Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő és megújuló termékválasztékkal, és folyamatos kedvezményekkel várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Milyen EPS lapot válasszunk?

eps lap hungarocell

Az EPS lapokat szinte mindenki használja, bár a legtöbben inkább hétköznapibb nevén, hungarocellként, esetleg polisztirolként ismerik. Ma már számtalan típusa van forgalomban. De vajon melyiket mikor használjuk, és milyen típusú munkára?

Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikert elért építőipari terméke a hungarocell, vagyis az expandált polisztirol, az EPS. Népszerűségét sok tényezőnek köszönheti. Egyrészt olcsón szigetelhetünk vele akár egészen nagy felületeket is, másrészt segítségével megnövekszik a szigetelt felület hőszigetelése és hangszigetelése is. Több típust is gyártanak EPS lemezekből, melyeket vastagságuk és nyomószilárdságuk szerint különböztethetünk meg egymástól.

 

Milyen vastagságú EPS lapok vannak forgalomban?

Minél vastagabb a polisztirol lap, annál nagyobb a hőszigetelő hatása. Ugyanakkor egy bizonyos vastagság után ez már nem mérvadó, ezért sem készülnek „végtelen” vastagságú EPS lapok. Jellemzően 15-20 centiméterig gyártják őket, de az esetek többségében a 10 centiméter vastagságú polisztirol lap is elegendő. Fontos megjegyezni, hogy nem csak szigetelésre használhatók ezek a lapok, így a piacon 1-2 centiméter vastagságúak is fellelhetők.

 

hungarocell eps lap

 

 

Mi az a nyomószilárdság?

A vastagság mellett a nyomószilárdság is fontos mérőszám egy EPS lemez esetében. Ez dönti el, hová, milyen területen használható a leginkább. A nyomószilárdság egy olyan szám, ami meghatározza, hogy a felületre mért merőleges nyomás hatására milyen alakváltozás következik be. Ebből következően különböztetünk meg egymástól terhelhető és egyáltalán nem terhelhető típusokat is. Ezeket a lapok oldalán különböző színekkel jelölik. Hazánkban elsősorban a piros, a kék és a sárga szín mutatja meg, hogy a vastagságtól függetlenül milyen nyomószilárdsággal rendelkezik az adott EPS lap.

 

 

Milyen felületre milyen nyomószilárdságú EPS lemez kell?

Az előbb már említett nem terhelhető, azaz a hagyományos polisztirol lap az E 30 nevet viseli, s kék színnel jelölik. Ideális álmennyezetnek, falszerkezetek szigetelésére, párnafák közé, a födémek padlásszigetelésének (amennyiben nem járható borítást szeretnénk), de épület-dilatációként is megállja a helyét.

A homlokzati szigetelésre már az EPS H-80 típus való. Ezt a hungarocell-típust piros csík jelzi a lap oldalán. A besorolás azt jelenti, ez a típusú EPS lap már terhelhető, de csak minimálisan. Összetettebb szerkezetű, mint az EPS 30, de még így is nagy körültekintést igényel a használata.

A padlókhoz és aljzatokhoz ajánlott polisztirol lap pedig az EPS 100 elnevezést kapta. Ezeket a lemezeket sárga színnel jelölik. A piacon kapható típusok közül ez a családi házak szigetelésére alkalmas. Olyan helyeken érdemes felhasználni, ahol a belőle készült szerkezetnek merőlegesen komoly terhelést kell elviselnie. Tipikusan ilyenek a padlók, a beton aljzatok alá való hőszigetelések és a járható födémszigetelések is.

Az EPS 150 és EPS 200 komoly terhelést is kibír. Olyan épületszerkezetekben célszerű alkalmazni, ahol a termékkel szemben nagyobb mechanikai igénybevétel lép fel, így például járható lapostetők, terasztetők, tetőparkolók, ipari padlók, járműterhelésnek kitett padlók hőszigetelése, hűtőterek hőszigetelése.

Korábbi cikkeink:

Mindent az álmennyezetről

A falak hangszigetelése

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu heti hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

 • 3 m2/bála; 0,5 m2/tábla
  EPS 80 homlokzati hőszigetelő lemez
  Régi és új épület homlokzatára
  Kiváló hőszigetelő képesség
  Alacsonyabb fűtési költség 
  Fehér színű
  A terméket bálában értékesítjük

  Raktáron, több mint 10 m2
  3 300 Ft / m2
  Megnézem
 • 2,5 m2/bála; 0,5 m2/tábla
  EPS 100 lépésálló hőszigetelő lemez
  Födémben, padlóban használható
  Terhelhető
  Kiváló hőszigetelő képesség
  Fehér színű
  A terméket bálában értékesítjük

  Raktáron, több mint 100 m2
  4 965 Ft / m2
  Megnézem
 • 6 m2/bála; 0,5 m2/tábla
  EPS 100 lépésálló hőszigetelő lemez
  Födémben, padlóban használható
  Terhelhető
  Kiváló hőszigetelő képesség
  Fehér színű
  A terméket bálában értékesítjük

  Raktáron, több mint 50 m2
  1 990 Ft / m2
  Megnézem