Ezek a legújabb lakberendezési trendek és ezek az év színei 2024-ben

Építőanyag.hu

Ezek a legújabb lakberendezési trendek és ezek az év színei  2024-ben

Így újítsd fel és rendezd be az otthonodat 2024-ben! A legnépszerűbb lakberendezési trendekből és az idei színekből inspirációt meríthetsz.

Új év, új belsőépítészeti, lakberendezési trendeket ismerhetünk meg, amelyekkel frissíthetjük otthonunkat!

2024-ben megtarthatjuk, ami szép és praktikus volt, és továbbfejleszthetjük, izgalmasabbá tehetjük azokat. A divatszínek hangsúlya az előző évektől eltérően változott, és újdonság az is, hogy a lakberendezők egy kis luxust is csempésztek a környezetünkbe.

Nézzük, melyek azok az inspiráló újítások, amelyek segítenek otthonod átalakításában!

Változás a lakóterek arányaiban

Az új lakberendezési trend a lakóterek tervezését is érinti. Nagyobb hangsúlyt kapott a nappali, és felértékelődtek a másodlagos terek is.

Egyre nagyobb szükség van hívogató nappalikra, ahol összejöhet a család, ahol a barátokkal lehet találkozni, vagy ahol együtt, de mégis külön tölthetjük el a szabadidőt. Az utóbbira jó példa az elkülönített dolgozósarok, vagy a nappali folyatásaként, a terasz beépítése, illetve télikertté alakítása, ahova elvonulhatunk pihenni.

Ötletes tárolás: 2024 egyik legfontosabb lakberendezési trendje

A tárolóhelyiségek jelentősége is megnőtt. Egyre több egyedi igénnyel találkoznak a tervezők: a feladatuk az, hogy kitalálják, hogyan alakítható át a lakás úgy, hogy helyet kapjanak a praktikus tárolóeszközök vagy helyiségek.

Olyan másodlagos tereket kell létrehozni, amelyek a konyha, a szobák, a fürdőszoba kapacitását növelik tárolóhelyekkel. Ilyenek például az összecsukható bútorok, az elrejthető polcok, a bútorzatba beolvadó, ajtó mögé rejtett, beépített háztartási gépek. Népszerű a konyhához épített bortároló vagy az olyan süllyesztett polc, ahova a kávégépet, háztartási gépeket lehet eldugni hogy ne legyen mindig szem előtt.

Ezeket a tárolóhelyeket, vagyis másodlagos tereket utólag is kialakíthatjuk a lehetőségekhez igazodva. Továbbra is lényeges a vezetékek elrejtése. Szerencsére a rendelkezésünkre állnak olyan építőanyagok, mint a gipszkarton, aminek a segítségével ezt meg tudjuk valósítani.

letisztult konyha rejtett, környezetbe olvadó tárolóhelyekkel 2024 lakberendezési trendjének megfelelően

másodlagos terek és rejtett tárolók egy amerikai konyhás nappaliban 2024 lakberendezési trendjének megfelelően

Fontos helyiség marad a konyha és a fürdőszoba

Jelszó: a kényelmes konyha! Továbbra is a lakás központja; 2024-ben a kényelem és a funkcionalitás a tervezés vagy az átalakítás kiemelt szempontja. Az egyre inkább nyitott terekben a konyha tervezésében kulcsszerepet játszik az otthoni élet megkönnyítése.

A mesterséges intelligencia megjelent a konyhában is. Ugyan nem tartunk még ott, hogy az okosházakban a robotok helyettünk gondolkodjanak, de számos területen megkönnyítik a konyhai munkát is. Vegyünk például egy süteményreceptet, amelynek sütési idejét és hőmérsékletét a klasszikus gáztűzhelyek, majd a sztenderd elektromos sütők adottságai alapján számolták ki. Egy intelligens sütőbe csak be kell tenni az összeállított süteménytésztát, a sütő beállítja a szükséges értékeket, majd folyamatosan méri annak állapotát és a hátralévő időt, közben még módosítani is tud a paramétereken.

A jól felszerelt fürdőszoba tervezése is fókuszban marad a lakberendezésben.

Hiába töltünk viszonylag kevés időt a fürdőszobában, hiába maradt uralkodó trend a letisztult stílus, a fürdőszobában azt szeretjük, ha egy kis luxus vesz körül minket.

Ragyogjanak a lámpák, csillárok, ússzon fényárban az egész fürdőszoba! Ez nem csak praktikus megoldás, de a fényűzés érzetét is kelti, ráadásul a sok fénynek köszönhetően optikailag nagyobbnak látszik a helyiség.

A tükrök mérete is nőtt, ami tovább tágítja a teret és még elegánsabb lesz tőle a fürdőszoba.

Jellemző trend a különböző fémek, fémszínek, például az arany és ezüst, vagy a réz és arany használata a fürdőszobában. Ez lehet csaptelep, zuhanyfej, tükörkeret, törölközőtartó, törölközőszárító, fogas, fürdőszobabútorok gombja stb.

Az intelligens vízszabályozás, a magas minőségű burkolatok és a praktikus tárolók nélkülözhetetlenek lesznek, hogy egy kényelmes és elegáns fürdőszobát hozzunk létre.

luxus érzetét keltő elegáns, márvány hatású fürdőszoba 2024 lakberendezési trendjének megfelelően

Természetes és fenntartható anyagok a lakberendezésben

Életünk minden mozzanatát átszövi a fenntarthatóság.

A háztartási gépek vásárlásánál már az energiahatékonyságra törekszünk, az építkezésnél, felújításnál igyekszünk azokat az építőanyagokat kiválasztani, amelyek természetes alapanyagúak, és alapvetőnek tartjuk az energiahatékonyságot. Ideje a lakberendezés terén is tudatosan törekedni erre!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Rendezzük be lakásunkat minél több természetes anyagból készült bútorral és tárggyal! A fából készült bútorok ismét előtérbe kerülnek, akár új, akár régi darabokról van szó.

Előkerülhetnek a régi bútorok, amelyek még nem tartalmaztak műanyagot. Amit lehet, újítsunk fel ahelyett, hogy kidobnánk, hiszen stílusossá tehetjük velük a lakást.

A fa, kő, bambusz és más természetes anyagok bőséges alkalmazása hozzájárul az otthon melegséget árasztó és környezetbarát hangulatához.

Régi tárgyaink szülessenek újjá, legyen új funkciójuk! Egy századfordulós varrógépből például asztal, állvány készülhet. Ez a trend már évek óta jelen van a lakberendezésben, most tudatosan is alkalmazhatjuk.

Készítsünk magunk lakásdekorációt a természetben megtalálható anyagokból. Ha profi munkát végzünk, nem kelti majd az amatőr díszítés látványát.

Részesítsük előnyben az újrahasznosított anyagból készült tárgyakat és a hazai termékeket. Ez utóbbival globálisan a szállítással járó költségeket és a károsanyag kibocsátást mérsékeljük.

Színek, amiket szeretni fogunk 2024-ben

Eláruljuk, hogy az év színe a könnyedséget, nyugalmat és melegséget árasztó PANTONE Peach Fuzz árnyalata, vagyis a barackrózsaszín lett.

Változás az előző évekhez képest, hogy a kéket a levendulaszín váltja fel, a szürkét és bézst pedig a törtfehér.

A fekete-fehér – bár mindig ütős összeállítás marad –, már nem uralja a lakberendezést, helyette a földszínek használata válik hangsúlyosabbá.

Végre ismét megjelent a barna szín a lakberendezésben, és előre láthatóan hódítani is fog.

Különösen a meleg csokoládébarna bézzsel kombinálva vagy arannyal, az olajbogyó zöld színével kiegészítve. Ne féljünk a barnától, melegséget, meghittséget sugároz!

A zöld árnyalatai nem csak az öltözködésben törnek előre az idén. Bár minden árnyalata megtalálható az új lakberendezési trendekben, a menta és a haragoszöld különösen dekoratív és népszerű. Ez utóbbi fehérrel párosítva, arany kiegészítőkkel különösen elegáns lehet.

A zöld teret enged a stílusok kombinációjához is, hiszen a modern környezetbe becsempészett szecessziós vagy art deco darabok ezzel a színnel rendkívüli hatást érnek el.

A rózsaszín idén már nem a babaszobát idézi. Eddig nehezen volt elképzelhető a lakásban (csupán kiegészítő színként bukkant fel), ám 2024 lakberendezési trendjében helyet kapott. A siker titka az árnyalatokban és a mértékben van.

A hangulatjavító rózsaszínt használhatjuk látványos fókuszpontként vagy semleges háttérszínként. Nem is gondolnád, hogy szinte bármelyik színt kiegészíti, de különösen jól mutat a homokszín, a mentazöld, az arany, vagy a barna mellett. Üde színfoltkét hat egy sötétrózsaszín modern vonalú lámpa vagy egy púderrózsaszín képketeret is a lakásban.

Ha falszínként használjuk, legyünk óvatosak, mert a kevesebb a rózsaszín esetében is több. Néha elég csak egy keskeny, hangsúlyos falfelületet bevonni vele.

2024 színében, a pantone peach fuzz árnyalatban tündöklő lakás

zöld és barna kombinációja a nappaliban 2024 egyik lakberendezési trendjének megfelelően

így használd a rózsaszínt a lakásban 2024 egyik lakberendezési trendjének megfelelően

olívazöld és barna szín használata a lakásban 2024 egyik fontos lakberendezési trendjének megfelelően

Ismét gyönyörködhetünk a mintákban!

Az utóbbi években mintha elfelejtettük volna, hogy a mintáknak milyen hatása is lehet. A sok egyszínű és pasztell lakberendezési stílus mellett élettel tölthetjük meg lakásunkat, ha egy-egy mintás motívumot is beviszünk. Ha jól választjuk meg, ízléses lehet egy-egy virágos függöny vagy tapéta, a párnákkal pedig igazán kiélhetjük a minták iránti rajongásunkat.

A lényeg ebben is az arányokon és az összhangon van. Ne domináljon a minta a lakásban, és csak akkor legyen helye egy-egy darabnak, ha valóban illik a környezetéhez.

Régi tárgyak kultúrája: 2024 egyik hangsúlyos lakberendezési trendje

A lakberendezés az utóbbi évtizedben is szívesen használta régi tárgyak, bútorok beillesztését a mai környezetbe. A vintage évekig hódított, de úgy látszik egy másik irányzat, a 20 század első évtizedeinek polgári stílusa fogja felváltani.

Az antik tárgyak, bútorok vásárlásában tapasztalt fellendülés oka, hogy a lakástulajdonosok vágynak arra, hogy kapcsolatot teremtsenek a múltjukkal. Ez megnyilvánulhat egy régi családi kép korhű keretben való elhelyezésében, egy-egy korabeli kisbútor megőrzésében, de egy felújított tonet- (Thonet-) szék is jól mutat az íróasztal mellett.

Az egykori pompájukat visszanyert bútorok – egy szép tálalószekrény, egy kávézóasztal vagy karosszék – remekül mutat a többi bútor mellett.

A mai kor stílusával úgy hozhatjuk összhangba a régi bútorokat, ha például a ma egyik kedvelt falszínét, a törtfehéret választjuk, és hozzá magas fényű világos burkolólapot.

Nem csak eredeti tárgyakkal idézhetjük fel a múlt hangulatát, hanem például a fürdőszobába elhelyezhetünk monogramos törölközőket, vagy díszes, régi keretbe tehetjük a tükröt.

2024 egyik lakberendezési trendje a régi tárgyak, régi bútorok, vintage és retro holmik használata a lakás berendezésében

Minimalizmus és személyre szabott eklektika

A két irányzat nem zárja ki egymást, békésen megvannak akár együtt is az új lakberendezési elképzelésekben.

A minimalista stílus továbbra is erősen jelen van. Az egyszerű vonalvezetés, a letisztult színek és a visszafogott dekorációk a nyugodt, harmonikus környezetet megteremtésében segítenek. Emellett a belső terek eklektikusabbakká válnak, mivel bátrabban vesszük magukat körül olyan tárgyakkal, amihez személyes kötődésünk van, vagy amelyek a kényelmet, és a praktikumot nyújtják.

A tervezők szerint a 2024-es év a lakberendezésben a karakteres, személyre szabott és kreatív megoldásoké lesz.

Az új lakberendezési trendek és színek lehetővé teszik számodra, hogy egyedi stílust hozz létre otthonodban. Ne félj kísérletezni az új textúrákkal, színekkel és anyagokkal, hogy otthonod tökéletesen tükrözze az egyéniségedet, ugyanakkor megfeleljen az aktuális trendeknek. Így lesz valódi gyöngyszem az otthonod!

Ne feledd: a felújításhoz, átalakításhoz az Építőanyag webáruházban megtalálsz szinte mindent a gipszkartontól és belsőépítészeti kellékektől az építőanyagokon át a nyílászárókig.

Kapcsolódó blogbejegyzések:

10 lépés az energiahatékonysághoz lakásfelújításkor

A laminált padlót akár télen is lerakhatod

Mitől lesz kényelmes és jól használható a fürdőszoba?

Teljes útmutató a skandináv stílushoz