A laminált padlót akár télen is lerakhatod

Építőanyag.hu

kedves fiatal család mosolyog a laminált padlón fekve

Lakásfelújítás nem csak a nyári hónapokban végezhető: számos feladat, mint amilyen a laminált padló lerakása, akár a téli hónapokra is beütemezhető.

Laminált padlót télen is lerakhatunk. Ám ahhoz, hogy az így elkészült padló évekig kifogástalan minőségű maradjon, be kell tartani a beépítés aranyszabályait.

A laminált padló tárolása a téli hónapokban

Már a szállításnál körültekintőnek kell lennünk, mivel a csapadékos, párás idő akkor sem alkalmas erre, ha a lapok be vannak csomagolva.

A laminált lapok tárolására minden évszakban ügyelni kell, különösen télen. Általában nem tarthatjuk huzatos, nedves, párás, vagy páralecsapódásnak kitett helyiségekben. Télen a tárolási hőmérséklet is befolyásolja a minőséget: ne tegyük olyan helyre, ahol fagypont közeli vagy alatti a hőmérséklet, és utána ne használjuk fel azonnal.

A legjobb, ha a burkolandó helyiség hőmérsékletével megegyező helyen történik a raktározás. A laminált padlónak ugyanis legalább 48 óra kell ahhoz, hogy alkalmazkodjon az adott helyiség hőmérséklethez (ami legalább 18 °C), és az optimális 40-70 %-os páratartalomhoz. Ha ez a lépés kimarad, a dilatációs méretváltozás nyomán a padló felpúposodik.

A lapokat bontatlan csomagolással, mindig vízszintesen helyezzük el.

A laminált padló előkészítése

A laminált padlólapokat kemény, egyenletes, száraz és tiszta felületre tegyük. A korábbi burkolatot vagy padlószőnyeget szedjük fel, ez utóbbinál a ragasztó maradékát is távolítsuk el csiszolással.

A felületet egyenetlenségeit korrigáljuk aljzatkiegyenlítővel. A lényeg, hogy 3 mm-nél nagyobb egyenetlenség ne legyen rajta, mert ott később megsüllyedhet és eltörhet a padló. Ne siettessük a munkát, hagyjuk alaposan megszáradni az aljzatkiegyenlítőt. Télen enyhe fűtéssel biztosíthatjuk az egyenletes hőmérsékletet. Az új felületnek teljesen száraznak és tisztának kell lennie.

Természetesen ha az aljzatkiegyenlítés is a téli hónapokra marad, a padlót a szomszédos, vagy azonos klímájú helyiségben tároljuk felhasználásig.

Készítsük elő a szükséges anyagokat és eszközöket.

A szükséges anyagok a párazáró fólia, a hang-és hőszigetelő lemezek, a szegőlécek, a szegélyrögzítő klipszek, valamint a szegőléc tartozékok.

A lerakáshoz a következő eszközökre lesz szükségünk: laminált padló vágó vagy dekopírfűrész, gumikalapács, mérőszalag, laminált lerakó készlet, derékszög és ceruza.

Hogyan vásároljunk laminált padlót?

Nem csak a színt és a mintázatot kell úgy kiválasztani, hogy az a lakás és a bútorok stílusához is igazodjon, de a minőségre is gondot kell fordítani.

A laminált parketták különböző vastagságban és kopásállósággal készülnek.

Vastagságuk 6 és 14 mm között van. A kopásállóságot AC jelzéssel találjuk, a mellette lévő szám minél nagyobb, annál jobb a termék kopásállósága.

Ha a további tulajdonságok is fontosak számunkra a választásnál, akkor a hordozóréteg sűrűségét (kg/m3), alkalmazhatósági osztályát (21-23, 31-33) is nézzük. Egy átlagos igénybevételű lakásba a középértékekkel rendelkező laminált padlólapok már megfelelőnek számítanak.

Vásároljunk kellő mennyiségű laminált lapot: ezt úgy számolhatjuk ki, hogy a lemért négyzetméterhez még 10 százalékot hozzáadunk.

Mire kell ügyelni a lerakáskor?

A lapok „akklimatizálódásán” kívül még pár dologra figyelni kell, hogy a végeredmény esztétikus és megfelelő színvonalú.

Gyakori hiba, hogy a padló lerakása után építik be a konyhaszigetet, gardróbszekrényt vagy bármilyen beépített bútort. A helyes sorrend szerint az aljzatra kerüljenek a bútorok, majd ezután burkoljuk a helyiséget.

Két egymásba nyíló helyiség esetén mindkettőt külön burkoljuk, a kettő között hagyjunk dilatációs hézagot, amit profilokkal fedünk át.

A dilatációs hézag az egész munkafolyamatnál fontos. Nem tehetjük a padlót szorosan a falhoz illeszkedve, legalább 10-15 mm hely maradjon.

A mai laminált padlókat nem ragasztjuk, az elemeket klick rendszerrel csatlakoztatjuk egymáshoz. A ragasztás a padló torzulását, állagromlását eredményezi.

Már a vásárlásnál érdemes megnézni a termékleírást/ellenőrizni a csomagoláson található piktogramokat, ami a megfelelő tulajdonságok kiválasztásában segít bennünket. Lerakás előtt pedig olvassuk el figyelmesen az erre vonatkozó használati útmutatót.

A laminált padlót akár télen is lerakhatod

Vizes helyiségbe is tehetjük

A köztudatban az a tévhit él, hogy a laminált padlót vizes helyiségekben nem használhatjuk. Egyes típusokat azonban konyhában, fürdőszobában is használhatunk. Fontos, hogy a vízálló jelöléssel ellátott termékek csakis a lakótér burkolására alkalmasak, közületi felhasználásra nem.

Természetesen ezt sem szabad áztatni, sőt, óvni kell a páraterheléstől, attól, hogy a víz aláfolyjon, vagy hogy hosszú ideig ki legyen téve a nedvességnek.

Ezen kívül a dilatációs hézagoknál, a profiloknál és minden csatlakozó felületnél rugalmas szilikonos tömítést és szilikonzsinórt együtt kell alkalmazni, ami elzárja a nedvesség útját.

Padlófűtésre is lerakható a laminált padló

A laminált padlót padlófűtéses házban is használhatjuk, de néhány dologra ügyelni kell.

Elektromos fűtés esetén a fűtéscsöveket betonrétegnek kell fednie, vízüzemű esetén pedig a betonnak gyakorlatilag teljesen száraznak kell lennie.

Arra is ügyelni kell, hogy a laminált padló felületi hőmérséklete ne legyen több 28 °C-nál, amit körülbelül 55 °C-os fűtési vízzel érünk el.

Fűtési szezonban, ha már működő padlófűtésre kerül egy új laminált burkolat, a fűtést ki kell kapcsolni, hogy a beton legalább 15 °C-ra hűljön.

Praktikus tanácsok laminált padló lerakásához

Télen rövidebb nappalokra számíthatunk, mégis használjuk ki azokat az órákat, amikor természetes fénynél dolgozhatunk.

Nem mindegy, hogy milyen irányban tesszük le a lapokat, itt a bejövő fény legyen az irányadó, ennek irányában fektessük a padlólapokat. Így ugyanis kevesebb csatlakozási pont látható.

Több, legalább 3-5 csomagból dolgozzunk egyszerre, ugyanis a csomagok között alig látható árnyalatbeli eltérés lehet, de ha keverve tesszük le, ez az eltérés nem lesz feltűnő. Különösen akkor fontos a kevert lerakás, ha különböző mintázatú és színű elemekből áll a laminált padló.

Lerakásnál tartsuk be a soronkénti 30 cm-es eltolást, még akkor is, ha ez pontos mérést és számítást igényel a sorok végénél.

A laminált padló jó választás

Esztétikus megjelenésével, könnyű tisztíthatóságával a laminált padló népszerű melegburkoló anyag.

Lerakása azok közé a felújítási munkák közé tartozik, amit házilag is kivitelezhetünk, különösen, ha rendelkezünk jól felszerelt barkácsműhellyel, ahol megtalálhatók a szükséges eszközök és lehetőség van a padló méretre vágására.

A lerakott padló minősége évek során sem változik, ha óvjuk a nedvességtől, a felületét pedig ápoljuk, és a nagyobb ütésektől, karcolásoktól is megkíméljük.

Ne feledd: építkezéshez vagy felújításhoz webáruházunkban kényelmesen válogathatsz, és néhány kattintással megrendelheted a laminált padlót

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Hogyan válasszunk laminált padlót?

Kisokos a burkolatokhoz: melyik helyiségbe milyen járólap vagy padló illik?

Aljzatkiegyenlítés – a padló előkészítése

Kapcsolódó termékek