Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Minden, amit a kőzetgyapot szigetelésről tudni kell

mindent a kőzetgyapot szigetelésről

Ha a házunk hőszigetelésében gondolkodunk, érdemes alaposan körülnézni a kínálkozó lehetőségek között, hiszen a hőszigetelési képesség csak egyetlen a szigetelőanyagok tulajdonságai között, amely fontos szempont lehet a választásnál. A kőzetgyapot, mint természetes szigetelőanyag, nagyon népszerű megoldás – részben emiatt érdemes alaposabban körüljárni, hogy mely tulajdonságai miatt döntünk jól, ha ezt választjuk.

Nem csak a tél hidege miatt, hanem az évről évre fokozódó nyári kánikula ellen is jó szolgálatot tesznek a különféle falszigetelések. Szerepük az, hogy megakadályozzák a környezetei hőmérséklet beltérre való hatását.

A hőszigeteléssel kapcsolatban már több cikkünk is megjelent itt a blogon, többek közt az, amelyikben a megfelelő hőszigetelés kiválasztásában segítünk, illetve a tetőszigetelés lépéseiről, a belső falak hőszigeteléséről és a házépítés során felmerülő hőszigetelési feladatokról szól.

 

Milyen tulajdonságokra ügyeljünk, amikor szigetelőanyagot választunk?

A hőszigetelőanyagok kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy az egyes megoldásokhoz felhasznált anyagok mennyire természetesek és milyen hatást gyakorolnak az egészségünkre, amikor már a házban lakunk. Milyen hőszigetelési tényezőt biztosítanak, mennyit kell költenünk rá, és alapvető szempont a gyúlékonyság, éghetőség is. A pára- és vízvezetési tulajdonságok nem csupán a hőmegtartási hatékonyságot befolyásolják, hanem rossz választás esetén a többi falszerkezeti elem korhadását okozhatják, belső penészedéshez vezethetnek.

A szigetelési munkák összköltségét meghatározza, hogy a kiválasztott szigetelőanyag mennyibe kerül, hogyan és hová kell szállítani, kell-e külön tárolni, milyen technológiával végezhető el a szigetelés, és a későbbiekben milyen esetleges karbantartási feladatokat igényel.

 

Nézzük meg, mit tud a kőzetgyapot!

A kőzetgyapot alapanyaga a vulkanikus tevékenység során a természetben keletkező bazaltkő. A gyártás során a bazaltkövet felhevítik és nagyon kis százalékban olyan adalékanyagokat adnak hozzá, amelyek tovább javítják a szigetelési tulajdonságait. A hevítéstől a bazaltkő szerkezete szálassá, vattaszerűvé válik, a hozzáadott bakelit szerepe pedig az, hogy ezeket a szálakat összekösse és külön válassza. Ezáltal a kőzetgyapot lemez rostjai között sok levegő képes megszorulni, ami biztosítja a hőszigetelés hatékonyságát. A szálak nagy része keresztirányú (a szigetelt falra merőleges lesz), ez nem csak a fizikai behatások elleni ellenállóságot növeli, de biztosítja a páravezetést is, a megfelelő irányba. Lényeges, hogy a kőzetgyapot nem változtatja a térfogatát, nincs hőtágulása

Természetbarát és biztonságos

Természetes „származása” révén a kőzetgyapot nem veszélyes a környezetre, nem képez veszélyes hulladékot, sem a vele való munkálatok során, sem a későbbiekben nem veszélyes a környezetre. Nem tartalmaz kristályos, csak amorf szilíciumot, annyira környezetbarát, hogy még ültetőközegnek is használják üvegházakban. Egyedül a szállítás és darabolás során keletkező kőzetgyapot-por belélegzését érdemes elkerülni.

Víztaszító és páravezető

A kőzetgyapot impregnálás nélkül hasonló vízfelvevő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a nyersgyapjú. Ahogy a gyapjú víztaszító tulajdonságát lanolinnal, úgy a szálasított kőzetgyapot impregnálását műgyantával és egyéb impregnáló szerekkel biztosítják. Emiatt olyan helyeken is alkalmazható, ahol huzamosabb ideig érintkezhet jelentősebb mennyiségű vízzel, hiszen ebben az esetben is csak a felülete nedvesedik, páraáteresztő képességét továbbra is megőrzi. A kőzetgyapot páradiffúz képessége szinte a levegőével megegyező, ami egyrészt kifejezetten alkalmassá teszi a külső hőszigetelésre, másrészt biztosítja a nem természetes anyagokkal való hőszigetelés utáni penészedés, dunszt-hatás elkerülését.

Kiváló hőszigetelő

A kőzetgyapot kiváló hőszigetelő, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a szigetelés tulajdonságait befolyásolja, hogy függőleges vagy vízszintes felületen alkalmazzák, illetve, hogy milyen irányú áramló levegőnek van kitéve. Ugyanakkor a táblák „testsűrűsége”, azaz a szálasítás utáni szerkezeti stabilitás biztosítja, hogy a szigetelőanyag belsejében a szigetelést biztosító levegőréteg többnyire nyugalomban van, így szigetelési tulajdonságai nem változnak.

Hangszigetelő

Ez utóbbi tulajdonságnak köszönhető az is, hogy a kőzetgyapot kiváló hangszigetelő, ugyanakkor nem biztosít a szigetelt helyiségben dobozhatást (amikor körben visszaverődnek a hangok).

Különlegesen tűzálló

A kőzetgyapot alapanyaga vulkáni kő, ezért gyakorlatilag nem éghető, olvadáspontja 1000 °C felett van. 250 °C felett a gyártás során felhasznált adalékanyagok (1%) füstmentesen eltávoznak, míg a szigetelés alapszerkezete gyakorlatilag meggátolja a tűz tovább terjedését. Egyes kőzetgyapot szigetelések kifejezetten tűzállóak, akár 4 óra tűzterhelésnek való ellenállást biztosítanak.

Nincs hőmozgása

A kőzetgyapotnak – részben szálas, vatta szerű szerkezete miatt – nincs értelmezhető hőtágulása, ezért még a nagy hőmérséklet-változásokat is alakváltozás nélkül viseli.

Kapcsolódó cikkek:

Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?

Útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

Belső falak hőszigetelése

Házépítés lépésről lépésre – Hőszigetelés

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Kis testsűrűségű hőszigetelő lemez
  Szarufák közötti szigetelés kiegészítője
  Nem járható padlásfödémre, zárófödém hőszigetelésre
  Magas akusztikai és tűzvédelmi követelményű gipszkarton falakba
  A terméket bálában értékesítjük
  7,2 m2/bála; 0,6 m2/tábla

  1 660 Ft / m2
  Megnézem

  Belső válaszfalak hangszigetelő előtét falszerkezeteibe
  Legmagasabb akusztikai követelményeket is kielégíti
  A terméket bálában értékesítjük
  4,8 m2/bála; 0,6 m2/tábla

  Raktáron, több mint 100 m2
  2 675 Ft / m2
  Megnézem

  Szarufák közötti hőszigetelésre alkalmas éklemez
  Vágási veszteség nélkül beépíthető
  Nem igényel rögzítést
  Kitűnő hőszigetelő 
  A terméket bálában értékesítjük
  1,8 m2/bála; 0,6 m2/tábla

  Raktáron, több mint 100 m2
  6 295 Ft / m2
  Megnézem