Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

5 trükk, amivel tágasabbnak tűnik a lakásod

optikai trükkök a lakás nagyobbítására

Otthonunk alapterületét ugyan nem tudod megváltoztatni, de a színek, a formák, a fényekkel és más elemek megfelelő használatával olyan hatást kelthetsz, amivel nagyobbnak tűnik a tér.

A lakótelepi lakásokkal, a nagyvárosokban található régi polgári otthonokból leválasztott kis alapterületű lakásokkal és a és a régi parasztházakkal néha az a gond, hogy egyes helyiségeik kicsinek bizonyulnak. Gyakran az egész lakás kicsi, és nem felel meg a mai kor igényeinek. Különösen akkor probléma ez, ha otthonról dolgozunk, vagy ha időközben bővül a család.

Néhány egyszerű trükkel azonban tágasabbá varázsolhatjuk lakásunk, házunk szűkebbre szabott tereit, úgy, hogy nem csak a komfortérzetünk növekszik, hanem az otthonunk is szebbé válik.

Öt témakörbe foglaltuk össze a térnövelő praktikákat. Érdemes a tippeket alaposan átgondolni, és kiválasztani mindegyik csoportból azokat az ötleteket, amelyek közel állnak hozzád, illetve lehetőséged van a megvalósításukra. A lényeg az, hogy az általad választott trükkök illeszkedjenek otthonod adottságaihoz, az igényeidhez, és a végeredmény egy jól használható, tetszetős és kényelmes lakás legyen.

 

Használd ki a belmagasságot térnövelésre

Sok városi bérházban, gangos lépcsőházban a kis alapterületű lakásokban is magas a plafon, vagyis nagy belmagassággal számolhatunk. Érdemes a felfelé nyíló teret igénybe venni, nem csak azért, mert egy aprócska lakásban minden szekrény, polc és beépíthető zug igazi áldás a holmink elpakolásához, hanem azért is, mert a magasba szökő bútorok vezetik a szemet.

Válassz magas, elegendő tárolóhellyel rendelkező, de nem robosztus bútorokat, könyvespolcot, lebegő polcokat, karcsú szekrényeket, és ahogyan kinyílik a tér fölfelé, egyből tágasabbnak érzed majd az egész szobát. Három dologra figyelj a bútorok megválasztásánál: a stílusukra, a formájukra (felejtsd el a nagy méretű, zömök, nehéz, tömör, koloniál típusú bútorokat) és a színekre (csak akkor dönts a sötét árnyalatú bútorok mellett, ha kifejezetten légies, nyitott vagy üveges darabokat találsz, egyébként lehetőleg legyenek minél világosabb árnyalatúak a bútordarabok).

A bútorokon kívül más olyan berendezési tárgyat is találhatunk, amellyel a belépőt arra késztetjük, hogy felfelé nézzen a szobába lépve. A falmatricás dekorációtól a plafonig képekkel kirakott felrészleteken át a magas növényekig, az egészen a mennyezetig vezető falipolc-jellegű macskapihenőkig számos berendezési vagy dekorációs tárgy alkalmas erre.

Az alacsony belmagasságú lakás esetén a minél kevesebb és világosabb bútor, a beépített szekrények használata növelheti a teret, a fehér plafon és a vízszintes csíkozású fal vagy a diagonál csíkozású padló és szőnyeg.

Vezeti a szemet, így tágítja a térérzetet az a laminált padló is, ami csíkozott hatást kelt.

 

lakásnagyobbítás optikai trükkökkel

 

Fények, tükrök, ablakok

Talán a legközismertebb trükk a beltér megnövelésére a fények, fénylő felületek és átlátszó építészeti részletek (például külső és belső ablakok) alkalmazása. A fényekkel kapcsolatban érdemes azt tudni, hogy kicsi térben nem jó látványt mutat a spot-szerű, kis, helyi fények használata, válassz inkább olyan fényforrásokat, amelyek hosszan elnyúló és/vagy széles pászmákat eredményeznek. A plafont megvilágító állólámpák, az egyik sarokból a másikba világító, nagyobb erejű kislámpák, a masszív fénykört maguk köré teremtő (akár mintás árnyékokat vető) hangulatlámpák vagy a teljes felületükön fényáteresztő lámpatestek sokkal hangulatosabbak egy kisebb térben.

A tükrök elhelyezésénél több dologra is érdemes ügyelni. Az egyik, hogy ne helyezz olyan helyre tükröt, ahol elhaladva, a szobában a napi tevékenységet végezve zavaróan hat, ha látjuk saját tükörképünket vagy ijesztő, váratlan lehet a mozgás látványa. Elsőre ez furcsán hangozhat, de a tapasztalat az, hogy ha a szobába lépve, ott mozogva folyton oda kapjuk a fejünket a tükörre, nem fogjuk szeretni a megoldást.

A másik, hogy a fények és a tükrök viszonyát, térnövelés céljából mindenképpen úgy érdemes kialakítani, hogy a sötét időszakokban is jusson fény az üvegfelületre. Ellenkező esetben a tükör fény-elnyelőként működik, csak sötétebbnek érezzük a szobát. Tehetünk a tükör köré fényfüzért vagy a vele szemben levő falhoz állólámpát, kislámpát, hogy a fényét szétszórhassa az üvegfelület. Ugyanígy, ha nem függönyözzük el éjszakára az ablakokat, akkor egy eléjük állított lámpa fénye nagyon barátságos csillogást eredményezhet a szobában.

 

optikai trükkök a lakás nagyítására otthonfelújításnál

 

A színek térnövelő hatása

Tágasabbnak tűnik a lakás akkor is, ha kerülöd a nagyon sötét színű falfestést, sötét árnyalatú tapéta használatát. A túl erős kontrasztok is szinte „összenyomják” a teret, különösen, ha kifejezetten sötét árnyalatú színek kontrasztjáról van szó.

Az azonban már tévhit, hogy ha kicsi egy szoba, akkor mindennek világosnak kell lennie benne. A perspektivikus nagyítást igazából a kontrasztok adják, így nem kell megrémülnünk akkor sem, ha nem tudjuk a teljes berendezést lecserélni. A falakat sem kell mind világosra festeni, egy falat meghagyhatsz sötétebb árnyalatúnak. A plafon viszont mindig legyen egészen világos, lehetőleg fehér.

Még egy szempontot érdemes szem előtt tartanod: a sötétebb színnel rendelkező tárgyak és dekorációk legyenek kis méretűek, minél kevésbé testesek - válassz például karcsú vázákat.

Kevesen tudják, hogy a sötétebb színű padló, padlószőnyeg vagy szőnyeg a fehér falak és plafon mellett tágítja a teret. Természetesen, ha sötét padlót választunk, azt is érdemes megtörni világosabb vagy színes szőnyegekkel és bútorokkal. Ha szeretnénk változtatni a padló színén, a laminált vagy vinyl padló jó megoldás, mint arról egy korábbi blogbejegyzésünkben írtunk részletesen.

otthonfelújítás otthonteremtési támogatásból

Ablak, mint dekoráció, nem valódi kőfalak

Ritka esetben lehetőséged adódhat új ablakokat nyitni egy-egy kicsinek ítélt helyiség falán, de a fénylő üvegfelületeket, egy merész megoldással még tovább növelheted a szobában. Ha egy kiszuperált, ám szépen felújított, megfelelően kezelt régi ablakot erősítesz a falra, körberakod élethű növényekkel, egészen olyan hatást érhetsz el, mintha új ablakot építettél volna. A realitás érzetét az üvegen megcsillanó rejtett fények alkalmazásával még tovább fokozhatod.

A fény-árnyék játéka nem csak az üvegfelületeken ejthető csapdába, kiválóan alkalmasak erre a világosabb színű, 3D dekor falburkolatok is. Ha ilyet választasz, érdemes a megvilágítást alaposan megtervezni, hogy a maximumot hozhasd ki ezekből az innovatív termékekből.

A kicsi fürdőszobákban a vízszintes csíkozású, világos árnyalatú csempe és a világos padlólap a befutó.

Praktikus részletek 

Nagyon fontos, hogy egy kis helyiséget ugyanúgy nem szabad bútorokkal teletömni, ahogy nem bizonyulnak jó választásnak a testes, masszív, nehéz és sötét bútorok sem. Amennyire lehet, igyekezzünk sok praktikus megoldással élni, felszabadítva így a teret a tárgyainkat elnyelő nagy mennyiségű bútor (vagy éppen a sok elöl tárolt dolog szintén térkisebbítő) látványa alól.

A letisztult, egyszerű környezet önmagában is tágas tér érzetét kelti, amit tovább fokozhatunk olyan praktikus részletekkel, mint a lehajtható asztalok, kinyitható és nappalra szekrénybe rejthető ágy, beépített szekrények vagy falból kihúzható polcok alkalmazása.

A hagyományosan nyitható ajtók helyett alkalmazható tolóajtó pedig most nem csak divatos, hanem praktikus is.

Kapcsolódó anyagok: 

Laminált és vinyl padlók, parketták

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Az otthonfelújítási támogatáshoz nálunk ezeket az építőanyagokat rendelheted meg

Belső fotók: Francesca Tosolini, Med Badr Chemmaoui, Kari Shea / Unslpash

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Optimális minőségű laminált padló
  Tripoli fenyő színű 
  Matt felület 
  Közepes kopásállóság (AC3/31)
  8 mm vastag
  2,397 m2/csomag

  Rendelésre

  Mázas porcelán kerámia padlólap
  Beltérre és kültérre egyaránt
  Világosbarna színű
  Mérete: 30x60 cm
  7 db/doboz
  1,26 m2/doboz

  5 390 Ft / m2
  Megnézem

  Matt felületű, strukturált fali csempe
  Beltéri használatra
  Bézs színű
  Mérete: 30x90 cm
  5 db/doboz
  1,35 m2/doboz

  14 700 Ft / m2
  Megnézem