Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

A különböző tetőtípusok tulajdonságai, előnyök és hátrányok

különböző tetőtípusok tulajdonságai

A padlástér beépíthetősége miatt célszerű átgondolni, az egyes tetőtípusok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Számos különböző tetőtípus létezik, ami építészeti aspektusból izgalmas kérdés. Magyarországon elsősorban azonban a lakóépületek, családi házak tetőtípusa kerül a figyelem központjába, és az is leggyakrabban a tető karbantartása, illetve a tető alatti tér tárolási kapacitása vagy beépíthetősége miatt.

A jellemzően cserepekkel borított tető védi meg a lakóteret és a padlásteret az évszakonként változó halmazállapotú és mennyiségű csapadéktól. Fedőanyaga a kerámiacserép vagy a betoncserép, tartószerkezete leginkább fa (ritkábban, főleg ipari létesítményeknél acél, alumínium, vasbeton).

Akár építkezés előtt állunk, akár házat vagy lakást veszünk, a tető típusa lényeges a vásárlás vagy az építkezés szempontjából. Jó, ha tudjuk, az egyes típusok milyen potenciállal – például tetőtér-beépítési lehetőséggel  – rendelkeznek, mire számíthatunk egy felújításkor, milyen anyagból készült, és nem utolsó sorban, mennyire felel meg az ízlésünknek a formája. Építkezésnél még ennél is több kritériumot kell figyelembe venni, például azt, hogy mennyire illik bele az épített környezetbe, mennyire felel meg az időjárás sajátosságainak, mint amilyen a sok eső vagy hó.

Nézzük a leggyakoribb tetőformákat!

 

Lapostető, zöldtető

Jellemzője, hogy a teljesen síknak látszó tetőfelület némi lejtéssel készül, hogy a csapadék le tudjon folyni. A lejtés szöge általában 2 és 8 fok közötti.

A lapostetők a XX. századtól kezdve, a Bauhaus és a modernizmus térnyerésével kezdtek elterjedni, majd a lakótelepek kialakításakor vált megjelenésük tömegessé. Az 1960-as, 1970-es években nem csak lakótelepi társasházakat, hanem például 2 vagy 4 lakásos társasházakat is építettek lapostetővel. Új lakóházak tervezésekor ismét találkozunk ezzel a megoldással.

A lapostető karbantartására oda kell figyelni, a por, a lehulló és a széllel odakerült zöld hulladékot időnként le kell tisztítani. A lapostető hamar átforrósodik, ezért a hőszigetelő réteg kialakítása nagyon fontos.

Különbséget kell tenni a nem járható és a járható lapostetők között is. Ez utóbbin alakítható ki az úgynevezett zöld tető. Ma, amikor a klímavédelem kiemelt fontosságú, nem csak nagyon szép megoldás, hanem hasznos is.

A beültetett tetőfelület hűvösen tartja az alatta húzódó lakófelületet vagy melléképületet. Régi lapostetővel ellátott garázs felújításánál, ha a falak bírják a terhelést érdemes járható felületet létrehozni. Új ház, új melléképület tervezésekor pedig mindenképpen érdemes gondolkodni a zöld felület kialakításán. Az épület felforrósodása elleni védelem mellett a csapadék nagy részét is megtartja, mikroklímát alakít ki, a kert hőmérséklete is kellemesebb lesz.

Fontos megjegyezni, hogy ereszcsatornára itt is szükség van, mert a zöld tető nem mindig képes felvenni a teljes vízmennyiséget.

 

A magastetők

A magastetők nem csak az épületek védelmét szolgálják, de gondoskodnak a csapadékvíz gyors elvezetéséről is. Közös vonásuk, hogy a tetőidomok formáját a tetősíkok dőlésszöge határozza meg. Elnevezésük gyakran a formájukra is utal. Magastetőnek számít a nyeregtető, a félnyeregtető, a féltető, a sátortető, a manzárdtető és a kevésbé ismert kontyolt tető.

A legrégebben használt és ma is a legnépszerűbb tetőforma; általában téglalap alakú házak fedésére szolgál. Ennél a típusnál a legalacsonyabb a beázás kockázata, kivitelezése gazdaságos és egyszerű. A legegyszerűbb nyeregtető két azonos hajlásszögű tetősíkból áll, amit a téglalap rövidebb részénél egy-egy oromfal zár. A nyeregtetős épületek kiválóan alkalmasak a tetőtér beépítésre, mert alatta sok hasznosítható hely lehet.

A félnyereg, mint arra az elnevezése is utal, egy tetősíkból, két oromfalból és egy tűzfalból áll. A lapostetőtől abban tér el, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben lejt, így a csapadék le tud folyni.

A féltető igen kedvelt tetőforma, mert egy tűzfalhoz való hozzáépítés esetén ez a legegyszerűbben kivitelezhető típus. Úgy képzeljük el, mint egy a gerincnél elvágott nyeregtető két részét, ami a függőleges síkban eltolva helyezkedik el.

A nyeregtető egyik változata a kontytető – jellemzője, hogy az oromfal felőli végeket háromszög alakú tetősíkkal zárják le. A sátortető egyik változatának is tekintik, és ez a meghatározás is helytálló.

 

nyeregtető típus építőanyag

 

 

Sátortető

A 60-as, 70-es években hazánkban épült kockaházak tetőtípusa a sátortető. Általában négyzetes alaprajzú házakra került a négy tetősík, amelyek egy csúcsban találkoztak. Hajlásszögük alacsony, tetőtér-beépítésre kevésbé alkalmasak.

A mediterrán stílusú házak megjelenésekor ismét előkerült ez a tetőforma. Sokan éppen ezért tudják modernizálni régi kockaházukat, mert könnyű mediterrán stílusúra átalakítani. A tetőszerkezet hajlásszögét tovább csökkentik, új fagerendákkal, szigeteléssel látják el, a megszokott színű cserép helyére Földközi-tenger vidékére jellemző színű cserép kerül.

 

sátortető típus építőanyag blog

 

 

Manzárdtető

Manzárd alatt a tetőtérben kialakított lakást értjük, és sokan nem is tudják, hogy ez az elnevezés egy tetőformáról kapta a nevét. Franciaországban a XVII. században egy Mansart nevű építész és unokaöccse népszerűsítette ezt a valójában már száz évvel korábban alkalmazott tetőformát, amely megkönnyítette a tetőtéri lakások kialakítását. A manzárdtetős épületek nagy hajlásszöggel, meredeken indulnak, majd a tetőszerkezet egy ponton megtörik, és kis hajlásszöggel folytatódik. A meredeken ívelő tető alatt sok a hasznosítható hely, ezért akár a tető felújításakor is élhető tetőtéri lakást alakíthatunk ki.

 

manzárd tető építőanyag blog

 

Amikor tetőt választunk, abban a régióban érdemes gondolkodnunk, ahol élünk. Milyen jellegűek nálunk a tetők? Miért éppen ezek lettek népszerűek? Érdemes-e eltérni az általában használt tetőtípusoktól?

A tető legfőbb jellemzője a hajlásszöge. Míg azokban az országokban, ahol hidegebb az éghajlat és jelentősebb mennyiségű havazásra lehet számítani, meredekebben ívelnek a tetők, nagyobb hajlásszöggel, hogy a hó könnyebben le tudjuk csúszni róluk – ez jellemző az úgynevezett alpesi házakra. A mediterrán országokban a laposabb, alacsonyabb hajlásszög a jellemző.

Nálunk a tetők hajlásszöge a kettő között helyezkedik el, figyelembe véve a téli havazások lehetőségét és a nyári esőzéseket.

Amikor új házat építünk, vagy a régi tetőszerkezetet cseréljük, kérjük ki szakember véleményét. Új háznál a tervező fog javaslatot tenni, felújításnál pedig a tetőfedő szakemberek. Ha padlástér beépítése miatt szeretnénk a tetőszerkezetet megemelni, először kérjük ki statikus véleményét, hogy a ház falazata, illetve a födém elbírja-e a terhelést.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen a jól megépített tető?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tetőcserepet a házra?

A tetőtér-beépítés jogi háttere

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Feszített vasbetongerenda
  6,24 m hosszú, 6 m nyílásközre
  Elhelyezés után azonnal terhelhető
  Közbenső és zárófödémekhez

  Raktáron, több mint 100 db
  38 910 Ft / db
  Megnézem

  Kerámia béléstest födém építéséhez
  Kizárólag kerámia gerendák közé ajánlott
  45 cm-es gerendaköz kitöltésére
  Gyors építés, egyszerű kivitelezés
  25x36,5x17 cm
  4 db/fm
  84 db/raklap

  Raktáron, több mint 500 db
  620 Ft / db
  Megnézem

  Mindkét oldalon alufólia kasírozással
  Felső oldalon átlapolható, polimerbitumenes lemez borítással
  Hasznos méret: 2380x1220 mm (2,904 m2)
  Tábla méret: 2400x1240 mm (2,976 m2)
  PIR keményhab lemez
  80 mm vastag
  Körbefutó csaphornyos élképzés

  Gyártói készleten
  19 520 Ft / m2
  Megnézem