Így teheted élhetőbbé kis alapterületű, de nagy belmagasságú lakásod!

Építőanyag.hu

Hogyan lehet élhetővé tenni kis alapterületű, de nagy belmagasságú lakásokat

Számtalan megoldással alakíthatod kényelmesebbé és praktikusabbá kis alapterületű, de nagy belmagasságú lakásodat. Növelheted a hasznos teret, és még az energiahatékonyság szempontjából is javíthatsz a körülményeken.

Sokan az ára miatt vásárolnak régi társasházakban nagy belmagasságú, kis alapterületű lakást, mások azért, mert ezek jellemzően a városok belvárosi részén találhatók, és akad, aki fantáziát lát az ilyen típusú lakások átalakításában. Nem kell kilátástalannak látnunk a helyzetet a belmagasság és a kicsi alapterület miatt, számos megoldással tehetjük élhetővé a teret.

A XIX. század végén és XX. század elején épült bérpaloták szigorú építési szabályok szerint, vastag falakkal, minőségi alapanyagokból készültek, részleteikben is időtálló megoldásokkal. A lakások belmagassága ezekben a házakban akár 4.7 méter is lehet. A loft lakásoké – ezek nálunk ritkábbak – akár a 4-5 méteres belmagasságot is elérheti. Aki ilyen lakáshoz jut, sokoldalúan ki tudja használni a függőleges tér lehetőségeit.

Egy közel százéves lakást természetesen már eddig is folyamatosan újítani kellett, a régi kályhák helyére konvektorok kerültek, vagy a cserépkályhába bevezetett gázzal fűtöttek a 60-as, 70-es évektől kezdve. Ám ezek a tüzelőberendezések mára már elavultak, mint ahogyan a régi villanyvezetékek is.

A fűtés és a villanyhálózat felújítása összefügg az egész lakás arculatának formálásával. Mielőtt bármilyen munkába belefogunk, átfogó tervet kell készíteni, hogy tudjuk, hová kerülhetnek a fűtőberendezések, az áramforrások. Ha a felújítási munkáknak ki kell terjedniük a padló felszedésére is, akár padlófűtést is érdemes kialakítani, sokat javít majd a hőérzeten. Akár laminált padló is kerülhet a régi padló helyére, ha stílusában illik egy századfordulós, modernizált lakás hangulatához.

Ha a falakat is akár a tégláig le kell tisztítani, korszerű beltéri hőszigetelő rendszerrel láthatjuk el. A beltéri hőszigetelésről korábbi cikkünkben már lehet olvasni.

Kritikus pont szokott lenni, hogy mi történjen a régi nyílászárókkal. A korhű újragyártásuk mai alapanyagokból igen költséges, a modern nyílászáróra cserélésük pedig egyrészt megbontja az összhatást, másrészt az ablakok esetén nem is biztos, hogy engedélyezett, Az üvegeket viszont ki lehet cserélni hőszigetelő üvegre, és el lehet végeztetni az ablak beállítását, karbantartását.

Sokan kizárólag galéria építésében látják a lehetőséget a lakás átalakításra, ami alapvetően nem rossz ötlet, ám ezen kívül akár galéria nélkül, akár lakberendezési tippekkel is élvetővé tudjuk tenni a lakást.

Építészeti megoldások galériával

A galéria építése a legkézenfekvőbb a lakóterület megnövelésére. Nagy belmagasságon az átlagos 2.7 méteres magasságot lényegesen meghaladót értjük, ami akár 4.7 méter is lehet. A beépíthetőség szempontjából így fekvő, vagy álló galériát alakíthatunk ki.

Használhatóság szempontjából az álló galériák nyújtják a több lehetőséget. Amikor megtervezzük, ügyeljünk arra, hogy kialakításával ne rontsunk a fényviszonyokat vagy ne romoljon a tágasság érzete. Ezért az alapterület 30, legfeljebb 50 százalékánál nem tanácsos nagyobb galériát kialakítani.

A rendelkezésünkre álló plusz teret sokoldalúan tudjuk hasznosítani. Lehet belőle külön háló rész, dolgozószoba, gardrób, vendégszoba, könyvtárszoba.

A tároló helyeket nem csak a galérián kialakított pocokkal vagy szekrényekkel növelhetjük, de a galéria alatti területet is felhasználhatjuk ilyen célokra.

A lépcső helyével ne spóroljunk, legyen kellően széles, ne legyen meredek, legyenek biztonságosak a lépcsőfokok, lássuk el korláttal. A szép lépcső mutatós korláttal akár a lakás dísze is lehet, alatta szintén tárolóhelyeket lehet kialakítani gipszkarton lapok segítségével.

A galériaépítés kedvelt anyaga a borovi fenyő. Faáruink között sok hasznos alapanyagot lehet találni a galériaépítéshez.

nagy belmagasságú kis lakás berendezése galériával

Galéria nélküli átalakítás

Galéria kialakítás nélkül is a tágasság, egyben az otthonosság érzetét kelthetjük.

- A nagy belmagasságot – a fűtésszámla csökkentése érdekében – álmennyezettel csökkenthetjük. Az álmennyezet egyben lehetőséget ad a kreatív világítási megoldásokra is, mert a vezetékeket mögötte tudjuk elhelyezni.

- Fal és ajtó helyett térelválasztó elemekkel határoljuk el a különböző élettereket, mint amilyen a konyha, a dolgozószoba, vagy a TV sarok. Az álmennyezetet és a térelválasztókat gipszkartonból könnyek kialakíthatjuk.

- Alakítsunk ki egy falat gipszkartonból, ami csak a tárolásra szolgál. A teljes falat betöltő rendszer – amit szakszerűen rögzíteni kell a falhoz –, tartalmazhat polcokat a könyveknek, kisebb vagy nagyobb szekrényeket a ruháknak, fiókokat az apróságoknak. A magasabban lévő tárolóhelyeket, csak létrával tudjuk elérni, ezért egyrész biztonságos rendszert alakítsunk ki, másrészt oda csak a ritkán használt dolgok kerüljenek.

- Emeletes ágyat a felnőttek számára is készíthetünk, kényelmes feljáróval, alatta dolgozósarokkal, olvasósarokkal, pihenőhellyel vagy gardróbszekrénnyel.

- Érdekes és térnövelő megoldás a dobogóval megemelt és áthidaló szekrénysorral egybeépített ágy, ami alatt fiókok kaphatnak helyet, fölötte további tárolóhelyek.

- A tolóajtóval is helyet takaríthatunk meg; tágasnak hat marad a lakás, ha tejüveggel készíttetjük. Az üvegajtó azonban nem mindenhova célszerű, csak olyan helyre tegyük, ahol nem zavarja az intim szférát.

- A fürdőszobába tegyünk zuhanykabint kád helyett, így több helyünk marad a tisztálkodószerek, törölközők, szennyes ruhák elrejtésére szolgáló tárolóknak.

- Az üvegtégla nem csak átengedi a fényt, hanem a lakás dekoratív eleme is.

nagy belmagasságú kis lakás berendezése optikai tuninggal

Lakberendezési ötletek

Néhány lakberendezési ötletet is adunk, hogyan érhetjük el a tágasság érzetét a kis alapterületű, de nagy belmagasságú lakásokban.

- A világos árnyalatok rendszerint növeli a teret, a sötétebbek “összenyomják”. A lakberendezési trend amúgy is a fehér vagy világos fal, a világos bútor, a fehér nyílászárók, úgyhogy csak a divat vonalát kell követnünk. A fehér vagy matt fehér diszperziós festék szépen lefedi a glettelt falfelületet.

- Az azonos burkolás nem töri meg a teret. Az egymás melletti helyiségeket lehetőleg világos, közepes vagy nagy méretű padlólappal fedjük le.

- Engedjünk be minél több fényt! Nem kell feltétlenül függönyt tennünk az ablakra, de ha igen, akkor ez legyen fehér, könnyű, áttetsző. Ha mégis szükség van arra, hogy magánéletünket esténként elzárjuk a kíváncsi szemek elől, egyszínű, világos, hőszigetelő tulajdonságú anyagból készült függönyt vásároljunk.

- A világítás is a fényről szóljon, ötletesen kitalált és rejtett világítással megnövelhetjük a fényforrások számát.

- A tükrök mindig dekoratív, mutatós elemei a lakásnak, és ha jól helyezzük el őket, tágítják a teret.

- A bútorok, például kisebb vagy nagyobb asztalok, kisebb szekrény, fotel lekerekített formái is egy apró trükknek számítanak, mert a sok szögletes forma elvesz a térből.

- A korhű bútorokból néhány darab illik a felújított századelős lakás hangulatához. Egy régi szék, dohányzóasztal, egy íróasztal, régi tükör, asztali lámpa beleillik a modern környezetbe. A stílusok kombinálását ne vigyük túlzásba, és kerüljük a zsúfoltságot.

A világosság, tágasság, egyszerűség azonban ne váljon egyhangúvá. Egy-egy diszkréten megjelenő és visszatérő szín életet vihet a lakberendezésbe.

Ne feledd! Webáruházunkban néhány kattintással megrendelheted a gipszkartont (a profillal és a ragasztóval együtt), a falfestéket, a beltéri falburkolatot, a lambériát, hajópadlót vagy akár az üvegtéglát is.

Kapcsolódó cikkek:

Kuckók a lakásban - beltéri fülkék

5 trükk, amivel tágasabbnak tűnik a lakásod

Beltéri gipszkarton megoldások

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel