Okosotthon a jövő útja? Előnyök és hátrányok

Építőanyag.hu

Mindent az okosotthonról - előnyök és hátrányok

A mesterséges intelligencia segítségével ma már akár távolról is, például okostelefon segítségével irányíthatjuk az otthoni rendszereket az árnyékolástól a klíma működtetéséig.

Az okostelefonok piacra kerülésével léptek be az első okoseszközök az életünkbe. Azóta olyan természetessé vált ezeknek eszközöknek a használata, hogy már azon sem gondolkodunk el, hogy mit is jelent valójában.

Persze kezdetben, az okostelefonok kategóriájában az okos jelző főleg arra utalt, hogy sokkal többet tud, mint a korábbi mobiltelefon modellek. A mai okostelefonok pedig már arra is alkalmasak, hogy akár róluk irányítsd otthonod komplex rendszerét. Napjainkban azonban az okoskészülékek jelentős része többé-kevésbé fejlett mesterséges intelligenciával rendelkezik.

 

Mi a mesterséges intelligencia, az okoskészülékek működési alapja?

Az okoskészülékek egyik legfontosabb innovációja, hogy nemcsak azokat a feladatokat képesek elvégezni, amiket beállítottunk rajtuk, illetve nem csak azon paraméterek mentén képesek működni, amelyeket beléjük tápláltunk, hanem önállóan is képesek „dönteni” saját működéséről.

Ezek a termékek rendelkeznek olyan háttérrendszerrel, amely adatokat gyűjt, majd azokat kiértékelve állítja be saját működése paramétereit. Például egy okosbojler megfigyeli, hogy egy adott idő alatt a nap melyik időszakában használtuk a legtöbb melegvizet, és ezekre az időpontokra gondoskodik a megfelelő mennyiségről, míg a kevésbé frekventált időszakokban visszavesz a működésből.

A mesterséges intelligencia egyik legfontosabb tulajdonsága tehát, hogy képes tanulni. Fejlettsége attól is függ, hogy milyen forrásokból gyűjthet adatokat, és azokat milyen mélységig és mennyire differenciáltan képes kiértékelni, majd hasznosítani az eredményeket.

Természetesen emellett megőrizzük az irányítás képességét, azaz bármikor beleszólhatunk a rendszer működésébe. Az egyedi szabályozáshoz már nem is kell jelen lennünk, hiszen az okoskészülékek (akár a központi agy), távolról, például okostelefonról, wifin keresztül szabályozható.

Miért jó nekünk, ha okosak a készülékeink?

A mindennapi élet vagy a háztartás vezetése során számos dologra oda kell figyelni otthonunkban. Fel kell kapcsolni a bojlert, hogy legyen melegvíz, le kell engedni a redőnyt, hogy a betűző nap ne forrósítsa fel a lakást, figyelemmel kell kísérni az ételek lejárati dátumát a hűtőben, vagy éppen fel kell porszívózni, ha kiszóródik valami. Létezik néhány kellemetlenség, amelyek természetes részét képezik az életünknek, és azt gondoljuk, hogy ezek nem is lehetnek másképp, pedig igen. Beállítható, hogy a csapból ne csak hosszas várakozás után jöjjön melegvíz, megakadályozható, hogy a meghibásodott radiátorból kifolyjon a parkettára a víz.

A felsorolt problémacsoportokra és még számos más helyzetre is megoldást kínálnak az okosotthonok intelligens készülékei. A kulcs abban áll, hogy figyelnek, érzékelnek, adatokat gyűjtenek, és ha a normálistól vagy elvárttól nagyon más eredményeket kapnak, úgy lépnek közbe, hogy ahhoz emberi közreműködésre sincsen szükségük. Ezzel nemcsak hatalmas terhet vesznek le a vállunkról, nemcsak időt, pénzt, energiát takarítanak meg számunkra, de a biztonságérzetünket is növelik.

Mennyire környezettudatos egy okosotthon?

Az okosotthonok használata egyértelműen közelebb visz a környezettudatos életmódhoz, és mindezt anélkül, hogy vállalhatatlan erőfeszítéseket kellene tennünk. Ha elkerülhető, hogy a bojlernek egész nap ugyanazon a magas hőfokon kelljen tartania a melegvizet (pedig egyedül élő tulajdonosa sokkal kevesebbet használja, mint egy három-négy tagú család), vagy ha az intelligens rendszer néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten tarthatja a lakás hőmérsékletét, amíg nem vagyunk otthon, ellenben mire hazaérünk, jó meleg lesz, már jelentős energiamennyiséget takaríthatunk meg.

Ha kicsit magasabb szintre lépünk, elképzelhetjük, hogy a nem alapvető tevékenységekhez kapcsolódó intézkedésekkel is akár luxuskörülményeket varázsolhatunk, ugyanakkora költség mellett. Például, ha a napsugárzást érzékelő klímaszabályzó rendszer idejében leengedi az árnyékolókat, akkor kevesebb energiafelhasználással fogja a klíma kellemes hőmérsékletre hűteni a szobát. És itt már elérkeztünk a részrendszerek együttműködésének példájához is.

