Lépéshang szigetelés

Építőanyag.hu

lépéshang szigetelés a kopogó hangok gátlására

A lépéshang-gátlás a födémen való járásból, koppanásból származó zaj csökkentése megfelelő hangszigetelő anyagok beépítésével.

Otthonunkban arra törekszünk, hogy minél komfortosabban érezzük magunkat és kikapcsolódhassunk. Nem jó, ha kívülről érkező zaj zavarja meg a pihenést, a szabadidő kellemes eltöltését. Az utca zaját a hatékony homlokzati hőszigetelés és a többrétegű nyílászáró jól kiszűri ugyan, ám a házban keletkező zajok megkeseríthetik a mindennapjainkat.

Az egyik ilyen kellemetlen hangforrás, főként társasházakban a szomszéd lakásokból áthallatszódó léptek, kopogások, a bútorok mozgatása, a hangos beszéd vagy zene. Ugyanilyen zajforrás előfordulhat a magánházakban is, ha rendelkezünk beépített tetőtérrel.

Házépítésnél, tetőtér beépítésnél, lakásfelújításnál gondoljunk arra is, hogy megfelelő hangszigetelő anyagok beépítésével kiszűrhetők a később kellemetlenné váló, úgynevezett kopogó hangok is. A lépéshang szigetelés anyagai ezt a célt szolgálják.

Milyen zajok keletkeznek a házban?

A léghangok a levegőben terjednek. Ilyenek a szomszéd lakásból vagy a szomszédos helyiségből érkező hangok. Ellenük az oldalfalak és a padló alatti terület szigetelésével védekezhetünk.

A lépéshangok a járás, a kopogás, a bútorok mozgatása, a barkácsgépek vagy a háztartási gépek által keltett zajok. Ezeket a zajokat a falszerkezet vagy a födém továbbítja. Kétféle módon védekezhetünk ellene: egyrészt az oldalfalak hangszigetelésével, másrészt a padló vagy a födém utólagos hangszigetelésével.

Az oldalfali szigetelés sikerének titka az, ha az egész érintett falfelületet szigeteljük, nem csak azt a részt, ahonnan a zajforrás származik.

A padló és a födém utólagos hangszigetelése megoldható egy nagyobb felújítás alkalmával, illetve a tetőtér beépítésekor vagy a padlásfödém szigetelésekor.

Hogyan történik a födémek hangszigetelése?

A beépített tetőtérből származó zavaró hangok kiküszöbölése a megfelelő hangszigetelő réteggel megoldható. A gyakorlatban ez a födém betonszerkezetének előkészítésével kezdődik. Egyenletessé kell tennünk a felületet, már csak azért is, hogy az úgynevezett hanghidakat elkerüljük. Vagyis hiába helyezünk le kiváló minőségű hangszigetelő anyagot, ha a födém nyers felületén beton vagy habarcs csomók, extrém esetben kiálló betonvas darabok találhatók.

Az említett hanghidak a merev padlózat és a merev falak között alakulnak ki. A fenti zajt a fal az alsóbb szintekre továbbítja, ha nem teszünk közéjük egy úgynevezett peremszigetelő rugalmas réteget.

Ezután jöhet maga a hangszigetelés, ami lehet EPS vagy kőzetgyapot, amit a padlástér teljes területén kötésben kell lerakni.

A következő lépés egy olyan építési fólia, ami technológiai szigetelésre használható. Itt helyezzük el a korábban említet peremszigetelést, úgy, hogy ne maradjon ki egyetlen centiméter sem. A fóliát úgy kell leteríteni, hogy a ráöntött terülő beton sehol ne kerüljön a szigetelő táblák közé. Ezt nevezik úsztatott betonnak, ami lehet száraz vagy nedves esztrich, erre kerülhet később a padozat. 

Ha a szigetelő réteg nagy nyomószilárdságú, közvetlenül rákerülhet a padló.

lépéshang szigetelés lépéshang-gátlás úsztatott beton felületen

Tájékozódjunk a szigetelő anyagok között!

Expandált lépéshangszigetelő lemezek

A polisztirol alapanyagú EPS, vagyis expandált polisztirol (amit sokan egyszerűen csak hungarocellnek neveznek) nagy rugalmasságú lemezek hatékonyan csillapítják a kopogó hangokat, és ezzel jelentősen hozzájárulnak a lakás zavartalan nyugalmához, emellett hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik. Úsztatott technológiával épített födémekbe építhető, mert a betonréteg nem csak az egyenletes teherelosztást biztosítja és szilárd réteget ad, hanem hangelnyelő funkcióval is rendelkezik.

Lépéshang szigetelő kőzetgyapot lemezek

A kőzetgyapot kiváló tulajdonságait már ismerjük. Mint hangszigetelő anyag is remek, mert nem csak a kopogó hangokat, hanem a léghangok terjedését is gátolja. A kőzetgyapot különösen alkalmas a szintközi födémek hangszigetelésére nedves esztrichből készült úsztatott réteg alatt.

Habszivacs hangszigetelő szőnyeg

Az Öko habszivacs hangszigetelő szőnyeget akár a nyers födémre is le lehet fektetni az egyenetlenségek javítása után. Úsztatott padlószerkezetbe is beépíthető a megfelelően leterített építési fólia alá. A szigetelőanyag vastagsága 10 milliméter, így legalább 5 centiméter vastagságú úsztatott réteg kerülhet rá.

A lakásokban is lehet szigetelni

Jó hír a lakástulajdonosoknak, hogy ők is védekezhetnek a szomszéd lakásból átszűrődő zajok ellen.

Tömblakásokban az átszűrődő zajok ellen az az ideális, ha mindkét oldalról megtörténik a szigetelés, mert amit mi helyezünk fel, az főleg a szomszédokat védi a tőlünk származó zajoktól, kisebb mértékben minket az onnan érkező hangoktól.

Ha a padozat alá teszünk hangszigetelő alátét lemezt, az elsősorban az alattunk lakót védi meg a tőlünk származó kopogó zajoktól, de minket is véd, ha kisebb mértékben is az onnan felhallatszó zajoktól. Ezt a kisebb mértékű közvetlen hangszigetelő hatást sem szabad lebecsülni, mert minőségi változást hozhat az életünkben.

Alátétlemezként remek választás  a Mapei Mapesonic CR hangszigetelő, ami gumi és parafa őrleményből készült, és aljzatokra, burkolat fektetése előtt alkalmazhatjuk.

Nem csak a lakásunkon kívüli zajok ellen érdemes védekezni, de a nálunk keletkező zajokat is lehet mérsékelni. Ki szeretné, ha minden szavát hallanák a szomszédok? Jó ha tudjuk, hogy a berendezési tárgyak (lakástextíliák és bútorok) képesek elnyelni a lakásokban keletkező hangokat.

A belső falak szigetelése sem lehetetlen feladat, szigetelőanyag és gipszkarton kombinációjával megoldható.

Ha építkezel, felújítasz vagy korszerűsíted a lakást, webáruházunkban a szigetelés kategóriában találod meg a számodra megfelelő szigetelőanyagokat.

Kapcsolódó cikkek

Szigetelési kisokos

Falak hangszigetelése

Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Kapcsolódó termékek