonfelújítási program kifejezetten családi házaknak szól. 1990 előtt épült önálló lakóingatlanokkal lehet pályázni.

Összesen 108 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázathoz, ami júniusban indul. Az energetikai korszerűsítési program indulásáig társadalmi egyeztetés lesz a részletekről.

Ez az új otthonfelújítási program alkalmas lesz többek közt az 1960-as és 1970-es években épült családi házak korszerűsítésére.

A felújításon kívül a program másik célja az, hogy a magyar ipart támogassa: a gazdasági minisztérium szeretné, ha Magyarországon gyártott eszközöket építenének be az ingatlanokba a korszerűsítés során.

Milyen feladatokra lehet igényelni a támogatást?

A program célja az energiahatékonyság növelése és az energiafelhasználás csökkentése. Ezért

  • a házad szigetelésére
  • a nyílászárók cseréjére
  • a melegvíz-rendszer felújítására
  • a fűtési rendszer korszerűsítésére kérhetsz támogatást.

Ebbe természetesen belefér az is, ha mondjuk a kazánt cseréltetnéd ki vagy a kémény bélését.

Nagyon fontos, hogy ha indulsz a pályázaton, 30 százalékos energia-megtakarítást kell igazolnod. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a felújítás előtt és a kivitelezés után is készíttetned kell egy energetikai tanúsítványt.

A programot uniós forrásból valósítják meg, és úgy számoltak, hogy a 7 millió forintos beruházási érték otthononként elég egy akkora felújításhoz, amivel 30 százaléknyi energiát lehet megspórolni.

Kik igényelhetik a 2024-es otthonfelújítási-korszerűsítési támogatást?

Azt egyelőre nem tudni, hogy csak 25 év alatti gyermeket nevelő családok pályázhatnak-e, és azt sem, hogy pontosan milyen személyi feltételekkel és tulajdoni hányaddal lehet belevágni.

Azt viszont igen, hogy kizárólag 1990 előtt épült családi házak felújítására lehet a támogatást, és az igényelheti, aki ott is lakik az ingatlanban.

Mennyi támogatást lehet igényelni otthonfelújításra, energetikai korszerűsítésre?

Összesen akár 6 millió forintot. Ám ennek feltétele, hogy a felújításhoz egymillió forint önerővel kell rendelkezned.

A hatmillió forintos támogatás egyik része vissza nem térítendő támogatás lesz, egy másik része pedig kamatmentes hitel. Az, hogy mekkora a vissza nem térítendő támogatás aránya és mekkora a kamatmentes hitel aránya, az attól függ majd, hogy az igénylőnek mekkora a jövedelme, illetve milyen fejlett a lakhelye. Például minél magasabb a jövedelem egy járásban, annál kisebb lesz az igénylő számára a vissza nem térítendő támogatás összege, és annál nagyobb a felvehető hitel összege.

A vissza nem térítendő támogatás összege a pályázóként igényelhető keretösszegből 2,5 millió és 3,5 millió forint között mozog majd, és a többit kell vagy lehet kipótolni kamatmentes hitellel. Az is szerepel a kikötések között, hogy azok a családok, amelyeknél az átlagos jövedelem eléri az országos átlag 130 százalékát, csak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatási összeget kaphatnak, a többit hitelből kell fedezni.

A kamatmentes hitel futamideje a tervek szerint 8 év lesz, a hitelt a kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd igényelni.

Az új otthonfelújítási támogatással kapcsolatban Juhász Attila, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke úgy véli, egy átlagos családi ház külső homlokzati szigetelésével, a padlásfödém szigetelésével, valamint a homlokzati nyílászárók cseréjével akár 50 százalékos energiahatékonysági megtakarítást is el lehet érni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új támogatási forma merítési alapja meglehetősen széles, mivel a hazai, körülbelül 4,5 milliós lakásállomány több mint 80 százaléka, vagyis úgy 3,6 millió lakás épült 1990 előtt. Ezek közül nagyjából 900 ezer az úgynevezett Kádár-kocka, vagyis a rendszerváltás előtti korszak egyentervei alapján épült családi ház (kockaház). Nagy részük alacsony energiahatékonyságú, korszerűtlen ingatlan, tehát bőven vannak olyan házak, ahol érdemes elvégezni a szigetelést, a nyílászárócserét és a többi felújítást az energiahatékonyság javítására.

A felújításhoz webáruházunkban megtalálod a megfelelő szigetelőanyagokat és nyílászárókat. Nézz körül!

Kapcsolódó cikkek:

Hová milyen hőszigetelés az ideális? Segítünk a döntésben!

10 érv a műanyag nyílászárók mellett

A homlokzati szigetelés

A nyílászárók szerepe az energiahatékonyságban

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel