Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Mire ügyeljünk, ha medencét építenénk a kertbe?

Mire ügyeljünk kerti medence építésénél?

A kerti medence építése ma már nem lehetetlen feladat. Számos medencetípus kapható, és alapos megfontolás után érdemes azt választani, ami a pénztárcánknak, élethelyzetünknek, igényeinknek a legjobban megfelel, hiszen a medenceépítés költséges és nem egy-két évre szól. Milyen típusnál mire érdemes figyelni? Mire ügyeljünk a medenceépítésnél? Segítünk a döntésben!

A nyári forróságban mindenkinek jól esik egy frissítő csobbanás a kertben. Ha a víz hűsítő hatását szeretnénk élvezni, és a kerti zuhanyon túlmutatnak az álmaink, akkor olyan medencét kell beszereznünk, amelyben felnőtt(ek) is kényelmesen meg tud(nak) mártózni.

 

Föld feletti medencék

A jelenleg kapható legolcsóbb, felnőtteknek is kényelmesen használható medence-típusok a felszín felett elhelyezendő, ponyvás-merevített vagy éppen merev falú medencék. Ezek nagy előnye, hogy a felállításuk egyszerű, hiszen csak a merevítőrendszert kell összeilleszteni, majd rögzíteni rajtuk a ponyvát vagy össze kell illeszteni a merev fém palást elemeit. Aki olyan medencét szeretne, amelyet a szezon végén szétszerelve elrakhat, mert másnak kell a hely, jól teszi, ha ezek közül vásárol. Ugyanakkor, mivel az ilyen típusú medencéknek a mélysége mindenhol egyforma, a faluk függőleges és keskeny (nincs kikapaszkodási, kiülési lehetőség), ráadásul létrán kell belemászni, kisgyermekes családokban nem biztos, hogy praktikusak.

Ezek a medencetípusok rendszerint alacsony önsúllyal rendelkeznek, ám mivel a vízkapacitásuk több száz vagy akár több ezer liter, a feltöltött medence nagyon nehéz. Emiatt, bár nem muszáj betonalapot készíteni, olyan helyre érdemes tenni, ahol a talaj megfelelően és egyenletesen tömör, vízszintes, nem csúszik. A medencefenék igen érzékeny a földrögökre, kavicsokra, ágakra, hiszen azok a medence használata közben – ugrálás, taposás – kiszakíthatják az anyagot.

Eggyel drágább kategóriát képviselnek a felszín fölött elhelyezendő, épített, fix medencék. Ez átmenet a földbe épített és mobil szerkezetű medencék között, hiszen a szezon végén ugyan nem lehet elemeire szétkapva elrakni, viszont költözés esetén, vagy ha más helyet szemeltünk ki a kertben, szétszedhető és viszonylag egyszerűen áttelepíthető. Bár rendelkezik időjárástűrő külső rétegekkel, téli időszakban gondoskodni kell a védelméről. Az alapanyaga lehet fémlemez (esetleg fa vagy különféle hatású műanyag borítással), műanyag, de egyre szélesebb kínálat áll rendelkezésre teljesen fa, gerendavázas típusokból is. Az ilyen típusú medencékhez általában már ajánlani szokták a megfelelő teherhordó képességgel bíró (minimum 10 cm vastag), vasalt beton alapot.

 

Fix föld feletti kerti medence

 

Ásott és félig ásott medencék

A földbe süllyesztett medencéknek is több típusa létezik. A legelterjedtebb a betonalapú, zsalukő oldalfalú, de egyre népszerűbbek az acéllemez héjjal épült modellek is. Utóbbi nagy előnye, hogy előregyártott elemekből készül (akár „konfekcióról”, akár egyedi formáról van szó), amelyeket a helyszínre szállítva, rendkívül rövid idő alatt épülhet meg a medence. Az acélfalú medencék esetében, mivel a falak önhordók és viszonylag kis önsúllyal rendelkeznek, nincs szükség betonalapra sem, csak az ásott alap vízszintességét és tömörítését kell megfelelően elvégezni a lemezek rendeltetésszerű behelyezése előtt.

Építészeti szempontból a beton medencék kialakításakor kell a legtöbb dologra odafigyelni, hogy az eredmény tartós, stabil és esztétikus legyen. Hiszen – bár a falak nem önhordóak, csak a felszín felett – a medenceépítés egyenértékű bármilyen más építési munkával, amelynek része a vízvezeték, a lefolyó és áram és különféle berendezések (világítási rendszer, vízforgató, vízmelegítő, szűrőberendezések stb.) bevezetése, roppant fontos mozzanata a vízszigetelés, és természetesen a biztonsági szempontok is ugyanolyan lényegesek.

Az épített ásott medence vasalt beton alapra épül, zsalukövek felhasználásával, majd a megfelelő kiszolgálórendszerek bekötése és beszerelése után ezekre jön a vakolás. Erre kerül a kiválasztott vízszigetelő réteg, ami lehet például üvegmozaik vagy fólia is. A medence kialakítása előtt el kell dönteni, hogy feszített víztükrű típust szeretnénk-e, vagy szűrőforgató fölözőt alkalmazunk. Ez a döntés a vízkiszorítás mértékéről szól, vagyis azt kell végiggondolnunk, hogy egyszerre mennyien fogjuk használni a medencét, és ez hogyan aránylik a méretéhez. A feszített víztükrű megoldás akkor javasolt, ha egyszerre nagy mennyiségű vízkiszorulásra kell számítanunk, amit a fölöző nem bír kezelni.

 

Mit érdemes végiggondolni medence telepítésénél?

A felsorolásból kiderült, hogy a medencék közül az épített és gépesített típus költségei kimagaslanak a többi közül, ugyanakkor stabilitása, tartóssága és használatával járó kényelem rentábilissá teheti a befektetést. A választást minden esetben annak alapján érdemes meghozni, hogy hányan, milyen korösszetételben, milyen gyakran és milyen céllal fogják használni, fontos-e, hogy a medence áttelepíthető legyen, illetve a kiszemelt hely előkészítése mennyi és milyen földmunkát igényel (ferde vagy éppen meredek talaj, sziklás vagy éppen nem elég tömör föld és a többi.)

Kapcsolódó cikkek:

Kerti támfalak építése

Hogyan építs kerti sütőt?

Mire jó a zsalukő?

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Kompozitos portlandcement
  Kisebb betonozástól a házépítésig használható
  Esztrich betonok, vakolatok, habarcsok készítésére
  Zsalukőbe, kerítés és járda betonozáshoz, vasbetonhoz, házépítéshez
  "Zöld" zsákos cement 
  56 zsák/raklap

  2 300 Ft / zsák
  Megnézem

  Oxidált bitumenes lemez 
  Alátét fedés vagy szigetelés védőrétege
  Talajnedvesség és talajpára elleni védelem 

  Raktáron, több mint 100 tekercs
  11 390 Ft / tekercs
  Megnézem

  Beépülő zsaluként használjuk
  23 cm magas zsalukőelem 
  10 mm-es betonacél szerelvényekkel vasalható
  Szürke színű
  Beton
  8,7 db/m2
  30 db/raklap

  Raktáron, több mint 10 db
  1 510 Ft / db
  Megnézem