A nyílászárók cseréjével is a takarékosságot segíted

Építőanyag.hu

Energiahatékonyságot segítő nyílászárók tetőablakok az Építőanyag webáruházban

A rezsiárak emelkedése miatt még fontosabb az energiahatékonyság otthonodban.

Sokféleképpen készülünk a hűvösebb napokra és a hideg télre; akad, aki tüzelőt vásárol, más a fűtőberendezéseit korszerűsíti, sokan pedig nyílászáró cserével kívánják javítani lakásuk energetikai tulajdonságait.

Valóban akkora a jelentősége egy ablakcserének, egy új tetőtéri ablaknak vagy egy jól szigetelt bejárati ajtónak? Megvizsgáltuk, miért hatékony egy ablakcsere, milyen tetőtéri ablakot érdemes választanod, és gyakorlati tanácsokat is adunk.

 

Télen és nyáron is fontos a hőszigetelés

Sokan tapasztalták már, hogy egy régi ablak tele lehet olyan láthatatlan (vagy akár látható) résekkel, ahol érezni a kinti hideg vagy meleg beáramlását, és amelyeken át a fűtött lakás melege távozik. Ilyen rések alakulnak ki az évek során a fal és az ablaktokok között, a rosszul illeszkedő ablakszárnyak és az elavult technikával beillesztett hagyományos ablaküvegek mellett egyaránt. Maga az üvegfelület is rövid idő alatt átveszi a kinti hőmérsékletet, és hűti vagy fűti a lakást.

Az új technológiával készült nyílászárók pontosan illeszkednek, hőszigetelt üveggel látják el őket, tömítésük korszerű, szinte légmentes. Az üvegfelület hőszigetelő hatását a réteges felépítéssel érik el, ahol az üvegrétegek között úgynevezett légkamrák találhatók.

Leggyakoribb a két- vagy a háromrétegű ablakszárny, de létezik ennél több is, négy-, öt-, hat-, de akár hétrétegű üvegezés is. A kétrétegű egyetlen gázzal töltött légkamrával rendelkezik, a háromrétegű kettővel. A több légkamrával rendelkező ablakok speciális beépítést igényelnek. Lakásokban sokszor elég a kétrétegű üvegezés, családi házaknál gyakran választják a háromrétegű változatot.

Mindegy, melyik típust építteted be, a lakás komfortja egyből javulni fog, a fűtésszámlán pedig jelentős összeget tudsz spórolni.

 

Megoszthatjuk a kiadásokat

A teljes ingatlan nyílászáró cseréje jelentős kiadás lehet, attól függően, hogy hány csere történik. Az árnak több összetevője van.

-         Ablaktípust kell választanod. Ennél a lépésnél még tág határok között mozoghat a kiadás a legolcsóbbtól a legdrágábbig.

-         Keresned kell szakembert a nyílászáró beépítéséhez, így munkadíjjal is kell számolnod.

-         A beépítéshez szükséges anyagok költségét szintén felszámolja a kivitelező.

-         Az utómunkáknak, javításoknak is van legalább anyagköltsége, de ha nem te magad végzed, munkadíja is.

-         Az eddigiekhez képest nem nagy összeg, ám nem elhanyagolandó, hogy gondoskodnod kell a lakásod, az ablakok környékének védelméről. A bontással járó szálló por ellen takarófóliával védjük meg a bútorokat, a nyílászáró környékén pedig olyan vastag anyagot kell használni, ami nem csúszik el, a lehulló törmeléktől is megvédi a padlónkat, és a szakemberek is biztonsággal tudnak rajta dolgozni. Ez lehet akár hullámpapír vagy papír hullámlemez vagy vastag fólia, a lényeg, hogy résmentesen legyen rögzítve.

Ha mindezt nem szeretnéd vagy nem tudod egyszerre kifizetni, szakaszosan vagy egyenként is megtörténhet a csere. Ez tipikusan olyan munka, amit nem kell egyszerre elvégezni. Ellenőrizd, melyik ablak van a legrosszabb állapotban, melyik szoba északi fekvésű, vagy melyik a leghidegebb helyiség azonos fűtés mellett is.

 

rezsicsökkentés energiahatékony nyílászárókkal az Építőanyag webáruházból

 

A jó tetőtéri ablak

Az alakcserék között kiemelkedő jelentőségűek a tetőtéri ablakok. Ha ilyennel rendelkezel, mindenképpen vizsgáld meg, és ha régebbi darab, a vizsgálattól függetlenül is érdemes korszerűbbre, jobb tulajdonságokkal rendelkezőre cserélni.

A tetőtér a téli hőveszteség és nyári felforrósodás szempontjából különösen érzékeny. Az egyébként jól szigetelt lakrész akár fokokkal mérhetően lehet hűvösebb vagy melegebb az ablak miatt.

Milyen tetőtéri ablakot érdemes beszerelni?

Ide a háromrétegű üveg ajánlott. Egy új, modern tetőablak télen akár 30-50%-kal is csökkentheti a hőveszteséget, így a fűtési költség akár 8-10%-kal is csökkenhet. Egy jó hőszigetelést nyújtó ablak és megfelelő árnyékoló alkalmazásával nyáron akár 5-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet érhető el.

Megéri-e drágább, energiatakarékosabb tetőablakot venni? Erről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

 

Hogyan történik a beépítés?

A tetőtéri nyílászárók mellett jó, ha a lakás többi ablakát is kicseréled, akár egyszerre, akár szakaszosan. Sokan félnek ettől a munkától, pedig a hozzáértők számára a beépítés gördülékenyen történik. Egy átlagos méretű lakás ablakcseréje egy nap vagy két fél nap alatt készen van. Részlegesen, az ablakkeret meghagyásával, és teljes körűen, a keret kivételével történhet a csere. Az utóbbi ezekből a fontos lépésekből áll.

Hozzáértők számára a beépítés gördülékenyen történik. Egy átlagos méretű lakás ablakcseréje akár egy nap alatt is lebonyolítható. Olyan munkáról van szó, ahol nem részleges, hanem teljes a felújítás, tehát az ablakkeret nem marad meg.

-  A munka a bontással kezdődik. Először leveszik az ablaktáblákat, a redőnyt, ha van, majd eltávolítják az ablakkeretet. Panellakásoknál ez sokkal kisebb rombolással jár, mint a tégla falazatból való kivétel. Ezt is lehet kíméletesen végezni, érdemes érdeklődni a cég munkavégzéséről, mielőtt szerződést kötünk. Legfőképpen a bontás miatt van nagy jelentősége az előzetes védelemnek. A törmelékeket ne a parkettáról kelljen összesöpörni.

-  Az üres ablakrésbe be kell állítani az új ablakkeretet. Először ékekkel rögzítik, csak így tudják a pontos beállítást elvégezni. Ezután erős, speciális csavarokkal az ablaktokot a falhoz rögzítik. Különösen panellakásokban sokszor látjuk ezt a megoldást, ha a keret és a fal között viszonylag nagy a távolság.

-  Ezután a rések purhabbal való kitöltése következik. Vannak cégek, amelyek várnak pár napot, hogy a purhab megszilárduljon. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha nagyobb mennyiségű töltőanyagot kell használni.

-  A már stabilan álló keretre felkerülnek az ablakszárnyak is, majd  az ablakpárkány, műanyag ablakoknál a takarólécek, a kilincsek felszerelése után következik a beállítás. Ez a mozzanat nem maradhat el, ez biztosítja, hogy az ablak megfelelően záródjon.      

 

Javítás ablakcsere után

A nyílászáró cserére szakosodott cégek ugyan nagy rutinnal dolgoznak, de amíg a régi ablak kivételét igen, a csere utáni javítási munkálatokat gyakran nem vállalják.

Ezek a munkák akár házilag is megoldhatók, ha nehéz a javítási munkára szakembert találni.

Az egyik megoldás a hagyományos habarcsos kőműves munkával történő javítás. Ebben az esetben hosszabb száradási idővel kell számolnod, jobban kell vigyázni a kész ablakra, de tartós, végleges eredményre számíthatsz.

Gyorsabban és könnyebben alakítható ki szép felület gipszes vakolással. Kitölthetők az egyenetlenségek, és a glettelés is megoldható egy anyaggal. Ne feledkezz meg az élvédők felhelyezéséről sem!

Egyszerű megoldást kínál a gipszkarton felhasználása is. A töredezett falrészre erősíthetők a pontosan méretre vágott gipszkarton lapok, a fal és lapok közötti hézagot ragasztóhabbal lehet kitölteni, vagy a lapokat felragaszthatjuk saját ragasztójával, Rifixel is.

A munkát minden esetben vízmérték segíti.

 

Műanyag vagy fa?

A hőszigetelés és az energetikai tulajdonságok szempontjából majdnem mindegy. Mindkettő garantáltan víz- és légmentes, ami a burkolólemezeknek és tömítéseknek köszönhető.

Aki idegenkedik a műanyagtól, vagy kifejezetten a természetes anyagokat helyezi előtérbe, az fa nyílászárót fogja választani. Árban azonban igen nagy lehet a különbség, a fa nyílászárók akár 30-80 százalékkal is többe kerülhetnek.

Akinek elsődleges szempont a minél gyorsabb energiahatékonyság, az anyagi keretei pedig szűkösebbek, egy szép, mutatós, könnyen tisztán tartható műanyag ablakkal újjá tudja varázsolni az otthonát.

Kapcsolódó cikkek:

Tetőablak - anyag és szín

Tetőablak - nyitási mód

Mi mindennel lehet energiahatékonnyá tenni az otthonodat

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel