Tudnivalók a polisztirol hőszigetelésről

Építőanyag.hu

a fotón grafitos polisztirol szigetelés látható ház külső homlokzatán, mivel a polisztirol hőszigetelés kiválóan alkalmas épületek külső szigetelésére

A széles körben használt polisztirol az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag. Nem árt tisztában lenni a beépítési lehetőségeivel.

Aki már túl van egy homlokzati szigetelésen, az tapasztalja, mennyivel komfortosabb egy jól szigetelt házban lakni, ahol egyenletes a hőmérséklet, és jelentős megtakarítást lehet elérni a fűtésszámlán, vagy a nyári hónapokban a hűtésre fordított energia költségén.

Válasszunk tudatosan a szigetelőanyagok közül! Ismerjük meg, miből készül a polisztirol hőszigetelés, minek köszönheti remek szigetelő képességét, milyen helyekre célszerű beépíteni, melyek a további előnyei és mire kell figyelni a használatakor!

Mi a polisztirol?

Aki már találkozott a hungarocell, EPS, XPS kifejezésekkel, annak jó tudni, hogy mindegyik egyfajta műanyagot, a polisztirolt jelöli. Ezzel a habosított műanyaggal táblás vagy gyöngy formában találkozunk. Felhasználása sokrétű, például kedvelt érzékeny tárgyak szállításánál, csomagolásánál, alapvetően azonban egy kiváló hőszigetelő anyag.

A habosított eljárás során, ahogyan készül, légbuborékokat zár magába, így akár az anyag 90 % át is a levegő teszi ki. Az anyagba zárt levegőnek köszönhetően hőszigetelő képessége kiváló.

A polisztirol hőszigetelő anyag legfőbb tulajdonságai

Időtálló, mert szerkezete az évek során nem változik, kivéve, ha tartós napfénynek van kitéve. Éppen ezért a szállításnál és beépítésnél ügyeljünk arra, hogy ez ne fordulhasson elő: a homlokzatra felrakott táblákat rövid időn belül erősítsük meg üveghálóval, majd vakoljuk be.

Beépítésnél nem csak a kis súly előny, hanem az is, hogy a polisztirol jól vágható, törhető.

Mivel hőre lágyuló anyag, 70 C°-on túl már nem mérettartó és a szilárdsága is romlik. Tűz esetén éghető, de önkioltó tulajdonságú.

Milyen előnyökkel jár, ha polisztirollal szigetelünk?

Népszerűségének oka elsősorban a kedvező ár, és az említett könnyű kezelhetőség. Ha egy nagyobb családi ház utólagos szigeteléséről van szó, az anyagköltség akár nagyságrendekkel is kevesebb lehet, mint más építőanyagoknál.

A munkavégzés is könnyű és gyors, látványosan haladhatunk a szigeteléssel, hatása például egy őszi szigeteléskor már azon a télen is érezhető.

Fontos azonban, hogy az adott helyre a megfelelő típust építsük be. Másféle polisztirolt igényel például a falazat, a lábazat vagy egy fokozott szigetelési igényű épület. Van, ahol terhelhető, lépésálló lapok kellenek, és a páraáteresztő polisztirol lemez mellett is dönthetünk.

Polisztirol fajták és alkalmazási területeik

Az EPS - közismert nevén hungarocell vagy expandált polisztirol, az anyag alaptulajdonságaival rendelkezik. Elsősorban remek hőszigetelő, alaktartó, mérettartó, időtálló, könnyen vágható, formázható.

A Grafitos EPS, mint a neve is mutatja, grafitpor hozzáadásával készül. Ez megnöveli szigetelő tulajdonságát, így azonos hatásfok eléréséhez vékonyabb lap is elégséges. Nagy jelentősége van ennek, amikor olyan helyet szigetelünk, ahova nem férne el egy 15-20 cm-es vastagságú lap. A grafitos változat továbbfejlesztett változatával is találkoztunk már, amikor a lemezeket egy világos bevonattal látják el. A grafitos változat ugyanis sötét színe miatt a nap károsító hatásának van kitéve, ettől véd a bevonat.

A páraáteresztő EPS arra a problémára ad megoldást, hogy a polisztirol lapok alaptípusai nem engedik át a párát. A páraáteresztő polisztirol emiatt olyan helyekre is beépíthető – mint a vegyes falazatú házak – ahova egyébként nem szoktuk ajánlani. Kő és téglafalazatra is javasolt, mert átengedi a házban keletkezett párát, ezért nem történik páralecsapódás és penészedés.

Az XPS vagy extrudált polisztirol az EPS-nél nagyobb nyomószilárdsággal és vízállósággal rendelkezik kiváló hőszigetelő tulajdonság mellett. Cellaszerkezete zárt, vízfelvétele minimális. A könnyebb megkülönböztetés miatt, az XPS lapok színesek, míg az EPS fehér.

Milyen helyekre ajánlott beépíteni a polisztirol hőszigetelést?

Legegyszerűbb a polisztirol típusok szerint áttekinteni a felhasználhatóság lehetőségeit.

EPS-t leggyakrabban utólagos homlokzati szigetelésre használjuk. Ha más területen akarjuk felhasználni, tudni kell, hogy nem mindegyik EPS terhelhető. A padló alá, födémbe csak lépésálló EPS való. A nyomásálóságot a termék száma jelzi. Az EPS 150 már jól terhelhető, az EPS 200 pedig akár ipari felhasználásra is alkalmas.

Ha olyan homlokzati szigetelést szeretnénk, hogy a hőszigetelő képesség még jobb legyen, mint egy ugyanolyan vastagságú EPS lappal, vagy ugyanolyan hatásfokkal vékonyabb lapokat akarunk felhasználni, akkor a grafitos EPS a jó választás. Nem csak homlokzati szigeteléshez kiváló, hanem a legalább 100-as nyomószilárdságú grafitos lap födémszigeteléshez, padlófűtéshez is.

Az XPS lapok fontos szerepet töltenek be az épületek polisztirollal történő külső szigetelésekor, mert míg a homlokzat számára az EPS lapok megfelelők, a lábazathoz olyan hőszigetelő lemez kell, ami ellenáll a nedvességnek. Az XPS lap, amely szintén a polisztirol családba tartozik, éppen ilyen. Vízfelvevő képesége elenyésző, nyomószilárdsága és szigetelőképessége nagy. De nem csak a lábazathoz használhatjuk az XPS lapokat, hanem talajon lévő padló alá, pincefalakhoz, szintközi födémhez is.

A homlokzati szigetelés menete

Hogy még többet tudjunk arról, mibe vágunk bele, nagyvonalakban leírjuk a polisztirol lapokkal való homlokzati hőszigetelés menetét.

Az első lépés mindig a burkolandó fal vizsgálata. Ha nedvesedést látunk, akkor ennek kiküszöbölésével kezdjük, mert a nedves falra helyezett szigetelőlap biztosan penészedést fog okozni.

A falat tegyük egyenletessé. Ez jelentheti a felpúposodott, megrepedt vakolat eltávolítását, a felület javítását, egyenletessé tételét, portalanítását. A polisztirol lapokat festékmentes vakolatra tegyük fel. Csak a jól előkészített falon tapad megfelelően a ragasztó. Bár magával a szigeteléssel gyorsan haladhatunk, ne sajnáljuk az időt az előkészítésre, a javítások kiszáradására.

Úgy ütemezzük a munkát, hogy a homlokzat és a lábazat szigetelése egy menetben készüljön el, különben hőhidak alakulnak ki, ami a penészedés melegágya.

A lábazat magasságának kijelölése után rögzítsük az indítósíneket.

Hordjuk fel a ragasztót a falra, majd helyezzük rá az EPS lapokat.

Ha a ragasztó megszáradt, fel lehet helyezni a dübeleket, amelyek a polisztirol szigetelőlapok rögzítésére szánt csavarok elhelyezését teszik lehetővé.

A szigetelőlapokat üvegszövet hálóval erősítjük meg, amit ragasztóhabarcsba ágyazunk. Ez a lépés nem maradhat ki, és nem halasztható, mert ez ad védelmet a szigetelőlapoknak. Egyrészt ellenállóbbá teszi a szigetelést a mechanikus behatásoktól, másrészt az időjárás viszontagságaitól is megvédi. Őszi szigeteléskor ez ad biztonságot a tavaszi folytatásig.

Végül a vakolással és festéssel fejezzük be a munkát.

Tévhitek a polisztirolról

Hiába népszerű és kedvelt anyag, a közvélekedéssel ellentétben mégsem ajánlott minden faltípusra. A polisztirol a tégla és kőfalakra alkalmas elsősorban, mivel alaptípusai rossz páraáteresztő képességgel rendelkeznek. Ezért vályogfalhoz, vegyes falazathoz, könnyűszerkezetes épületekhez, faházakhoz nem javasoljuk.

Egy másik tévhit az, hogy a polisztirol mérgező lenne. Bár nem környezetkímélő termék, mert kőolajból készül, nem bocsát ki káros anyagot, sőt, újrahasznosítható.

Az EPS lapokkal szigetelt épületek penészedését is a polisztirol számlájára írják, pedig ha megjelenik a penész, az nem az anyag, hanem a beépítés hibáját jelzi, például azt, ha nem hézagmentes az illesztés vagy nem biztosított az épület szellőzése.

Akár építkezel, akár felújítasz, webáruházunkban megtalálod a megfelelő anyagokat a szigeteléshez!

Kapcsolódó cikkek:

Az őszi homlokzati szigetelés tudnivalói

Hová milyen hőszigetelés az ideális? Segítünk a döntésben!

Milyen feltételekkel építheted be a házad teraszát?

Kapcsolódó termékek