Mitől lesz kényelmes és jól használható a fürdőszoba?

Építőanyag.hu

kényelmes fürdőszoba kialakítása

Fürdőszoba építése vagy felújítása esetén mindig érdemes azzal kezdeni a munkálatokat, hogy alaposan átgondoljuk, hogy mennyien és hogyan fogjuk használni a helyiséget, mivel rendezzük be és milyen kényelmi funkciókat szeretnénk.

A fürdőszoba esetében nincsenek olyan alapelvek, amelyek meghatározzák a bútorok sorrendjét a falnál (mint a konyha tervezésénél és építésénél). Így a praktikus beosztás kialakításánál sokkal inkább a különféle berendezési tárgyak komfortos méretére, típusára érdemes hangsúlyt fektetni, illetve arra, hogy ezek elférjenek a sok esetben kis alapterületű helyiségben. Az alábbiakat érdemes figyelembe venni otthonfelújításkor, építkezéskor.

 

A szaniterek kiválasztásának szempontjai

A fürdőszoba alapvető berendezési tárgyai: a mosdó, némi tárolóhely, valamint a kád és/vagy zuhanytálca/zuhanykabin. Vázoljuk fel az elképzeléseinket, válasszuk ki az egyes berendezési tárgyak esetében azokat a modelleket, amelyek legjobban megfelelnek a számunkra. Ha a végeredmény az, hogy mindezek nem fognak sehogy sem elférni, akkor egyenként újragondolva határozzuk meg, hogy hol és mit tudunk engedni az igényeinkből, majd igazgassuk, cserélgessük a szanitereket addig, amíg össze nem áll a kép.

Mindegyik esetében játsszuk végig fejben, hogy mire és hogyan használjuk. A mosdónál például, az is számít, hogy csupán tisztálkodásra használjuk, vagy előfordul-e, hogy ruhát áztatunk, babapopsit  öblítünk ‒ ez utóbbiak esetében kézenfekvő, hogy a szélesebb, mélyebb típusra lesz szükségünk. Fontos-e, hogy a mosdókagylónak olyan széles és lapos pereme legyen, amire elhelyezhetünk tárgyakat, vagy lehet keskeny peremű, esetleg ívelt vagy körcikk formájú.

Ha kádat szeretnénk, egyedi igényeink alapján döntsük el a méretét és alakját. Van, akinek elegendő egy ülőkád, más hagyományos, mély, egyenes kádat szeretne a fürdőszobájába, esetleg több személyes modellre van igénye. Ha viszonylag nagyobb kádat szeretnénk, de kevés a hely, érdemes áttanulmányozni a sarokkádak, sőt, a sarokba fordított egyenes kádak kínálatát is: utóbbiak azzal szabadítanak fel helyet, hogy a helyiség sarkát kitöltve a középpont felé általában íves vagy levágott formát mutatnak.

A zuhanytálca vagy zuhanykabin kiválasztásánál fontos szempont, hogy milyen testi adottságokkal rendelkező felnőttek fogják használni, fő vagy csak kiegészítő tisztálkodási lehetőségnek tekintjük-e, hol és miben fogjuk a zuhanyzás kellékeit tárolni. Mindkét esetben arra is fordítsunk gondot, hogy jól hozzáférhetők legyenek a takarítás során.

A WC elhelyezésénél érdemes azt is végig gondolni, hogy ha a fürdőszobában helyezzük el, igényeljük-e valamilyen leválasztó fal vagy függöny alkalmazását, és ha igen, akkor azt hogyan, hova rögzítjük/építjük meg.

A tárolóhelyek kialakításánál fontos szempont, hogy pontosan mely tárgyak kapnak benne helyet. Nem csak az számít, hogy kifejezetten a fürdőszoba használatához kapcsolódnak-e, hanem az is, hogy a gyakran használt kozmetikumokat és eszközöket „kézközelbe” érdemes elhelyezni, a ritkábban használtakat tehetjük a nehezebben hozzáférhető helyekre (magasra vagy mély szekrények hátsó részébe). Népszerűek a mosdó alatti szekrények vagy az elöltöltős mosógép tetejére/fölé elhelyezett polcok és fiókok is. Ha ilyeneket szeretnénk, a mosdó, illetve a mosógép kiválasztásánál mindenképpen gondoljunk erre.

fürdőszoba felújítása és építése

 

Tusoló vagy kád?

Nyugat-európai országokban egyre inkább tendencia, hogy mindkettő megtalálható, leginkább abban a felosztásban, hogy az egyik fürdőszobában csak zuhanyzó van (rendszerint ez a vendégek fürdőszobája), a másikban pedig zuhanyzón kívül kád is (ez a családtagok fürdőszobája).

Nem csak gyors és praktikus, de a környezettudatos megoldás is, ha a mindennapi tisztálkodást egy modern zuhanyfülkében végezzük el. Ehhez számos megoldást találhatunk, akár a zuhanyszerelékek (zuhanyszettektől a fix, esőztető zuhanyfejekig), akár a zuhanykabinok közt (többfunkciós, hidromasszázs). A tusolást végezhetjük kádban is, de a különálló zuhanyfülke is számtalan megoldással elhelyezhető a fürdőszobában, az egyik nagyobb teret igényel, a másik kisebbet: zuhanyfüggönytől az épített fülkén át az üvegfalú elválasztós típusokig, az üvegtéglás fülkétől át az innovatív, tolóajtós kabinokig.

 

A fürdőszoba kiegészítő funkciói

Néhány évtizeddel ezelőtt egyes panellakás vagy társasház típusokban (de gyakran még családi házakban is) a fürdőszobában kapott helyet a vécé. Bár a vizesblokk miatt szinte magától értetődően kínálkozik a lehetőség, és egyszerű megoldásnak tűnik, a mindennapi használat során gyorsan kiderül, hogy nem praktikus ez a megoldás. Ha nem igazán közelálló emberek élnek együtt, egy lakásban, ha gyakran fogadunk vendéget, ha kisgyerek(ek) vagy idős(ek) vannak a háznál, vagy ha nagyon eltérő az együtt élők napi ritmusa, sokszor adódhat probléma. Emiatt, ha tehetjük, válasszuk inkább külön a két mellékhelyiséget.

A másik hasonló kardinális kérdés az, hogy a fürdőszobában helyezzük-e el a mosó- és szárítógépet. Egyértelműen az a válasz, hogy ha mód nyílik rá, alakítsunk ki önálló mosókonyhát (ahol esetleg a gépeken kívül helyet kaphat a bojler vagy a kazán is). Alternatív megoldás, ha a konyhában találunk helyet a fürdőszobai nagygépeknek is.

Kapcsolódó cikkek:

Fontos változások az otthonfelújítási támogatásban

Szaniterek

Teljes útmutató a skandináv stílushoz

Kapcsolódó termékek