Legyen a tiéd a legszebb terasz! Teraszfelújítási trendek 2024-ben

Építőanyag.hu

Legyen a tiéd a legszebb terasz! Teraszfelújítási trendek 2024-ben

A teraszfelújítás mutatósabbá teszi a házat, javítja a kényelmét és növeli az értékét is. A trendek folyamatosan változnak, és mivel érdemes ismerni az aktuális irányzatokat, a legjelentősebbeket és legérdekesebbeket összegyűjtöttük.

A teraszfelújítás olyan népszerű téma, amely sokakat érdekel, akik szeretnék szebbé és kényelmesebbé tenni otthonuk kültéri területeit.

A változtatások során néhány általános irányelv segíthet a döntésben. A teraszfelújítás folyamata nem merül ki a térburkolat, teraszburkolat cseréjében. Ma már teljes koncepcióban gondolkodunk.

Fontos, hogy a terasz stílusa illeszkedjen a házhoz és a környezethez, anyagai és színei pedig harmonizáljanak egymással. Közben számos szempontot figyelembe kell venni, például a burkolatot, a vízszigetelést, a lejtést, a bútorok elhelyezését, a növények és a dekoráció kiválasztását.

terasz felújítás és átalakítás előtt régebbi térkővel és sok növénnyel

Kisebb házak, nagyobb teraszok

Egyre többen jönnek rá, hogy nem muszáj hatalmas házat építeni. A lényeg az, hogy a lakótér legyen belakható, és a nagy alapterületű otthon helyette kerüljön előtérbe a természethez való közelség. Az utóbbi években kezdődött tendencia 2024-ben is folytatódik.

Ezért, ha a ház alapterülete nem is feltétlenül változik, de az arányok igen. Egyre nagyobbak a teraszok, hogy egyetlen lépéssel kint legyünk a szabad levegőn, a kertben, közben azért élvezzük a ház komfortját.

A megnövelt területű teraszok olyanok, mint egy szabadtéri nappali: nagy étkezőasztalok a családi és baráti étkezéshez, a pihenésre alkalmas székek, a napozóágyak, és sokkal több növény, mint eddig.

Az, hogy nyitott, vagy zárt legyen a terasz, ma már mindegy, mert mindkettőnek megmaradt a létjogosultsága, vitathatatlan előnyeik, mint ahogyan azt a továbbiakban láthatod. A két építkezési tendencia megfér egymás mellett továbbra is.

A terasz lefedésének módja is lehet többféle, például tetőcseréppel vagy polikarbonáttal.

Többfunkciós beépített tér teraszfelújítás után

Idén még fontosabb lesz a terasz funkciója és kényelme, aminek kézzelfogható eredménye, hogy a lakótér folytatásaként használható. Csak egy lépés, csak egy mozdulat, és a teraszon vagyunk, hatalmas erkélyajtók, üvegfalak mind ezt támogatják. Minden a kényelmet szolgálja: a bútorzat, a grillező, a kerti tűzhely, a terasz folyatásaként megépített medence, és az olyan apró luxus, mint a távirányítással vezérelhető árnyékolók vagy világítás. Az intelligens technológia amúgy sem marad a házban: az internet elérés, a téli fűtési lehetőség és más megoldások okos berendezésekkel helyet kapnak.

Már nem érezzük, hogy kimentünk a házból, csupán egy másik, természetközeli térbe léptünk. Ezt az átmenetet a harmonikusan kiválasztott burkolatok, illetve az azonos burkolólapok teszik még valóságosabbá.

Érdemes olyan teraszburkolatot választani, amely tartós, időjárásálló, könnyen tisztítható és karbantartható, a felülete pedig nem csúszik akkor sem, ha vizes. A burkolat lehet fa, kő, kerámia, anyagában színezett beton, wpc, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.

home office a teraszon teraszfelújítás után

Télen is használható terasz

A terasz beépítésével minden évszakban használható teret hozhatunk létre. Ha egy régi épületet újjá tudunk varázsolni, használati és piaci értékét jelentősen meg tudjuk növelni a bővítéssel.

A beépítéshez használjunk jó hőszigetelési képességekkel rendelkező környezetbarát és jó páraáteresztő alapanyagot, mint amilyen a pórusbeton. Ha arra törekszünk, hogy minél több világosság, napfény érje teraszunkat, építhetünk polikarbonát falakat is. Ha ezek ráadásul elmozdíthatók, elmondhatjuk, hogy négy évszakos a teraszunk.

Ha gondoskodunk a fűtésről, télen is használhatjuk. Ehhez azonban az is szükséges, hogy az jó legyen az aljzatszigetelés, és a tetőszerkezet is olyan anyagból legyen, ami a hőmérséklet ingadozás ellen véd, de élvezhetjük a nappali világosságot. Így akár dolgozó szobát, télikertet, pihenősarkot, hangulatos reggelizőhelyet vagy gyertyafényes vacsorára alkalmas teret is nyerhetünk.

Még közvetlenebb kapcsolat a természettel teraszfelújítással

A növények és a dekoráció segít a terasz élénkítésében, a természetközelség érzésének fokozásában és a személyes ízlésünk kifejezésében. Tarthatunk a teraszon virágokat, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, ezen kívül cserjéket és díszfákat dézsában. A dekoráció lámpákból, gyertyákból, párnákból, szőnyegekből, képekből, szobrokból vagy bármi másból állhat, ami csak tetszik.

A természetes hatású, textúrált falak, burkolatok és bútorok előtérbe kerülnek, amelyek melegséget, otthonosságot és karaktert adnak a terasznak.

2024-ben nagyobb jelentőséget kapnak a természetes és újrahasznosított anyagok is.

A színek is alkalmazkodnak a természetközeliség érzéséhez. A barna, karamell és a bézs, általában a föld színek dominálnak majd.

még szorosabb kapcsolat a kerttel terasz felújítása után

Tetőterasz-trend

A nagyvárosok ingatlanárai mindenütt magasak, az emberek szeretnek városba költözni és annak előnyeit kihasználni, annak ellenére, hogy a városi élet sok kellemetlenséggel, zajjal, szennyezett levegővel is jár.

Az építészek körében egyre több megoldás születik arra, hogy a városi létet közelebb hozzák a természethez, hogy a lakóházak kényelmén javítsanak, hogy a jó helykihasználásra ötletes megoldásokat nyújtsanak.

Egyik ilyen folyamatosan megvalósuló elképzelés a tetőteraszok kialakítása, ahol új zöld felületet lehet létrehozni.

Elvileg bármilyen lapostetőt tetőterasszá lehet alakítani, ha a födém bírja a terhelést.

A tetőteraszokkal új életteret nyerünk, mégpedig nem is akármilyet. Olyan zöld felületet hozhatunk létre, ami nyáron hűt, télen pedig óvja az épületet a hidegtől. Emellett egy erkélynél, terasznál nagyobb, akár egy kertet pótló felületet tudunk kialakítani. Minél több zöld tető jön létre, annál többet segít a nagyvárosok levegőjének szűrésében.

Most, amikor égetően sürgős, hogy a klímakatasztrófát elkerüljük, nem véletlen, hogy 2024-ben kiemelkedő teraszépítési trend a zöldtető kialakítása.

Mi mindenre használhatjuk a tetőteraszt?

Pihenőkertet alakíthatunk ki, ahova munka után félrevonulhatunk, és élvezhetjük a természet közelségét, anélkül, hogy a lábunkat kitennénk a házból.

Akár a család élelmiszerellátását is segíthetjük, ha különböző zöldségféléket termesztünk. Nem kell ipari méretekben gondolni, de néhány tő paradicsom, paprika, földieper, saláta, fűszernövények megteremnek.

Élvezhetjük a szabadtéri főzés előnyeit is, családi és társas összejöveteleket tarthatunk.

Kialakíthatunk egy helyet a gyerekeknek, ahol homokozhatnak, a felnőtteknek pedig napozóágyakat állíthatunk fel és pezsgőfürdőzhetünk is.

A tetőteraszok kialakítására különösen érvényes a külső és a belső tér összekapcsolása tolóaltókkal, üvegfalakkal, így növelhetjük az érzékelt teret.

Időjárásálló bútorok, tárolók a teraszon

A teraszfelújításnál nem szabad megfeledkezni a bútorokról és a dekorációkról sem, amelyek nagyban befolyásolják a tér hangulatát és funkcionalitását. A bútorok kiválasztásánál fontos, hogy kényelmesek, praktikusak, időtállóak és esztétikusak legyenek. A bútorok készülhetnek fából, fémből, rattanból, műrattanból vagy textilből, attól függően, hogy milyen stílust szeretnénk megteremteni.

Nem kell bútorokkal agyonzsúfolni a teraszt, akkor sem, ha elég nagy. Fontos irány maradt a sokoldalúság és a minimalizmus. Eszerint elég egy kanapé, ülőalkalmatosságok, étkezőasztal és pár kisbútor, például zsúrkocsi, ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

A puha és nagyméretű párnák még nagyobb hangsúlyt kapnak, hiszen azok is a kényelmünket szolgálják. Ha időjárásálló bútorokat vásárolunk, csak a párnákat kell ősszel bevinni a lakásba.

Ne feledkezzünk meg a napozóágyról, vagy akár többről is, hogy igazi kényelembe érezhessük magunkat.

Három fő irány a teraszfelújítási trendekben

A 2024-es fő építészeti irányvonalak a terasz kialakítására is vonatkoznak.

Az első a környezettudatosság, ami például a természetes eredetű építőanyagokat, a megnövelt zöld felületet a teraszon és környékén.

A második az egészség és a kényelem szempontjának kiemelése. Ezt szolgálja a jelképesen terekre tagolás, mint a pihenő vagy étkező rész, védelem az erős napfény ellen árnyékolókkal, a díszítő növényekkel és olyan ehető növényekkel, mint amilyen például a dézsában nevelt málnabokor.

A harmadik az otthoni munka feltételeinek kialakítása. Egyre többen végzik otthonról a munkájukat, aminek előfeltétele, hogy legyen számukra egy elkülönített hely. Ez nem csak az épületet érinti, hanem a teraszt is, hiszen itt is kialakíthatjuk, akár nyitott, akár zárt a teraszunk.

A teraszfelújításhoz és a terasz környezetének átalakításához nézz körül webáruházunkban a térburkolat, a homlokzati nyílászáró és a tetőfedés kategória termékei között!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

A belátásgátlók haszna és elkészítése a kerthez, teraszhoz

Milyen feltételekkel építheted be a házad teraszát?

Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása

Kapcsolódó termékek