A rezsimódosítások miatt megugrott a kereslet a szigetelőanyagok iránt

Építőanyag.hu

megugrott a kereslet a szigetelőanyagok iránt a rezsiárak miatt

Az Építőanyag.hu oldalán is érezhetően nőtt a kereslet a különféle hőszigetelő anyagokra.

Nagy változás történt az idén nyáron a legfőbb energiahordozók, a földgáz és a villamos energia árában. Az eddigi rezsicsökkentett ár csak bizonyos fogyasztás alatt maradt meg, azaz a hivatalosan kiszámított éves átlagfogyasztásig lehet igénybe venni, afölött egy úgynevezett lakossági piaci ár lépett életbe.

Az egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló kormányrendelet, amely 2022.07.21-én jelent meg a Magyar Közlönyben, tartalmazza a két MEKH rendeletet, amelyek az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett földgáz és villamos áram árának meghatározásáról szólnak.

Mit kell tudnunk az új energiaárakról?

A két energiahordozó éves átlagfogyasztása és ára a következők szerint alakul.

A földgázból évente 1729 m3 fogyasztható rezsicsökkentett áron mérési pontonként, az áramból szintén évente és mérési pontonként számolva 2523 kWh. Ezen felül az úgynevezett lakossági piaci ár érvényesül.

A rendeletben foglaltakat 2022. december 31-ig lehet alkalmazni, ezután, illetve negyedévenként a Kormány felülvizsgálja.

A szolgáltatók úgy számítják ki, meddig vehető igénybe a rezsitámogatott ár, hogy az éves keretet elosztják 365-tel, majd a kapott összeget megszorozzák a napok számával.

Az éves keret mellett mindenkit az érdekel, hogy mennyit fog fizetni egységnyi energiáért.

A földgáz tekintetében a 2022. augusztustól szeptemberig terjedő időszakban 732,4, októbertől decemberig pedig 752,5 forint lesz köbmétere a lakossági piaci áron vásárolt mennyiségnek. Csak emlékeztetőül: a rezsicsökkentett ár 102 forint/m2.

A családi pótlékra jogosult három vagy többgyermekesek további kedvezményekben részesülnek a fogyasztási helyük szerint.

Villamos áramért az éves rezsicsökkentett keretig 36 forintot, azon felül A1 és A2 díjszabás esetén 70,1 forintot, B árszabás esetén 60,935 forintot fogunk fizetni kilowattóránként

Csak a gázról és a villamos energiáról beszélünk általában, pedig a tűzifa ára is emelkedett. Éppen ezért mindenkinek az az érdeke, hogy minél kevesebbe kerüljön a téli fűtés, minél hatékonyabb legyen, minél inkább meg tudjuk teremteni a lakásban korábbihoz közelítő hőmérsékletet.

rezsiárak és energiahatékonyság szigeteléssel

Megugrottak a keresések a szigetelőanyagokra, és egyre többen vásárolnak szigetelőanyagokat

Bár sokan várnak a vásárlással, vagy csak mérlegelik a lehetőségeket, a legfőbb energiahordozók árának emelése most azokat is elhatározásra bírhatja, akik eddig halogatták lakóépületük szigetelését. Ezt támasztja alá az is, hogy az épületek hőszigetelése témakörre megugrottak a Google keresések 2022. július 13-tól, amikor a kormány bejelentette a változást.

Saját statisztikáinkban, az Építőanyag.hu oldalon azt látjuk, hogy július 13. után a top 5 céloldalból (ahová a látogatók érkeznek) 4 oldal szigetelés témakörrel kapcsolatos.

Különösen a kőzetgyapot szigetelések iránt ugrott meg az érdeklődés: az ezzel kapcsolatos oldalakat 274,82%-kal többen keresték fel július 13-24 között, mint az azt megelőző 12 napban (július 1- 12). Legtöbben kőzetgyapotra kerestek rá az oldalunkon is: 276%-al többen, mint a megelőző 12 napban, és 243%-kal többen, mint egy hónappal korábban ugyanebben a 12 napban. 

Aki csak teheti, szigetel

Teljesen érthető módon egyre többen foglalkoznak a külső szigetelés megoldásával. A jó hír az, hogy ez a feladat késő őszig is elvégezhető. Ez a munka ugyanis az időjárás függvénye. Akár szeptemberben is lehet csapadékos az idő, ami megnyújtja a kiszáradás idejét, vagy lehetetlenné teszi a munkát, és az október vége is lehet fagymentes több napon keresztül.

Homlokzati szigetelés alkalmazásakor fontos a hőmérséklet: nem lehet kevesebb +5 Celsius foknál sem a burkolandó felület, sem a szigetelőanyag, sem a levegő hőmérséklete. Azért lényeges mindháromnál, mert egy éjszaka átfagyott anyag vagy lehűlt fal már nem alkalmas a munkára, hiába lenne megfelelő az időjárás.

Új épületek, eladó családi házak

Nem csak a felújítást végzők keresik a szigetelőanyagokat: az új házak építői már igyekeznek energetikailag a lehető legkedvezőbben kialakítani új otthonukat. Mivel ebben az esetben új falról van szó, legtöbbször csak az anyagiak befolyásolják a választást.

A több évtizede vagy még korábban épült családi házaknál értéknövelő beruházásként sokan belevágnak a külső szigetelésbe. Ingatlan eladással foglalkozók a megmondhatói, hogy a vevők többsége az elsők között teszi fel a kérdést, hogy a ház körbe van-e szigetelve.

rezsiárak rezsicsökkentés és szigetelőanyagok

Nézzünk szét a homlokzati szigetelőanyagok között!

A szigetelőanyagok eddig is népszerűek voltak, különösen a felkapott, ismert márkák, amelyekből hiány van. A rezsicsökkentés eltörlése csak tovább erősíti ezt a folyamatot.

Mielőtt hozzáfogunk a ház külső beburkolásához, ismerjük meg az erre használható hő-és hangszigetelő anyagokat, alapanyagokat, tulajdonságaikat, előnyös jellemzőiket.

A polisztirol, a kőzetgyapot, az üveggyapot közül az első kettő kültérre, homlokzatra használható, míg az üveggyapot beltérre alkalmazható igen változatos formában.

Polisztirol

A legnépszerűbb szigetelő anyag a piacon az expandált polisztirol, vagyis az EPS. Széleskörű alkalmazását nem csak kedvező árának köszönheti, hanem előnyös mechanika tulajdonságai miatt is.

Előnye, hogy könnyen szállítható, vágható, formázható, elhelyezhető. Kitűnő, tartós hőszigetelő képességgel rendelkezik a vastagság függvényében.

Hátránya, hogy párazáró tulajdonsága van, ezért a lakáson belül gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről, szellőztető rendszerről, így a páradús levegő távozása nem a falak páraáteresztő képességének van kitéve.

Külön figyelmet érdemel az Austrotherm Grafit Reflex homlokzati hőszigetelő lemez. A grafit adalék lévén 23 százalékkal jobb a hőszigetelő képessége a fehér EPS-nél. A Reflex réteg megakadályozza a lapok felmelegedését, a fényvédő réteg csökkenti az UV-sugárzás káros hatását.

A lábazathoz használjunk XPS-t, extrudált polisztirolt, ami jóval nagyobb keménységű, mint a hagyományos, és vízzáró tulajdonságokkal rendelkezik.

Bármelyik hungarocellt választjuk, nem hagyhatjuk fedőréteg nélkül, különben tűzveszélyes, besárgulhat, sérülhet.

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot igazán rászolgált a népszerűségre. Természetes anyagból készül, tartós, és remek hőszigetelő. Kiváló zajszűrő és páraáteresztő, nem utolsó sorban pedig éghetetlen. Különböző változatait sokoldalúan fel lehet használni, nem csak homlokzat, de még válaszfalak, álmennyezet, magastető, tetőterek, padlások, tehermentes födémek, padló szigetelésére is.

Nagyszerű tulajdonságai mellett említésre méltó páraáteresztő képessége is. A homlokzati falon a szigetelő lemez ha nem engedi át a párát, hőhíd keletkezik, megtelepszik a penész és különféle gombák, amelyek allergizálják a lakókat. Ez a kőzetgyapotnál nem fordulhat elő.

Üveggyapot

Az üveggyapot hosszú szálakból álló, tekercsben vagy táblákban kapható, beltéri, hosszú, vékony szálakból álló szigetelőanyag. Nagyrészt üvegtörmelékből, kvarchomokból készül.

Méltán népszerű az egész világon, mert nem éghető, hő-és hangszigetelő tulajdonsága kiváló, tartós, használatával kíméljük környezetünket, nem ártalmas az egészségre.

A hőszigetelés célja az energiahatékonyság, ami a költségek csökkenését és környezetünk védelmét is jelenti egyszerre. Lakóépületeink energiafogyasztásának egyharmad része a fűtési energia. Havi kiadás tekintetében az idén ősztől a földgáz esetében a korábbihoz képest hétszeres, a villamos áram esetében kétszeres árra számíthatunk. Ha külső szigeteléssel nő a lakás energiahatékonysága, a fűtési-hűtési költségek csökkennek.

A szigetelésre szánt összeg mindenképpen megtérül. Nézz körül még ma webáruházunkban a hőszigetelés, hangszigetelés anyagai között!

Kapcsolódó cikkek:

Mit kell tudni a hungarocell szigetelésről?

Belső falak hőszigetelése

Szigetelési kisokos

Hőszigetelés fűtési szezon előtt

Milyen EPS lapot használjunk?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • -14%
    • Expressz átvétel