6 érv a műanyag ablak mellett

Építőanyag.hu

érvek a műanyag ablak mellett

Ha ablakcsere előtt állsz vagy új házat építesz el kell döntened, milyen ablakokat építtetsz be; a legtöbben műanyag vagy fa nyílászárókat vásárolnak.

Mindkét típus kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Most a műanyag előnyeit vesszük sorra.

Kiváló hő-és hangszigetelő képességgel bírnak a műanyag ablakok

Az épületeket egyre nagyobb üvegfelülettel, külső nyílászáróval tervezik. Ennek egyik oka, hogy közelebb hozzák a természetet, a másik, hogy a nappali fény minél jobban megvilágítsa a belső teret, csökkentve az áramfogyasztást, különösen télen.

Az ingatlanokkal támasztott követelmények is egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy az otthon legyen minél komfortosabb, ugyanakkor energiatakarékos. A hagyományos energiahordozók drágák, a megújuló energia előállításának költsége magas, a háztartások kiadásának jelentős hányadát emészti fel. Egyelőre nem számíthatunk az energiaárak csökkenésére.

A nyílászárók gyártóit ez arra ösztönzi, hogy egyre korszerűbb, egyre tökéletesebb ablakokat gyártsanak, amelyeknek egyre jobbak a hő-és hangszigetelő tulajdonságaik.

Miért speciális a műanyag ablak? Mert légkamrás kialakítással készülnek, amelyek a fa ablakokra nem jellemzőek. A légkamrák a szárnyban és a tokban találhatók: a kamrákban található levegő szigetelő hatása növeli az ablak hőszigetelő képességét. Legkevesebb 3-4, leggyakrabban 5-6-7-8 kamrás nyílászárókkal találkozunk a piacon. A többkamrás műanyag nyílászáróknál a hő- és hangszigetelés együtt jár.

A jó szigetelés további biztosítéka, hogy az ablakok tökéletesen illeszkednek, pontosan záródnak.

Minél több kamrával rendelkezik egy ablak, minél több rétegű az üveg (számolva az üveg súlyával), minél pontosabb az illeszkedés, annál többet lehet megtakarítani a fűtés és hűtés költségein, és annál jobban ki tudjuk zárni a külvilág zajait.

A műanyag ablakok is hosszú élettartamúak

A műanyag ablak beépítése megtérülő befektetés, hiszen a mai korszerű nyílászárók legalább 20-30 évet kibírnak, de optimális körülmények között – ha nem sérülnek, ha időnként a vasalatot és a tömítéseket, a beállítást szakemberrel ellenőriztetjük, ha árnyékolót is beépítünk, ha rendszeresen tisztán tartjuk –, ennél sokkal többet, akár 40-50 évet is.

A műanyag ablak több eleme is rozsdamentes acélból készül, így sokkal több ideig használhatók, mint a fából készült ablakok. Az UV bevonat, amivel ellátják, szintén növeli a felhasználóság idejét, nem fakul ki, nem színeződik el, mint az gyakran megesik a fa nyílászáróknál.

Kiemelkedő a műanyag nyílászáró vízállósága és szélállósága is. Az időjárás okozta megpróbáltatásokat is jól bírja. Nem ázik be, nem korrodálódik, nem repedezik, nem korhad el.

A különböző rétegeknek köszönhetően a napsugárzás sem károsítja úgy, mint a faanyagokat, ám mivel az ablak PVC-ből készül, nem hőálló.

Könnyű karbantartani a műanyag nyílászárókat

Az ablakok nem igényelnek festést vagy lakkozást. A szennyeződést könnyű eltávolítani, lemosni. A karbantartást – a vasalat évenkénti olajozása, a tok tömítésének rendszeres ápolása, a vízelvezető nyílások tisztán tartása – elég évente, a tisztítást negyedévente elvégezni.

Emellett nagyon fontos az egész ablak, üveg és keret rendszeres tisztítása. A rárakódott piszok, por rontja az üveg szigetelő képességét és akadályozza a fény bejutását. Ne csak az üveget, a keretet is tartsd rendben. A tisztításhoz, mosáshoz ne használj maró szert vagy durva, dörzsölő anyagot. Az ablaküvegek érzékenyek a karclásra, ezért csak puha, erre a célra gyártott tisztító kendővel és ablakmosó folyadékkal távolítsd el a szennyeződéseket.

Színválaszték: élet a fehéren kívül

A fehér ablakkeret univerzális, elegáns, időtálló. Akadnak azonban olyan épületek, amelyek a stílusához nem passzol. A vevők közt is van, aki számára a fa nyílászáró ugyan túl költséges lenne, de mégis ragaszkodik a fahatáshoz.

Éppen ezért jó, hogy famintázatú műanyag ablakok is kaphatók. Így ötvözni lehet a természetes megjelenést a műanyag nyílászárók minden jó tulajdonságával. A famintázatot az ablakra felvitt faerezetű fólia adja, ami többféle árnyalatban kapható a diótól a mahagónin át széles választékban.

De nem csak fautánzatú műanyag ablakok vásárolhatók, több színű profilból választhatsz.

Újrahasznosítható anyagból készül

Bár a műanyagok felhasználását a környezetromboló tényezőnek tartjuk, a PVC ablakokkal kapcsolatban érdemes néhány ellenérvet felhozni.

Gyártásuk sokkal kevesebb energiával jár, mint a fa ablakoké, és sokkal időtállóbbak, tehát ritkábban kell megismételni a gyártási folyamatot.

Anyaguk 100 százalékban újrahasznosítható, ami szintén mellettük szól.

Kivételesen jó hőszigetelő tulajdonságuknak köszönhetően kevesebb fosszilis energiára van szükség egy-egy épület felfűtésére. Egyúttal a károsanyag-kibocsátás is csökken.

Mivel csak a műanyag ablakok rendelkeznek légkamrákkal, ami maximalizálja az energiahatékonyságot, egy 7-8 kamrás nyílászáró már az alacsony energiafelhasználású és a passzív házakba is megfelelő.

Jó ár-érték arány

A műanyag ablakok ár érték aránya jobb, mint a fából készülteké. Csak úgy tudjuk összehasonlítani, ha azonos méretű és azonos üvegrétegű terméket veszünk alapul.

Bár a bekerülési költségnél is előnyt élvez a műanyag, de ha azoknak az éveknek a számát vesszük, amikor még funkciójában hibátlan, esztétikailag kifogástalan, akkor még szembetűnőbb a különbség.

Az ára komoly előnyt élvez a fa nyílászárókkal szemben, emellett a befektetésünk ennél a típusnál térül meg leghamarabb az energia költség csökkenésének mértéke és a hosszú élettartamuk révén.

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Mi mindennel lehet energiahatékonnyá tenni az otthonodat

Mire ügyelj panellakás felújításakor?

Lakberendezési trendek és divatszínek 2023-ban

Kapcsolódó termékek