Kényelmes és szép kert az egész családnak

Építőanyag.hu

Kényelmes kert az egész családnak az építőanyag kereskedés segítségével

Így alakíthatsz ki többféle funkciót ellátó, egész évben használható és mutatós kertet.

Házad, nyaralód kertje egy darabka privát természet. Egy olyan hely, ahol egyszerre élvezheted a változó évszakok nyújtotta lehetőségeket és a kis birtokod biztonságát, szabadságát. Mindenki keresi az egyensúlyt a természet „vadsága” és saját igényei között. Akad, aki a buja és romantikus kertet szereti, és mindezzel együtt szívesen sétál mezítláb, dolgozik puszta kézzel, és nem bánja azt sem, ha a kint ki van téve az időjárás viszontagságainak. Mások pedig azt szeretik, ha a lehetőségekhez mérten a kertben is megtalálható a szükséges kényelem és a biztonságérzet.

Nézzük, mi mindennel gazdagíthatod a kertedet, hányféle lehetőség van arra, hogy élménytelibbé tedd, és sokféleképpen használhasd akár egész évben!

 

Közlekedés a kertben

A kert kényelmének egyik kulcsa, hogy átgondoltan megtervezed, milyen tevékenységnek hol legyen a helye, majd ezeket a területeket minden időben elérhetővé teszed.

A kerti sütőt telepítsd olyan helyre, ahol a közelben nincsen tűzveszély, például nem lóg rá egy fa lombja, ugyanakkor van egy kis félárnyék. Számít az is, hogy a füst ne szálljon közvetlenül lakóépületre.

Szerencsés, ha a garázs a kaputól nem túl messze áll, mégis ott, ahol nem zavarja a látványt, nem rontja a kert összképét.

A tornapálya, teniszpálya, kosárpalánk vagy bármely sporttevékenységre szolgáló rész jó, ha intim, kevéssé enged belátást, ugyanakkor fontos, hogy sík terepen legyen.

Ugyanígy helyet kell találni a kerti tárolóknak vagy éppen a műhelynek is. Ezek között az építmények között nap mint nap közlekedni kell, bármilyen is az időjárás, ezért érdemes hozzájuk igazítani a térkővel vagy kavicsokkal kirakott kerti járdákat, lépőkövekből álló sort vagy éppen a komolyabb útburkolatot. A kültéri burkolatok készítéséről, lehetőségeiről többször írtunk mostanában, ezeket a cikkeket többek között itt, itt és itt találod. A kocsibeálló megépítéséhez gyeprácsra is szükség lehet.

 

Védelem az időjárás viszontagságaitól

Nagyon lényeges, hogy a különféle tevékenységek helyszínei ne csak megközelíthetők legyenek, de a kellemetlenebb időjárás esetén is használni tudd őket. Ehhez szükség lehet féltető, könnyűszerkezetes tető, nap vagy szélvitorla felhelyezésére, kültéri teraszfóliákra egyéb kreatív megoldásokra. Kiváló és könnyen használható tetőalapanyag például a polikarbonát.

Átmeneti időszakokban nem árt gondoskodni teraszfűtő megoldásokról is.

Pavilon vagy szaletli építésével, kikövezett és fedett kinti terasz létrehozásával biztosíthatsz egy olyan sarkot, ahol együtt lehet a család vagy a baráti kör, ahol nyugodtan lehet beszélgetni, kártyázni, iszogatni vagy éppen a grillezés után vacsorázni.

 

terasz tetővel vagy féltetővel a kertben

 

 

Kertészkedés

Sokan nem folytatnak nagyobb termelőtevékenységet a kertjükben, inkább csak belekóstolnak abba az érzésébe, amikor az ember frissen szedett paradicsomot ehet a reggelihez vagy a kertjében termő epret teheti a reggeli müzlijébe. A magaságyás több szempontból is remek eszköz a kertművelésre. Szép, rendezett környezetet alakít ki a haszonnövényeknek, segítségével könnyebb távol tartani a csigákat, pockokat, de még a nagyobb állatokat is.

A magaságyásban ‒ megfelelő társítás mellett ‒ rengetegféle haszonnövény termeszthető, már néhány darab is kiszolgálhat fűszernövénnyel vagy valamilyen zöldséggel egy 4-5 tagú családot. Kevésbé gazosodik, de ha mégis megjelennek a gyomnövények, könnyebben és hatékonyabban el tudod távolítani őket, mint a talaj szintjén található ágyásokból.

 

magaságyás a kertben

 

 

Sütögetés, grillezés a kertben

A nyári időszak egyik legélvezetesebb tevékenysége a szabadtéri sütés-főzés, hiszen a kint készült ételeknek egészen más az íze van. A kinti sütés-főzés természetesen elképzelhető egy szimpla tábortűz fölé lógatott bográcsban is, de aki komolyabban szeretné űzni ezt a hobbit, építhet kerti grillt kőből vagy akár nekiveselkedhet egy egészen komoly kemence-grill építésének/építtetésének is. Ebben a cikkben részletesen leírtuk a menetét ennek. Webáruházunkban megtalálható a „tárcsának” is nevezett öntöttvas kerti sütögető, amely ennek a fajta ételkészítésnek az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb módja. Tartós és könnyen összerakható a kőből épült kis kerti grill, amely azok számára ideális, akik fix helyet kívánnak kialakítani a számára.

 

Ha a szükség úgy hozza

Ha nagy a kerted, a távoli zugokból nem mindig kényelmes felszaladni a házba, amikor „szólít a természet”. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a fix vagy mobil kerti wc, amelynek választéka széles, a technológiája pedig olyan fejlett, hogy nem kell tartanunk attól, hogy a kellemetlen szagok az egész kertben érződnek.

Jó, ha a kinti mellékhelyiség diszkrét helyre kerül, például garázs mögé, a kert hátsó végében álló szerszámoskunyhó vagy műhely mellé, és érdemes bokrokat, fákat telepíteni köré, hogy azok is takarják.

 

Gyermekek számára

A gyermekek számára létrehozott kerti játszótereknek számtalan változata létezik. Kezdve a kisebb, sőt, akár mobil műanyag kerti játékoktól az egészen komoly, összetett, többfunkciós, külön megépített mászóka- és hintakomplexumokig rengeteg lehetőség közül választhatunk. A legelterjedtebb a legkisebbek számára a homokozó elkészítése, amely akár egy elhasznált gumiabronccsal és némi kerti homokkal is megoldható.

 

Vizes élvezetek

A nyári forróságban jól jön a kerti zuhany, vagy ha elegendő hely áll rendelkezésre, a vízzel megtöltött medence. A kisgyermekek számára már a felfújható vagy kisebb méretű fóliamedence is elegendő, de egyre bővülő választékban kaphatók mobil szerkezetű medencék felnőtt méretben is. A stabil szerkezetű kerti dézsák építését érdemes szakemberre bízni. Az falazott kerti medence kialakításának lépéseiről korábban itt írtunk részletesen.

 

gloriett szaletli kerti pavilon a kertben

 

Kapcsolódó anyagok:

Kreatív ötletek a kerti térburkolat kialakításához

A térkő kiválasztásának szempontjai

Kerti járda építése

Beton gyeprács kialakítása a kertben

Hogyan építs kerti sütőt?

Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel