Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Falazat-típusok és falazóanyagok - falazó tégla, teherhordó fal, válaszfal

Falazat-típusok és falazóanyagok - falazó tégla, teherhordó fal, válaszfal

Mi a különbség a teherhordó fal és a válaszfal között? Melyik falazathoz milyen téglát vásároljunk?

Még mindig megéri egy új ház építésébe vagy a meglévő otthonunk bővítésébe vágni, használt családi házat vásárolni, önálló tetőtéri lakást kialakítani, otthonunkat felújítani a különböző állami támogatások lehetőségeit kihasználva.

De bármilyen építkezésbe is fogjunk, az egyik legfontosabb dolog, hogy eldöntsük, milyen falazóanyagot használjunk. Aki nem az építőiparban dolgozik, annak még a tervezés időszakában alaposan meg kell ismernie, milyen falazó és válaszfal téglák kaphatók, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, melyik a számára legmegfelelőbb az épület típusát, a minőséget és az árat tekintve.

 

A falazat legfontosabb tulajdonságai

Az épület típusától függően először a nyomószilárdságot, a teherbíró képességet kell figyelembe venni. Egy többszintes épület falait kizárólag nagy teherbíró képességű téglából lehet felhúzni. De a ház élettartamát is nagyban befolyásolja ez a tulajdonság.

A hőszigetelő képesség a következő fontos kritérium. Télen ne hűljenek ki, nyáron ne forrósodjanak fel gyorsan a falak.

A nyugodt mindennapok szempontjából a hangszigetelő tulajdonság is fontos szempont a választásnál. A főfalak tekintetében egy forgalmas helyen épült ház élhetőbb lesz, a jó hangszigetelő tulajdonsággal rendelkező válaszfal pedig a családtagok nyugalmát biztosítja, ha a megfelelő téglát hasznát.

Amikor a falazó vagy válaszfal téglát kiválasztjuk, figyeljünk annak hangszigetelő tulajdonságaira is.

 

Mitől függ a teherbíró képesség?

A falazat teherbíró képessége egyrészt a tömörségétől függ. Minél tömörebb, annál nagyobb a nyomószilárdsága. Másrészt a tömegétől, mivel ha nagyobb tömegű, jobban terhelhető. A tégla, mint falazóanyag ebből a szempontból kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ugyanakkor hőszigetelő tulajdonságait sem érdemes lebecsülni – bár valamelyest elmaradhat a kifejezetten porózus anyagokétól.

 

Melyik falazóelem jó a hőszigeteléshez?

Tervezéskor sokan az épület jellegétől függően választanak falazóanyagot, pedig a hőszigetelő képességet is érdemes figyelembe venni, akár a nyári meleget, akár a téli hideget szeretnénk kizárni, akár csupán a klímahasználatot kívánjuk csökkenteni.

Elterjedt vélekedés, hogy a tömör falazóanyagok hőtároló képessége jobb a lyukacsos szerkezetűekénél, és minél tömörebb anyagból készült a falszerkezet, minél nagyobb a tömege, annál hatékonyabban véd a hőség ellen, mert nehezebben melegszik fel. Ez nem feltétlenül igaz, hiszen például a 30 Ytong tégla és a 30 NF kerámiatéglát összehasonlítva azt tapasztaljuk, hogy tégla nehezebb, miközben az Ytong hőátbocsátási tényezője alacsonyabb.

A mai korszerű falazóelemek között, mint a kerámia tégla és a pórusbeton, olyan komponenseket találunk, amelyek megfelelnek a jelenleg elvárt hőszigetelő képességnek. Ezt az adottságot jelölik a gyártók az úgynevezett U értékkel, vagyis a hőátbocsátási tényezővel. Minél kisebb az U-szám, annál jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik a falazat. Az érvényben lévő szabvány szerint az U értéknek például homlokzati fal esetén 0,24, fűtött és fűtetlen terek közötti fal esetében 0,26, fűtött tereket határoló szerkezet esetében 0,17 (W/m2K) lehet a határértéke. A választásban tehát az segíthet, ha összehasonlítjuk az egyes termékeken feltüntetett U-értéket.

Még egy érv szól amellett, hogy ma már szinte mindegy, hogy Ytong vagy a kerámia téglát választunk a falazáshoz, mivel még egy tulajdonságban egyezik a két építőelem: minden hőszigetelő technika alkalmazható a beépítéskor. Ráadásul nem is kell minden esetben utólagos szigetelésről gondoskodnunk; ezt a hőszigetelő tulajdonságot a pórusbetonnál a 44 cm-es, a kerámia téglánál a 37,5 cm-es falvastagságnál érjük el.

 

Téglák teherhordó falakhoz

Milyen téglát érdemes vásárolni teherhordó falakhoz? Kiemelkedő tulajdonságokkal bír a 38 cm vastag Porotherm 38 X-therm tégla. Energetikai besorolása kiváló, az X-therm téglákkal a 2022-től életbe lépő, szigorúbb energetikai szabályok is teljesíthetők.

Említésre méltó még, hogy élettartama több, mint 100 év. Ez fontos szempont azoknak, akik olyan házat akarnak felhúzni, ami még a következő nemzedék idején is áll. A századfordulón épült, ma legalább száz éves, masszív bérházak a példái annak, hogy érdemes tartós anyagból építkezni.

Érdemes megemlíteni a Porotherm 50 Thermo Rapid Dryfix téglát, ami messze kiemelkedő hőszigetelő képességű építőanyag. 50 cm vastagságú homlokzati falazat építésére alkalmas, nem igényel kiegészítő hőszigetelést. A tégla belsejében ásványgyapot hőszigetelő található, aminek optimális épületfizikai tulajdonságai vannak. A Thermo Rapid Dryfix tégla síkra csiszolt falazóelem, a milliméter pontos téglák közötti kötést a Rapid Dryfix ragasztóhab biztosítja.

 

Kínálat válaszfalak építéséhez

A válaszfalak szerepe a térelválasztás, akár egyszintes épületről, akár többszintesről, akár tetőtér beépítésről van szó. Azért fontos ezt megemlíteni, mert a válaszfalak az aljzatra kerülnek, annak kell bírnia a terhelést. Éppen ezért tanácsos úgy kiválasztani a falazóanyagot, hogy minél kevesebb súly nehezedjen az aljzatra, közben megfelelő legyen a hő-és hangszigetelés szempontjából.

Ahhoz, hogy a válaszfal tömege kisebb legyen, olyan falazóanyagokat kell használnunk, például pórusbeton vagy válaszfaltégla, amelyek keskenyebb  kialakításúak, vagy könnyebbek, mint a teherhordó falakhoz használt elemek.

Például a Porotherm 10 N+F tégla egy 10 cm vastagságú, lakáson belüli nem teherhordó válaszfal építésére ajánlott. Kiváló épületfizikai tulajdonságokkal bír, jól vakolható és szerelvényezhető, nem éghető. Stabil válaszfal elem, amelynek hanggátló tulajdonsága átlagosnak mondható.

Pórusbetonból készült az Ytong Classic GT 20-as környezetbarát és energiahatékony „válaszfal tégla”, amely megoldást nyújt lakóépületeknek is belső teherhordó falak kialakításához. Ezek az elemek sokkal könnyebbek, mint a tégla, teherbírásuk azonban a tégláéval megegyező, hangszigetelő tulajdonságuk pedig kiemelkedő. Ez válaszfalak esetében fontos szempont.

 

Mi minden befolyásolja a választást?

Figyelembe kell venni, hogy mekkora teherbírásúnak kell lennie a főfalaknak és a válaszfalaknak, attól függően, hogy hány szintesre tervezzük az épületet, illetve tervezünk-e később tetőtér beépítést.

Lényeges még, hogy milyen az adott vidék éghajlata, és az adott terület mikroklímája. Mi okoz nagyobb problémát, a téli hideg, vagy a nyári hőség? Például az Alföld egyes területein egyre aszályosabbak és perzselőbbek a nyarak, míg a hegyvidéki, különösen a fás-erdős területen a hideg elleni védelemre lehet összpontosítani, mert a nyári meleget könnyebb különböző praktikákkal kivédeni.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen téglát válasszak?

Kerámia vagy pórusbeton téglát vásárolj a falazáshoz?

Átépítés, utólagos falmozgatás, válaszfalak építése

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Teherhordó falak építésére
  30 cm vastag
  Pórusbeton falazóelem
  8,23 db/m2
  40 db/raklap

  Raktáron, 2527 db
  2 250 Ft / db
  Megnézem

  Belső, nem teherhordó falak építésére
  20 cm vastag
  Kerámia falazóelem
  8 db/m2
  48 db/raklap

  Raktáron, 185 db
  1 355 Ft / db
  Megnézem

  Teherhordó falak építésére
  Kerámia falazóelem
  38 cm vastag
  Kimagasló hőszigetelő képesség
  16 db/m2
  60 db/raklap