A kész kerti sütő előnyei az építettel szemben

Építőanyag.hu

lisszabon kerti sütő készen

Nincs is annál hangulatosabb, mint amikor a ház kertjében vagy hétvégi telken a családdal vagy barátokkal egy kis esti sütögetést rendezünk, éjszakába nyúló beszélgetéssel. Nyári estéken vagy csípősebb őszi napokon egyaránt megvan a varázsa.

A parázson sütésnek régi hagyománya van. Az izzó faszén felszálló hője puhítja meg a húst és a zöldségféléket, főzi meg a bográcsban az ételt. Ha előkészítettük a hozzávalókat, kezdődhet is a közös program.

Ha szeretnénk a kertünkben egy praktikus és mutatós helyet, amely megfelelő a kinti sütés-főzéshez, bográcsozáshoz, nem kell mást tenni, csak megvásárolni a Lisszabon márkájú, rögzítés nélkül összerakható kerti sütőt a nekünk tetsző színben. És már hozzá is lehet fogni az összeállításához.

Miért jó választás a Lisszabon kerti sütő?

Aki az első sütögető helyet készíti, izgatottan gondol arra, hogyan fogja megépíteni azt, mi mindenre lesz ehhez szüksége. A hagyományos, épített sütő esetén nem mindegy hová helyezzük el, mert az építmény állandó területet igényel. Az alapásás, a betonalap elkészítése, a téglák tűzálló samotthabarccsal való felépítése, a fugák kisimítása nem maradhat el. Ezért több építőanyagra van szükség, szakembert kell keresni az építéshez, vagy ha egyedül végezzük a munkát, több időt vesz igénybe.

Azok számára, akik a lehető legegyszerűbben szeretnének létrehozni kerti sütőt, az a jó hírünk, hogy már szakember segítsége és hosszadalmas kőműves munka nélkül is pár óra alatt profi helyet tudnak kialakítani. A Lisszabon kerti sütőt ugyanis elemről elemre mi magunk rakhatjuk össze. A munka nem igényel semmiféle kötőanyagot, a kerti sütő bármikor szétszedhető, tárolható, és máshol felépíthető. Anyaga hő-és fagyálló beton. A támfal elemek felülete könnyű kezelhetőséget és alakíthatóságot biztosít, a peremkő gyorsan felhelyezhető.

A kerti sütő összeállításának lépései

Az első lépés a megfelelő vízszintes terület kijelölése, ahol a sütő körbejárható, és ahol nem lóg rá növényzet. A második pedig a Lisszabon kerti sütő megvásárlása, akár webshopon keresztül is.

A harmadik lépés a sütő összeállítása. A megvásárolt raklap minden szükséges elemet tartalmaz, és a gyártó összeállítási és összeszerelési útmutatót is mellékel hozzá, ami alapján külön szakértelem nélkül is boldogulni fogunk. Amennyiben nem találjuk az áruval együtt az útmutatót, az epitoanyag.hu oldalon a termékleírásnál a Dokumentumokhoz görgetve letölthető. Kövessük lépésről lépésre a leírást!

A munkához ugyan egy fő is elég, de könnyebben megy, ha ketten végzik.

A Lisszabon összeállítása

Nem kell félni, könnyen fog menni, ha a leírást követjük!

  • Jelöljük ki, és készítsük elő a helyet, ahova az építmény kerül. Ez egy 1.2 méter átmérőjű kör alakú terület legyen. Fontos, hogy teljesen vízszintes felületet alakítsunk ki.
  • Ezután bontsuk ki a csomagot, vegyük számba a hozzávalókat. Az elemek ötösével egy-egy tömböt alkotnak, összesen 16 ilyet találunk egy raklapon.
  • A csomagban található leírás azt is jelzi, milyen szerszámokra lesz szükség a kerti sütő összeállításához. Ezeknek az eszközöknek a segítségével kell az ötös tömbök egyes elemeit leválasztani.
  • A teljes raklapból 16 db fedőelem, 48 db építőelem, 16 db rácstartó elem lesz.
  • Ezek után lépésről lépésre követve a leírást, rakjuk ki, illetve építsük fel a sütőnket.

 

lisszabon kerti sütő elemei raklapon

lisszabon kerti sütő elemeinek összeállítása

 

 

Mit vásároljunk még hozzá?

Ha a sütő készen van, de be kell még szereznünk rácsot, bográcstartót, bográcsot. A vásárláshoz fontos a méret, a tűztér 80 centiméter belső, és 130 centiméter külső átmérőjű, az építmény 50 cm magas.

A rács ne legyen 80 cm átmérőnél sem kisebb, sem nagyobb. Így pontosan rá tudjuk fektetni vagy az alsó, vagy a felső kissé kiálló peremre.

Rendelhetünk hozzá bográcstartót, öntöttvas grillező lapot is a parázson sütéshez.

Tehetünk tepsit is a rácsra, hogy abban süljön az étel, de tepsibe tehetjük az alufóliába csomagolt, fűszeres olajjal megkent húst, burgonyát, sárgarépát, vagy bármilyen zöldségfélét.

A kinti főzés másik népszerű étele minden, ami bográcsban készülhet. Hagyományosan a pörkölt, a paprikás, a különféle pásztorétel, a halászlé, a gulyásleves, de akár gyümölcsökkel készült forralt bor is. Érdemes 2 méretet is venni bográcsból, hogy legyen mindig megfelelő az ételhez és a vendégek számához igazítva.

 

lisszabon kerti sütő a kertben

 

Kis lépés környezetünkért

Minél kevesebb betont építünk be a kertbe, annál több hely marad a zöldnek, annál kevésbé forrósodik fel szűkebb környezetünk. Kevesebb anyagot kell szállítani, kevesebb energiát fogyasztunk, könnyebb munkát kell végeznünk.

Ezt az építményt bármikor lebonthatjuk és áthelyezhetjük, a helyén maradó faszén hamuját beledolgozhatjuk a talajba, jótékony hatással lesz rá. A helyet fűmaggal beszórva tavasszal már nem is látszik, hogy hol volt, és máshol felépíthetjük.

A Lisszabon kerti sütő nem csak praktikus, de dekoratív eleme is lesz a kertünknek.

Kapcsolódó cikkek:

Kényelmes és szép kert az egész családnak

Hogyan építs kerti sütőt?

A kerti burkolatok fajtái

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel