2022-es trendek a lakberendezésben

Építőanyag.hu

2022-es trendek a lakberendezésben

Divatos színek, formák, bútorok és lakásbelsők.

A ruhadivathoz hasonlóan, a lakberendezésben, a lakásdekorációban és bútortervezésben is léteznek aktuális trendek. Természetesen nem kell évről-évre hűen követnünk, teljes bútorcserével vagy a lakás átfestéssel, viszont számtalan kiváló ötletet kaphatunk ahhoz, hogy milyen stílusban frissítsük fel (például falfestéssel, tapézázással) azt a helyiséget, amelyre ráfér a ráncfelvarrás.

A trendet az aktuális színek, az előtérbe kerülő formák és stílusok határozzák meg, illetve olyan apróságok, amelyek a korábbi időszakok bevett szokásaihoz képest mutatnak változást ‒ 2022-ben például a padló díszléce nem a padlóval, hanem a fallal azonos színű.

 

2022 trendszínei

Éveken át tartotta magát a „szürke ötven árnyalata” trend, vagyis az az irányvonal, hogy a letisztult tereket a szürke legkülönfélébb árnyalatában beszerzett bútorokkal tárgyakkal és dekorációs termékekkel rendezték be. Ez végtelenül izgalmas hátteret adhatott egyrészt annak, hogy ne a színek, hanem a fények és a formák kerülhessenek előtérbe, másrészt kiváló körítést nyújtottak egy-egy színes berendezési elemnek. Ugyanakkor unalmassá is tette a belső tereket.

A szürke egyeduralma már megtört, és átadta a teret a földszíneknek. Két igazán erős vonulata van ennek a váltásnak: a zöld (első sorban fáradt és pasztell árnyalatok, mint a menta és az olíva) és a barna (annak is közepesen erős, kifejezetten természetes árnyalatai, mint amilyen a csokibarna, a karamell vagy a teveszín).

Természetesen nem arról van szó, hogy mostantól mindennek zöldnek és barnának kell lennie körülöttünk, hiszen ezek az egyedi és karakteres színek világosabb közegben mutatnak igazán jól, úgy érik el a természetes, vintage-be hajló hatást. Gondoljunk egy parasztházra hófehérre meszelt falakkal, amint a tető barna gerendái áthidalják a födémet, vagy egy mediterrán stílusú vidéki házra, ahol a barna vagy olívazöld ajtó és ablakkeret ad ritmust a vakító fehér és sárga árnyalatoknak.

A fa, mint természetes anyag is könnyűszerrel becsempészhető, akár egy modern otthonba is, például hajópadló lehelyezésével. A kiválasztott természetes barna szín csodálatos alaphangot ad bármilyen berendezési stílusnak, legyen az naturális, klasszikus vagy vintage.

A Pantone minden évben meghirdeti az év színét, és ez a cím természetesen nem hagyja érintetlenül a kifutók és a lakberendezés világát sem. 2022 színe, a Very Peri (PANTONE 17-3938 számú árnyalat) különleges és nagyon karakteres, ezért használatát óvatosan javasoljuk, de arra alkalmas, hogy a tavasz üde leheletét és a nyár virágait megidézze. Remekül mutat a Very Peri, akár más színekkel (például fehérrel, bézzsel, elefántcsonttal, egy kis feketével stb.) kombinálva díszpárnákon, fotel huzataként, lakástextíliákon, finom rajzolatú mintaként fürdőszobai falicsempén, járólapon.

 

lakástrend 2022 pantone év színe very peri

 

Trendi alakzatok és formák

A természet ihlette formák szintén évek óta inspirálják a belsőépítészet és lakberendezés minden szegmensét. Az indák és levele, valamint ezek struktúrái és rajzolatai megjelennek tapétán, függönyökön és szőnyegeken, ágytakarókon és párnahuzatokon, de ülőbútorok huzatain is. Az otthont díszítő képeken, festményeken is szerepet kapnak. A lakásbelsőt pedig évek óta újra divat nagyra nőtt, hatalmas levelű szobanövényekkel (például pálmafélékkel, filodendronokkal) díszíteni.

A természetközeliség egyre erősödő tendencia, új lendületet ad a természetes anyagok használatának, mint amilyen a fa, a vessző, a bőr és pamut. Erősödik a divatanyagok között a bőr, illetve az ökobőr és a vegán bőr (mint környezettudatos választás) szerepe is.

Szintén a természet (például a barlangok falának rücskös felszíne) ihlette a strukturált felületek alkalmazását, legyenek azok beltéri kőburkolatok, 3D tapéták vagy a fal síkjából kidomborodó falfestések. A dekoratív falburkolatok széles választékát és változatos felhasználását egy korábbi blogbejegyzésben mutattuk be.

Ami a bútorokat és a dekorációs tárgyakat illeti, a vonalak finomodnak és gömbölyödnek. Kissé háttérbe szorultak a nagyon szögletes formák és az ipari minimalizmus, de legalábbis minden esetben lágyítja a hangulatot néhány vastag és puha szőnyeg, egy-két domborodó díszpárna vagy széles, gömbölyded váza.

 

lakástrend 2022

lakberendezési trendek

lakástrendek 2022

lakberendezési trend 2022

 

 

Bútorok és funkcionális berendezés

A lakberendezési trendekről írva sem lehet szó nélkül elmenni a világjárvány hatásai mellett, hiszen az elszeparálódási törekvések rengeteg embert kényszerítettek home-office-ba. Bár váratlanul ért mindenkit a világjárvány, az azóta eltelt hosszú idő, illetve a korlátozások enyhítése lehetővé tette, hogy minél többen megteremtsék az otthoni munka feltételeit. Mi is írtunk arról hogyan lehet egyszerűen és hatékonyan otthoni irodát kialakítani.

A kis légterű vagy kevés helyiséggel bíró lakásokban többfunkciós terek alakultak ki, ahol pedig erre lehetőség nyílt, dolgozósarkok és/vagy -szoba került kialakításra. A dolgozósarok berendezése részben szigorúan praktikus és ergonomikus, részben azonban dekorációs és hangulatteremtő céllal történik. Mindkettőhöz tartalmaznak az idei trendek iránymutatást, arra hívva fel a figyelmet, hogy egy-egy ilyen multifunkcionális térben nem érdemes az egyik funkciót alárendelni a másiknak, inkább praktikusan változtatható berendezéssel és sokoldalú bútorokkal érdemes kiszolgálni a bővülő igényeket. A kinyitható, le- vagy felcsukható, kihúzható bútorok, a rejtett tárolási lehetőségek rendkívül népszerűek lettek ebben az időszakban.

A szigorú „irodai” környezetbe is hagyjuk bátran bekúszni a trend egyéb vonulatait: használjunk virágos tapétát a polcok hátfalára, részesítsük előnyben a természetes alapanyagú kiegészítőket, tegyünk kényelmes párnát a székünkre és igyekezzünk intimmé varázsolni a hangulatot személyes tárgyakkal, fényképekkel.

 

2022-es rendek a lakásban

lakberendezési trendek és színek 2022

lakberendezés színek 2022

2022-es színek a lakberendezésben

 

Kapcsolódó anyagok:

A hajópadló előnyei és hátrányai

Dekoratív falburkolatok: ha unod az egysíkú falakat

Így legyen tökéletes irodád a saját otthonodban! – A home office alapszabályai

5 trükk, amivel tágasabbnak tűnik a lakásod

Így lehet luxus nappalink, ami a lakás értékét is növeli

Kapcsolódó termékek