5 trükk, amivel tágasabbnak tűnik a lakásod

Építőanyag.hu

optikai trükkök a lakás nagyobbítására

Otthonunk alapterületét ugyan nem tudod megváltoztatni, de a színek, a formák, a fényekkel és más elemek megfelelő használatával olyan hatást kelthetsz, amivel nagyobbnak tűnik a tér.

A lakótelepi lakásokkal, a nagyvárosokban található régi polgári otthonokból leválasztott kis alapterületű lakásokkal és a és a régi parasztházakkal néha az a gond, hogy egyes helyiségeik kicsinek bizonyulnak. Gyakran az egész lakás kicsi, és nem felel meg a mai kor igényeinek. Különösen akkor probléma ez, ha otthonról dolgozunk, vagy ha időközben bővül a család.

Néhány egyszerű trükkel azonban tágasabbá varázsolhatjuk lakásunk, házunk szűkebbre szabott tereit, úgy, hogy nem csak a komfortérzetünk növekszik, hanem az otthonunk is szebbé válik.

Öt témakörbe foglaltuk össze a térnövelő praktikákat. Érdemes a tippeket alaposan átgondolni, és kiválasztani mindegyik csoportból azokat az ötleteket, amelyek közel állnak hozzád, illetve lehetőséged van a megvalósításukra. A lényeg az, hogy az általad választott trükkök illeszkedjenek otthonod adottságaihoz, az igényeidhez, és a végeredmény egy jól használható, tetszetős és kényelmes lakás legyen.

 

Használd ki a belmagasságot térnövelésre

Sok városi bérházban, gangos lépcsőházban a kis alapterületű lakásokban is magas a plafon, vagyis nagy belmagassággal számolhatunk. Érdemes a felfelé nyíló teret igénybe venni, nem csak azért, mert egy aprócska lakásban minden szekrény, polc és beépíthető zug igazi áldás a holmink elpakolásához, hanem azért is, mert a magasba szökő bútorok vezetik a szemet.

Válassz magas, elegendő tárolóhellyel rendelkező, de nem robosztus bútorokat, könyvespolcot, lebegő polcokat, karcsú szekrényeket, és ahogyan kinyílik a tér fölfelé, egyből tágasabbnak érzed majd az egész szobát. Három dologra figyelj a bútorok megválasztásánál: a stílusukra, a formájukra (felejtsd el a nagy méretű, zömök, nehéz, tömör, koloniál típusú bútorokat) és a színekre (csak akkor dönts a sötét árnyalatú bútorok mellett, ha kifejezetten légies, nyitott vagy üveges darabokat találsz, egyébként lehetőleg legyenek minél világosabb árnyalatúak a bútordarabok).

A bútorokon kívül más olyan berendezési tárgyat is találhatunk, amellyel a belépőt arra késztetjük, hogy felfelé nézzen a szobába lépve. A falmatricás dekorációtól a plafonig képekkel kirakott felrészleteken át a magas növényekig, az egészen a mennyezetig vezető falipolc-jellegű macskapihenőkig számos berendezési vagy dekorációs tárgy alkalmas erre.

Az alacsony belmagasságú lakás esetén a minél kevesebb és világosabb bútor, a beépített szekrények használata növelheti a teret, a fehér plafon és a vízszintes csíkozású fal vagy a diagonál csíkozású padló és szőnyeg.

Vezeti a szemet, így tágítja a térérzetet az a laminált padló is, ami csíkozott hatást kelt.

 

lakásnagyobbítás optikai trükkökkel

 

Fények, tükrök, ablakok

Talán a legközismertebb trükk a beltér megnövelésére a fények, fénylő felületek és átlátszó építészeti részletek (például külső és belső ablakok) alkalmazása. A fényekkel kapcsolatban érdemes azt tudni, hogy kicsi térben nem jó látványt mutat a spot-szerű, kis, helyi fények használata, válassz inkább olyan fényforrásokat, amelyek hosszan elnyúló és/vagy széles pászmákat eredményeznek. A plafont megvilágító állólámpák, az egyik sarokból a másikba világító, nagyobb erejű kislámpák, a masszív fénykört maguk köré teremtő (akár mintás árnyékokat vető) hangulatlámpák vagy a teljes felületükön fényáteresztő lámpatestek sokkal hangulatosabbak egy kisebb térben.

A tükrök elhelyezésénél több dologra is érdemes ügyelni. Az egyik, hogy ne helyezz olyan helyre tükröt, ahol elhaladva, a szobában a napi tevékenységet végezve zavaróan hat, ha látjuk saját tükörképünket vagy ijesztő, váratlan lehet a mozgás látványa. Elsőre ez furcsán hangozhat, de a tapasztalat az, hogy ha a szobába lépve, ott mozogva folyton oda kapjuk a fejünket a tükörre, nem fogjuk szeretni a megoldást.

