Miért olyan jó laminált padlóval dolgozni lakásfelújítás esetén?

Építőanyag.hu

laminált padló felújított lakásban

Ha otthonfelújításról van szó, a laminált padló kedvelt megoldás. Népszerűségét a széles választéknak, az egyszerű és gyors lerakhatóságnak, valamint tisztán tarthatóságának köszönheti.

A lakásfelújítás során gyakran felmerül, hogy érdemes volna áttervezni és kicserélni a lakás vagy ház egyes helyiségeinek melegburkolatait. Ennek több oka is lehet. Akár az, hogy a meglévő padlóburkolat elöregedett, elhasználódott, akár az, hogy valamilyen padlófűtési megoldásban gondolkodunk, akár az, hogy meg akarjuk változtatni a burkolat kivitelét (például kő helyett fát vagy fahatásút szeretnénk). Az eladás előtti felújításnak is fontos része lehet a padlóburkolat megújítása, ami nem csak esztétikai szempontból javít sokat a beltéren, hanem a komfortérzetet is növeli.

A laminált padló gyakran felmerül ilyenkor lehetséges megoldásként. Nem véletlenül, hiszen rendkívül széles kínálatban található, rendszer, ami árban sem elérhetetlen. Korábbi melegburkolat fölé is rakható, a lerakása pedig viszonylag gyors és problémamentes.

 

A laminált padló jellemzői

A laminált padló finom faőrlemény és műgyanta ragasztó összepréselt keverékéből álló melegburgolat. Bőséges választékban kaphatók click rendszerű típusai, amelyeket a megfelelő módon egymásba akasztva lehet könnyen lerakni. A színeket egy a kopásálló bevonat alá elhelyezett kép, a felszíni struktúrát a gyártás során alkalmazott dombor-préselés adja. A laminált padló melanin akril bevonata strapabíró és kifejezetten könnyű tisztán tartani. A padlófelületen rendszerint nem találhatók olyan rések, ahová beülne a por és piszok, egyszerűen porszívózható és felmosható.

A kezelt felület a kis mennyiségű víznek kiválóan ellenáll, így az étkezőhelyiségben is lerakhatjuk, a nagyobb mennyiségű nedvességtől azonban óvni kell, emiatt a fürdőszobában nem ajánlott az alkalmazása.

A laminált padló felülete kellemes érzetet kelt, hiszen a szemnek természetes hatású, érintésre pedig meleg. Mindenféle stílusú lakásbelsőhöz találhatunk megfelelő terméket színben és mintázatban (erezettségben).

A laminált padló a megfelelő előkészítés után kiváló lehet korábbi burkolatok, még akár szőnyegpadló fölé is. Beton födém vagy kőburkolat esetén, ha szükséges, érdemes aljzatkiegyenlítést alkalmazni. Ennek a padlótípusnak szinte egyetlen hátránya az, hogy nem csöndes felület, azaz a lépéshangokat és egyéb zajokat nem nyeli el. Ez a tulajdonság némileg kompenzálható, ha valamilyen padlóalátétet helyezünk el, amely elnyeli a hangrezgéseket.

A laminált padló kifejezetten alkalmas arra, hogy a padlófűtés kellemes melegét rajta keresztül élvezhessük a lakásban. Érintésre kellemes felülete egyenletesen eloszlatva közvetíti a hőt, ezért a hagyományos padlófűtésen kívül a különféle infrás megoldások (pl. fűtőfilm) kiegészítőjeként kifejezetten ajánlják.

 

A laminált padló lerakása

Az első lépés, amit sajnos sokan el szoktak felejteni, hogy addig, amíg az aljzatkiegyenlítés után az aljzat teljesen ki nem szárad, a laminált padlót nem szabad letenni. A másik lépés, hogy a lerakandó padlót legalább 24 órára abban a helyiségben kell elhelyezni, ahová lerakjuk. Erre azért van szükség, hogy a padlólapok átvegyék a helyiség hőmérsékletét, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a szépen, illeszkedően lerakott padlóban később rések vagy felpúposodások fognak keletkezni a dilatációs méretváltozás nyomán.

A második lépés, hogy a burkolandó területet alaposan megtisztítsuk és ellenőrizzük, hogy nincs-e benne 3 mm-nél nagyobb egyenetlenség/szintkülönbség. Ha van, azt aljzatkiegyenlítő habarccsal érdemes eltüntetni, különben a lerakott padló megsüllyedhet, esetleg recsegni fog, sőt idővel tönkre is mehet azon a területen.

Ha úgy döntöttünk korábban, hogy szigetelő vagy zajelnyelő réteget teszünk a laminált padló alá, akkor a következő sorrendet kell betartani. Az aljzatra kerül a takarófólia, ezt követően jöhet a szigetelő vagy zajelnyelő réteg. Körben kötelező egy cm-es dilatációs rést kell hagyni, ez kötelező! Érdemes továbbá előre lemérni a szobát, megtervezni a lerakást, nehogy nagyon kis darabra jöjjön ki a vége, amit már nem tudunk jól elvágni. A klikket nem szabad közvetlenül ütni, mivel betörhet, és a letört darab a nútban marad, így nem tud illeszkedni. Lerakókészletből vagy lerakó szettből a fa használata ajánlott, gumikalapáccsal (Fontos: ezeket megelőzően kerül sor az esetleges padlófűtés kiépítésére!)

Következhet a lerakás, amelynek során a klikkes típusokkal nem lesz gondod, hiszen ezeket egymáshoz pattintva, tökéletesen illeszkedve tudod elhelyezni. Az egymásba pattanó oldalak mentén, a már lefektetett padlót gumikalapáccsal finoman végig kell ütögetni, hogy a lapok tökéletesen egymáshoz simuljanak. A falak mentén, pontos mérés után nagy valószínűséggel méretre és formára kell vágni az oda kijutó darabokat, ahogyan csövek és az egyéb “tereptárgyak” körül is.

A padló külső szegélye mentén (mindenhol, ahol fixen elhelyezett tárgy közelében fut), érdemes egy kb. 1 cm-es dilatációs rést hagyni. Ezt a szegélylécek elfedik, de azért mindenképpen szükség van rá, hogy a belső hőingadozás következtében méretet változtató padló ne púposodjon fel.

Végül jönnek a szegélylécek a rögzítő klipszekkel és idomokkal.

 

laminált padló szabályos lerakása lakásfelújításkor

 

Néhány szó a padlóalátétekről

A laminált padlók könnyen lerakható, karbantartható és tisztítható rendszert alkotnak, amelynek kivitelezése gyakran jóval olcsóbb a hagyományos parkettázásnál vagy a hajópadló lerakásánál. Ugyanakkor a HDF lapok nélkülöznek néhány tulajdonságot, amellyel a fa bír, de ezek a hiányosságok különféle alátétek alkalmazásával kompenzálhatóak. Az alátét kiválasztása előtt alaposan át gondolni, hogy mi a cél, hiszen hatásaik akár teljesen ellentétes irányba is mutathatnak.

Jó példa erre, hogy ha hideg födém fölé került a parketta, akkor olyan alátét kell, amelynek a hőáteresztési tulajdonságai kicsik (vagyis szigetel), ha viszont padlófűtés fölé kerül, akkor a padlóalátétnek minél jobban át kell engednie és egyenletesen eloszlatnia a hőt. Vannak lépés- és külső zaj-elnyelő alátétek és olyanok, amelyek lágyítják a padló keménységét, rugalmasabbá teszik a rajta való lépkedést.

Kapcsolódó cikkek:

Aljzatkiegyenlítés - a padló előkészítése

Laminált és vinyl padlók, parketták

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell