Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Lépéshang szigetelés

lépéshang szigetelés a kopogó hangok gátlására

A lépéshang-gátlás a födémen való járásból, koppanásból származó zaj csökkentése megfelelő hangszigetelő anyagok beépítésével.

Otthonunkban arra törekszünk, hogy minél komfortosabban érezzük magunkat és kikapcsolódhassunk. Nem jó, ha kívülről érkező zaj zavarja meg a pihenést, a szabadidő kellemes eltöltését. Az utca zaját a hatékony homlokzati hőszigetelés és a többrétegű nyílászáró jól kiszűri ugyan, ám a házban keletkező zajok megkeseríthetik a mindennapjainkat.

Az egyik ilyen kellemetlen hangforrás, főként társasházakban a szomszéd lakásokból áthallatszódó léptek, kopogások, a bútorok mozgatása, a hangos beszéd vagy zene. Ugyanilyen zajforrás előfordulhat a magánházakban is, ha rendelkezünk beépített tetőtérrel.

Házépítésnél, tetőtér beépítésnél, lakásfelújításnál gondoljunk arra is, hogy megfelelő hangszigetelő anyagok beépítésével kiszűrhetők a később kellemetlenné váló, úgynevezett kopogó hangok is. A lépéshang szigetelők ezt a célt szolgálják.

 

Milyen zajok keletkeznek a házban?

A léghangok a levegőben terjednek. Ilyenek a szomszéd lakásból vagy a szomszédos helyiségből érkező hangok. Ellenük az oldalfalak és a padló alatti terület szigetelésével védekezhetünk.

A lépéshangok a járás, a kopogás, a bútorok mozgatása, a barkácsgépek vagy a háztartási gépek által keltett zajok. Ezeket a zajokat a falszerkezet vagy a födém továbbítja. Kétféle módon védekezhetünk ellene: egyrészt az oldalfalak hangszigetelésével, másrészt a padló vagy a födém utólagos hangszigetelésével.

Az oldalfali szigetelés sikerének titka az, ha az egész érintett falfelületet szigeteljük, nem csak azt a részt, ahonnan a zajforrás származik.

A padló és a födém utólagos hangszigetelése megoldható egy nagyobb felújítás alkalmával, illetve a tetőtér beépítésekor vagy a padlásfödém szigetelésekor.

 

Hogyan történik a födémek hangszigetelése?

A beépített tetőtérből származó zavaró hangok kiküszöbölése a megfelelő hangszigetelő réteggel megoldható. A gyakorlatban ez a födém betonszerkezetének előkészítésével kezdődik. Egyenletessé kell tennünk a felületet, már csak azért is, hogy az úgynevezett hanghidakat elkerüljük. Vagyis hiába helyezünk le kiváló minőségű hangszigetelő anyagot, ha a födém nyers felületén beton vagy habarcs csomók, extrém esetben kiálló betonvas darabok találhatók.

Az említett hanghidak a merev padlózat és a merev falak között alakulnak ki. A fenti zajt a fal az alsóbb szintekre továbbítja, ha nem teszünk közéjük egy úgynevezett peremszigetelő rugalmas réteget.

Ezután jöhet maga a hangszigetelő anyag, ami lehet EPS vagy kőzetgyapot, amit a padlástér teljes területén kötésben kell lerakni.

A következő lépés egy olyan építési fólia, ami technológiai szigetelésre használható. Itt helyezzük el a korábban említet peremszigetelést, úgy, hogy ne maradjon ki egyetlen centiméter sem. A fóliát úgy kell leteríteni, hogy a ráöntött terülő beton sehol ne kerüljön a szigetelő táblák közé. Ezt nevezik úsztatott betonnak, ami lehet száraz vagy nedves esztrich, erre kerülhet később a padozat. 

Ha a szigetelő réteg nagy nyomószilárdságú, közvetlenül rákerülhet a padló.

 

lépéshang szigetelés lépéshang-gátlás úsztatott beton felületen

 

 

Tájékozódjunk a szigetelő anyagok között!

