Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?

Ház hőképe

Ha nagyon tudományosak szeretnénk lenni, akkor a hőátbocsátási tényező azt határozza meg, hogy egységnyi felületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik egy zárt térből. Na de mit jelent ez hétköznapi nyelven, és miért nem mindegy, mennyi az annyi?

A fenti meghatározás leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha van egy falunk, födémünk vagy aljzatunk, akkor annak a benti és a kinti felén nem egyforma a hőmérséklet. A fizikaórákon tanultakból pedig talán még emlékszünk rá, hogy ilyenkor a hő a melegebb oldal felől a hidegebb irányába vándorol. Vagyis télen szökik a meleg, nyáron pedig bejön a kánikula. Hétköznapi nyelven tehát ezt jeleni a hőátbocsátás.

 

Számoljunk utána!

Ezt természetesen számokkal célszerűbb kifejezni. Egy klasszikus kockaházat és egy téli napot alapul véve a következőképp tudjuk kiszámolni:

A ház 10 X 10 méter alapterületű és 2,7 méter a belmagassága. Mivel kívülről nézve négy fala van a háznak, ezért 10 m X 2,7 m X 4 = 108 négyzetméter falunk van. Ezt meg kell szoroznunk a falszerkezetünk úgynevezett hőátbocsátási tényezőjével. Ennek jele U, mértékegysége pedig W/m2K. Ez az érték nagyon sok mindentől függ, de most az egyszerűség kedvéért vegyük 1-nek. Vagyis egy négyzetméterén egy fok hőmérsékletkülönbségnél 1 Watt energia távozik. Tehát 108 négyzetméter X 1 W/m2K  = 108.

Feltételezzük, hogy bent 23 fokra van felfűtve a lakás, kint pedig tél lévén mindössze 3 fok van. Vagyis 20 fok a hőmérsékletkülönbség. Az előbb kapott értékünket megszorozzuk még ezzel a hőmérsékletkülönbséggel (108 X 20 fok), és megkapjuk, hogy 2160 Watt a házunk hővesztesége. Ez azt jelenti, hogy a fenti körülmények megléte mellett ezeken a házfalakon keresztül 2160 Watt energia távozik a házunkból óránként.

Minél kisebb az U mértéke, annál kevesebb energiát veszítünk el feleslegesen. Így talán már érthetőbb, miért is olyan fontos a hőátbocsátási tényező, miért kell foglalkozni vele, pontosabban azzal, hogy a házunk építésekor, hőszigetelésekor minél kisebb U értéket érjünk el.

 

Nem csak a falra vonatkozik

Fontos, hogy a fenti számítás egy nagyon lecsupaszított képlet, nagyon sok tényező közrejátszik még. Gondoljunk csak arra, hogy egy ház nem csak falakból áll! Van még nyílászáró, födém, aljzat, padlás, lábazat is, a homlokzat többféle anyagból is állhat, és akkor a szellőztetésekről még nem is beszéltünk. De még mindezek mellett is belátható, hogy ha a hőátbocsátási tényezőnk 1 helyett például csak 0,5 vagy akár ennél is kevesebb, akkor az energiaszámlánk végösszege is jóval kisebb lesz.

Építkezéskor döntő, hogy milyen anyagból készül a falazatunk. Például 40 centiméteres falvastagságnál egy kisméretű téglákból épített fal 1-1 centiméteres vakolattal 1,2, egy 38 centiméter vastag vasbeton fal 1-1 centiméter vakolattal 2, egy 30-as porotherm fal 10 centiméter hőszigeteléssel már csak 0,27 W/m2K hőátbocsátási tényezővel rendelkezik.

Ha pedig már állnak a falaink, akkor akár az építkezés során, akár utólagosan a hőszigetelésünkkel is sokat tehetünk az U mértékének csökkentéséért. Ez alatt pedig ne csak a falakat értsük, hisz a meleg elsősorban felfelé száll, vagyis a padlás és a tetőtér is kedvelt helye az energia szökésének.

Kapcsolódó cikkek
Elviselhetetlen a hőség a tetőtérben? Mutatjuk, mit lehet tenni!
Miért jók a grafitos hőszigetelő rendszerek?
Mivel és hogyan hőszigeteljük az otthonunkat?
 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Homlokzati EPS hőszigetelő lemez
  Új építéshez, felújításhoz egyaránt használható
  Egyszerűen beépíthető
  Fehér színű
  Hővezetési tényező: 0,039 W/mK
  Táblaméret: 50x100 cm
  1,5 m2/bála
  A terméket bálában értékesítjük!

  Raktáron, több mint 500 m2
  4 290 Ft / m2
  Megnézem

  Teherhordó falak építésére
  Kerámia falazóelem
  30 cm vastag
  Kimagasló hőszigetelő képesség
  16 db/m2
  80 db/raklap

  Fa, színtelen lakkal
  Felső kiliccsel billenő
  3 rétegű üveg, 1.1 W/m²K
  A termék beépítéséhez burkolókeret feltétlenül szükséges

  Raktáron, 2 db
  109 630 Ft / db
  Megnézem