Házépítés lépésről lépésre - födém készítése

Építőanyag.hu

Födém

Az építkezés tervezésekor sokat halljuk a födém szót, ennek ellenére nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, mit értünk alatta, mi a funkciója, és a ház építésekor melyik típusa a legideálisabb számunkra. Cikkünkben ezeket az információkat szedtük össze.

Először is tisztázzuk, mi az a födém. Ha nagyon szakszerűek akarunk lenni, akkor a födém nem más, mint a különböző rendeltetésű építmények lefedésére, az egymás fölé kerülő terek térelhatárolására szolgáló, vízszintes szerkezet. Magyarán az, ami a fejünk felett van a falak és a tető között.

Mire figyeljünk a födémnél?

Meglehetősen sok dologért felel, ezért érdemes az építkezés ezen pontján komolyabban elidőznünk. Ilyen például a hővédelem, amit megfelelően kell kialakítani ahhoz, hogy fűtésszámlánkat ne szökjön az egekbe. Szintén fontos kérdés a födém hangvédelme is. Annak, aki lakott már panellakásban, nem nagyon kell ecsetelni a szomszédos lakásokból átszűrődő zajok iránt táplált érzéseket. Ha megfelelő födémtípust választunk, akkor lemondhatunk a székek húzogatásának vagy a felettünk járkálás zajának örömeiről.

Födémtípusok

Födémből is van többféle. Az egyik legolcsóbb típusa a fafödém, amely nevéből is adódóan fából, gerendákból készül. Azonban a későbbi lehetőségeinket meglehetősen lekorlátozza, ezért erősen fontoljuk meg, biztosan erre van-e szükségünk. Ugyan viszonylag gyorsan elkészül, árban is előnyös, ugyanakkor a teherbírása alacsony, ezért nem alkalmas emelet építésére, de tetőtér beépítésére sem javasolt. Sőt, az alacsony tömegéből adódóan nyáron a túlmelegedés elleni küzdelemben sem igazán számíthatunk rá.

Elterjedt megoldás az úgynevezett előfeszített vasbeton gerendás födém, amikor a gerendák közé béléstestek kerülnek, amelyek készülhetnek akár betonból, akár kerámiából is. Nem mindig tartják be, de ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy a faltól gerendával induljunk. Más esetben elég nagy az esély arra, hogy a béléstest eltörik.

Ha többszintes házban gondolkozunk, akkor érdemes utánajárnunk a monolit vasbeton lehetőségének is. Ez kellően nagy teherbírással jár az emeletek építéséhez. Hátránya azonban, hogy a kivitelezése meglehetősen sok élőmunkát igényel. A zsaluzáshoz, vasszereléshez és a betonozáshoz is emberi kézre van szükség.

A paneles födém mellett szól az az érv, hogy építkezés közben nem igényel alátámasztást. Az elemeket a megadott paraméterek alapján kifejezetten a mi házunkhoz gyártják le, így a helyszínen már csak a helyükre kell emelni őket. Ez az előnye azonban egyben a hátránya is, hisz ez szállítási, daruzási feladatokkal jár. Vagyis mielőtt emellett döntenénk, nézzünk utána, hogy az építkezési terület mennyire közelíthető meg nagy teherjárművekkel, tud-e ott daru biztonságosan dolgozni. Cserébe egy jól hőszigetelő födémet kapunk.

Ne feledd: házépítéshez az építőanyagokat a födémrendszertől az ereszcsatornáig egy helyen megvásárolhatod nálunk, az Építőanyag.hu webáruházban.

Kapcsolódó cikkeink:

6 dolog, amire figyelni kell tetőtér beépítésekor

Mit gondoljunk át, mielőtt házat építünk magunknak?

Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel