Minden, amit a kőzetgyapot szigetelésről tudni kell

Építőanyag.hu

mindent a kőzetgyapot szigetelésről

Ha a házunk hőszigetelésében gondolkodunk, érdemes alaposan körülnézni a kínálkozó lehetőségek között, hiszen a hőszigetelési képesség csak egyetlen a szigetelőanyagok tulajdonságai között, amely fontos szempont lehet a választásnál. A kőzetgyapot, mint természetes szigetelőanyag, nagyon népszerű megoldás – részben emiatt érdemes alaposabban körüljárni, hogy mely tulajdonságai miatt döntünk jól, ha ezt választjuk.

Nem csak a tél hidege miatt, hanem az évről évre fokozódó nyári kánikula ellen is jó szolgálatot tesznek a különféle falszigetelések. Szerepük az, hogy megakadályozzák a környezetei hőmérséklet beltérre való hatását.

A hőszigeteléssel kapcsolatban már több cikkünk is megjelent itt a blogon, többek közt az, amelyikben a megfelelő hőszigetelés kiválasztásában segítünk, illetve a tetőszigetelés lépéseiről, a belső falak hőszigeteléséről és a házépítés során felmerülő hőszigetelési feladatokról szól.

Milyen tulajdonságokra ügyeljünk, amikor szigetelőanyagot választunk?

A hőszigetelőanyagok kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy az egyes megoldásokhoz felhasznált anyagok mennyire természetesek és milyen hatást gyakorolnak az egészségünkre, amikor már a házban lakunk. Milyen hőszigetelési tényezőt biztosítanak, mennyit kell költenünk rá, és alapvető szempont a gyúlékonyság, éghetőség is. A pára- és vízvezetési tulajdonságok nem csupán a hőmegtartási hatékonyságot befolyásolják, hanem rossz választás esetén a többi falszerkezeti elem korhadását okozhatják, belső penészedéshez vezethetnek.

A szigetelési munkák összköltségét meghatározza, hogy a kiválasztott szigetelőanyag mennyibe kerül, hogyan és hová kell szállítani, kell-e külön tárolni, milyen technológiával végezhető el a szigetelés, és a későbbiekben milyen esetleges karbantartási feladatokat igényel.

Nézzük meg, mit tud a kőzetgyapot!

A kőzetgyapot alapanyaga a vulkanikus tevékenység során a természetben keletkező bazaltkő. A gyártás során a bazaltkövet felhevítik és nagyon kis százalékban olyan adalékanyagokat adnak hozzá, amelyek tovább javítják a szigetelési tulajdonságait. A hevítéstől a bazaltkő szerkezete szálassá, vattaszerűvé válik, a hozzáadott bakelit szerepe pedig az, hogy ezeket a szálakat összekösse és külön válassza. Ezáltal a kőzetgyapot lemez rostjai között sok levegő képes megszorulni, ami biztosítja a hőszigetelés hatékonyságát. A szálak nagy része keresztirányú (a szigetelt falra merőleges lesz), ez nem csak a fizikai behatások elleni ellenállóságot növeli, de biztosítja a páravezetést is, a megfelelő irányba. Lényeges, hogy a kőzetgyapot nem változtatja a térfogatát, nincs hőtágulása

Természetbarát és biztonságos

Természetes „származása” révén a kőzetgyapot nem veszélyes a környezetre, nem képez veszélyes hulladékot, sem a vele való munkálatok során, sem a későbbiekben nem veszélyes a környezetre, ezért is népszerű szigetelés. Nem tartalmaz kristályos, csak amorf szilíciumot, annyira környezetbarát, hogy még ültetőközegnek is használják üvegházakban. Egyedül a szállítás és darabolás során keletkező kőzetgyapot-por belélegzését érdemes elkerülni.

Víztaszító és páravezető

A kőzetgyapot impregnálás nélkül hasonló vízfelvevő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a nyersgyapjú. Ahogy a gyapjú víztaszító tulajdonságát lanolinnal, úgy a szálasított kőzetgyapot impregnálását műgyantával és egyéb impregnáló szerekkel biztosítják. Emiatt olyan helyeken is alkalmazható, ahol huzamosabb ideig érintkezhet jelentősebb mennyiségű vízzel, hiszen ebben az esetben is csak a felülete nedvesedik, páraáteresztő képességét továbbra is megőrzi.

A kőzetgyapot páradiffúz képessége szinte a levegőével megegyező, ami egyrészt kifejezetten alkalmassá teszi a külső hőszigetelésre, másrészt biztosítja a nem természetes anyagokkal való hőszigetelés utáni penészedés, dunszt-hatás elkerülését.

Kiváló hőszigetelő

A kőzetgyapot kiváló hőszigetelő, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a szigetelés tulajdonságait befolyásolja, hogy függőleges vagy vízszintes felületen alkalmazzák, illetve, hogy milyen irányú áramló levegőnek van kitéve. Ugyanakkor a táblák „testsűrűsége”, azaz a szálasítás utáni szerkezeti stabilitás biztosítja, hogy a szigetelőanyag belsejében a szigetelést biztosító levegőréteg többnyire nyugalomban van, így szigetelési tulajdonságai nem változnak.

Hangszigetelő

Ez utóbbi tulajdonságnak köszönhető az is, hogy a kőzetgyapot kiváló hangszigetelő, ugyanakkor nem biztosít a szigetelt helyiségben dobozhatást (amikor körben visszaverődnek a hangok).

Különlegesen tűzálló

A kőzetgyapot alapanyaga vulkáni kő, ezért gyakorlatilag nem éghető, olvadáspontja 1000 °C felett van. 250 °C felett a gyártás során felhasznált adalékanyagok (1%) füstmentesen eltávoznak, míg a szigetelés alapszerkezete gyakorlatilag meggátolja a tűz tovább terjedését. Egyes kőzetgyapot szigetelések kifejezetten tűzállóak, akár 4 óra tűzterhelésnek való ellenállást biztosítanak.

Nincs hőmozgása

A kőzetgyapotnak – részben szálas, vatta szerű szerkezete miatt – nincs értelmezhető hőtágulása, ezért még a nagy hőmérséklet-változásokat is alakváltozás nélkül viseli.

Ha kőzetgyapot hőszigetelőt keresel, webáruházunkban a Szigetelés menüpont alatt, a Hőszigetelés, hangszigetelés alkategóriában találod.

Kapcsolódó cikkek:

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

Belső falak hőszigetelése

Házépítés lépésről lépésre – Hőszigetelés

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel