Milyen feltételekkel építheted be a házad teraszát?

Építőanyag.hu

ilyen feltételekkel építheted be a teraszodat

Milyen építési szabályok vonatkoznak a terasz beépítésére? Hogyan fogj hozzá? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A terasz beépítése számtalan lehetőséget rejt magában. A belső tér egyfajta kiterjesztését, télikert vagy olyan pihenőhely kialakítását, ami szoros kapcsolatban lehet a kerttel. A beépített terasszal nem csak hasznos teret nyerhetsz, hanem a ház dísze is lehet. Ha a praktikus szempontokat is nézzük, akkor az energiatakarékosság, energiahatékonyság terén is a segítségedre lesz, mivel a beépített rész védi a belső helyiségeket a téli zord időjárástól és a nyári melegtől.

A terasz beépítése azonban alapos előkészítő munkát igényel. Elsősorban a lehetőségek számbavételét: milyen tetőt lehetséges feltenni, hogyan történik a tetőfedés, miből legyenek az oldalfalak, milyen súlyt bír ki a terasz alapja, milyen fekvésű a beépítendő rész stb.

Ezután következik az építési szabályok körültekintő megismerése, majd a gondos tervezőmunka. Ezek a kérdések akkor merülnek fel, ha utólagos beépítésről van szó, mert ha a házzal együtt készül, akkor a zárt terasz az épület tervrajzának a része.

Amit érdemes átgondolni a terasz beépítése előtt

Nem minden terasz alkalmas a beépítésre, és nem mindig jelent előnyös megoldást. Először is megfelelő alappal kell rendelkeznie, hogy a falakat (még ha üvegfalról is van szó), valamint a tartószerkezeteket elbírja.

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy beépítés után elég fényt kap-e a mögötte lévő helyiség. Hogy ne rontsd a fény bejutását a lakótérbe, célszerű polikarbonát terasztetőt és oldalfalat tervezni.

Tudnod kell, hogy milyen anyagból szeretnél építkezni, lesz-e épített fal, üveg vagy polikarbonát alkotóelem, hogyan biztosítod a világosságot, átlátszó lesz a tető vagy sem, hogyan csatlakozik a tető az épülethez és az ereszcsatorna rendszerhez, a váz fából vagy fémből épül-e.

Hol érdeklődj a terasz beépítéséről?

A felsorolt szempontok alapján még azelőtt érdemes dönteni, mielőtt a hivatalos ügyintézést elkezdjük, vagyis utánanézünk, hogy a mi településünkön melyek az érvényes építési szabályok a beépítésre vonatkozóan. Csak a pontos elképzeléssel kapcsolatban érdemes tájékoztatást kérni, mert például a tetők rögzítése vagy egy oldalfal építése miatt az általános szabályoktól eltérő rendelkezések vonatkozhatnak az építményünkre.

Településenként a Helyi Építési Szabályzat az irányadó, az építkezéssel kapcsolatos hatósági feladatokat pedig a kormányhivatal látja el.

Egyes országos hatályú építési szabályok minden településen érvényesek. A legfontosabbak az engedélykérésre, a magasságra, a beépített területre, a közmű bevezetésére vonatkoznak.

Milyen esetben kell engedélyt kérni?

Ha a terasz a kert szintjénél 2 méterrel magasabban van, engedélyt kell kérni a helyi építési hatóságtól. Az engedélyt egyszerűsített eljárásban adják meg.

Ha beépítéssel télikertet alakítunk ki, annak a fűtéséről is gondoskodni kell. Ha a lakás gázkazánja látja majd el ezt a feladatot, a bővítéshez a munkát végző szakembernek gáztervet kell jóváhagyatni. Ugyanúgy egy villanyradiátor bekötése is a villamoshálózat átalakításával jár. Érdemes a villamos szolgáltatóval kell egyeztetni a bővítés feltételeiről.

Mikor elég csak a bejelentés?

Ha a terasz magassága a kert szintjéhez képest 1 és 2 méter között van, engedélyt ugyan nem kell kérni, de bejelentési kötelezettség terheli a tulajdonost, amit a helyi építési hatóságnál tehet meg.

Ha a terasz kerthez viszonyított magassága nem haladja meg az 1 métert, nem kell engedélyt kérni. Ezt nem befolyásolja a beépítettség mértéke sem.

Ha oldalfalat is kap a teraszod, az már beépítésnek számít. 300 négyzetméteres alapterületen alul ugyan nem engedélyköteles munka, de bejelentési kötelezettséggel jár. Hogy elkerüld a későbbi kellemetlenségeket, ennek is nézz utána, mit tartalmaz még a helyi építési szabályzat.

Helyi rendeletek is befolyásolják a terasz beépítését

Az önkormányzatok további helyi rendelettel egészíthetik kell az országos előírást. Ilyen például, hogy milyen távolságra kell lennie a terasznak a szomszédos telektől, milyen legyen a zöldfelület és a beépített rész aránya.

Azt is megszabhatják, hogy az adott telken mekkora lehet a beépített terasz.

Ezeknek mind-mind utána kell járni még a komolyabb tervezés időszaka előtt. Ha belegondolunk, nem értelmetlenek ezek a szabályok. Legfőképpen a zöld területek arányát emelnénk ki. Ma már mindenki tudja, minél nagyobb a jól megtervezett kertben a növényekkel, elsősorban fákkal és bokrokkal borított felület, annál könnyebb a nyári meleget mérsékelni.

