A konyha tervezése - mi mindenre kell ügyelni

Építőanyag.hu

konyha kialakítása és felújítása

Műszaki, praktikus és esztétikai szempontokat is figyelembe kell vennünk.

Sokféle konyha létezik: különálló vagy étkezővel egybeépített; minimalista vagy klasszikus; elrendezés szerint egysoros, párhuzamos, L-alakú, U alakú vagy konyhaszigettel ellátott. A legfontosabb, hogy felújításakor vagy kialakításakor ergonómiai, műszaki és praktikus szempontokat is figyelembe vegyünk.

konyha tervezése és felújítása

 

Információk a konyha megtervezéséhez

Az első lényeges adat a konyha alaprajza és alapterülete. A következő, amit meg kell fontolni, hogy milyen műszaki adottságokkal rendelkezik a konyha (vezetékek helye, dugaljak, át volt-e vezetékezve stb.) A műszaki paraméterek a konyhai nagygépek használata miatt kulcsfontosságúak, mivel biztonsági okokból a főzőlapok, az elektromos sütők és a villanytűzhelyek mindig fix bekötéssel csatlakoznak az elektromos hálózathoz, ráadásul a sütő, tűzhely bekötése gyakran teljesítmény bővítéssel és a biztosítéktábla cseréjével is jár.

A konyha tervezésekor az is számít, hogy milyen igényeket kell kielégítenie, hány személyes a háztartás, amerikai konyha lesz-e, szükség lesz-e gipszkarton válaszfal felhúzására vagy éppen falbontásra, utólagos falmozgatásra.

Az ergonómiai szempontokat is figyelembe kell venni, hogy a lehető leghatékonyabb és legkényelmesebb legyen a munka. Ebben a munkafolyamatok meghatározása és az úgynevezett munkaháromszög (konyhatechnológiai sorrend) segít: a három legfontosabb, legtöbbet használt munkaterületet (tárolás, mosogatás, főzés, vagyis hűtőszekrény, munkapult, mosogató és tűzhely) egymás közelében, egy képzeletbeli háromszögben kell elhelyezni.

 

Milyen konyhasort tervezzünk, hova helyezzük?

A konyhabútorok kiválasztásánál ne csak a dizájnra figyeljünk, hanem arra is, hol lehetne elhelyezni a konyhaszekrényeket a munkapulttal, mekkora méretű konyhaszekrények férnek el a helyiségben. Minél több elemből áll a konyhaszekrény, annál jobban kihasználható tárolásra. Nem árt, ha különféle elemeket kombinálunk, vagyis polcosat, fiókost és zárt szekrényest (utóbbiból legyen a legtöbb).

Ha az elemek a főzés sorrendjét követik, sokkal könnyebb dolgunk lesz. Nem luxus, ha pluszban külön mosogatómedencét és tálcát helyezünk el az élelmiszerek lemosásához, az egyiket akár a konyhaszigetben.

 

Levegőcsere a konyhában

A természetes szellőzésről is gondoskodjunk, nézzük meg, hogyan építhető körbe az ablak, vagy nincsen-e túlságosan távol attól a helytől, ahol főzünk. A páraelszívó nagyon hasznos, de nem pótolja a természetes szellőztetést.

Az ablak helye a természetes megvilágítás miatt is fontos, különösen a téli hónapokban. Ha elég széles az ablakpárkány, azon még fűszernövényeket is tarthatunk.

 

Megfelelő magasságú bútorok

Ha a pult magassága optimális, egyrészt könnyebb a munka, másrészt nem terheljük a gerincoszlopot. A legjobb az, ha a magasságunkhoz képest nagyjából derékmagasságban található a munkafelület. Erre mindenképpen gondoljunk a járólapok lerakásánál is, mert lehet, hogy lábazatot kell kialakítani a konyhaszekrényeknek vagy a konyhaszigetnek! Az átlagos pultmagasság 85-90 cm, ettől akkor térjünk el, ha személyre akarjuk szabni a pultunkat.

Nem mindegy az sem, milyen a munkalap, hiszen ezen végezzük el az előkészítést, tároló felületnek használjuk, rajta kaphatnak helyet a háztartási kisgépek is.

Mivel a konyhai munkák során nagy igénybevételnek lesz kitéve, csak kiváló minőségű anyagot érdemes munkalapnak megvásárolni, ami még évek múlva is karcmentes, szép felülettel rendelkezik.

konyha tervezése

 

Lesz helye a háztartási gépeknek is!

A nagy háztartási gépek, mint a tűzhely vagy a mosogatógép helye is tervezést igényel. Akár beépített főzőlapot és sütőt választunk, akár szabadon állót, terveznünk és mérnünk kell, hogy összhangban legyen velük a konyhasor szélessége és magassága. Ha csak később szeretnénk mosogatógépet vásárolni, akkor is készítsük elő ennek a helyét is.

Gyakran, különösen, ha nagy a konyha és kicsi a fürdőszoba, a mosógép vagy a szárítógép is az előbbibe kerül. Vegyük figyelembe ezeknek a készülékeknek a szélességét és mélységét is.

 

Hol legyen a világítás, az elektromos csatlakozók?

Hogy komfortosan érezzük magunkat főzés közben, jó világítás és elegendő elektromos csatlakozó szükséges.

A teljes helyiség megvilágításán túl gondoskodjuk helyi világításokról is, ott, ahol az étellel foglalkozunk. Ez általában a pult egy kiemelt része és a konyhasziget. Fölé akár szabályozható hosszúságú fényforrást is tehetünk.
A háztartási kisgépek csak a minimális hosszúságú kábellel rendelkeznek. Gondoljuk át, hova kerüljenek a csatlakozók. Inkább több legyen, mint kevesebb.

 

Mindenki álma, a konyhasziget

konyhasziget a konyhában

 

Egyre többen terveznek konyhaszigetet, mert mutatós és praktikus. Kialakításához azonban elegendő helyre van szükség. Ne képezzen akadályt, és minden oldalról jól megközelíthető legyen.

Többfunkciós bútordarab, itt készítjük elő az ételt, megnő a pakoló felület, fiókokkal, polcokkal a tároló kapacitás. Általa újjászülethet egy elfelejtett bútordarab is, a tálaló.

Ha külön étkezőhelyiséggel rendelkezünk, vagy nem túl nagy a konyha, úgy is kialakíthatjuk a konyhaszigetet, hogy legyen hely néhány étkezőszéknek is. Ilyenkor ügyelni kell rá, hogy a pultnál ülők lába elférjen.

Választhatunk egyszerűbb vagy profibb megoldást is. Az utóbbi esetében az áramot, és esetleg a gázt is bevezetjük a pultba. Aki ilyet készít, az hosszú távra tervez. Ha ezek nélkül készítjük, annak is van előnye, mert később máshová tehetjük, vagy könnyebben lebonthatjuk.

Az új konyha megalkotását rábízhatjuk szakemberekre is, de mi is össze tudjuk állítani, ha csupán készen vett elemeket építünk be. A minőségi munka nem képzelhető el megfelelő eszközök nélkül. Akár az előzetes munkákról legyen szó, mint a burkolás vagy a festés, akár a bútorok beállításáról speciális barkácseszközök szükségesek hozzá.

konyha felújítása

 

konyha felújítása

 

konyha felújítása

 

Kapcsolódó cikkek:

Kisokos a burkolatokhoz

Okosotthon a jövő útja? Előnyök és hátrányok

Beltéri gipszkarton megoldások

Kapcsolódó termékek