A belátásgátlók haszna és elkészítése a kerthez, teraszhoz

Építőanyag.hu

A belátásgátló haszna és készítése

Csak akkor lesz zavartalan a kikapcsolódás a kertben, ha megakadályozzuk, hogy kívülről teljesen belássanak. Adunk néhány tippet a belátásgátló elkészítéséhez.

Pihenőkerttel nem csupán a szépség iránti vágyunkat fejezzük ki: fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol zavartalanul tudunk kikapcsolódni. Ám önmagában nem elegendő létrehozni ezt a teret, gondoskodnunk kell arról is, hogy valóban ne zavarjon bennünket senki és semmi, elkerüljük a kíváncsi tekinteteket. Ezt különböző belátásgátlókkal érhetjük el a legkönnyebben.

A kerítés is hasonló szerepet tölt be, ha úgy alakították ki, hogy ne lehessen átlátni rajta, de a kerítés mégsem azonos a belátásgátlóval. Érdemes tisztában lenni vele, mi is különbség köztük, és miben egyezik meg a funkciójuk.

Nézzük, mit kell tudni a kerítésről, kerítéselemekről!

Különbségek a belátásgátló és a kerítés között

A kerítések leginkább saját ingatlanunk pontos körülhatárolását szolgálják. Kevés kivételtől eltekintve védelmi feladatot is ellátnak, legtöbbjük úgy is óvja magánszféránkat, hogy nem teszi lehetővé a belátást.

A kerítés funkciója elsősorban a birtokhatár kijelölés és a védelem, de egyúttal belátásgátló is lehet. Egy alacsony, jelképes kerítés feladata csak a határok kijelölése, egy magas kőkerítés már védelmet és diszkréciót is nyújt, egy lamellás kerítés a határolás mellett gátolja a belátást is.

Lényeges különbség, hogy a kerítés a telkünket veszi körül, és megépítésének módját, magasságát kormányrendelet és helyi szabály is meghatározza, míg a belátásgátlónál egyrészt nem kell figyelembe vennünk a szabályzatokat, másrészt nem csak a telekhatárnál helyezhető el, hanem máshol is, ahol árnyékolást, takarást szeretnénk.

Hová tehetünk belátásgátlót?

A legkézenfekvőbb megoldás az átlátszó kerítés, például a szomszédtól elválasztó egyszerű drótkerítés takarása. Ez lehet ideiglenes megoldás is, például ha a kertünkben családi vagy baráti összejövetelt tartunk, vagy nyáron árnyékolni szeretnénk. Ilyen esetben könnyű, egyszerűen felszerelhető anyagot keressünk, mint amilyen a szintetikus, szövött háló, amit később könnyű tárolni.

Ha a kerítés átlátható, állandó megoldásként is kerülhet rá árnyékoló. Ebben az esetben nem fontos, hogy könnyen eltávolítható legyen, inkább a stabilitásra törekedjünk. Többek között a bambusz, a nádszövet, a szintetikus nádfonat is szóba jöhet.

A kerten belül is szükség lehet belátásgátlókra. A kerti úszómedence köré is tehetünk, úgy, hogy egyúttal árnyékoljon is. Teraszunk szomszéd felé eső oldalára vagy a napos oldalra is felszerelhetjük. Árnyékolásra is alkalmasak, a nyári hónapokra a nyitott terasz fölé is tehetjük, nagyon jó szolgálatot tesz a forró hónapokban.

A belátásgátlókat arra is használhatjuk, hogy a széltől megvédjék a konténeres növényeinket.

Belátásgátlók nádból, bambuszból

Évtizedekig jó és olcsó megoldásnak számított a nádfonatból készített, akár egy régi elhasznált kerítésre húzható határoló. Mutatós, természetes anyag, de még akkor is ki van téve az időjárás romboló hatásának, ha védelemmel, például lazúrozással látjuk el. Ha gyors és ideiglenes megoldásra van szükségünk, jó választás.

Ennél tartósabb és elegánsabb a bambuszból készített szövet, ha a természetes anyagokat kedveled, ne mondj le róla! Impregnáló anyaggal még tartósabbá tehető, natúr színben természetazonos, nagyszerű hátteret biztosít a növényeknek, de ha valami különlegesre, formabontóra vágysz, akár színezheted is vastag lazúrral.

Bambuszból rolókat is gyártanak, amelyekkel igényeinktől függően a terasz vagy erkély oldalait árnyékolhatjuk vagy takarhatjuk el. A kültéri bambusz rolót érdemes méretre készíttetni. A takaráson és a hőség mérséklésén túl véd a nap káros sugárzásától is.

Belátásgátlók fából

Fából már komoly építményt készíthetsz. Zárt vagy laza rendszert lehet kialakítani lambériából vagy gyalult deszkából. A faanyagot mindig kezelni kell, hogy bírja az időjárás megterhelését, valamint erős vázra kell ráépíteni, hogy megelőzzük a kerítés kidőlését, a vetemedést, a deformálódást.

A lazán elhelyezkedő lécekből álló kerítésnek is megvan az előnye. A levegő szabadon jár, a napsütés is jobban éri a kertet. Mit tegyünk, ha egy szakaszt el akarunk rejteni a szomszédok elől? Például iktassunk be zsalukőből készült szakaszokat.

Kedvelt belátásgátló a fából készült lamellás kerítéselem. Bár nem örök életre készül, néhány évet kibír. Dekoratív, költségkímélő és gyors megoldás.

Szintetikus árnyékolók

Mutatós kerítést és egyben belátásgátlót lehet készíteni gondozást nem  igénylő acél kerítéselemből. Az átláthatóság attól függ, milyen sűrűn helyezzük el az elemeket. Előnye, hogy a lécek mérete azonos, súlyuk könnyű, nem hajlamos a vetemedésre, nem kell csiszolni, festeni, a garanciális időn belül megőrzi a minőségét. Dekoratív és biztonságos utcafrontra, de ha a telekhatárra is ilyet teszünk, az egységes összkép növeli a kert esztétikai értékét.

A természetes anyagok utánzataként az eredetinél időtállóbb anyagokat is létrehoztak ugyanebből a célból. Ilyen a polyrattan és a műbambusz.

A polyrattant például tehetjük erkélyre is, nem csak a takarás miatt, hanem hogy biztonságosabbá tegyük, ha kisgyermek van a családban. A polyrattan erős, teljes takarást biztosít, tetszetős.

A különböző sűrűségű műanyag hálók változatosan használhatók fel. A szintetikus hálók kiválasztásánál a szövés sűrűségére figyeljünk. Minél sűrűbb szövésű, annál erősebb és annál jobban takar, árnyékol.

Tipp: A műanyag háló felszerelése könnyű, mert befűzőlyukakkal van ellátva.

A műsövény is jó megoldás lehet, ami egy átláthatatlan, sövény hatású drótkerítés háló. Mindkét oldala dekorlevelekkel borított, így a szomszédok számára is esztétikus látványt nyújt. Véd a széltől és a portól, időtálló és természetes hatást biztosít.

Tipp: A hálókat a meglévő kerítéshez különböző módon rögzíthetjük: rögzítő kapoccsal, rögzítő huzallal, rögzítő zsineggel, gyorskötözővel.

gabion kerítés és belátás gátló

Gabion kerítés és élő sövény

Újszerű megoldás a gabion kerítés. Horganyzott acél rácsos modulokat zúzott kővel vagy folyami kaviccsal töltünk meg. Véd, nem csak a betolakodók, hanem a kíváncsiskodók ellen is, gyorsan elkészül. Különlegessége, hogy a zajt is megszűri. Ha különleges és természetközeli megoldást keresel, érdemes megfontolni a gabion kerítés építését.

De nem csak határolót készíthetünk belőle, hanem a magánszférát védő falszakaszt is, például terasz vagy kerti pihenő eltakarására. Mivel a kő felforrósodik, árnyékos helyen a legjobb elhelyezni.

Tipp: a gabion kerítés töltőanyaga lehet nagyobb szemcseméretű márvány díszkavics, márványzúzalék, folyami kavics. Ügyelj, hogy a kavicsok, kövek ne legyenek kisebbek, mint a hálón található rések.

A műanyag bevonatos drótkerítés is kizárhatja a külvilágot otthonunkból. Viszonylag költséghatékony megoldás, gyorsan elkészül, határolja és védi a portát. A drótkerítésen alapesetben teljesen át lehet látni, de ha valamilyen sűrű és örökzöld futónövényt futtatunk rá, tökéletesen takar, a nagy zöld felület hűsít, és a kert dísze lehet. Ilyen növény például az örökzöld lonc, ami sötétzöld levelével, illatos virágával díszít.

Tipp: Kerítés és belátásgátló építésénél stabilan álló oszlopok lehelyezésével kezdjük a munkát. Az oszlop magassága az építmény magassága + 80 cm legyen. Ilyen mélyen kell ugyanis az oszlopokat betonozni, hogy később ne dőljenek ki.

Bármilyen belátásgátlót építünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy természetes árnyékolással, takarással egészítsük ki. A kerítésre futtatott növények, a sövények, a zöld falak, az árnyékot adó fák nem csak szépek, de hűtik is a környezetünket.

Ne feledd, ehhez a munkához webáruházunkban a Kerítés és falak kategórián belül a kerítés, kerítéselem termékek között rendelhetsz meg alapanyagokat!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Kerítéslábazat készítése

Milyen a jó kerítés?

Kerti építmények térkőből – Csináld magad!

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 295 Ft / db
     
    Megnézem
    • Expressz átvétel