Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Házépítés lépésről lépésre - födém készítése

Födém

Az építkezés tervezésekor sokat halljuk a födém szót, ennek ellenére nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, mit értünk alatta, mi a funkciója, és a ház építésekor melyik típusa a legideálisabb számunkra. Cikkünkben ezeket az információkat szedtük össze.

Először is tisztázzuk, mi az a födém. Ha nagyon szakszerűek akarunk lenni, akkor a födém nem más, mint a különböző rendeltetésű építmények lefedésére, az egymás fölé kerülő terek térelhatárolására szolgáló, vízszintes szerkezet. Magyarán az, ami a fejünk felett van a falak és a tető között.

 

Mire figyeljünk a födémnél?

Meglehetősen sok dologért felel, ezért érdemes az építkezés ezen pontján komolyabban elidőznünk. Ilyen például a hővédelem, amit megfelelően kell kialakítani ahhoz, hogy fűtésszámlánkat ne szökjön az egekbe. Szintén fontos kérdés a födém hangvédelme is. Annak, aki lakott már panellakásban, nem nagyon kell ecsetelni a szomszédos lakásokból átszűrődő zajok iránt táplált érzéseket. Ha megfelelő födémtípust választunk, akkor lemondhatunk a székek húzogatásának vagy a felettünk járkálás zajának örömeiről.

 

Födémtípusok

Födémből is van többféle. Az egyik legolcsóbb típusa a fafödém, amely nevéből is adódóan fából, gerendákból készül. Azonban a későbbi lehetőségeinket meglehetősen lekorlátozza, ezért erősen fontoljuk meg, biztosan erre van-e szükségünk. Ugyan viszonylag gyorsan elkészül, árban is előnyös, ugyanakkor a teherbírása alacsony, ezért nem alkalmas emelet építésére, de tetőtér beépítésére sem javasolt. Sőt, az alacsony tömegéből adódóan nyáron a túlmelegedés elleni küzdelemben sem igazán számíthatunk rá.

Elterjedt megoldás az úgynevezett előfeszített vasbeton gerendás födém, amikor a gerendák közé béléstestek kerülnek, amelyek készülhetnek akár betonból, akár kerámiából is. Nem mindig tartják be, de ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy a faltól gerendával induljunk. Más esetben elég nagy az esély arra, hogy a béléstest eltörik.

Ha többszintes házban gondolkozunk, akkor érdemes utánajárnunk a monolit vasbeton lehetőségének is. Ez kellően nagy teherbírással jár az emeletek építéséhez. Hátránya azonban, hogy a kivitelezése meglehetősen sok élőmunkát igényel. A zsaluzáshoz, vasszereléshez és a betonozáshoz is emberi kézre van szükség.

A paneles födém mellett szól az az érv, hogy építkezés közben nem igényel alátámasztást. Az elemeket a megadott paraméterek alapján kifejezetten a mi házunkhoz gyártják le, így a helyszínen már csak a helyükre kell emelni őket. Ez az előnye azonban egyben a hátránya is, hisz ez szállítási, daruzási feladatokkal jár. Vagyis mielőtt emellett döntenénk, nézzünk utána, hogy az építkezési terület mennyire közelíthető meg nagy teherjárművekkel, tud-e ott daru biztonságosan dolgozni. Cserébe egy jól hőszigetelő födémet kapunk.

Kapcsolódó cikkeink:

6 dolog, amire figyelni kell tetőtér beépítésekor

Mit gondoljunk át, mielőtt házat építünk magunknak?

Jelek, hogy eljött a tetőcsere ideje

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Beton béléstest elem födém építéséhez 
  Vasbeton gerendák közé ajánlott 
  60 cm-es gerendaköz kitöltésére
  Elhelyezés után azonnal teherbíró 
  25x52x20 cm
  4 db/fm
  60 db/raklap

  Raktáron, több mint 5000 db
  515 Ft / db
  Megnézem

  Tartóoszlopoknak és látszó födémeknek
  Hosszú fesztávok áthidalására alkalmas 
  I. osztályú lucfenyőből készült
  Származási hely: Ausztria
  Szálanként csomagolt
  Rendkívül tartós, nem csavarodik, nem reped

  Raktáron, 1 szál
  133 280 Ft / szál
  Megnézem

  Feszített vasbetongerenda
  6,24 m hosszú, 6 m nyílásközre
  Elhelyezés után azonnal terhelhető
  Közbenső és zárófödémekhez

  Raktáron, több mint 100 db
  38 910 Ft / db
  Megnézem

  Kerámiaköpenyes előfeszített vasbeton
  4,25 m hosszú, 4 m nyílásközre
  Jól vakolható
  Közbenső és zárófödémekhez

  Raktáron, 9 db
  14 260 Ft / db
  Megnézem

  Kerámia béléstest födém építéséhez
  Kizárólag kerámia gerendák közé ajánlott
  60 cm-es gerendaköz kitöltésére
  Gyors építés, egyszerű kivitelezés
  25x51,5x17 cm
  4 db/fm
  56 db/raklap

  Raktáron, több mint 1000 db
  750 Ft / db
  Megnézem