Padlásfödém szigetelése utólag

Építőanyag.hu

padlásfödém szigetelése

A födémen keresztül télen hűl, nyáron melegszik a ház, ezért fontos a megfelelő szigetelés.

Az idei ősz egyik fontos témája a szigetelés, legyen az lakóház, családi ház vagy nyaraló. A növekvő energiaárak rákényszerítik a tulajdonosokat arra, hogy az energiahatékonysággal, a rezsiköltségek csökkentésével, a káros anyagok kibocsátásának mérséklésével  foglalkozzanak. Ez utóbbit akkor tudjuk csökkenteni, ha a korábbi komfortunkat, vagyis az élhető hőmérsékletet minél kevesebb tüzelőanyag elégetésével vagy kevesebb villamos áram felhasználásával tudjuk biztosítani.

A korszerű tüzelőberendezések használata mellett ennek egyik eszköze a szigetelés. Volt már szó a nyílászáról cseréjéről, a hőszigetelésről fűtési szezon előtt, a belső falak hőszigeteléséről, valamint a hőszigetelésről helyhiány esetén. Ám egy fontos lépésről még nem: arról, hogy a födémnek, a födém szigetelésének mi a szerepe az energiahatékonyságban.

A födém szigetelésének jelentősége

A szigetelés nélküli födémen keresztül jelentős mennyiségű hő távozhat, így gyakran csak félsikert érhetünk el a ház többi részének, a falaknak, az ablakoknak, az ajtóknak a szigetelésével. A meleg, mivel köztudottan felfelé száll, a mennyezet alatt koncentrálódik. Nem nehéz arra következtetni, hogy akkor itt jelentős mennyiség kerül ki a lakásból. Nem is akármennyi, ugyanis, ha a fűtési költségre vetítjük, annak akár 10-20 százaléka is “a padlástér melegítésére” mehet el. Emiatt érdemes a födémet kellő védelemmel ellátni.

Ráadásul, ha ez a munka elmarad, a szigetelt homlokzat vagy fal és a hideg födém találkozásánál hőhíd is keletkezhet, ami páralecsapódással, majd az egészségre ártalmas penész megjelenésével jár.

Jó hír, hogy az összes szigetelési munka közül a padlásfödém szigetelése a legkönnyebben kivitelezhető, akár házilag is megoldható. Ahhoz, hogy tudjuk, milyen anyagra lesz szükségünk, hogyan végezzük el a munkát, többet kell tudnunk a padlásterekről, a hőszigetelő anyagokról, és felfelé távozó páráról. Ezek mind befolyásolják a megvalósítását.

Hideg és meleg ellen is véd

A födémen keresztül télen hűl, nyáron melegszik a lakás. A legnagyobb hőségben a padlástérben 50-60 C fok is lehet, ez a meleg fűti a mennyezetet. Ha kevesebbet vagy egyáltalán nem akarjuk használni a klímaberendezést, és ha télen kevesebbet akarunk költeni a fűtésre, a födémet feltétlenül szigeteljük le.

Milyen anyagok állnak a rendelkezésünkre?

A padlástér szigetelése vastagabb, mint a homlokzati szigetelés, akár 20-30 cm szélességű is lehet. Nem árt tudni, hogy a megvásárolt állapotához képest az üveggyapot például a vastagságából az évek során veszít, mert tömörödik. Jó eredményt érhetünk el, ha két rétegben, kötésben tesszük le a lapokat, így nem keletkezik sehol sem rés.

Az anyag úgynevezett testsűrűsége is befolyásolhatja a választásunkat. A nagyobb testsűrűségű jobban szigetel, a födémhez azonban gyakran a kisebb testsűrűségű választják, azzal is nagyon jó hatást lehet elérni.

Üveggyapot

A kisebb testsűrűségű, tekercses üveggyapot szigetelések padlásfödémek, álmennyezetek szigetelésénél, tetőszerkezeten a szarufák között, födémen kiválóan alkalmazható, mert ezeken a helyeken az időjárás viszontagságaitól védett. Az üveggyapot igen népszerű, nem csak jó hőszigetelő tulajdonságai, hanem kedvező ára miatt is.

Az üveggyapot nem lépésálló, erről még a továbbiakban szó lesz, ezért födémek szigetelésére csak akkor alkalmas, ha járófelület kerül fölé vagy szervíz utat építünk rá.

Az Isover Akuplat+ 15 üveggyapot lemez páraáteresztő, kiváló akusztikai jellemzőkkel bír, ellenáll a kártevőknek. A 15 centiméteres vastagságú lapokat 2 rétegben rakhatjuk.

Kőzetgyapot

Kiváló hő-és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett víztaszító, de ugyanakkor páraáteresztő is, ami igen lényeges a ház átszellőzése, a penész megelőzése szempontjából. Nem gyúlékony és jól ellenáll a fizikai hatásoknak is, de ez sem lépésálló.

A Rockwool Multirock Kőzetgyapot lemez víztaszító réteggel bevont természetes kőzetből készült. Nagyon jó a hőszigetelő hatása, páratlan a tartóssága, páraáteresztő, zajszűrő, az égésnek jobban ellenáll.

Polisztirol lapok

A polisztirol lapok kiváló hőszigetelő képességgel bírnak, nedvességre nem érzékenyek.
Létezik belőle lépésálló és nem lépésálló kivitel is, különböző nyomószilárdságban.

Az Austrotherm AT-N100 EPS lépésálló hőszigetelő lemezt kiválóan lehet használni padlásterek hőszigetelésére.

A grafitos polisztirol még jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ha a Masterplast Isomaster EPS 100 G 10 cm lépésálló hőszigetelő lemezt használjuk, azonos vastagságban hatékonyabb szigetelést érhetünk el.

Járható vagy nem járható?

Mielőtt belevágunk, el kell döntenünk, hogy hosszú távon fogjuk-e használni a padlásteret akár úgy, hogy beépítjük, akár úgy, hogy tárolásra használjuk. Ha igen, akkor lépésálló anyagot kell használnunk, vagy lépésállóvá kell tennünk.

Ha üveggyapot vagy nem lépésálló kőzetgyapotot választunk, ebben az esetben azt szokták javasolni, érdemes egy szervízutat kiépíteni a kéményig.

Polisztirol lapokkal is kialakíthatunk terhelhető, tartós felületet. Például az Austrotherm PADLAPokkal egyből lépésálló hőszigetelés érhető el.

A lakótérben keletkezett pára, ha a szigetelt falakon nem tud távozni, akkor a födémen át jut ki. A nem lakott és tárolásra sem használt, beépítetlen padlásterek egyik előnye munkánk szempontjából, hogy a szellőzés megfelelő, nem kell feltétlenül külön páravédelemről gondoskodni.

A födém szigetelése alulról

Födém mennyezeti oldalról való szigetelése is megvalósítható, ha nagy belmagasságú lakásról van szó, és a felülről való védelem nem megoldott, például mert a padlástér közös tulajdon a többi lakóval.

Ilyenkor a kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés alá gipszkarton álmennyezetet alakítunk ki. Ez már költségesebb és több szakértelmet kívánó feladat, mint a födém felülről való védelme. A gipszkarton álmennyezet tartóbordáit speciális, erre a célra készített profilokkal kell kialakítani. A profilokról egy korábbi blogbejegyzésünkben írtunk bővebben.

Ne feledd: webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted a szigetelés alapanyagait és kiegészítőit!

Kapcsolódó cikkek:

Energiahatékonyság otthon

A nyílászárók cseréjével is növeled az energiahatékonyságot

Megugrott az érdeklődés a szigetelőanyagok iránt a rezsi emelkedésével

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel