25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
kedvező árak
kedvező árak
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Miért olyan jó laminált padlóval dolgozni lakásfelújítás esetén?

laminált padló felújított lakásban

Ha otthonfelújításról van szó, a laminált padló kedvelt megoldás. Népszerűségét a széles választéknak, az egyszerű és gyors lerakhatóságnak, valamint tisztán tarthatóságának köszönheti.

A lakásfelújítás során gyakran felmerül, hogy érdemes volna áttervezni és kicserélni a lakás vagy ház egyes helyiségeinek melegburkolatait. Ennek több oka is lehet. Akár az, hogy a meglévő padlóburkolat elöregedett, elhasználódott, akár az, hogy valamilyen padlófűtési megoldásban gondolkodunk, akár az, hogy meg akarjuk változtatni a burkolat kivitelét (például kő helyett fát vagy fahatásút szeretnénk). Az eladás előtti felújításnak is fontos része lehet a padlóburkolat megújítása, ami nem csak esztétikai szempontból javít sokat a beltéren, hanem a komfortérzetet is növeli.

A laminált padló gyakran felmerül ilyenkor lehetséges megoldásként. Nem véletlenül, hiszen rendkívül széles kínálatban található, rendszer, ami árban sem elérhetetlen. Korábbi melegburkolat fölé is rakható, a lerakása pedig viszonylag gyors és problémamentes.

 

A laminált padló jellemzői

A laminált padló finom faőrlemény és műgyanta ragasztó összepréselt keverékéből álló melegburgolat. Bőséges választékban kaphatók click rendszerű típusai, amelyeket a megfelelő módon egymásba akasztva lehet könnyen lerakni. A színeket egy a kopásálló bevonat alá elhelyezett kép, a felszíni struktúrát a gyártás során alkalmazott dombor-préselés adja. A laminált padló melanin akril bevonata strapabíró és kifejezetten könnyű tisztán tartani. A padlófelületen rendszerint nem találhatók olyan rések, ahová beülne a por és piszok, egyszerűen porszívózható és felmosható.

A kezelt felület a kis mennyiségű víznek kiválóan ellenáll, így az étkezőhelyiségben is lerakhatjuk, a nagyobb mennyiségű nedvességtől azonban óvni kell, emiatt a fürdőszobában nem ajánlott az alkalmazása.

A laminált padló felülete kellemes érzetet kelt, hiszen a szemnek természetes hatású, érintésre pedig meleg. Mindenféle stílusú lakásbelsőhöz találhatunk megfelelő terméket színben és mintázatban (erezettségben).

A laminált padló a megfelelő előkészítés után kiváló lehet korábbi burkolatok, még akár szőnyegpadló fölé is. Beton födém vagy kőburkolat esetén, ha szükséges, érdemes aljzatkiegyenlítést alkalmazni. Ennek a padlótípusnak szinte egyetlen hátránya az, hogy nem csöndes felület, azaz a lépéshangokat és egyéb zajokat nem nyeli el. Ez a tulajdonság némileg kompenzálható, ha valamilyen padlóalátétet helyezünk el, amely elnyeli a hangrezgéseket.

A laminált padló kifejezetten alkalmas arra, hogy a padlófűtés kellemes melegét rajta keresztül élvezhessük a lakásban. Érintésre kellemes felülete egyenletesen eloszlatva közvetíti a hőt, ezért a hagyományos padlófűtésen kívül a különféle infrás megoldások (pl. fűtőfilm) kiegészítőjeként kifejezetten ajánlják.

 

A laminált padló lerakása

Az első lépés, amit sajnos sokan el szoktak felejteni, hogy addig, amíg az aljzatkiegyenlítés után az aljzat teljesen ki nem szárad, a laminált padlót nem szabad letenni. A másik lépés, hogy a lerakandó padlót legalább 24 órára abban a helyiségben kell elhelyezni, ahová lerakjuk. Erre azért van szükség, hogy a padlólapok átvegyék a helyiség hőmérsékletét, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a szépen, illeszkedően lerakott padlóban később rések vagy felpúposodások fognak keletkezni a dilatációs méretváltozás nyomán.

A második lépés, hogy a burkolandó területet alaposan megtisztítsuk és ellenőrizzük, hogy nincs-e benne 3 mm-nél nagyobb egyenetlenség/szintkülönbség. Ha van, azt aljzatkiegyenlítő habarccsal érdemes eltüntetni, különben a lerakott padló megsüllyedhet, esetleg recsegni fog, sőt idővel tönkre is mehet azon a területen.

Ha úgy döntöttünk korábban, hogy szigetelő vagy zajelnyelő réteget teszünk a laminált padló alá, akkor a következő sorrendet kell betartani. Az aljzatra kerül a takarófólia, ezt követően jöhet a szigetelő vagy zajelnyelő réteg. Körben kötelező egy cm-es dilatációs rést kell hagyni, ez kötelező! Érdemes továbbá előre lemérni a szobát, megtervezni a lerakást, nehogy nagyon kis darabra jöjjön ki a vége, amit már nem tudunk jól elvágni. A klikket nem szabad közvetlenül ütni, mivel betörhet, és a letört darab a nútban marad, így nem tud illeszkedni. Lerakókészletből vagy lerakó szettből a fa használata ajánlott, gumikalapáccsal (Fontos: ezeket megelőzően kerül sor az esetleges padlófűtés kiépítésére!)

Következhet a lerakás, amelynek során a klikkes típusokkal nem lesz gondod, hiszen ezeket egymáshoz pattintva, tökéletesen illeszkedve tudod elhelyezni. Az egymásba pattanó oldalak mentén, a már lefektetett padlót gumikalapáccsal finoman végig kell ütögetni, hogy a lapok tökéletesen egymáshoz simuljanak. A falak mentén, pontos mérés után nagy valószínűséggel méretre és formára kell vágni az oda kijutó darabokat, ahogyan csövek és az egyéb “tereptárgyak” körül is.

A padló külső szegélye mentén (mindenhol, ahol fixen elhelyezett tárgy közelében fut), érdemes egy kb. 1 cm-es dilatációs rést hagyni. Ezt a szegélylécek elfedik, de azért mindenképpen szükség van rá, hogy a belső hőingadozás következtében méretet változtató padló ne púposodjon fel.

Végül jönnek a szegélylécek a rögzítő klipszekkel és idomokkal.

 

laminált padló szabályos lerakása lakásfelújításkor

 

Néhány szó a padlóalátétekről

A laminált padlók könnyen lerakható, karbantartható és tisztítható rendszert alkotnak, amelynek kivitelezése gyakran jóval olcsóbb a hagyományos parkettázásnál vagy a hajópadló lerakásánál. Ugyanakkor a HDF lapok nélkülöznek néhány tulajdonságot, amellyel a fa bír, de ezek a hiányosságok különféle alátétek alkalmazásával kompenzálhatóak. Az alátét kiválasztása előtt alaposan át gondolni, hogy mi a cél, hiszen hatásaik akár teljesen ellentétes irányba is mutathatnak.

Jó példa erre, hogy ha hideg födém fölé került a parketta, akkor olyan alátét kell, amelynek a hőáteresztési tulajdonságai kicsik (vagyis szigetel), ha viszont padlófűtés fölé kerül, akkor a padlóalátétnek minél jobban át kell engednie és egyenletesen eloszlatnia a hőt. Vannak lépés- és külső zaj-elnyelő alátétek és olyanok, amelyek lágyítják a padló keménységét, rugalmasabbá teszik a rajta való lépkedést.

Kapcsolódó cikkek:

Aljzatkiegyenlítés - a padló előkészítése

Laminált és vinyl padlók, parketták

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!