A másik, hogy a fények és a tükrök viszonyát, térnövelés céljából mindenképpen úgy érdemes kialakítani, hogy a sötét időszakokban is jusson fény az üvegfelületre. Ellenkező esetben a tükör fény-elnyelőként működik, csak sötétebbnek érezzük a szobát. Tehetünk a tükör köré fényfüzért vagy a vele szemben levő falhoz állólámpát, kislámpát, hogy a fényét szétszórhassa az üvegfelület. Ugyanígy, ha nem függönyözzük el éjszakára az ablakokat, akkor egy eléjük állított lámpa fénye nagyon barátságos csillogást eredményezhet a szobában.

 

optikai trükkök a lakás nagyítására otthonfelújításnál

 

A színek térnövelő hatása

Tágasabbnak tűnik a lakás akkor is, ha kerülöd a nagyon sötét színű falfestést, sötét árnyalatú tapéta használatát. A túl erős kontrasztok is szinte „összenyomják” a teret, különösen, ha kifejezetten sötét árnyalatú színek kontrasztjáról van szó.

Az azonban már tévhit, hogy ha kicsi egy szoba, akkor mindennek világosnak kell lennie benne. A perspektivikus nagyítást igazából a kontrasztok adják, így nem kell megrémülnünk akkor sem, ha nem tudjuk a teljes berendezést lecserélni. A falakat sem kell mind világosra festeni, egy falat meghagyhatsz sötétebb árnyalatúnak. A plafon viszont mindig legyen egészen világos, lehetőleg fehér.

Még egy szempontot érdemes szem előtt tartanod: a sötétebb színnel rendelkező tárgyak és dekorációk legyenek kis méretűek, minél kevésbé testesek - válassz például karcsú vázákat.

Kevesen tudják, hogy a sötétebb színű padló, padlószőnyeg vagy szőnyeg a fehér falak és plafon mellett tágítja a teret. Természetesen, ha sötét padlót választunk, azt is érdemes megtörni világosabb vagy színes szőnyegekkel és bútorokkal. Ha szeretnénk változtatni a padló színén, a laminált vagy vinyl padló jó megoldás, mint arról egy korábbi blogbejegyzésünkben írtunk részletesen.

otthonfelújítás otthonteremtési támogatásból

Ablak, mint dekoráció, nem valódi kőfalak

Ritka esetben lehetőséged adódhat új ablakokat nyitni egy-egy kicsinek ítélt helyiség falán, de a fénylő üvegfelületeket, egy merész megoldással még tovább növelheted a szobában. Ha egy kiszuperált, ám szépen felújított, megfelelően kezelt régi ablakot erősítesz a falra, körberakod élethű növényekkel, egészen olyan hatást érhetsz el, mintha új ablakot építettél volna. A realitás érzetét az üvegen megcsillanó rejtett fények alkalmazásával még tovább fokozhatod.

A fény-árnyék játéka nem csak az üvegfelületeken ejthető csapdába, kiválóan alkalmasak erre a világosabb színű, 3D dekor falburkolatok is. Ha ilyet választasz, érdemes a megvilágítást alaposan megtervezni, hogy a maximumot hozhasd ki ezekből az innovatív termékekből.

A kicsi fürdőszobákban a vízszintes csíkozású, világos árnyalatú csempe és a világos padlólap a befutó.

Praktikus részletek 

Nagyon fontos, hogy egy kis helyiséget ugyanúgy nem szabad bútorokkal teletömni, ahogy nem bizonyulnak jó választásnak a testes, masszív, nehéz és sötét bútorok sem. Amennyire lehet, igyekezzünk sok praktikus megoldással élni, felszabadítva így a teret a tárgyainkat elnyelő nagy mennyiségű bútor (vagy éppen a sok elöl tárolt dolog szintén térkisebbítő) látványa alól.

A letisztult, egyszerű környezet önmagában is tágas tér érzetét kelti, amit tovább fokozhatunk olyan praktikus részletekkel, mint a lehajtható asztalok, kinyitható és nappalra szekrénybe rejthető ágy, beépített szekrények vagy falból kihúzható polcok alkalmazása.

A hagyományosan nyitható ajtók helyett alkalmazható tolóajtó pedig most nem csak divatos, hanem praktikus is.

Kapcsolódó anyagok: 

Laminált és vinyl padlók, parketták

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Belső fotók: Francesca Tosolini, Med Badr Chemmaoui, Kari Shea / Unslpash

Kapcsolódó termékek