Így érdemes kis alapterületű kertet átalakítani

Építőanyag.hu

kis alapterületű kert kialakítása

Bár a kis alapterületű kert átalakítása több fejtörést okoz, mint egy nagyobbé, nem lehetetlen varázslatos környezetet létrehozni itt sem.

Kertépítéskor tele vagyunk ötlettel, utakat, pihenőket, fákat, virágokat képzelünk el, sőt, szép számmal van köztük, amire régen vágyunk.

Ezeken a területeken aligha alakíthatunk ki gyümölcsöst vagy veteményeskertet, mert a határoló kerítsek, a beépített környezet nem biztosít elég napsütést, és a tér sem elég nagy. Nem kell azonban a gyümölcsökről, zöldségfélékről sem teljesen lemondanunk, majd a későbbiekben kitérünk arra is, hogyan.

Egy parányi kertben nem tudjuk minden elképzelésünket megvalósítani, de kárpótlásul egy élhető, praktikus, könnyen karbantartható, hangulatában a nagy kerteket felülmúló pihenőteret tudunk kialakítani.

Előkészületek és tervezés

Mivel minden talpalatnyi helyet ki kell használnunk, érdemes teljeskörű rendrakásba kezdeni. Mindent vizsgáljunk át, használható-e még valamire. Ha például egy kisebb téglarakást kerülgetünk évek óta, kaviccsal vegyesen kerti utat készíthetünk belőle. A régi kidobott edényeket is nézzük meg, nem ültethetők-e bele virágok. Az egynyári petúnia, a hagyományos piros muskátli, a zöld futók remekül mutatnak bennük.

Ezután készítsünk tervet, mérjünk, rajzoljunk, nézzünk utána az alapanyagoknak. Sok mindenre lesz szükségünk, például térkő, járdalap, esetleg dekorkő és alá geotextília, kerti kiegészítők, mint például grillező, de még a víz megfelelő elvezetését is meg kell tervezni.

Hogy könnyebb legyen a tervezés, néhány ötlettel mi is segítünk a nagy kertátalakításban. Két kérdést kell ilyenkor megoldanunk. Hogyan növelhetjük a tágasság érzését kertünkben, és hogyan teremtsünk egyedi hangulatot?

Központi hely a kis alapterületű kertben

Jó, ha kijelölünk egy központi hely, ami vonzza a tekintetet. Ez lehet egy terasz, egy fa, ami árnyékot ad. Jó ötlet egy kis kerti tó kialakítása is.

Választhatunk kisméretű gyümölcsfát is, ami nem uralja a kertet, a termését pedig elérjük.

Faültetésnél nem kell feltétlenül a kert közepére gondolnunk, inkább valamelyik irányban a kert harmadában helyezzük el, a magasba nyúló fák pedig a kert szélére kerüljenek. Általában olyat válasszunk, ami nem uralja pár év múlva a kertünket, mint a dió, de szép és komoly árnyékot ad, mint az alacsony növésű szivarfa.

Tévhit, hogy tó csak a nagy kertekbe való. Ha mérete arányos a terület egészéhez, nem csak megnyugtató látvány, hanem a víz csillogása, a környezet visszatükröződése mintegy tágítja a teret.

kis alapterületű kertek

Hármas tagolás

A kis területű kertek egyik varázsigéje a hármas tagolás.

A pázsit, a térköves rész és a növények legyenek egységben.

Pázsitos helynek legjobb a középső részt kialakítani, térkő lehet a ház előtti területen, vagy éppen a kert valamelyik oldalán építhetjük ki. Vigyázzunk a méretezésnél, ne uralja a teret, ne nyomja el a kert többi részét. Kis kertek térkövezésére különösen igaz, hogy a kevesebb több. A nagyobb felület helyett inkább válasszunk különleges anyagot vagy formát.

Ha mindezt színes virágok, zöldellő bokrok veszik körül, tökéletes lesz az összkép.

Különböző szintek a kis kertben

Optikailag nagyobbnak tűnik a tér, ha különböző szinteket hozunk létre.

A legmagasabb szinten lehet egy szépen burkolt terasz, amit jól ki tudunk használni.

A legpraktikusabb, ha ez mintegy a lakóház folytatása. Étkező vagy pihenőrészt lehet kialakítani, itt kaphat helyet a hintaágy vagy a napozóágy is, és jó hely lehet a grillezéshez is.

A következő szintet a magaságyások képviselik, kiemelkedve a kertből. Tehetjük őket a rendelkezésre álló terület négy sarkába, vagy a kerítéshez közel. Teraszhoz közelibe ültethetünk fűszernövényeket a sütögetéshez, egy másikba apró évelőket a távolabb elhelyezett ágyásokba magasra növő virágokat.

A magaságyásban nevelhetünk pár tő paradicsomot, paprikát, 1-1 padlizsánt vagy cukkinit, kevés petrezselymet, hogy a zöldjét frissen tudjuk felhasználni, tavasszal egy kis újhagymát. A rebarbara nem csak finom, egészséges, de remekül mutat a kertben, és jól megél egy magasított ágyásban.

A járdák és növények képezik az alsó szintet. Járda helyett, ha tipegőket, lépőköveket helyezünk el térkövekből, szintén a teret bővítjük.

