Gyönyörű térkövezési megoldások a kertben

Építőanyag.hu

térkővel a gyönyörű kertért

Látványosabbá tehetjük az egész kertet, ha jól választjuk meg a burkolatot.

A ház körüli burkolatokra érdemes éppen akkora figyelmet fordítani, mint a beltéri burkolóanyagok kiválasztására. Az igényes térkövezésnek ugyanis nemcsak annyi a haszna, hogy járhatóvá tesszük a kerti utakat és lefedjük a teraszt, hanem kényelmesebbé, szebbé tehetjük vele közvetlen környezetünket.

Kezdjük a tervezéssel! Mielőtt az első nekünk tetsző burkoló lapot megvennénk, gondoljuk át, a ház stílusához, méretéhez milyen való. Azt is érdemes előre lerajzolni, kimérni, mekkora és milyen legyen a terasz, hol legyen a járda, legyenek-e kerti utak.

A kínálat hatalmas, de akár egy egyszerűnek tűnő térkővel is álomkertet varázsolhatunk, ha ötletesek vagyunk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, mit érdemes figyelembe venni, a kerti burkolatok tervezésekor.

A körültekintően választott térkő a fákkal bokrokkal, virágokkal együtt remekül mutat. Lehet ez egy növények között végigfutó út, a terasz a rajta elhelyezett virágos kaspók sokaságával, és az azt körülvevő ültetett virágözönnel. Vagy éppen egy kis sarok a hintaággyal. A lényeg az, hogy a térkővel borított felületeket minél több növény vegye körül. A kettő egymásra hat: a növényzet kiemeli a burkolat szépségét is, a kövezés pedig még mutatósabbá teszi az ültetett környezetet.

Nem szokványos formák

Felejtsük el, hogy a terasz csak négyszögletű lehet, az út pedig csak egyenes! A lekerekített formák, a hullámvonalban futó utak vagy szegélyek lágyabbá teszik a teret. Fontos, hogy az egész kertre ugyanaz a stílus legyen jellemző.

Keskeny út futhatja körbe a növényszigetet, az egyenes utat ívelt keresztezheti. A terasz lehet kör alakú, ovális, vagy akár szabálytalan, amőba alakú is.

 

kerti járda térkő

 

Nagyobb felület – különleges kő

A különleges köveket tartogassuk nagyobb felületek, általában teraszok borítására, így jobban ki tudjuk emelni a szépségét. Fontos azonban jól eltalálni az arányt, mert ha túl nagy területre rakjuk le, az ellenkező hatást érhetjük el: zavaró lesz.

Nagyon szépek a márvány hatású kövek, amelyek mintázata nagyobb felületen mutat igazán.

Ha a kerti utakat egyszerű szürke elemekből építjük, a terasznál használhatunk színes burkolólapokat.

 

térkő térkövezés térkövek az építőanyagon

 

A terasz akár a lakás része is lehet

Elterjedt lakberendezési irányzat, hogy a terasz mintegy a lakás folytatása legyen. Bár a mi éghajlatunkon nem valósítható meg teljes mértékben, a téli hónapokat leszámítva nekünk sem kell lemondani erről. Ha fedett a teraszunk, már hozzá is foghatunk.

Ha nappali és a kültér burkolata összhangban van egymással, máris megtettük az első lépéseket.

Kényelmes kanapék, párnák teszik otthonossá. Oszlopok és rácsok, függönyök, futó növények, és a legnagyobb forróságban is hűsölhetünk a szabadban.

 

terasz és térkövezés

 

Járdák és tipegők

A kerti utak tervezése már önmagában élmény. Ha a kertre a geometrikus formák jellemzők, ha a ház is letisztult stílusú, akár egyenes utakat is tervezhetünk, némi csavarral. Lehet ez a kövek lerakásának módja, a színek variálása, az egyenes vonal íves formával való megtörése.

A tipegők és újra felbukkannak a kertekben. Ebbe is vihetünk kreativitást, ha például szokatlan formájú lapokat választunk, vagy kaviccsal egészítjük ki.

 

kerti tipegő

 

Variáld a köveket!

A homogén burkolatnak is megvan a maga szépsége és funkciója, különösen, ha az épített környezet formájában és színeiben feltűnőbb. Ám nem kell tartanunk a minták, színek formák variálásától, a merészebb, karakteresebb kombinációktól. Mielőtt azonban a különböző lapokat lerakjuk egymás mellé, figyeljünk a kővastagságra.

  • Készíthetünk terasz vagy járda bordűrt,
  • kontrasztos megoldásokat, például a szürke három árnyalatával,
  • íveket alakíthatunk ki eltérő színnel,
  • mozaikmintával díszíthetjük a tér központi részét,
  • egymás mellé tehetünk mediterrán színeket, akár úgy is, hogy változó méretű elemeket építünk össze,
  • használhatunk azonos típusú, de eltérő színű lapokat, például finommosott lap egyes árnyalatait,
  • egyszerű betonlapot hasonló árnyalatú, de más méretű és felületű elemekkel vegyíthetünk.

Ne felejtsük el, hogy a kevesebb néha több, ezernyi ötletünkből ne akarjunk mindent egy kertben megvalósítani.

 

járda térkő építőanyag

 

Amikor a terasz a táj része

Akinek természetközeli helyen van a háza, nyaralója, a kültéri burkolatok választásánál is vegye figyelembe a helyi sajátosságokat.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy akkor van összhangban a táj és a kert, ha ez utóbbi belesimul a környezetébe. Kerüljük a harsogó színeket, a túldíszített megoldásokat, adjunk teret a környezet szépségének is.

Az egyszerű teraszburkolók, vagy amelyek színükkel beleolvadnak a szűkebb és tágabb környezetükbe, jó megoldásnak bizonyulnak. Érdekes megoldás lehet az is, ha WPC elemeket használunk. Színükkel textúrájukkal természetközeli látványt nyújtanak.

 

terasz építőanyag térkő térkövezés

 

Csak rajtunk múlik, hogy fantáziánkra és szépérzékünkre támaszkodva akár ma hozzáfogjunk a kertépítéshez.

Kapcsolódó cikkek:

Kényelmes és szép kert az egész családnak

Kreatív ötletek a kerti térburkolat kialakításához

Beton gyeprács kialakítása a kertben

Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

Kapcsolódó termékek