Mire használható a gipszkarton és mire nem?

Építőanyag.hu

gipszkarton beltéri felhasználása otthonfelújítás során

Gyorsan dolgozhatunk vele, nem terheli meg túlságosan az épület szerkezetét, és száraz technológiát használhatunk a gipszkartonnal való munka során.

Mit kell még tudni róla? Az ügyfélszolgálatunkhoz beérkezett gyakori kérdésekből válogattunk.

 

Mire alkalmas a legjobban a gipszkarton?

Fontos, hogy a gipszkarton rendszerek alapesetben csak beltéri felhasználásra alkalmasak. Léteznek ugyan speciális kültéri verziók, ám azoknak magas az ára, és ritka, hogy speciális gipszkartont kültéren használjanak.

Beltérben számtalan felhasználási módja ismert: felhasználhatjuk előtétfal, válaszfal, térelválasztó elem vagy dekoráció kialakítására, készíthetők vele burkolatok, dobozolások, és vezetékek, csövek elrejtésére is alkalmas. Az otthoni kivitelezésnél a kérdés az, hogy hogyan számoljuk ki a szükséges mennyiséget, milyen alkatrész kell hozzá, és hogyan rakjuk össze.

A legelterjedtebb verzió még mindig a tetőtér beépítésekor a belső burkolat. Kezd elterjedni a válaszfal is, főleg azért, mert gyorsan, nagyobb szennyeződés nélkül, akár házilag kivitelezhető.

Gyakran kapunk kérdést arról, hogy ha a mennyezeti világításhoz szeretnének szép ívet konyhába, nappaliba, akkor milyen gipszkartont vásárolhatnak hozzá. Számos katalógusban, prospektusban, fotógalériában szerepelnek az ilyen megoldások. Fontos tudni róla, hogy bár létezik, ritka a hajlítható gipszkarton; az ívek kiképzéséhez, a szokásostól eltérő formák kialakításához  speciális gipszkartonra van szükség, ami ráadásul nem kapható bármilyen méretben.

Az is felmerül időnként, hogy ha mennyezeti világítást szeretnénk, és gipszkarton elembe helyeznénk, akkor hogyan kell kiszámítani, hogy mennyi gipszkartonra lesz szükség. Az egyik lehetőség, hogy a gyártói oldalon a kalkulátorral kiszámoljuk. Mivel az olyan különleges munkákat, amilyen a mennyezeti világítás vagy a lépcsős mennyezetkialakítás, szakemberrel terveztetik meg, rendszerint a kivitelező számolja ki az anyagkiírást – ez a másik lehetőség –, és a tetőcserép vásárlásához hasonlóan hozzánk anyagkiírással jönnek az érdeklődők.

 

A gipszkarton esetén is érdemes a súllyal előre kalkulálni

Gyakori felhasználási mód, hogy panellakásban vagy többszintes társasház egyik lakásában szeretne valaki gipszkarton válaszfalat, szigetelést, fali polcrendszert készíteni.

A gipszkarton egyik előnye ugyan, hogy könnyű, ám ha azt a kivitelt építjük meg, amit valóban a gyártók ajánlanak, tehát megfelelő vastagságú falat, hogy jó hanggátló legyen, akkor mind a két oldalon 2-2 réteg gipszkartonnal kell burkolni. Ekkor a súlya már nem biztos, hogy előnyös, hiszen ekkora mennyiségnél már nem számottevően könnyebb.

 

tűzgátló és vízálló gipszkarton is kapható

 

Vizes helyiségben sem kell lemondanunk róla

Gipszkartont tulajdonképpen mindenhol használhatunk, mivel nedves helyiségekbe alkalmas és tűzgátló gipszkarton is kapható.

Tetőtér beépítésénél is mindegy, hogy fafödémes, betonfödémes, illetve régi vagy új a tetőtér.

Arra is alkalmas a gipszkarton, hogy a falra ragasztva sík felületet lehessen létrehozni akár a régi panellakásnál, akár régi ház falfelületén.

Nagyon jó a felülete, jól fúrható és faragható. Egy új építésű fal esetén például nem kell az egész falat vakolni, hanem csak ragasztják a gipszkartont, és a csatlakozásoknál glettelik.

Hogyan használható a gipszkarton? Mit kell még tudni róla? Korábbi cikkeinkben foglaltuk össze.

Kapcsolódó cikkek:

A falak hangszigetelése

Mire jó a gipszkarton?

Mindent az álmennyezetről

Beltéri gipszkarton megoldások

Kapcsolódó termékek