A bokrokat, virágokat ültessük a kert szélébe. Az élénkebb színűeket és magasabbakat távolabb, míg a kisebbeket közelebb.

Ne feledkezzünk meg a gyümölcsöt termő bokrokról sem, amelyeket remekül be lehet illeszteni egy virágos vagy egy pihenőkertbe. A különböző színű és fajtájú málna- és ribizlibokrok még díszítenek is, a friss gyümölcs pedig mindig kéznél van.

minikert kialakítása

Függőleges kert

Minél több a zöld a kertünkben, az annál szebb, és annál jobban ellensúlyozza nyáron a nagy hőséget.

A zöldfelületet függőlegesen beültetett növényekkel is növelhetjük. Egy átforrósodott beton vagy fémkerítés helyett mennyivel mutatósabb és praktikusabb például egy zsalukőből épített fal, úgy kialakítva, hogy növényeket is ültethessünk bele!

A zöld fal nem kicsinyíti a kertet, hanem egy nagyobb hatását kelti.

Viráglétra

Nem a virágok támaszául használt létrára gondolunk ezúttal, hanem egy olyan meglévő, vagy direkt erre a célra készített létrára, amire remekül lehet lépcsőzetesen növényeket elhelyezni, például lehet ez a fűszernövényes „kert”, vagy pompázhatnak rajta színes egynyári virágok.

A kert területéből alig vesz el, mégis megvalósíthatjuk virágoskertünket.

Az igazság a nagyméretű növényekről

A közhiedelemmel ellentétben kis kertben is helyet kaphatnak a nagyméretű dísznövények, ha azok nem szélességükben nőnek.

Kifejezetten apró kertekben mutatnak jól a kaspóba, dézsába rakott különleges növények. Itt a hangsúly a különlegesen van. Nem zsúfolhatunk össze mindent, ami megtetszik, de választhatunk olyat, ami jól néz ki, emeli a kert színvonalát. Napos helyre a korallberkenye tavasszal vörös leveleivel, nyáron illatos virágával, citromfa, formára vágott örökzöld puszpáng (Buxus sempervirens), citromillatú kefevirág, selyembokor (kínai leander), pálmák, hogy csak néhányat említsünk.

Ne felejtsük el, nem kell túl sok belőlük, a kevesebb több elve itt is érvényesül.

Térnövelő virágültetés

A virágok ültetésénél is éljünk néhány trükkel. A magasabbak távolabbra, illetve a szélre kerüljenek, majd egyre alacsonyabbak kövessék. Ugyanez vonatkozik az erős, élénk színekre is. Távol egy tűzpiros virágcsoport vonzza a tekintetet, növeli teret, míg az utolsó sor beleolvad a talajszintbe.

Alakítsunk ki színes foltokat virágokból. Az egyfajta virágokat sűrűn, egy helyre ültessük. A szétszórtan elhelyezkedő növények csökkentik a tér nagyságának látványát.

A kis kertekben remekül mutatnak egymás mellett a tömör gömb formájú és magasba nyúló örökzöld növények.

Az olyan növények, amelyek a növekedés során egyre nagyobb teret foglalnak el, mint például a leanderek, nem ajánlottak kis kertben. Ezekből legfeljebb egy tővel ültessünk a kövezett rész mellé, némi mediterrán hangulatot becsempészve.

Teremts hangulatot!

A kis alapterületű kertek igazi kincset jelentenek, ha meghitt hangulatra vágyunk.

Tegyünk ki minél több lámpát, lámpafüzért, mécsest, gyertyát, ami varázslatosan megvilágítja kis kertünket.

Nem csak este teremthetünk különleges hangulatot. Ha illatozó növények vesznek bennünket körül, nappal is jól érezzük magunkat.

A kerti sütőnek mindenhol lehet helye

Ne maradjon ki a kerti sütő sem a tervekből. Ez akár lehet az a bizonyos központi rész is, ami vonzza tekintetet, és ami lehetőséget ad arra, hogy a baráti társaság vagy a család körbeülje.

A kész kerti sütők a kis alapterületű kertekben azért előnyösek, mert télre akár szét is szedhetjük és eltehetjük, vagy ha mégsem találtuk el jól a helyüket, máshol ismét felépíthetjük.

Miért törekedj a jó minőségre?

Amíg egy nagy kertnél sok mindent megengedhetünk magunknak, és egy kevésbé elegáns kerti garnitúra is jól mutat a nagy térben a sok zöld között, a kis kerthez jól meg kell válogatni a tárgyakat, bútorokat, térkövet, hogy az összkép harmonikus legyen.

Ezért csak minőségi termékekben érdemes gondolkozni. A teraszburkoló , beton, tégla, kerámia, a fa, kompozit és műanyag legyen mutatós, a kerti utakat építsük minőségi anyagból.

Ne feledd! Webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted a térkövet, térburkolatot, a magaságyást, a teraszburkolatot, a kerti gépeket és kerti szerszámokat a kert átalakításához!

Kapcsolódó cikkek:

Kényelmes és szép kert az egész családnak

A kész kerti sütő előnyei az építettel szemben

A víz megfelelő elvezetése a kertben

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel