Ismerd meg a Multipor ásványi szigetelőlapokat! 10 érv a Xella Multipor mellett

Építőanyag.hu

Akár homlokzati, akár belső szigetelésre keresel szigetelőanyagot, a Xella Multipor ásványi szigetelőlap előnyös tulajdonságai miatt megfelel a célnak.

Akár homlokzati, akár belső szigetelésre keresel szigetelőanyagot, a Xella Multipor ásványi szigetelőlap előnyös tulajdonságai miatt megfelel a célnak.

Ahhoz, hogy ezt az optimális hőmérsékletet megteremtsük otthonunkban, manapság sokkal többet költünk fűtésre és hűtésre, közben szembesülnünk kell azzal, hogy ezzel ártunk a Föld légkörének.

Ez a hatás csökkenthető: a megoldás a hőtechnikai szempontból korszerű épületekben és építőanyagokban rejlik.

Most ahhoz nyújtunk segítséget, hogy megismerjétek a szigeteléshez az eddig ismert szálas és műanyag habos megoldásoktól eltérő korszerű hő és hangszigetelő anyagot, a Multipor ásványi lapot, amit webáruházunkban az Egyéb szigetelés kategóriában találtok.

Mit várunk el a szigetelő anyagoktól?

Az elsődleges szempont, hogy az energiahatékonyság kialakításában segítsenek. Vagyis a használatukkal legyen kevesebb a fűtési és a hűtési költség. Ezek az anyagok megakadályozzák télen a fűtött lakásból a meleg kiáramlását, nyáron pedig késleltetik a falak, ezáltal a lakás felmelegedését.

Egyúttal a komfortérzetünk, a kényelmünk növelését is elvárhatjuk, hiszen télen-nyáron segítenek az egyenletes hőmérséklet kialakításában és megtartásában.

A jó szigetelőanyag nem csak a hőmérséklet szabályozásában segít, de egyben hangszigetelő funkciót is betölt.

A tűzbiztonság is lényeges: a szigetelőanyag ne segítse a tűz terjedését, és égés közben ne jussanak ki belőle káros anyagok.

Fontos a jó páraáteresztő képesség, hogy a beltérben keletkezett pára a falon keresztül távozni tudjon. A megfelelő szigetelőanyag átengedi a párát, a Multipor esetében a pórusain keresztül.

Ma már egyre nagyobb az igény a természetes, környezetbarát anyagokra, ami az alapanyagot, a gyártást, a beépítést egyaránt érinti. Az sem mellékes, hogy az épület lebontása után a szigetelőanyag ne legyen környezetszennyező.

Jó hír, hogy a felsorolt elvárásoknak a Xella Multipor ásványi hőszigetelőlapok megfelelnek.

Mit tud a Xella Multipor?

Környezetbarát, ásványi eredetű szigetelőanyag, ami a környezettudatosság szempontjából egyre fontosabb. Anyaga a természetben található kalcium-hidroszilikát, gyártása környezettudatos, lúgos kémhatása pedig megakadályozza a penészgombák elszaporodását.

Remek hőszigetelő képességét a nagy számban kialakított pórusnak köszönheti. A milliónyi apró pórusba zárt levegőnek köszönhetően jelentősen javítja a falazat hőátbocsátási tulajdonságát. Ha összehasonlítjuk az Ytong falazóelemek hasonló szerkezetű anyagával, amelyeknek szigetelő képessége kiváló, a Multipor ennek a pórusszámnak a többszörösével rendelkezik. Hővezető képesége 0,045 W/mK, ami minimális hőveszteséget jelent.

Nem csak hő-, hanem hangszigetelésre is alkalmas, sőt, ha akusztikai tulajdonság alapján választunk, akkor a Multipor az elsők között van. Ha például házak, lakások belső szigetelésére használjuk, csökkenti a visszhangok kialakulásának lehetőségét a helyiségben.

A Multipor nem tartalmaz éghető alkotórészeket. Bár ez tulajdonság a külső szigetelésnél is sokat nyom a latban, a legnagyobb jelentősége a födémek és a belső falak szigetelésénél van. Az A1 tűzvédelmi osztályba tartozik, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem ég és nem bocsát ki a tűz hatására mérgező anyagokat sem.

Jó páraáteresztő képességét érdemes még kiemelni, kiegészítve azzal, hogy ez a beépítés módjától is függ. Ugyanis a ragasztással és résmentesen és légmentesen felhelyezett lapok mögött nem gyűlik össze a pára.

Más hőszigetelő lapokkal ellentétben nem tud beleköltözni semmilyen kártevő, és nem tudnak kárt tenni benne a madarak sem.

Könnyen alakítható; nem csak egyenes vonalak mentén lehet vágni, de íves formákat is könnyű kivágni belőle. Ez lehetőséget teremt a pontos és esztétikus munkára, például csőhálózatok melletti szigetelés esetén.

A Xella Multipor szerepe a homlokzati szigetelésben

Mindegy, hogy új épületről - akár passzív, vagy alacsony energiaigényű házról -, vagy egy régi épület felújításáról van szó, a mai hőtechnikai igényeknek csak egy szakszerű külső szigetelő rendszer felel meg.

Kiemelkedő hőszigetelő adottsággal, a jó páraáteresztő képességgel kell rendelkeznie, de számít a természetes eredetű alapanyag, valamint a környezetkímélő gyártási és kezelési folyamat is. Az alaptulajdonságok mellett a tűzbiztonság és akusztikai tulajdonságok is fontosak, vagyis, hogy megoldható legyen vele a külső zajforrások kizárása vagy mérséklése is.

Ha részletesen megvizsgáljuk ezeket a kívánalmakat, láthatjuk, hogy a Xella Multipor ásványi szigetelőlapok, különösen Ytong építőelemmel kombinálva, minden igényt kielégítenek.

A Multipor tömör ásványi eredetű lapokkal gyorsan és pontosan végezhető a munka, amit megkönnyít a saját ragasztóhabarcs is. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy érdemes azonos termékcsaládot használni, ha szép és tartós munkát akarunk végezni.

Víztaszító tulajdonságát érdemes még kiemelni, amit egy sajátos eljárásnak köszönhet: nedvszívó tulajdonságát úgy csökkentik, hogy vízüveggel impregnálják.

Belső hőszigetelés

A külső hőszigetelés minden szempontból előnyösebb a belső fali szigetelésnél, ha nincs akadálya, mint például egy műemléki épület esetén vagy társasházaknál a lakóközösség elutasítása.

Ott, ahol a határoló szerkezetek külső oldali szigetelése nem oldható meg, a határoló falak belső oldalát kell megfelelő szigeteléssel ellátni. A hangsúly a megfelelőn van, mert a szigetelőanyagnak jó páraáteresztő képeséggel kell rendelkeznie. A Multipor lapok kapillatív tulajdonságuk révén erre kiválóan alkalmasak.

A kapilláris szerkezet képes felvenni a beltér páratartalmát, majd akár a beltérbe visszajuttatni, vagyis a szigetelőanyag - szerkezetének köszönhetően - kiszárad.

Födémek szigetelése Multipor ásványi lappal

Nem csak a határoló falaknál történik jelentős hőveszteség megfelelő szigetelés nélkül. Kevesebb szó esik arról, hogy a födémeken keresztül is jelentős hő távozik. Így a családi házaknál, középületeknél, üzleteknél érdemes gondoskodni a folyosók, garázsok, nyitott átjárók födémszigeteléséről. Ez utóbbira példa azoknak a lakásoknak a rossz hőtechnikai adottsága, amelyeknek valamelyik helyisége egy nyitott átjáró fölött található.

