Az őszi homlokzati hőszigetelés tudnivalói

Építőanyag.hu

Az őszi homlokzati hőszigetelés tudnivalói

Az őszi hónapok, különösen a száraz, csapadékmentes időszakok kiválóan alkalmasak a homlokzati hőszigeteléshez.

Sokkal többen lakunk régi építésű házban, mint új, korszerű energetikai tulajdonságokkal rendelkezőben. Ezek a korábban készült épületek nem tartják meg a hőt a mai kívánalmaknak megfelelően, sem a nyílászárók, sem a falazat, sem a födém. Ma már elsődleges célunk ingatlanunkkal kapcsolatban, hogy minél kevesebb energia felhasználásával legyen télen kellemesen meleg, nyáron pedig klímaberendezés nélkül is optimális hőmérséklet.

Régi házak korszerűsítésének módja a nyílászárócsere, az árnyékolás és a szigetelés, legyen az külső, vagy akár belső. A külső szigetelés több ponton is segít a hő megtartásában. Ilyenek a homlokzat, a födém, a tetőtér, vagy a talajon fekvő padló.

Mérések születtek, hogy hol mennyi hő szökik ki a házból, ebből kitűnik, hogy a legtöbb a külső falakon, akár 25-35 % is. Éppen ezért egy ház szigetelését a külső falak, a homlokzat korszerűsítésével érdemes kezdeni.

Az év bizonyos hónapjaiban kedvezőbbek a feltételek a homlokzati hőszigeteléshez.

Mi közük az évszakoknak a homlokzati hőszigeteléshez?

A téli munkát a fagy, a csapadék, a tartósan hűvös idő akadályozza. Nem csak azért, mert a szabadban dolgozóknak kellemetlen és a szervezetüknek megterhelő a munka, hanem mert +5 fok alatt a gyártók sem javasolják.

Ugyanígy a nyári kánikula sem alkalmas erre a munkára. A homlokzati burkolás vizes technológia, ami azt jelenti, hogy az anyagok kötéséhez víz szükséges. Vizet tartalmaz a ragasztóanyag, a habarcs, a vakolat. Ennek a nedvességnek optimális ütemben kell elpárolognia. Ha ez túl gyorsan történik a nyári forróságban, repedések keletkeznek.

Télen megnyúlik a kötés ideje, egy eső vagy páralecsapódás esetén akár ki is oldódhat a pigment a színező vakolatból, pedig ez a legdrágább eleme a hőszigetelő rendszernek és egyúttal a leglátványosabb is.

Az ősz a legalkalmasabb a homlokzati hőszigetelés beépítéséhez

Az őszi hónapok, különösen szeptember-október a legalkalmasabbak erre a munkára. Tartós hőségre már nem számítunk, még tartós reggeli fagyokra sem, és ha szerencsénk van, hosszabb, legalább egy hetes csapadékmentes időszakok is előfordulnak.

Az időjárás azonban tartogathat meglepetéseket, akár úgy, hogy november végéig is kinyúlik ez a megfelelő időszak, akár úgy is, hogy hosszabb csapadékos időszakra számíthatunk. Szerencsére segítségünkre lehet az időjárás előrejelzés.

Általános szabály homlokzati szigetelés száradáshoz a legjobb a +5 C° és +25 C° közötti hőmérséklet. Erre a legnagyobb esélyünk ősszel van. Fontos, hogy ne csak a nappali hőmérsékletet legyen megfelelő, hanem az éjszakai is, így a fagypont körüli, +1 C° sem ideális.

Mire figyeljünk az őszi homlokzati szigetelésnél?

Párás idő

Már volt szó arról, hogy a nedvesség lassítja kötést és minőségromlást eredményez. Azonban nem csak eső okozhat ilyen problémát, hanem a párás idő is. Ősszel általában magasabb a levegő páratartalma, különösen a reggeli és az esti órákban. Célszerű ezeken a napokon később kezdeni a munkát a nyáron megszokott korai munkakezdéssel ellentétben. Várjuk meg, míg felszáll a pára.

Ha csúszik a felújítás, és legalább a kritikus pontig, a vakolaterősítő üvegszövet háló felhelyezéséig el akarunk jutni, az esti és reggeli órákban tegyünk fóliát a homlokzat elé.

Erős szél

Az erős szélnek ugyanolyan hatása van a vizes anyagokra, mint magas hőmérsékletnek. Túl hamar kiszáradnak, a minőségük nem lesz megfelelő.

A szigetelőanyagok szállítása és tárolása

Ősszel több az esős nap, ami nem csak a szigetelési munkákra nem alkalmas, de a szállításhoz és tároláshoz sem ideális. Ugyanis ha már beépítés előtt károsodnak a lapok, nem várhatjuk, hogy minőségi lesz a végeredmény.

A felragasztott szigetelés védelme

A felrögzített lapokat minél hamarabb védelemmel kell ellátni. Az időjárás kiszámíthatatlan, jöhet egy gyors lehűlés vagy csapadékos idő, és tönkremegy a nagy anyagi befektetéssel létrehozott munka.

A védelem egy üvegszövethálóval védett ragasztóréteg, ami mechanikai védelmet nyújt a szigetelőanyagnak. Ennél a fázisnál már jöhet a rossz idő, ugyanis ez a ragasztóval glettelt felület már elegendő biztonságot nyújt tavaszig, amikor jöhet a vakolás.

Gondolkodjunk rendszerben!

Nem véletlen, hogy a hőszigeteléssel foglalkozó szakemberek mindig rendszerről beszélnek. A szigeteléshez nem elég a szigetelőlapok kiválasztása, célszerű a többi hozzávalót is azonos gyártótól beszerezni, mert csak így biztosított a kompatibilitás.

A szigetelő lemezeken kívül szükség lesz ragasztóra, üvegszövet hálóra, alapozóra, vakolatra és kiegészítőkre, például dübelekre, élvédőre, a lábazati sínre.

Ezeket a rendszereket úgy állították össze, hogy a szigetelés értékálló legyen, évek múlva is megőrizze a minőségét. Csak a rendszerben vásárolt alapanyagokra vállal a gyártó garanciát, már ebből a szempontból sem ésszerű, hogy kicseréljünk egy vagy több elemet esetleg az alacsonyabb ár reményében.

A rendszerben való gondolkodás nem évszakfüggő, de éppen egy őszi szigetelésnél fordulhat elő, hogy a gyorsaság miatt akarunk kompromisszumokat kötni. Ne helyettesítsünk egy-egy elemet más rendszerbe tartozóval, mert a minőség rovására megy.

A nyári hónapokban előkészíthetjük az őszi homlokzati szigetelést

Amíg kivárjuk, hogy az időjárás megfelelő legyen, van tennivalónk bőven.

Szerezzük be az anyagokat. Először a szigetelőanyag típusáról kell döntenünk, jó, ha ehhez szakembert hívunk. Ugyanis nem csak az ártól függ ennek kiválasztása, hanem a házunk falazatától is. Az árban legelőnyösebb ESP lapokat például csak téglafalazatra célszerű feltenni. Vályogházra a kőzetgyapot jó, vegyes falazatúra szintén a kőzetgyapot, mert egy épület szigetelésekor nem szabad keverni a szigetelőanyagokat. A burkolat kiválasztása után következik többi hozzávaló, és ekkor van jelentősége a fent említett rendszernek.

Ha régi házról van szó, a falazaton is lehet munkánk szigetelés előtt. Ha vakolat nem áll stabilan, itt-ott le is potyogott már, nem helyezhetők rá a szigetelőlapok. Előbb a régi vakolatot el kell távolítani, egyenletes felületet kialakítani vakolással, majd portalanítani.

Ebben az időszakban kereshetünk megfelelő kivitelezőt is. Listaszerűen összeírhatjuk tárgyalási alapnak az elvárásainkat. Ilyen például a párás őszi reggeleken a későbbi munkakezdés. Nyugodtan rákérdezhetünk a technológiára, arra is, hogyan történik a lapok felragasztása, mert ha csak ragasztópogácsával történik, és elmarad a lapok körbekenése, később meglazulhat a szigetelés, alatta pára képződik, majd ennek nyomán penész. Ilyen kérdés lehet még a dübelezés is: nem árt, ha tudjuk, hogy a 10 cm-nél vastagabb lapokat rögzíteni kell. A dübelek mindig oda kerüljenek, ahol ragasztó van alattuk, jellemzően a ragasztópogácsákra és a szélekre. Ezek a kérdések soha nem feleslegesek, mert a kivitelezők módszerei eltérők lehetnek.

Ha a házba klímaberendezést tervezünk, érdemes ezt a szigetelés előtt megtenni, vagy legalább a kivezető kábelt a szigetelés alatt elvezetni. Ez a munka a nyári forróságban is elvégezhető.

Őszi szigetelés előtt ablakcsere

Ha a felújítási munkák során nyílászáró cserét tervezünk, akkor ezt a homlokzat szigetelése előtt célszerű megtenni. Még ha az ablaktok a helyén is marad, sérülhet a homlokzat. A nyári hónapok erre azért is alkalmasak, mert nem kell a hidegtől tartani, hogy a csere ideje alatt kihűl a lakás, és kevesebb a csapadékos nap is.

A beruházás megtérül

Nem szóltunk még a legnagyobb előnyről, arról, hogy a szigetelési munkák után már az első hűvös napon is tapasztalni fogjuk jótékony hatását. Már az első télen kellemesebb, egyenletesebb lesz a hőmérséklet a lakásban, és alacsonyabb lesz a fűtésszámla, így a költségek hamar megtérülnek.

Otthonod hőszigeteléséhez az alapanyagokat webáruházunkban a Szigetelés menüpont alatt tudod megrendelni.

Kapcsolódó cikkek:

A külső és belső szigetelés szerepe az energiahatékonyságban

Üveggyapot vagy kőzetgyapot - mikor melyiket használjuk?

Mit kell tudni a hungarocell szigetelésről?

Kapcsolódó termékek