 

Az intelligens készülékek típusai

Az életünk kényelmét biztosító okoskészülékeket alapvetően három csoportba sorolhatjuk: a mindennapjainkat megkönnyítő, a lakóterünk klímáját szabályzó és a biztonságunkat szolgáló eszközök. Az első csoportba tartozik az ételek lejáró szavatosságát jelző hűtő, a lehulló morzsákat érzékelő porszívó és a szokásainkat megtanuló bojler. A másodikra az önműködő, az ingatlan levegőjének minőségét figyelő szellőztetőrendszer és a fűtésszabályozás a jó példa. A harmadikra pedig számos példát sorolhatnánk, a meghibásodó készülékek lefülelésétől az illetéktelen behatolás miatti riasztáson át, a tűzesetek észleléséig.

Összességében elmondhatjuk, hogy az okosotthon kialakításához ugyan nagyobb befektetés kell, ám fenntartásuk lehet, hogy kevesebb költséggel jár, ugyanakkor nagy kényelmet biztosít számunkra.

 

Az okosotthon egyenlő az okoskészülékek összességével?

Igen és nem. Természetesen, ha az otthonunk „okosításába” kezdünk, első lépésként választhatunk egy okosbojlert, egy okostermosztátot vagy okoshűtőt. Mindegyik a maga módján javítani fogja az életvitelünk minőségét. Ám nem szabad elfelejteni, hogy az okosotthon működésében minőségi ugrást jelent a rendszerek összehangolása, szinergiája, vagyis az, ha a különféle okoskészülékek és okos részrendszerek egymással összehangoltan képesek működni. Ezért, ha belevágunk az otthonunk okosításába, mindenképpen tartsuk szem előtt a kompatibilitást, illetve azt a célt, hogy idővel a részrendszerek egy központi vezérlő irányítása alá tartozzanak.

 

Az okosotthon részei

Egyértelmű, és már eddig is szóba került, hogy az okosotthon látványos részei lehetnek például az egyes háztartási eszközök (hűtő, mosógép, bojler, radiátorok), különféle házkellékek (roló, reluxa, szellőzők, ablakok, ajtók), de az egyik legfontosabb része a rendszernek az érzékelők szinte észrevehetetlen hálózata.

Az okosotthon rendszerének részei a különféle szenzorok, termosztátok, okoskonnektorok, wifi kapcsolódási pontok. Ezek felügyelik az egyes egységek közötti kommunikációt, és sok esetben a szabályzásban is részt vesznek.

 

Melyek a komplex, intelligens rendszer hátrányai?

Egy okosotthon rendszere kifinomult, bonyolult, és összességében drága. Ha nem vagyunk elég körültekintőek a kialakításakor, a folyamat még költségesebb lehet, hiszen ha egymással nem kompatibilis részrendszereket szerzünk be, az nagyon sok külön munkával és költséggel járhat, amíg összehangolják őket. Ha pedig nem sikerül, jöhetnek a cserék. Előfordulhat, hogy a rendszer kiszolgálása érdekében javasolják az elektromos és/vagy internetes hálózatunk cseréjét, átalakítását. Ennek azért nézzünk utána alaposan, mert már léteznek olyan rendszerek, amelyek esetében ez nem nélkülözhetetlen lépés.

Az okosotthon egész rendszere a készülékek és a részrendszerek közötti kommunikációra épül. Ennek alapja természetesen az internet, és az arra támaszkodó helyi, valamint kifelé is kommunikálni képes hálózat. Ennek stabilitása, illetve védettsége alapvető a rendszer megbízható működéséhez. Egy teljeskörűen kiépített okosotthon számtalan információt kezel, amelyben minden, az otthoni viselkedésünkhöz, életvitelünkhöz kapcsolódó szokásunk dokumentálva van. Ennek védelme rendkívül fontos a biztonságunk szempontjából.

És végül, mint minden kifinomult és bonyolult rendszer esetén, természetesen ebben is merülhetnek fel hibák, tévedések, összeakadások és kommunikációs félrecsúszások. Nem zárható ki teljesen, hogy ebből akár galibák is adódhatnak, bár nyilván a részrendszereket úgy tervezik meg, hogy saját hibás működésükre is legyenek forgatókönyveik. Ugyanakkor, mint minden fejlett eszköz, függ a szolgáltatóktól és hatnak rá a kiszámíthatatlan, “vis maior” esetek.

 

Hazai lehetőségek

Bár nem túl széles a kínálat, Magyarországon is megjelentek már azok a szolgáltatók, amelyek segítségével nekiláthatunk az okosotthon kialakításának. Emellett számos okoskészülék (például a szórakoztató-elektronikai cikkek), illetve hűtés-fűtéstechnikai, szellőzési-légkezelési okosrendszer létezik. Ezek választéka már bőségesebb, viszont azzal kapcsolatban érdemes tájékozódni, hogy mennyiben bővíthető a rendszer, és hogy integrálható-e központi irányítóegységbe.

Amennyiben kíváncsiak vagyunk egy okosotthon valós helyzetben való működésére, illetve élmény szinten a benne megtapasztalható életérzésre, nemcsak a szolgáltatók által kínált bemutatószobákat érdemes meglátogatni, de jó ötlet ilyen szemmel böngészni az ingatlanpiacot is. Egyre gyakrabban lehet találni olyan kiadásra és/vagy eladásra kínált ingatlanokat, amelyeket a helyi körülmények között a lehető legnagyobb mértékben felokosítottak, és várják az érdeklődőket, tapasztaltgyűjtésre.

Kapcsolódó cikkek:

Amit az otthonfelújítási támogatásról tudni kell

A legfontosabb információk az otthonteremtési programról

Többgenerációs otthonteremtés

Kapcsolódó termékek

    • -8%
    • Expressz átvétel