Ez a probléma jellemzően régebbi épületeknél fordul elő, ott a problémát utólagos hőszigeteléssel lehet megoldani. De nem mindegy, milyen anyaggal készül. Amellett, hogy a legkevesebb hőveszteséget elősegítő anyagot használjuk, alapvető a tűzbiztonság, a rögzíthetőség és az esztétikai megjelenés is.

Födémek szigetelésére optimális megoldás a Multipor ásványi szigetelőlap, amely rendelkezik mindezekkel a tulajdonságokkal. Más okok miatt is megfelelő a födém szigetelésére. Ha ugyanis a Multipor elemeket szakszerűen tesszük fel, akár a felület további kezelése nélkül is szép, egységes képet mutat, de igény szerint festeni és glettelni is lehet.

Mit jelent a szakszerű felhelyezés födém esetében? Először is a felület 5 mm-nél nagyobb hibáinak kijavítását, egyenletessé tételét és portalanítását. A Multipor ragasztóhabarcsot a bekeverés után a lapok teljes felületére vigyük fel, így alátámasztás nélkül is a helyén marad.

Hangszigetelés felső fokon

Ha hangszigetelésre alkalmas anyagot keresünk, erre a Multipor ásványi szigetelőlap kiválóan alkalmas. Nem véletlenül, mert ugyan más szigetelőanyag is rendelkezik hanggátló tulajdonsággal, például az üveggyapot, de a Multipornak a beépítése könnyebb, esztétikai értéke magasabb.

Hangelnyelő, rezgéscsillapító képességét pórusos szerkezetének és alacsony testsűrűségének köszönheti.

Régi és új épületek hőszigetelése Multiporral

Az új építésű házak már csak úgy készülhetnek, ha figyelembe veszik a határoló szerkezetekre vonatkozó új energetikai szabályokat. Régi épületek felújítását is érdemes ezeknek a szabályoknak megfelelően elvégezni, mert egy kedvező energetikai besorolás növeli a ház értékét.

Utólagos homlokzati vagy belső határoló fal szigetelés esetén a szigetelőanyagot a falazat típusának megfelelően kell kiválasztani. A Multipor hőszigetelő az eddigi szigetelőanyagoknál szélesebb körben használható, mégis érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Éppen ezért például vályogfalra csak fenntartásokkal ajánlott, olyan helyekre és anyagokra, amelyek nedvességnek vannak kitéve, pedig nem. Ilyen hely a lábazat, és ilyen anyag például a gipszkarton.

10 érv a Multipor mellett

Összetétele természetes, nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, gyártása környezetkímélő.

Külső és belső oldali szigetelésre, hangszigetelésre egyaránt használható.

Nem csak új épületekhez, de utólagos hőszigetelésre is alkalmazható.

Műemléki épületek utólagos belső szigetelésére kiválóan alkalmas.

Könnyen beépíthető, saját ragasztó habarccsal rendelkezik.

Nem éghető. Tűz esetén sem füst, sem mérgező gázok nem keletkeznek.

Víztaszító hatású, köszönve az impregnáló anyagnak, amivel a gyártás során bevonták.

Esztétikus megjelenésű akár felületkezelés nélkül is maradhat, legfeljebb némi csiszolással szépíthető.

Megszüntethetők vele a hőhidak, amelyek páralecsapódást, majd penészedést okoznak, mivel pontosan, résmentesen felhelyezhető, akár a lekisebb darab is könnyen és pontosan levágható.

És végül a legfontosabb érv, hogy jelentős fűtés és hűtésköltség megtakarítást érhetünk el vele.

Ne feledd: webáruházunkban a Szigetelés kategórián belül a Hő- és hangszigetelés alatt az Egyéb szigetelés menüpontban találod a Xella Multipor ásványi szigetelőlapokat.

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Mindent a belső szigetelésről

Hová milyen típusú hőszigetelés az ideális? Segítünk a döntésben!

A külső és belső szigetelés szerepe az energiahatékonyságban

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel