Ezért előnyös a terasz beépítése és a bejárati ajtó cseréje

Építőanyag.hu

terasz beépítése

A beépítéssel egyrészt plusz helyiséget nyerhetünk, másrészt segít a hőveszteség csökkentésében.

A terasz fontos életterünk kora tavasztól késő őszig, mégis, ha a ház felújításáról van szó, méltánytalanul keveset foglalkozunk vele. A terasz felújítása és a bejárati ajtó cseréje pedig minőségi változást hoz az életünkben, és az épület esztétikai értékét is növeli.

 

Mi számít terasznak?

Sokféle szabadba, kertre nyíló tere lehet egy lakásnak, háznak. Ahol emelet van, ott loggia, erkély, balkon, ami lehetőséget ad arra, hogy közelebb érezzük magunkhoz a természetet. Benépesíthetjük virágokkal kiülhetünk napozni, beszélgetni, de azért szorosan a lakás része marad.

Építészeti szempontból a loggia a fal síkjába simuló, felülről és alulról födémmel, valamint három oldalon határolt a szabadba nyíló építmény.

Az erkély és a balkon abban különbözik, hogy a fal síkjából kiemelkedik, gyakran felülről is nyitott.

Ezek az építészeti megoldások az emeleteken találhatók, de a földszinten és a tetőtérben terasz is létrehozható. Elhelyezkedéséből adódóan mindkét esetben teljes alátámasztással rendelkezik, amit a talaj vagy a lábazat, illetve maga az épület nyújt. Felülről általában nyitott, de lehet tetővel ellátott is. A földszinti teraszok minden oldala nyitott lehet, míg a tetőtéri minden oldalon zárt. A köztudatban a legnagyobb különbség a méretükben van, a teraszokhoz a nagy alapterület képzete kapcsolódik. Általában így is van, de ha az alátámasztást vesszük alapul, egészen kicsi teraszok is létezhetnek.

 

Teraszok a családi házaknál

Ha jól alakítjuk ki a teraszt, akkor egész évben ki tudjuk használni. Kellemes pihenőhely lehet, alapterületétől függően családi, baráti beszélgetések, ebédek, vacsorák színtere, benépesíthetjük növényekkel, vagy árnyékolóval védekezhetünk a tűző napsugarak ellen, úgy, hogy közben élvezzük a szabad levegőt.

A terasz közvetlen kapcsolatot létesít a természettel és a lakótérrel egyaránt.

 

Beépített teraszok

Ha két vagy több teraszunk is van (kertes házaknál jellemzően egy az utcafronton és egy a ház oldalsó vagy hátsó részén), és életstílusunk, életmódunk azt igényli, akár be is építhetjük, legalább az egyiket. A beépített terasz ugyanúgy rendelkezik a lakótér és a természet kapcsolatával, de további előnyöket is nyújt.

Mi számít beépített terasznak? Ha csak alacsony oldalfalakkal látjuk el, az nem. Ha minden oldala és a teteje is zárt, akkor igen.

 

Milyen előnyei vannak a beépítésnek?

Egy plusz helyiséget nyerhetünk vele, aminek a funkcióját mi magunk határozzuk meg. A hideg hónapokban pedig sokat jelent, ha a legalább beépített terasz felől nem hűl a ház, különösen, ha háromrétegű üvegezéssel ellátott teraszajtót építünk be.

Nyáron árnyékoló funkciót is betölt, ha olyan tetővel látjuk el, ami hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Ha elegendő számú és elegendően nagy méretű ajtót, ablakot építünk be, percek alatt nyitottá tehetjük a teret, ugyanakkor egy zivatar vagy zápor közeledtével, vagy hűvös időben azonnal zárttá tehetjük.

 

Mire használhatjuk a beépített teraszt?

Például télikertet alakíthatunk ki: különösen akkor lesznek hálásak a növényeink, ha nyitható ablakokkal látjuk el. Nyáron olyan lesz, mintha a szabadban lennének, a hideg hónapokban pedig védelmet kapnak. Akár fűthetjük is télikertünket, és különleges virágokat nevelhetünk benne.

A lakótér megnövelésére is használhatjuk a beépített teraszt. Kialakíthatunk vendégek fogadására is alkalmas irodát, berendezhetjük varróműhelynek, dolgozószobának stb.

Érdemes átgondolni, hogyan védjük a nyári hőség ellen teraszunkat árnyékolókkal, télen pedig hogyan hasznosíthatjuk a nap melegét.

 

Hogyan lesz a lakótér része a beépített terasz?

Az év nagy részében, az extrém hideg napokat leszámítva, akár nappaliként is használhatjuk beépített teraszunkat. Ennek pedig a két feltétele a hőszigetelés és a fűtés.

A fenyőgerendából készítjük a tetőrészt kiegészíthetjük üveg-vagy kőzetgyapot szigeteléssel. Ugyanúgy a padlóburkolatot is alászigetelhetjük, a késő őszi és koratavaszi fűtést elektromos fűtőpanelekkel oldhatjuk meg, amihez a vezetékek elhelyezése villanyszerelési szakértelmet igényel. Enyhe teleken akár dolgozószobaként is használhatjuk, gondoljuk el, milyen inspiráló lehet a környezet, ha egy kis télikertet is kialakítunk ebben a térben.

 

Milyen előnyei vannak a jó teraszajtónak?

Mivel a beépített terasz egyik legfontosabb funkciója, hogy gyorsan nyithatunk teret a kert felé, érdemes ezt is körültekintéssel kiválasztani.

Praktikusak a tolóajtók, mert nem foglalnak el nyitáskor külön helyet, és nagyobb ajtónyílást is tervezhetünk velük.

Ami az ajtók anyagát illeti, ide a műanyag nyílászárók a legpraktikusabbak. Könnyűek, időtállók, mert nem korrodálódik sem a keret, sem a vasalat.

Véd a csapadék, a szél, a hideg ellen, de akár a ház hangszigeteléséhez is hozzájárul. Megfelelő árnyékoló rendszer kiépítésével a napsugárzás ellen is óv.

 

A beépített terasz nagyobb biztonság

De nem csak természetközeli élményt nyújt egy beépített terasz. A ház biztonságát is erősíti. Köztudott, hogy a legtöbb besurranásos bűneset a teraszajtókon át történik. Ez az építmény megnehezíti, legtöbb esetben lehetetlenné teszi a behatolást.

Jó, ha már az üvegezésnél és az ajtók beépítésénél is gondolunk erre.

 

Korszerű erkélyajtók

Akár beépítjük a teraszunkat, akár nem, biztonságos, jó hőszigetelési képességekkel rendelkező teraszajtóval érdemes felszerelni. Ezeket összefoglaló néven erkélyajtó néven találod a webshopban.

Egy PVC erkélyajtó mindig jó választás. A műanyag ablakokhoz hasonlóan kazettás felépítésű, ami a hőszigetelő képességet nagyban befolyásolja. Egy 6 kamrás, 3 rétegű üvegezéssel ellátott nyílászáró akár még passzív házakba is megfelelne. Keressünk olyan modellt, aminek ablakszárnya alapfelszerelésként kiemelésgátló betörésvédelemmel rendelkezik.

 

Biztonságos bejárati ajtók

Mindez csak akkor valósul meg, ha az ajtók is a lehető legbiztonságosabbak. A családi házakban általában két bejárat is van, mind a kettőre ugyanolyan figyelmet kell fordítani a biztonság érdekében.

A biztonságos bejárati ajtók többféle előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Nem árt, ha ezeket ismerjük, és ennek alapján választunk. Példánkban egy minden szempontból erős nyílászáró jellemzőit soroljuk fel.

Anyagát tekintve az acél kivitelezésű ajtó számítanak erősnek és megbízhatónak. Egy 7 cm vastagságú ajtó hasonló kerettel már megfelelő.

Az általában 1,3-1,5 mm vastagságú lemezek közé, ha kőzetgyapot kerül, a nyílászáró remek hőszigetelő tulajdonságai védik a benti hőmérsékletet télen is, meg nyáron is, emellett, ami szintén fontos, a hangszigetelésről is gondoskodnak.

A bejárati ajtók lelke a zárrendszer. Biztonságosnak a 2 záras, 16 ponton záródó ajtó mondható.

 

Különleges megoldás: eltolható üvegfal

Ha a kilátást is maradéktalanul akarod élvezni, de az esőtől, széltől is meg akarod óvni a teraszt, érdekes megoldás az eltolható üvegfal. Tökéletes kilátást biztosítanak, bár nem rendelkeznek komoly hőszigetelő képeséggel, de ha zárható kivitelben készíttetjük, vagyonvédelmi céloknak megfelel.

Mivel az eltolható üvegfal ugyan sokat véd a külső behatolás ellen, az igazi védelmet egy masszív teraszajtó vagy bejárati ajtó nyújtja.

Kapcsolódó cikkek:

Mire ügyeljünk az erkély beépítésekor?

Járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása

Mit tudnak az új 2 és 3 rétegű ablakok a régiekkel szemben?

Kapcsolódó termékek