A víz megfelelő elvezetése a kertben

Építőanyag.hu

megfelelő vízelvezetés a kertben

Új családi ház tervezésénél szerepelnie kell azoknak a terveknek is, amelyek az esővíz elvezetés módjára vonatkoznak. Ez nem csak jól felfogott érdeke minden háztulajdonosnak, de jogszabályi kötelezettség is.

A csapadék elvezetését nem csak a közterületeken kell megoldani, hanem saját házunk környékén is. A csapadék mennyiségét és az esős időszakokat nem tudjuk befolyásolni, de víz útját igen. Néha hatalmas mennyiségű eső zúdul le, ami kárt tehet a házban és a kertben egyaránt.

Már a szakszerű járdaépítés is sokat segít, ha nem a ház felé lejt, hanem az ellenkező irányban. Az ereszcsatornából lezúduló víz útját is szabályozni kell, nem beszélve a kocsibejárókról, ahol szintén gondoskodni kell a víz elvezetéséről.

Az esővíz ugyanakkor nagy kincs. Hogyan oldható meg, hogy az épület ne károsodjon, a bejárón ne álljon meg a víz, de az esővizet hasznosítani tudd? Erre adunk néhány megvalósítható ötletet - csak tudni kell, milyen vízelvezető elemeket kell beépíteni, és hol gyűjtheted össze az esővizet.

 

Betonfolyókák

Egy-egy nagy felhőszakadás után vagy nagy mennyiségű hó olvadásakor fontos, hogy legyen olyan útja a víznek, ahol távozni tud.

Kocsibeállók vagy járdák szegélyezésére szép megoldás a betonfolyóka beépítése. Nem csak a csapadékot vezeti el - ami így nem szivárog be a beton alapba, és nem rongálja azt , hanem egyúttal a térkő lezárása és egyben tartása is megoldott.

Bár a Semmelrock betonfolyóka hagyományosan útépítési termék, amely alkalmas nagy terhelésnek kitett burkolatok vízelvezetésére, családi házakban, társasházakban hasonló terhelésű kocsibeállók, utak szélére is remek választás.

Akár a térkő stílusához hasonló beton vízelvezetőt is találsz az Építőanyag webáruházban. A Viastein folyókák minden esztétikai igényt kielégítenek, szegélynek is megfelelnek, minőségük kiváló. A kopóréteggel és távtartóval ellátott, 8 cm-es vastagságú, egyenként 27 kg-os elemek időtállók.

 

Ráccsal fedett folyókák

Ereszcsatorna kifolyónál, járdák és beállók szélén gyakran láthatók térkőbe beépített rácsos elemek. Ezek a rácsos folyókák, amelyeket egymáshoz illesztve távolabb tudod vezetni a vizet, ahol beszivároghat a talajba. Nem csak praktikusak, hanem esztétikusak is. Elsősorban járdák vagy kisebb teherbírású felületekbe való beépítésére ajánlottak.

Ezekkel a vízelvezető rendszerekkel az épület és a kövezet védelmén kívül a kívül a biztonságunkról is gondoskodunk. A nedves felület még nyáron is csúszhat, a fagyok beálltával pedig kifejezetten veszélyes. A ráccsal fedett folyókák beépítésével kapcsolatban azt tanácsoljuk, hogy legyen elég kapacitása a vízelvezető elemeknek, hogy soha ne csorduljon ki belőlük a víz.

Levehető rácsuknak köszönhetően rendszeresen tisztíthatjuk, mert az eltömődött rendszer nem tölti be a feladatát.

Két fontos eleme a folyókatest (ami összegyűjti a vizet), és a rá illeszthető rács. Ez utóbbi anyagától függően bírja a terhelést. A levehetőség a tisztítás miatt fontos, mert ha föld vagy bármilyen törmelék kerül bele, nem tudja teljesíteni a feladatát. Különböző kiegészítő elemekkel bővíthető.

Az Aco Self Euroline folyóka például minden kívánalomnak megfelel: bármely hozzá való ráccsal a ház körüli vízelvezetés profi magoldása lehet. Beépítése egyszerű, garázs és kapubejárókhoz, zárt vagy nyitott udvarokba, bejáratok, előterek köré, teraszokra, kertekbe egyaránt praktikus. A családi környezetben előforduló bármely terhelésnek remekül ellenáll. Stabil, szilárd és tartós. Az elem csatlakozások nem mozdulnak el.

Különösen az erős és hosszabb szakaszok beépítéséhez ajánlott a Masterplast Terraplast Top folyóka rendszer. Akkor érdemes ezt választani, ha nagyobb területre szeretnéd lefektetni, és egyszerű megoldást keresel. Kitűnően használható szilárd burkolatú járda vagy gépkocsibejáró vízelvezetéséhez. Anyaga HD-PE anyagú műanyag folyókatest, csavarral rögzített, horganyzott acél fedőráccsal. A folyókatest sav-, lúg- és vegyszerálló, beépítése egyszerű, az 1 m hosszú elemek egymással precízen összeilleszthetők. Méretre vágható, könnyű és ütésálló műanyagból készült, könnyen tisztítható.

 

kerti folyóka

 

Utólagos beépítés házilag

Ha nem a térkövezéssel együtt készül az esővíz elvezetésére szánt rendszer, hanem utólag épül ki egy-egy szakasz, ezt a munkát magad is elvégezheted.

Akár már meglévő térkőbe is beilleszthetők, ugyanis ha a kövezés kavicságyban történt, csak pár sort kell felszedned. A folyókák elhelyezése egy megfelelő mély és széles árokba történik. A munka folyamán végig használj vízmértéket már az árok kialakításánál is.

Az elemeket egymáshoz kell illeszteni, és az egyik végére, ahol nem akarod, hogy a víz távozzon, végzáró elemet teszel. Amennyiben szeretnéd, hogy a víz távozzon, függőleges csőcsonkos elemet illessz be levélfogóval.

A folyókát betonágyba kell rögzíteni.

 

Hová kerül az elvezetett víz?

Az elvezetett víz további sorsa már külön átgondolást igényel. Az esővíz összegyűjthető föld alatti vízgyűjtő tartályba, esetleg kiépített szikkasztóba, de a homloklap kilyukasztásával a telek kevésbé használt részére elvezethetjük és elszikkaszthatjuk.

 

vízelvezetés és folyóka építése a kertben

 

Miért égető feladat a csapadék elvezetése?

Egy hosszú, forró és száraz nyár után azt gondolhatnánk, hogy nem időszerű ezzel foglalkozni. Pedig a klímaváltozás nem csak aszályos időszakokat hoz magával, hanem szélsőséges időjárást is. Arra is számítanunk kell, hogy időnként sokkal több csapadék zúdul le egyszerre, és a megnövekedett vízmennyiségtől egyrészt meg kell védeni házunkat, kertünket, másrészt okos ötletekkel minél többet kell felhasználni belőle a száraz időszakokban.

Kapcsolódó  cikkek:

Ezek a legnépszerűbb térkő típusok
Kényelmes és szép kert az egész családnak
Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

 

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel