Hőszigetelés fűtési szezon előtt

Építőanyag.hu

hőszigetelés szigetelőanyaggal

Nem lehet eleget beszélni erről a témáról, különösen most, hogy az újabb fűtésszezon elején állunk. A tél közeledtével felmerül az emberben a kérdés: kellően jól van-e szigetelve a házam, mindent megtettem-e annak érdekében, hogy minél több meleget tartsak bent a négy fal között, hogy minél kisebb legyen a fűtésszámla?

Hőszigetelési módok

Szigetelésre a házunk több pontján is szükségünk van. Egyik sem elhanyagolható, mindegyikkel újabb és újabb csatákat nyerhetünk meg a hőveszteséggel vívott harcban.


Beltéri hőszigetelés

Alapvetően a külső hőszigetelésre érdemes törekedni, de vannak olyan épületek, ahol ez nem megoldható. Tipikusan ilyenek a műemlék jellegű épületek, de akár a paneleket is ide sorolhatjuk. Ezekben az esetekben javasolt a belső hőszigetelés alkalmazása. Ez történhet hőszigetelő festékkel, ytong multiporral vagy akár üveg-, kőzet- vagy ásványgyapottal is.


Homlokzati hőszigetelés

A hőveszteség legnagyobb része, közel 40%-a rosszul hőszigetelt homlokzat miatt következik be. Egy megfelelő homlokzati hőszigeteléssel akár 70%-kal is növelhetjük falaink hőszigetelő képességét. Ez éves szinten már bizony a fűtésszámlán is meg fog mutatkozni. Ezekre a felületekre elsősorban a polisztirol, grafitos polisztirol, XPS zártcellás polisztirol és a kőzetgyapot hőszigetelő rendszereket javasoljuk alkalmazni.


Lábazati hőszigetelés

A homlokzat mellett szintén jelentős lehet a hőveszteség a lábazatnál is. A teljesen csupasz lábazaton igen erős hőhíd képződhet, amelyet csak fokozhat, ha a fal többi része viszont le van szigetelve. Sőt, itt még a nedvesség lecsapódásával, penészesedéssel is számolnunk kell. Annak függvényében, hogy a lábazat szigetelése csak talajszint feletti vagy a talajszint alatti részt is érinti, itt nyíltcellás expert polisztirol lapokkal vagy XPS zártcellás polisztirol lapokkal érdemes dolgozni.


Anyagfajták

Ma már nagyon sok szigetelő anyag közül választhatunk. Azonban nem mindegyik való minden felületre. A gyártás során a három leggyakrabban használt anyag a kőzetgyapot, az üveggyapot, valamint a fagyapot, de egyre népszerűbb az ásványgyapot is.


Kőzetgyapot szigetelés

A kőzetgyapot szigetelés kiváló hőszigetelő, hangszigetelő képességgel rendelkezik, tartós, nedvességre sem érzékeny, sőt tűzgátló, kiváló légáteresztő képességű, valamint a környezetre és az egészségre sincs káros hatással. Épp ezért az alkalmazása is igen sokrétű. Használható a tetőtér beépítésénél, válaszfalaknál, előtét falaknál, padlásfödémeknél, de akár az aljzatbeton szigetelésénél is.

kőzetgyapot szigetelőanyag


Üveggyapot szigetelés

A kőzetgyapothoz hasonlóan nagyon népszerű és sokrétű az üveggyapot szigetelés is. Két fő típusát érdemes megkülönböztetni: vannak a kisebb testsűrűségű, tekercses üveggyapot szigetelések és a nagyobb testsűrűségű, tekercses és táblás üveggyapot szigetelések. Előbbieket inkább padlásfödémek, álmennyezetek szigetelésénél, utóbbiakat pedig a tetőtér beépítésnél, válaszfalaknál, előtét falak készítésénél érdemes használni.

üveggyapot szigetelés


Fagyapot szigetelés

A fagyapot szigetelés igen régi múltra tekint vissza, az 1900 évek elején jelent meg a hőszigetelőanyagok piacán. A faforgács szálakat cementkötéssel kapcsolják össze és táblákba préselik őket. A hőszigetelő hatás érdekében két réteg fagyapot közé egy réteg polisztirol hab is kerül. Kiváló akusztikai tulajdonságokkal is bír, valamint a felülete festhető, élkezelhető, ezért előszeretettel használják látszó felületeken is.

fagyapot szigetelőanyag


Ásványgyapot szigetelés

A szigetelőanyagok piacán az új generációt az ásványgyapot képviseli. Sokéves kutatómunkával fejlesztették ki ezt a kötőanyag technológiát. A kőolaj alapanyagú vegyipari anyagok helyett inkább újrahasznosított, illetve a természetben előforduló nyersanyagokat használnak az előállításához. Alkalmazása a régebb múltra visszatekintő kőzetgyapot és üveggyapot társaihoz hasonlóan igen sokrétű. Hozzájuk hasonlóan használható a tetőtér beépítésénél, a válaszfalaknál, az előtét falaknál, de akár a padlásfödémeknél is.

Ne feledd, webáruházunkban széles választékban áll rendelkezésedre a szigetelőanyag, amit néhány kattintással rendelhetsz meg.

Kapcsolódó cikkek:

A falak hangszigetelése

Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?

Hová milyen típusú hőszigetelés az ideális? Segítünk a döntésben!

Kapcsolódó termékek