Az önkormányzat kikerülhetetlen

Az eddigiekből is kiderült, hogy elsősorban a településünkön kell érdeklődni a beépítéssel kapcsolatban, mert az előírások az egységes országos rendelkezés mellett annál pontosabb, részletesebb, a helyi igényeknek megfelelő előírásokat tartalmaznak. Az elmondottakon túl helyileg dönthetnek az engedélykötelezettség, a bejelentési kötelezettség feltételeiről, ami esetleg eltér az általános eljárástól.

Ha az építmény közel lenne a szomszéd telekhez, és félő, hogy beárnyékolja a kertjét, vagy más kifogás merülhetne fel, így jobb megelőzni ezeket, és előzetesen nyilatkozatot kérni a szomszédos épület és telek tulajdonosától, hogy nem emel kifogást az építmény ellen. Ebben az esetben nem elég a szóbeli belegyezés, mert a későbbiekben esetleg megváltoztathatja a hozzáállását.

Figyelj a terasztetőre!

Ahhoz, hogy engedély nélkül, vagy csak bejelentési kötelezettséggel készítsük el a ház új helyiségét, a tető kialakításának szabályait is figyelembe kell venni.

Az előtető szerkezetét engedély nélkül kizárólag a ház homlokzatához lehet rögzíteni, itt is figyelembe véve a mérettel kapcsolatos helyi kötelező előírásokat

Hatályos országos jogszabály:

„2020.12.31-ig az 5. pont: Az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása. 2021.01.01. napjától csak a homlokzathoz rögzített, és nem a mellé illesztett előtető az, amely engedély nélkül építhető.”

Most már tervezhetünk!

A tervezésen ebben az esetben az elképzelésünk pontosítását értjük, a szakmai terveket majd a kivitelező készíti.

Sok kérdést teszünk fel magunknak ilyenkor, elsősorban azt, hogy mire akarjuk használni. Lehetőségünk van egy csak tavasztól őszig használható kertkapcsolatos pihenőhelyre, de komolyabb elképzeléseket is megvalósíthatunk. Ha fűthető helyiséget alakítunk ki, ugyan több utánajárással jár, de akár otthoni irodát, dolgozószobát, étkezőt vagy komoly növényházat is kialakíthatunk.

Az elképzeléseink rögzítése után érdemes egy olyan céget felkeresni, aki a tervezéstől a kivitelezésig mindent kézben tart.

Ha te akarod vezetni az építést

Amennyiben magad szeretnéd levezényelni a munkát, abban az esetben is szükséged lesz szakemberek által készített tervekre, de közben azt is meg kell szervezni, milyen sorrendben haladjon a munka, és ki vagy kik végezzék. Ez a nehezebb és hosszabb út, de ha valakinek kellő ismeretei vannak az építkezés területén, lehet, hogy olcsóbb vagy gyorsabb megoldás.

Tippek és ötletek a beépítéshez

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a beépítés terve azon alapul, hogy milyen célra akarjuk használni az új helyiséget, és milyenek adottságokkal rendelkezik a ház, a kert, a terasz.

Ha fontos, hogy elegendő világosság jusson be lakásba, az üvegtető és az üvegfal megfelelő árnyékolókkal jó megoldás. Az eltolható, lapozható üvegfal, ahol mágnescsíkok zárják össze a paneleket nem csak praktikus, de korszerű és mutatós. Az árnyékolót szükség szerint használhatjuk a tetőn és az oldalfalakon. Ezeket a megoldásokat találóan 4 évszakos teraszoknak is nevezzük, mert néhány mozdulattal teljes nyitottá, napsütésessé, illetve zárttá, árnyékossá tehetjük.

Ha azért akarjuk beépíteni a teraszt, mert a ház fekvése és a környezet időjárása miatt ki vagyunk téve a szélnek, érdemes épített falban gondolkodni hatalmas ablakokkal, ajtókkal. Ilyenkor a kinyitható ablakok mellett néhány nem kinyitható is szóba jöhet.

Fontos kérdés a feltételek kialakításánál, hogy honnan lehet majd a beépített teraszt megközelíteni. A háztulajdonosok egybehangzó véleménye, hogy az a legjobb, ha a házból a teraszra, onnan pedig a kertbe a lehető legegyszerűbben jutunk ki. Vagyis tegyünk a nappalira hatalmas szárnyas ajtót, így akár egybe is nyithatjuk a teret, és nem csak láthatjuk a kertet, de pár lépéssel el is érhetjük.

A teraszok beépítésének feltételei nem csak az építési szabályok betartását jelenti, hanem saját feltételeinket, mit várunk el az új építménytől és milyen lehetőségeink vannak.

Ne feledd: a terasz beépítéséhez az Építőanyag.hu webáruházban néhány kattintással megrendelheted az építőanyagokat a tetőfedés anyagaitól a járólapokig.

Kapcsolódó cikkek:

A belátásgátlók haszna és elkészítése a kerthez, teraszhoz

Mire ügyeljünk az erkély beépítésekor?

Okosotthon a jövő útja? Előnyök és hátrányok

Kapcsolódó termékek