Mire ügyelj panellakás felújításakor?

Építőanyag.hu

a legfontosabb tudnivalók panellakás átalakításához

Élhető, praktikus elrendezésű, kényelmes, korszerű otthont alakíthatsz ki panellakásból, ha tudod, milyen megoldásokat alkalmazhatsz és melyek az átalakítás korlátai.

A panellakás nem túl régi építészeti megoldás. A II. világháború után Európa-szerte jelentkező súlyos lakáshiányra gyors megoldást kellett találni. Így született meg a házgyári lakásépítés ötlete, előregyártott vasbeton elemekből. Az elképzelés francia és német építészek fejlesztése nyomán valósult meg, mégis is inkább a kelet-európai országokban terjedt el nagyobb mértékben, mutatva, hogy itt volt a legnagyobb lakáshiány. Míg Nyugat-Európában az úgynevezett dán modellt valósították meg, nálunk a dán mellett a szovjet panellakások típusát is elfogadták.

Magyarország ugyanis két házgyári technológiát vásárolt meg tesztelési célból. “Az első, Szovjetunióból vásárolt házgyárat Óbudán, a Szentendrei úton állították munkába 1965-ben, míg a dán Larsen-Nielsen rendszerű sablonokra és licencre épülő házgyár 1968-ban (más források szerint már 1967-ben), a Ferencvárosban kezdte meg működését” – írja a Későmodern építészet Magyarországon blog.

A dán (Larsen-Nielsen) technológiával épült panel többek közt abban tér el a szovjet mintától, hogy nagyobb lakásokra, nagyobb helyiségek kialakítására adott lehetőséget, és a lakások belmagassága is nagyobb volt. A dán típusú panelek a nyolcvanas évek végén magastetővel épültek, a tömbök elrendezése több teret hagyott a közösségi életre és a zöld területek kialakítására. Magyarországon a szovjet házgyári rendszert kellett széles körben elterjeszteni (több is épült belőlük, mint a dán típusúból), ezért ezt a típust továbbfejlesztették, hogy használhatóbb lakások készülhessenek.

Mennyi idősek a panellakások?

Az építkezés a hatvanas évektől a nyolcvanas évek végéig teljesedett ki, így azok is gyorsan komfortos lakásokhoz jutottak, aki korábban álmodni sem mertek fürdőszobáról, és az akkori fogalmak szerinti modern konyháról.

Magyarországon a tömegével épült 10 és 5 emeletes tömbökben lévő lakások élettartama mára már meghaladta az előre jósolt 50 évet. Kiderült ugyanis, hogy akár ennek a dupláját vagy háromszorosát is kibírják. Érdemes tehát korszerűsíteni, felújítani, szigeteléssel, pontosabban hőszigeteléssel, hangszigeteléssel ellátni a meglévő panelházakat, illetve lecserélni a régi padlót, parkettát és korszerűsíteni a fürdőszobát.

Sajátosságok, amelyekkel a panellakás felújítása során számolni kell

Ha bármilyen változtatást szeretnénk végrehajtani bennük, nem árt tudni, hogy egyes technikai paraméterekben jelentősen eltérnek egymástól a téglablokkos és a panel lakóépületek.

Mivel a panellakások előregyártott elemekből készültek, a falak áthelyezése nem lehetséges, és bizonyos falak megszüntetése sem. Kisebb kivételekre sor kerülhet, például a kamra kibontására a betonvágásra alkalmas speciális eszközök segítségével.

A vizesblokkot, vagyis a fürdőszobát és a mosdót utólag emelték be a panellakásokba, ez az oka annak, hogy ezek a helyiségek néhány centiméterrel magasabban helyezkednek el.

A fal vésése speciális feladat, a téglából épült lakásokkal szemben. Mivel sokkal munkaigényesebb, megemeli a felújítás költségeit és idejét. Néhány helyen érdemes felvállalni, ahol például nincs mód a vezetékek elrejtésére, vagy egy konnektor magasságának megemelésére.

Csöveket nem lehet beépíteni falba, csak falon kívüli elhelyezésük lehetséges.

Miből áll egy teljes lakásfelújítás?

A teljes felújítás szűkebb értelemben a nyílászárók cseréjét, a villamos hálózat felújítását, a vizesblokk átalakítását (például szaniterek és burkolatok cseréjét), új parketta vagy padló lerakását, hidegburkolat lerakását, valamint a radiátorcserét jelenti. Tágabb értelemben a beépített bútorok cseréjét, új, korszerűbb energiatakarékos lámpák felhelyezését és a lakás bebútorozását.

Nyílászárócsere

Nyílászárócserén az ablakok és az ajtók teljes cseréjét értjük. Penellakások esetében érdemes teljes ablak-ajtó cserét tervezni, mert a felújítás nem elég. A régi keretek elöregedtek, vetemedésük miatt nehezebb becsukni őket, eresztékük is meglazult az idők során. Sem a funkciójukat nem tudják betölteni, sem esztétikailag nem megfelelők.

A nyílászárók kivétele panel esetében sokkal egyszerűbb, mint a téglából készült épületeknél, mivel nem jár falbontással. (Porral, szeméttel azonban igen, így a könnyebb takarítás érdekében érdemes munka előtt letakarni a padlót, még akkor is, ha azt később cseréljük.) Az ablakok és ajtók cseréje néhány napos feladat. A festést és a burkolást csak ezek után végezzük el.

Nem építhetünk be sem méretben, sem a ház homlokzatától színben eltérő ablakot, ezt a beépítő cég az első alkalommal, amikor felméri az igényt, el is mondja.

Villamos hálózat felújítása

Ingatlaneladással foglalkozó szakemberek sok esetben találkoznak olyan megoldással, hogy a villamos hálózatot a panellakásban csak részlegesen újították fel, a nagyfogyasztó készülékek számára. Így tipikusan csak a konyhai tűzhelyhez és a mosógéphez kerül új vezeték.

Az igazság azonban az, hogy ahol bármilyen lakóépületben alumínium vezeték van, ki kell cserélni rézre, mert a régi nem fogja bírni a terhelést, és balesetveszélyes. Ma már ugyanis sokkal több elektromos berendezést használunk, mint amikor ezek a lakások megépültek. Előfordult már, hogy a villanyvezeték kigyulladt, károkat okozva a lakásban. Különösen az alumínium és a réz vezeték összeépítése veszélyes tűzvédelmi szempontból.

A panellakásokban a villanyvezeték nem a falban futó csőbe kerül, de nagyon szép megoldások születhetnek a vezetékek elrejtésére. Az egyik ilyen, ha az oldalfalra a mennyezet alá közvetlenül gipszkarton dekorációt teszünk, amit megfelelő profilokkal rögzítünk fel. Ebbe rejtett világítás kerülhet, illetve ebbe a keskeny álmennyezetbe süllyesztjük a világítást. Egyszerűbb és olcsóbb megoldás a közvetlenül a mennyezet alá, a falra szerelt síncsatorna, ami a fal színére festve elrejti a vezetékeket.

Panellakásokban a konnektorok a padló szintje fölött néhány centiméterrel találhatók. Ezeket a beton vésésével feljebb lehet helyezni, bár igen költséges megoldás.

Új vizesblokk

A fürdőszoba és a WC felújításának legegyszerűbb módja, ha a kiállásokat a helyükön hagyva cseréljük a csempét, kádat, mosdót és mindent, ami ezekben a helyiségekben található. Így is éppen elég munka a bontás és a hulladék elszállítása.

Ha fürdőkád helyett zuhanyzót szeretnénk kialakítani, az csak a zuhanytálca megemelésével történhet, hogy víz elvezetése megoldott legyen. Egy másik lehetőség a zuhanytálca helyett a kész zuhanykabin beépítése.

Mivel a vizesblokkot egyben alakították ki és helyezték be, itt sincsen lehetőség a csövek falba süllyesztésére, mint egy téglaépületnél, ezért szerelőfalak beiktatásával tüntethetjük el a különböző csöveket.

Parketta, padló a panellakásban

A régi házgyári lakások ragasztott szőnyegpadlóval készültek. Olyan, egyébként jó adottságú lakást is kifoghatunk, ahol az előző tulajdonosok a felújítást úgy oldották meg, hogy a régi szőnyegre ragasztották az újat. Ha új padlót szeretnénk, ezeket a szőnyegeket rétegenként el kell távolítani, és megtisztítani a helyiséget, egészen a betonig.

Az alap legyen száraz, sima és egyenletes. Először javítsuk ki betonjavító habarccsal és fogazott glettvassal a nagyobb egyenetlenségeket, ezután aljzatkiegyenlítővel eltüntethetjük a kisebbeket is. A továbbiakban ugyanúgy történik pl. a laminált padló lerakása, mint egy téglalakásban. Fontos ügyelni a lépéshang szigetelésre is.

laminált padló lerakása panellakásban

Hidegburkolat

A konyha, az előszoba és a fürdőszoba padlójához a hidegburkolást javasoljuk. A víz és a nedvesség nem tesz bennük kárt, és tisztán tartásuk is sokkal könnyebb, mint egy melegburkolatú felületen.

A burkolat már a bejárati ajtón belépve meghatározza a lakás hangulatát, ezért érdemes körültekintően választani színt és mintát.

Régi, eredeti állapotukban megmaradt vagy több évtizede felújított lakások esetén az első feladat régi PVC vagy szőnyegpadló eltávolítása, esetleg az előző kövezet, a falat borító csempe lebontása is.

A panellakások nagyrészt kis méretűek, ezért a csempéket, burkolólapokat úgy érdemes kiválasztani, hogy optikailag tágasabbnak tűnjenek a terek. Erre valók a világos színek, a nagyobb méretű burkolólapok használata, és a nyújtott formák kialakítása, azaz a téglalap alakú burkolók hosszában való felhelyezése. A webáruházunkban található falicsempék és járólapok között biztosan mindenki talál kedvére valót, amihez a megfelelő csemperagasztót is meg tudja vásárolni.

Radiátorcsere

A régi radiátorokat is érdemes újakra cserélni. Legegyszerűbb a távhőszolgáltatótól kérni radiátorcserét, mert akkor nem kell külön engedélyt kérni a szolgáltatótól a cseréhez, és probléma esetén a rendelkezésünkre állnak. Célszerű fűtési szezonon kívül kérni, amikor megtörténhet a leürítés, és ismét fel tudják tölteni a rendszert. A szolgáltatónál a rendszernek megfelelő anyagú és teljesítményű radiátort is kiválasztják, tehát ezzel is könnyebbé válik a felújítási munka.

Ha más módon akarjuk lebonyolítani a cserét, előzetesen érdeklődjünk a távhőszolgáltatónál és a közös képviselőnél, hogy milyen feltételek és előírások vonatkoznak ránk.

A munkát két részletben érdemes kivitelezni. Az első a régi radiátorok leszerelése közvetlenül a falak festése előtt, majd festés után a felhelyezés, a bekötés, a rendszer beindítása.

Falak

Akár tapéta borítja a falakat, akár festék, az első feladat a fölösleges festékréteg vagy tapéta eltávolítása, majd a hibák javítása, tiplik és szögek helyének, a villanyszerelés nyomainak eltüntetése. A javítás hézagkitöltő glettanyaggal ideális. Ezután következhet az egész falfelület glettelése glettanyaggal, ami nem maradhat el, akár festésről, akár tapétázásról van szó. Minél simább a fal felülete, annál mutatósabb a lakás.

Írott és íratlan szabályok egy társasházban

Ha lakásfelújításba kezdünk, az zajjal, szeméttel jár, és azzal, hogy többen fordulnak meg a házban. Illik erről előre tájékoztatni a ház lakót. Erre a legjobb megoldás, ha a felújítás dátumának kezdetéről és várható befejezéséről, valamint a nagy zajjal járó munkák időszakáról szóló feliratot helyezünk el jól látható helyen.

Reggel 7 óra előtt és este 7 után nem illik, sőt a legtöbb helyen tilos is felújítási munkát végezni, de ellenőrizzük a házirendet, hogy a mi lakótömbünkben a lakók ezt hogyan szabályozták. A szakmunkások többnyire erre akkor is ügyelnek, ha a megbízó külön nem kéri meg őket.

A bontási törmeléket ne a közös konténerbe vagy szeméttárolókba tegyük, hanem béreljünk egyet a saját költségünkön.

Az esetleges építési törmeléket, port, szemetet naponta távolítsuk el a lépcsőházban, és takarítsunk magunk után.

Ha hétvégén is folyik a munka mert máshogy nem jön ki a lépés, beszéljük meg a körülöttünk lakókkal, biztosan meg fogják érteni, hogy csak néhány alkalomról van szó.

Megéri-e felújítani a panellakást?

Ha lakáspiacot figyelemmel kísérjük, azt láthatjuk, hogy a panellakások iránti érdeklődés nem csökken, inkább nő, különösen, ha jó áron jut hozzá valaki a felújítás reményében. Panelt újjáépíteni ugyanis megéri. Akár a meglévőt újítjuk fel, akár most vásárolunk egy régit, elérhetővé válik egy korszerű, kényelmes, dekoratív lakás, lényegesen olcsóbban, mintha új építésűt lakást vásároltunk volna.

Egy már meglévő lakótelep előnyeit is kihasználhatjuk, ahol már kialakulhatott egy kellemes zöld környezet, a szolgáltatók sora is oda települt, és ha olyan városrészt választunk, ahol jó a tömegközlekedés, kiváló döntés egy régi panel felújítása.

Ne feledd, webáruházunkban a felújításhoz, átalakításhoz, korszerűsítéshez néhány kattintással megrendelheted az építőanyagokat.

Kapcsolódó cikkek:

Lépéshang szigetelés

A nyílászárók cseréjével is a takarékosságot segíted

Kisokos a burkolatokhoz

Mire használható a gipszkarton?

Kapcsolódó termékek