 

Expandált lépéshangszigetelő lemezek

A polisztirol alapanyagú EPS, vagyis expandált polisztirol (amit sokan egyszerűen csak hungarocellnek neveznek) nagy rugalmasságú lemezek hatékonyan csillapítják a kopogó hangokat, és ezzel jelentősen hozzájárulnak a lakás zavartalan nyugalmához, emellett hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik. Úsztatott technológiával épített födémekbe építhető, mert a betonréteg nem csak az egyenletes teherelosztást biztosítja és szilárd réteget ad, hanem hangelnyelő funkcióval is rendelkezik.

 

Lépéshang szigetelő kőzetgyapot lemezek

A kőzetgyapot kiváló tulajdonságait már ismerjük. Mint hangszigetelő anyag is remek, mert nem csak a kopogó hangokat, hanem a léghangok terjedését is gátolja. A kőzetgyapot különösen alkalmas a szintközi födémek hangszigetelésére nedves esztrichből készült úsztatott réteg alatt.

 

Habszivacs hangszigetelő szőnyeg

Az Öko habszivacs hangszigetelő szőnyeget akár a nyers födémre is le lehet fektetni az egyenetlenségek javítása után. Úsztatott padlószerkezetbe is beépíthető a megfelelően leterített építési fólia alá. A szigetelőanyag vastagsága 10 milliméter, így legalább 5 centiméter vastagságú úsztatott réteg kerülhet rá.

 

A lakásokban is lehet szigetelni

Jó hír a lakástulajdonosoknak, hogy ők is védekezhetnek a szomszéd lakásból átszűrődő zajok ellen.

Tömblakásokban az átszűrődő zajok ellen az az ideális, ha mindkét oldalról megtörténik a szigetelés, mert amit mi helyezünk fel, az főleg a szomszédokat védi a tőlünk származó zajoktól, kisebb mértékben minket az onnan érkező hangoktól.

Ha a padozat alá teszünk hangszigetelő alátét lemezt, az elsősorban az alattunk lakót védi meg a tőlünk származó kopogó zajoktól, de minket is véd, ha kisebb mértékben is az onnan felhallatszó zajoktól. Ezt a kisebb mértékű közvetlen hangszigetelő hatást sem szabad lebecsülni, mert minőségi változást hozhat az életünkben.

Alátétlemezként remek választás  a Mapei Mapesonic CR hangszigetelő, ami gumi és parafa őrleményből készült, és aljzatokra, burkolat fektetése előtt alkalmazhatjuk.

Nem csak a lakásunkon kívüli zajok ellen érdemes védekezni, de a nálunk keletkezőket is lehet mérsékelni. Ki szeretné, ha minden szavát hallanák a szomszédok? Jó ha tudjuk, hogy a berendezési tárgyak (lakástextíliák és bútorok) képesek elnyelni a lakásokban keletkező hangokat.

A belső falak szigetelése sem lehetetlen feladat, szigetelőanyag és gipszkarton kombinációjával megoldható.

Kapcsolódó cikkek

Szigetelési kisokos

Falak hangszigetelése

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Lépéshangszigetelő EPS lemez
  Födémben, esztrichben, aljzatbetonban kiváló
  Nagytáblás burkolat alatt is
  Normál terhelésre, max. 2 kN/m2
  Hővezetési tényező: 0,042 W/mK
  Táblaméret: 50x100 cm
  5 m2/csomag
  A terméket csomagban értékesítjük!

  Gyártói készleten
  2 635 Ft / m2
  Megnézem

  Rétegelt hangszigetelő lemez
  Úsztatott esztrichhez
  Tömeg: 1,8 kg/m²
  Vastagság: 8 mm
  Szélesség: 1 m
  10 m/tekercs

  Rendelésre
  142 950 Ft / csomag
  Megnézem

  Szintközi födémek lépéshangszigetelésére
  Alkalmas továbbá előtétfalak hangszigetelésére
  A terméket bálában értékesítjük
  2,4 m2/bála; 0,6 m2/tábla

  Raktáron, 271.2 m2
  4 675 Ft / m2
  Megnézem