Teljes útmutató a skandináv stílushoz

Építőanyag.hu

Skandináv stílus

Az északi országokból származó lakberendezési trendek a világ minden táján meghatározzák lakásaink belső tereit. Természetesség, letisztult otthonosság, elegáns egyszerűség és kényelem jellemzi ezeket a beltereket. De hogyan teremthető meg az igazi skandi otthon? Ehhez adunk segítséget ebben a cikkben.

 

 

Kinek való a skandináv stílus?

A skandi az egyik leguniverzálisabb lakberendezési irányzat, sok minden belefér, éppen ezért a legkülönfélébb emberek szeretnek élni benne. A természetes környezetet idézi, laza, barátságos, otthonos, ezért rendmániások és kevésbé rendszeretők is választhatják. Ha szereted az egyszerű, világos tereket, amiben keverednek az új és a régi elemek, a hangulatos, természet ihlette kiegészítőkkel, könnyen elképzelhető, hogy a skandináv stílus az, ami igazán neked való.

 

Mik a skandináv stílus összetevői?

Az irányzat Dániában, Norvégiában és Svédországban született meg a huszadik század első felében. Ahogy a Nyugat-Európában felvirágzott a modernizmus, az északi országok is kialakították a saját esztétikájukat: az egyszerűség, a minimalizmus, a könnyedség és a természettel való szoros kapcsolat jegyében. Ez lett a skandináv: egy világos terekkel, jellemzően, de nem kizárólag letisztult vonalvezetésű bútorzattal, merész grafikai mintákkal és barátságos hangulattal operáló belsőépítészeti irányzat. A modernizmussal szemben a legfőbb különbség a régi és az új dolgok keveredése, és egy sokkal játékosabb attitűd képviselete.

 

Skandináv stílus

 

A skandináv stílus mindig:

  • Könnyed és fényes. Fehér falakkal, világos fapadlóval, amik segítenek felerősíteni a természetes fényt, minimális bútorzattal és díszítéssel a szellős, nyitott térérzetért.
  • Kényelmes és barátságos. A hygge koncepcióját követve a skandináv lakótér meleg és otthonos, emberközpontú hely, ahol jó összegyűlni, a kényelmet sok párna, puha szőnyegek és takarók növelik, esténként gyertyafény mellett beszélgetnek benne.
  • Természetközeli. A skandi a természetből merít inspriációt, kötődik hozzá és együtt lélegzik vele, így a felhasznált anyagok is természetesek: nyers vagy pácolt fa, gyapjú, báránybőr szőnyegek, zöld növények, élettel teli, organikus formák jellemzik.

De sosem:

  • Sötét vagy súlyos. A fehér falfestékkel kezelt falak közt világosra lakkozott fenyő hajópadlóra terített natúr báránybőr szőnyegen álló szürke vászonhuzatú fotel abszolút skandi. A sötét falak és a nehéz, sötét szőnyegek viszont nagyon nem.
  • Zsúfolt. A tiszta, tágas megjelenés érdekében a bútorok és a kiegészítők a minimalizmus jegyében lépnek be a térbe, ahol nincs hely a felhalmozódott kacatoknak, minden rendezett, ez különösen kisebb terekben fontos.
  • Egyhangú. A skandi egyik jellegzetessége, hogy miközben letisztult, eklektikus is: új és antik, kortárs és klasszikus bútorok szépen megférnek egymás mellett, a fontos a könnyedség és egyszerűség.

 

Lehet színes? Hát persze!

Habár a legtöbbször fehér falak és világos padlók jellemzik a skandináv belteret, szívesen látja a játékos mintákat és vidám árnyalatokat is. A lényeg a nyugalmat árasztó egyensúly, aminek nem szabad felborulnia. A színeket főleg egy-egy kiugró darabbal érdemes behozni, amit a sok fehér és világos fa felület szépen kiemel. A stílus eklektikus mivoltából adódóan, például egy sötétzöld kanapé, vagy egy kiemelt sötétszürke fal jól megfér náluk. Gyakori minta a svájci zászlóra hajazó vörös színű kereszt, a különféle csíkok és kisebb-nagyobb háromszögek, az élénkebb árnyalatok közül előszeretettel használja a stílus a mentazöldet, az akvamarint és az érett paradicsompirost.

 

 

Skandináv stílus

 

A skandináv otthon nappali szobájának menő kiegészítői:

  • Báránybőr szőnyeg, ami valódi vagy utánzat is lehet
  • Fatüzelésű kályha vagy kandalló, szépen rendezett fahasábokkal
  • Kötött gyapjútakarók összehajtva a kanapén
  • Nagy fekete-fehér fényképek a falon, keretben
  • Nagy fonott kosarak
  • Szoborszerű gyertyatartók, nagy gyertyákkal
  • Sok zöld növény, lehetőleg nagy levelekkel

 

Milyen legyen a konyha? Végtelenül praktikus!

A skandináv konyha nem dísz, hanem az mindennapok fontos része, ahol az élet legélvezetesebb dolgai történnek: sütés és főzés, ünnepi készülődés, közös étkezések, borozás és beszélgetés a család és a barátok körében. A berendezés ennek kell szolgálatában álljon. Tiszta és könnyen tisztán tartható, minimalista berendezés, szekrények és fiókok sok tárolóhellyel, jó minőségű és praktikus gépek, sok fény, amiből minél több legyen természetes. A fehér és a fa a domináns, de a szürke, a fekete és némi arany is jól megfér, és a konyhában is érdemes pár kiugróan színes részletet elhelyezni, legyen az akár csak egy piros kenyérpirító.

A skandináv stílusú konyhában jó ötlet:

  • Egyszerű vonalvezetésű konyhabútor: olyat válassz, aminek ajtólapjai díszítőmarás nélküliek, a szerelvények lehetnek szálcsiszolt fémből, de nagyon divatosak a rejtett gombok is.
  • Világos faburkolat: a nyír, kőris és a világos tölgy fényes és tágas skandináv konyhákat eredményez.
  • Modern, sok fényt adó világítótestek: akár a bonyolultabb, szoborszerű csillárok, akár a rozsdamentes vagy fekete acél lámpák mellett döntesz, a lényeg a kifejező, hangsúlyos és sok fényt adó világítótest. Ha szereted a különlegességeket, választhatsz uszadékfából, nádból vagy kerámiából kézzel készített lámpákat is.
  • Okos tárolás: a praktikus rendkívül fontos, minden tárolóhelyet jól ki kell használni, ebben fiókrendezők, kihúzható szekrénybelsők, nagyméretű fiókok jöhetnek jól.
  • Beépített konyhagépek: szekrénybe rejtett hűtőgép, mosogatógép, derékmagasságban a falba süllyesztett sütő, szinte a pultból ki sem látszó indukciós főzőlap - minél minimalistább és praktikusabb, annál jobb.

 

Ami a konyhában bejött, a fürdőben is működik!

A skandináv stílusú otthonok jellemzője, hogy a konyha és a fürdőszoba egy egységet képez: a víz az, ami összeköti őket. Svédországban gyakori, hogy ugyanazzal a színnel és mintával burkolnak a két helyiségben. A mosdó alatti szekrény ne legyen túl hangsúlyos, fehér vagy más semleges szín jól mutat, és ne állítsuk a földre, inkább függesszük a falra. A tükröket fölösleges bekeretezni, legyenek inkább annyival nagyobbak! A padlón lehet vízálló faburkolat vagy fahatású járólap. A berendezés minimális legyen, a mosógépet száműzzük vagy dugjuk el egy sarokba. Tegyünk be lábaskádat vagy teljesen üveg zuhanykabint - esetleg mindkettőt. Ja, és páfrányok, fikuszok, maranták és monsterák minden mennyiségben jöhetnek a fürdőbe is!

Kapcsolódó cikkeink:

A rétegragasztott gerenda felhasználási területei, előnyei

A fa mint építőanyag

Kapcsolódó termékek