Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

A víz megfelelő elvezetése a kertben

megfelelő vízelvezetés a kertben

Új családi ház tervezésénél szerepelnie kell azoknak a terveknek is, amelyek az esővíz elvezetés módjára vonatkoznak. Ez nem csak jól felfogott érdeke minden háztulajdonosnak, de jogszabályi kötelezettség is.

A csapadék elvezetését nem csak a közterületeken kell megoldani, hanem saját házunk környékén is. A csapadék mennyiségét és az esős időszakokat nem tudjuk befolyásolni, de víz útját igen. Néha hatalmas mennyiségű eső zúdul le, ami kárt tehet a házban és a kertben egyaránt.

Már a szakszerű járdaépítés is sokat segít, ha nem a ház felé lejt, hanem az ellenkező irányban. Az ereszcsatornából lezúduló víz útját is szabályozni kell, nem beszélve a kocsibejárókról, ahol szintén gondoskodni kell a víz elvezetéséről.

Az esővíz ugyanakkor nagy kincs. Hogyan oldható meg, hogy az épület ne károsodjon, a bejárón ne álljon meg a víz, de az esővizet hasznosítani tudd? Erre adunk néhány megvalósítható ötletet - csak tudni kell, milyen vízelvezető elemeket kell beépíteni, és hol gyűjtheted össze az esővizet.

 

Betonfolyókák

Egy-egy nagy felhőszakadás után vagy nagy mennyiségű hó olvadásakor fontos, hogy legyen olyan útja a víznek, ahol távozni tud.

Kocsibeállók vagy járdák szegélyezésére szép megoldás a betonfolyóka beépítése. Nem csak a csapadékot vezeti el - ami így nem szivárog be a beton alapba, és nem rongálja azt , hanem egyúttal a térkő lezárása és egyben tartása is megoldott.

Bár a Semmelrock betonfolyóka hagyományosan útépítési termék, amely alkalmas nagy terhelésnek kitett burkolatok vízelvezetésére, családi házakban, társasházakban hasonló terhelésű kocsibeállók, utak szélére is remek választás.

Akár a térkő stílusához hasonló beton vízelvezetőt is találsz az Építőanyag webáruházban. A Viastein folyókák minden esztétikai igényt kielégítenek, szegélynek is megfelelnek, minőségük kiváló. A kopóréteggel és távtartóval ellátott, 8 cm-es vastagságú, egyenként 27 kg-os elemek időtállók.

 

Ráccsal fedett folyókák

Ereszcsatorna kifolyónál, járdák és beállók szélén gyakran láthatók térkőbe beépített rácsos elemek. Ezek a rácsos folyókák, amelyeket egymáshoz illesztve távolabb tudod vezetni a vizet, ahol beszivároghat a talajba. Nem csak praktikusak, hanem esztétikusak is. Elsősorban járdák vagy kisebb teherbírású felületekbe való beépítésére ajánlottak.

Ezekkel a vízelvezető rendszerekkel az épület és a kövezet védelmén kívül a kívül a biztonságunkról is gondoskodunk. A nedves felület még nyáron is csúszhat, a fagyok beálltával pedig kifejezetten veszélyes. A ráccsal fedett folyókák beépítésével kapcsolatban azt tanácsoljuk, hogy legyen elég kapacitása a vízelvezető elemeknek, hogy soha ne csorduljon ki belőlük a víz.

Levehető rácsuknak köszönhetően rendszeresen tisztíthatjuk, mert az eltömődött rendszer nem tölti be a feladatát.

Két fontos eleme a folyókatest (ami összegyűjti a vizet), és a rá illeszthető rács. Ez utóbbi anyagától függően bírja a terhelést. A levehetőség a tisztítás miatt fontos, mert ha föld vagy bármilyen törmelék kerül bele, nem tudja teljesíteni a feladatát. Különböző kiegészítő elemekkel bővíthető.

Az Aco Self Euroline folyóka például minden kívánalomnak megfelel: bármely hozzá való ráccsal a ház körüli vízelvezetés profi magoldása lehet. Beépítése egyszerű, garázs és kapubejárókhoz, zárt vagy nyitott udvarokba, bejáratok, előterek köré, teraszokra, kertekbe egyaránt praktikus. A családi környezetben előforduló bármely terhelésnek remekül ellenáll. Stabil, szilárd és tartós. Az elem csatlakozások nem mozdulnak el.

Különösen az erős és hosszabb szakaszok beépítéséhez ajánlott a Masterplast Terraplast Top folyóka rendszer. Akkor érdemes ezt választani, ha nagyobb területre szeretnéd lefektetni, és egyszerű megoldást keresel. Kitűnően használható szilárd burkolatú járda vagy gépkocsibejáró vízelvezetéséhez. Anyaga HD-PE anyagú műanyag folyókatest, csavarral rögzített, horganyzott acél fedőráccsal. A folyókatest sav-, lúg- és vegyszerálló, beépítése egyszerű, az 1 m hosszú elemek egymással precízen összeilleszthetők. Méretre vágható, könnyű és ütésálló műanyagból készült, könnyen tisztítható.

 

kerti folyóka

 

Utólagos beépítés házilag

Ha nem a térkövezéssel együtt készül az esővíz elvezetésére szánt rendszer, hanem utólag épül ki egy-egy szakasz, ezt a munkát magad is elvégezheted.

Akár már meglévő térkőbe is beilleszthetők, ugyanis ha a kövezés kavicságyban történt, csak pár sort kell felszedned. A folyókák elhelyezése egy megfelelő mély és széles árokba történik. A munka folyamán végig használj vízmértéket már az árok kialakításánál is.

Az elemeket egymáshoz kell illeszteni, és az egyik végére, ahol nem akarod, hogy a víz távozzon, végzáró elemet teszel. Amennyiben szeretnéd, hogy a víz távozzon, függőleges csőcsonkos elemet illessz be levélfogóval.

A folyókát betonágyba kell rögzíteni.

 

Hová kerül az elvezetett víz?

Az elvezetett víz további sorsa már külön átgondolást igényel. Az esővíz összegyűjthető föld alatti vízgyűjtő tartályba, esetleg kiépített szikkasztóba, de a homloklap kilyukasztásával a telek kevésbé használt részére elvezethetjük és elszikkaszthatjuk.

 

vízelvezetés és folyóka építése a kertben

 

Miért égető feladat a csapadék elvezetése?

Egy hosszú, forró és száraz nyár után azt gondolhatnánk, hogy nem időszerű ezzel foglalkozni. Pedig a klímaváltozás nem csak aszályos időszakokat hoz magával, hanem szélsőséges időjárást is. Arra is számítanunk kell, hogy időnként sokkal több csapadék zúdul le egyszerre, és a megnövekedett vízmennyiségtől egyrészt meg kell védeni házunkat, kertünket, másrészt okos ötletekkel minél többet kell felhasználni belőle a száraz időszakokban.

Kapcsolódó  cikkek:

Ezek a legnépszerűbb térkő típusok
Kényelmes és szép kert az egész családnak
Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Vízelvezetéshez kiválóan alkalmazható
  Személygépjárművel járható 
  Fagyálló
  Stabil, szilárd, de könnyű, méhsejt szerkezetű test
  Elmozdulásmentes elemcsatlakozások
  Műanyag
  1 m hosszú 
  Horganyzott acél ráccsal

  Raktáron, 58 db
  6 190 Ft / db
  Megnézem

  Vízelvezetéshez kiválóan alkalmazható
  Személygépjárművel járható 
  Fagyálló
  Stabil, szilárd, de könnyű, méhsejt szerkezetű test
  Elmozdulásmentes elemcsatlakozások
  Műanyag
  1 m hosszú 
  Fekete színű műanyag ráccsal

  Raktáron, 66 db
  6 440 Ft / db
  Megnézem

  Csapadékvíz elvezető betonfolyóka
  40x40x8 cm
  A csapadék nem szivárog a burkolat alapba
  Stabil beépítéssel szegélyként is használható
  Kagylóhéj színű
  Beton

  Rendelésre
  2 500 Ft / db
  Megnézem